2018 – ban is új trendek befolyásolják majd a fogyasztói társadalmat. Az éttermek pedig alkalmazkodnak. Mi most a legfontosabbakat szeretnénk kiemelni a sok előrejelzés közül. Reméljük az idei évben is meglepődünk majd.

1. Egészség és gyógyhatás

Idén egyre nő majd az alapanyagok tudatos felhasználása. Az éttermekben nő majd azoknak a menüknek a száma, amelyek megfelelnek a vendégek egészségtudatos igényeinek. Megnő a táplálkozási szakemberek, az ételek egészségügyi hatásaival foglalkozó orvosok és tudósok jelentősége a szakmában. Egyre kiemelt szerepet kapnak az un. szuper ételek, amelyek különösen táplálóak és jótékony hatással vannak az emberi testre és immunrendszerre. Kiemelt szerepet kapnak a pre- és probiotikumok és azon hozzávalók amelyek egészséges hatással vannak a bélrendszerre. A kombucho, a kimchi, a Misi, a joghurtok továbbra is kiemelt szerepet kapnak 2018 – ban is.

Super-foods

2. Politikai befolyás

Olyan híres séfek mint pl. Massimo Bottura vagy Jamie Oliver, Hugh Fearnley – Whittingstal már régóta részt vettek olyan kérdések népszerűsítésében, mint az iskolai étkeztetés, a konyhai maradékok hasznosítása, vagy a fenntartható halászat, illetve a húsállatok jobb tartási körülményeiért tett lépések. Olyan szociális kérdésekben,  mint a civil szervezetek, orvostudomány, oktatás, jótékonyság, környezetvédelem egyre nagyobb szerepet kaphatnak a kiemelt szerepkörben lévő séfek. Talán 2018 – ban valamelyikük kiemelt pozícióba kerülhet?

9780714875361-ph-940-1

Massimo Bottura a “Bread is gold” című könyvében az ételpazarlásra és a kidobott alapanyagokra hívja fel a figyelmet.

3. Átláthatóság

Egyre fontosabbak azok a kérdések az élelmiszerek és alapanyagok körében, hogy honnan származnak, milyen úton jutnak el a termelőtől a fogyasztóig. Idén egyre nagyobb hangsúlyt kap az ellátási láncban résztvevők felelőssége. Még több olyan fejlesztés és innováció fog szerephez jutni, amely átláthatóbbá teszi az alapanyagok eljutását a mezőgazdaságból a gasztronómiába. Nagyobb szerep jut a nyomonkövetéssel, fenntarthatósággal és ökológiai hatásokkal kapcsolatos információknak, amelyek az alapanyagok és termékek  csomagolásán is megjelennek majd.

4. Indiai konyha modernizációja

Idén az ázsiai konyha tovább erősödik. A kínai, koreai és a japán konyha mellett idén az indiai gasztronómia lép a megújulás útjára. Ebben az évben nagy reményekkel várják az indiai ízvilágok megjelenését a nemzetközi konyhai világban. Gaggan Anand lehet 2018 – ban a legsikeresebb inovátor, aki felfrissiti az ázsiai fúziós konyhát.

150603192737-gaggan-super-169

5. Gombák

Az idei év biztos, hogy a gombákról fog szólni. Rengeteg lehetőség rejlik bennük, komplex ízviláguk és kompatibilitásuk mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egészségügyi hatásaik is. Felhasználási körük egyre nő, az ázsia gombák egyre divatosabbá válnak. A szarvasgomba soha nem volt kedveltebb. Egyre nagyobb divat erdei gombákat gyűjteni és fogyasztani. Felhasználásuk mára már olyan extrém határokra terjed ki, hogy a penészgombákat is alkalmazzák az éttermekben, hogy különlegesebbé tegyék a tálalást. A nemes rothadást alkalmazzák a Mugaritzba, hogy még meghökkentőbb ízvilágot mutassanak be. A botrytiszes penészes rothasztott alma sok embernek nem lesz a kedvenc étele, de számos lehetőség van benne.

img_3445

+ 1 Rene Redzepi és a Noma 2.0

A dán zseni idén  nyitja meg új éttermét, amely biztos, hogy meg fogja határozni 2018 – as gasztronómiai évet. Azok a technikák és fogások amiket elhoz nekünk biztos, hogy új éttermi trendeket fog beindítani. Egy már biztos, a Noma új menürendszere, amelyek a szezonalitáson belül a mikroszezonokra fog épülni már a bemutatkozás előtt meghatározza az idei évet.

letöltés

Like a Facebook oldalunkat és jó főzést mindenkinek.

FB-f-Logo__blue_50

Monoblog s világ körül. Kalandozások a tányéron.

2018. 01.04.

By Északtour And Stb. 

cropped-c3a9szaktour.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.