Lillafüred történelmi és természeti környezetében egy új turisztikai attrakció emeli Miskolc és a régió vonzerejét. A Lillafüredi Libegő a Bükki Nemzeti Park csodálatos látványát egy új szemszögből tárja az utazók elé, ez az egyedi élmény mindenki számára egy új perspektívát adhat az itt élő állat – és növényvilágról, a kisebbek és a nagyobbak a madarak szemszögéből fedezhetik fel az erdő csodáit.

A Bükki Nemzeti Park és Miskolc első drótkötélpályás felvonója Lillafüred kirándulóövezete és a Jávorhegy között közlekedik. A 2015 – ben átadott, és 2016 május 1 – étől folyamatosan közlekedő felvonó két megállója közötti 1080 méteres utazás során elénk táruló panoráma leírhatatlan látványa mindenkit lenyűgöz. Ezalatt megismerkedhetünk a Bükk legfontosabb erdőalkotó fájának, az azonos nevű bükkerdő szintjeivel és az ott élő fajokkal, persze ha sikerül egy – kettőt meglesni. Fedezzük fel a talajt, a gyepszintet, a cserjeszintet és végül a lombkorona szintjét is. Számos rovar-, és madárfaj kerülhet a szemünk elé az út során, amellyel a kicsik és nagyok máskor nem találkozhatnak. A Libegő végállomásától kiindulva megismerhetjük a környék nevezetes pontjait, de hosszabb túrákra is elindulhatunk innen.

lillafuredi_libego_10_te

A Lillafüredi libegő: Bükk egy madár szemszögéből (Forrás: Hello Miskolc)

A felfelé vezető út az Erzsébet sétány végén található állomásról indul, ahol a beszálló kapu mellett megtaláljuk a pénztárat. A gépezet lelke a 220 kW – os motor, amely a 10 tonna teherbírású drótkötelet hajtja. Mikor beszállunk a kényelmes, piros ülésekbe érezzük, ez valami nagyon különleges lesz, hiszen a libegőn kinyílik a tér, ahogy egyre magasabbra kerülünk a Jávor – hegy felé indulva. Az alattunk elterülő növényvilág jellegzetesen helyi, hiszen amerre csak a szem ellát, túlnyomó részt bükk fák terpeszkednek, élik hosszú és nyugodt életüket. A hegy társulása szurdokvölgyekre jellemző sziklagyepek, amelyek a Szinva patak által kialakított szoros hűs, alpesi klímája miatt nyáron is zöldebbek, mint a többi növénytársulás. Az utunk a meredek hegyoldalon vezet végig minket, a több méteres magasságban körbevesz a csend, amit csak egy madár hangja vagy egy rovar zúgás tör meg. A magas Bükk fák lombkoronájában élő fajok megfigyelése mindig érdekes felfedezés lehet számunkra. Az utazás során megfigyelhetjük az alattunk elterülő régi sípályát, amelyről emléktábla is megemlékezik, amelynek felvonójának régi nyomvonalára épült a Libegő is. Ennek hasznosítása eddig még nem került szóba, de a lehetőség adott. A Libegő felső állomása a Jávor – hegy teteje, ez remek kiindulópont arra, hogy felfedezzük a hegység északi és déli részét is.

slider_922x400px_notext

Élmény a levegőben (Forrás: Lillafüredi Libegőpark)

A Jávor – hegyről Lillafüred vagy Bükkszentkereszt irányába indulhatunk el gyalogszerrel, vagy biciklivel és fedezzük fel a sárga és piros jelzéseken elérhető célpontok valamelyikét. Az állomásról kilépve, az Ágnes – réten délre fordulva található a régi Lillafüredi síközpont ugrósáncainak maradványai, valamint a szánkópálya. Fehér – kő és annak lápáját is érdemes felkeresni, az előbbiről fantasztikus kilátás nyílik az üdülőövezetre, valamint a Szinva – völgyre, ez a szikla Natura 2000 védelem alatt álló terület is, ezért fokozott óvatossággal és csendbe közlekedjünk. Az itt található üde vizű források mindig felfrissülést hozhatnak a fáradt turistának. A Hajnalka -, és a Szent – István – források egy rövid túrát is megérnek.

A Lillafüredi Libegő reklám (Forrás: Lillafüredi Libegőpark)

Az itt található Oxigén sétaút, a Lillafüredi tanösvények közül az egyik legszebb, klímája és nyugodt aurája gyógyító hatással van léleknek és testnek egyaránt, a városi stressz után. A 7,1 km – es hosszúságú  útvonal nem a legkönnyebb, de nagyon megéri, hiszen a környék legszebb látnivalói között vezet végig, egy igazi wellness az egészségünknek és a testünknek is. A Libegő állomásától elindulva az előbb már említett Fehér – kő és Nagy – hegy kilátópontokról elénk tárul a Bükk zöld panorámája, majd a Hajnalka -, és a Szent – István – forrás is az utunkba kerül a kb. 3 – 4 óra hosszúságú túrán. Az útvonal megtervezésekor fontos volt, hogy az ide érkezők szórakozva, élményeket gyűjtve ismerjék meg a hegységet, valamint annak élővilágát. Az útvonal célja, hogy az ökológiai kérdések iránt érzékenyebbé tegye az ide érkezőket, az itt található berendezési tárgyakkal hatva minden érzékszervükre. A hangulatos pihenőterek elnevezései is utalnak azok tematikájára, a különleges térinstallációkat kihasználva aktívan megpihenhetünk ezeken a pontokon:

  • Hintakert
  • Szelek hangja ösvény
  • Kalap-kert
  • Lélekforrás
  • Lazító élménytér

slider_922x400px_notext3

Az Oxigén sétaút gombái (Forrás: Lillafüredi Libegőpark)

A Libegővel való visszaút talán még szebb, mint a felfele út, az előttünk lévő Lillafüred és a környező hegyek látványa lenyűgöző. Szemben a szemközti Létrán – tetőt, valamint a lápákat láthatjuk (István – lápa, Kis – kút – lápa), amely szó dombot jelent, valamint a Vesszős – völgyet. Alattunk az egri főútra és az Erzsébet – sétányra nyílik kilátás, amely a Lillafüredi névadó Vay család másik lányának neve, Lilla testvéréről kapta nevét, itt láthatjuk a kiszolgáló épületet, a jegypénztárt és az erdészet épületét. A mellettünk elsuhanó fák, a csend és a szemnek is pihentető látványt nyújtó összkép miatt mindenképp érdemes eljönni és felülni a Libegőre. A kirándulást bővíthetjük egyéb programokkal is, amelyekről a pénztárban tudunk érdeklődni. Túravezetők irányításával Hegyi Roller és Monsterbike túrákat tehetünk a Libegő nyomvonalán. Ez a kb. 1  – 1,5 órás túra a Jávorhegy csúcsáról indul és a Libegő alsó állomásáig tart, a részvétel 16 éves kor felett lehetséges, ára 4990 Ft/fő, amely a Libegős utazást is tartalmazza.

slider_922x400px_notext2

Kétkerekű attrakciók (Forrás: Lillafüredi Libegőpark)

A Libegőpark idén már egész évben nyitva tart, az időjárástól függően és a karbantartási időszaktól eltekintve. Minden korosztálynak érdemes megtapasztalni ezt az élményt, merjünk felülni és átadni magunkat a magasság élményének, valamint a Bükk hegység csodás panorámájának.

Lillafüredi Libegőpark

MISKOLC – LILLAFÜRED, ERZSÉBET SÉTÁNY 77.
TELEFON: +36 46 572 078
EMAIL: INFO@LIBEGOPARK.HU

FB-f-Logo__blue_50

A libegőpark egy életre szóló élményt nyújt, a Bükk folyton változó környezetét ilyen szemszögből is érdemes felfedezni.

Forrás: itt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.