2018-ban újabb ígéretes éttermek fognak megnyílni, amelyek befolyásolják és átalakítják majd a világ gasztronómiáját. Felrúgják az eddigi trendeket és újakat teremtenek, lesznek amelyek tovább folytatják sikersztorijukat és olyanok is akik felemelkednek. Nézzük át az idei év legjobban várt nyitásait, talán lesznek meglepetések.

1. Noma 2.0, Koppenhága

Jó ez nem meglepő senki számára. René Redzepi a világ talán legkreatívabb séfjétől, amihez nyúl arányá válik. Átugrott Mexikóba, hogy új ötleteket, alapanyagokat és kapcsolatokat találjon, amit beépíthet majd az új projektbe. Már most trendteremtő, pedig még meg sem nyílt, de a kiszivárgott hírek szerint a Noma 2.0 új menürendszere átalakítja majd a jövőben az éttermek szezonhoz való hozzáállását. Az év három főszezonra oszlik majd, de lesznek mikroszezonok is. Az első hónapok a tenger gyümölcseiről, a következő a zöldségekről a tél és az ősz a játékosságról szólnak majd. Egy lesz, amelyben szezontól független folyamatosan jelen lesz benne, az a hús. A Noma 2.0 a dolgozók foglalkoztatásának területén is újítani fog, csak négy napig tart nyitva, ezzel is kímélve a magánéleti szférájukat, csökkentve a kiégés lehetőségét. A koppenhágai étterembe a vacsora nem lesz olcsó, az árak tovább emelkednek majd. René Redzepi nemrég bejelentette, hogy aki támogatja MAD szervezetét, az nyerhet egy vacsorát az új Noma – ban, majd egy másnapi kalandozást a tesztkonyhában.

2. Gucci Osteria, Firenze

Massimo Bottura amellett, hogy új könyvében felhívja az emberek figyelmét az élelmiszerpazarlásra, volt ideje azzal is foglalkozni, hogy új éttermének projektjét is megvalósítsa. Sok a titok az étterem nyitásával kapcsolatban, de biztosak lehetünk benne, hogy a Fine Dining kedvelői nem fognak csalódni itt sem. Massimo Bottura extravagáns stílusa és merészsége, hogy megújítja az olasz konyha zárt világát már évek óta sikerre viszi éttermét, az Osteria Francescanat, amely a világ legjobb éttermeinek a listáján a második lett. Az étterem hamarosan megnyitja kapuit a híres Gucci múzeumban, a Palazzo della Mercanzia – ban. Olaszország fő séfje a január 18-án nyíló éttermébe biztos nem újrahasznosított ételeket fog feltálalni, bár Ő nála sosem lehet tudni.

3. Sabor London

Nieves Barragán Mohacho (a képen) a kevés olyan női séf között van, aki képes volt a szakmában a legmagasabb szintre kerülni. Az egy Michelin csillaggal rendelkező Barrafinában elöltöltött évek után saját éttermét fogja megnyitni január végén. Partnere a szintén a Barrafinában 10 évet lehúzó Jose Etura, aki a Barrafina csoport vezérigazgatója. Az étterem természetesen a spanyol jellegét viszi tovább, hiszen Barragán a baszk konyha nagy tudora. Konyhájára jellemző, hogy az alapanyagokat szereti eredeti formájában megtartani, hű marad a hazája konyhájának alapjaihoz és rendkívül gondosan, szezonálisan válogatja meg a beszerzett hozzávalókat. A Sabor spanyolul “ízt” jelent, amely utal a hely jellegére. Az emeletes épületben Spanyolország több régióját bemutatja. A földszinten a friss tenger gyümölcsein lesz a hangsúly, főleg Baszkföld és Katalónia receptjei, az emeleten Galiciára és Kasztíliára jellemző ételek szerepelnek majd a menübe. Két ételt nagyon várnak már, az egyik a galiciai polip, amelyet olívaolajon paprikával és olajbogyóval főznek puhára. A másik a kasztíliai szopós malac. Az étterem jellegzetessége az Asado vagy spanyol BBQ stílusú sültek lesznek majd. Nieves Barragán Mohacho nagy dobásra készül, ha bejön nagy sikere lehet majd.

Nieves Barragan is opening Sabor in Mayfair's Heddon Street

4. NoMad

Az Eleven Madison Park két sztárséfje Will Guidara és Daniel Humm (a képen) átugranak a nyugati partra és az angyalok városában nyitnak új helyet. A tavalyi sikeres év után, amikor is elhódították a címet Massimo Botturától és a világ legjobb étterme lett a The Worlds 50 Best Restaurants szavazásán, idén új kihívásokat keresnek. New York Cityn kívül ez lesz az első próbálkozásuk a nem kevésbé híres NoMad Hotelben, amely Los Angeles belvárosában, a 7. és Olivie utcák sarkán lévő neoreneszánsz épületben található exkluzív szálloda. Ennek a bárja tavaly elnyerte a neves James Beard díjat. A NoMad – ban öt különböző részlegre különül a vendéglátási szektor, a Food Truck-tól a Fine Dining – ig minden megtalálható, amely lefedi a vendégek különböző igényeit. A NoMad execuitiv séfje a nem kisebb ígéret, mint a Eleven Madison – ban nevelkedett Chris Flint. Szerintem a NoMad elképzelései komoly hatással lesznek a világ vendéglátására, amelyben el kell engedni az egyirányú elképzeléseket és egy olyan széleskörű látásmódot kell majd támogatni, amely gazdaságosabb és fenntarthatóbb lehet, mint a mostani szemlélet. Meglátjuk, hogy a tavalyi év két sztárja az idei évre is képes lesz-e átmenteni a formáját, de azt gondolom LA – ben nem lesz probléma.

5. MIL, Peru

Virgilio Martinez Veliz és felesége Pia Leon újabb izgalmat hozhat az vendéglátás világba, új éttermüket idén nyitják majd meg Cuzco {Cusco} városában, amely 3400 méter magasan fekszik az Andokban. A perui konyha mindig is nagy hatással volt a világ fogyasztási szokásaira, hiszen hihetetlenül komplex, hatással voltak rá az ázsiai, az európai és a kontinens szokásai. A tengeri ételek mellett az őserdőben található számos alapanyag varázsolja igazán változatossá azt. Az étterem a város mellett található dombra épül majd, amelynek igazán egyedivé az ott található inka romok és azok szellemisége teszi majd. A helyi alapanyagokra, és a régi szokásokra összpontosít majd, felhasználva olyan hagyományos főzési stílusokat mint a forró kövön sütést. Elmondásuk szerint az általuk kínált 7 fogásos menük célja a hely örökségének megőrzése, amelyet kiegészítenek majd a modern konyha fogásaival. Virgilio és Pia terveznek ide egy élelmiszer labort is, amely a Mater Inciativa nevet viseli majd, a vendégek ezen keresztülhaladva fognak eljutni étterembe. A cél, hogy minnél több lehetőséget aknázzanak ki és új alapanyagokat fedezzenek fel az ott található környezetből. Ma már a gasztronómia sokkal több, mint a vendégek kiszolgálása, céljává kell válnia, hogy támogassa és alkalmazza a technikai és tudományos fejlődés innovációit és felfedezéseit, annak termékeit beépítse és fogyaszthatóvá tegye a mindennapokban is. A földön található esőerdők komoly veszélyben vannak, az erdőírtások és a földművelés terjeszkedése miatt folyamatosan veszítjük el a területeiket. Ezeknek a védelmüket szolgálhatja, ha új szemlélettel kiaknázzuk és alkalmazzuk az ott található értékes és még ismeretlen alapanyagokat, méghozzá fenntarthatóan. Virgilio Martinez fontosnak tartja, hogy a vendégek megismerjék az ételek történetét, hátterét, mert akkor jobban megértik majd azt a mágiát, amelyet ő teremt a tányérra.

A csapat további két éttermet tervez biztosra, az egyiket Lima központjában. A Central 2.0 és a Kjolle új koncepció alapján fog működni, most már egy fenntarthatóbb szemlélet alapján tervezik majd a menüket. A céljuk itt, hogy minnél több emberrel megismertessék Dél – Amerika kulináris világát, illetve bemutassa azt, hogy milyen változatos alapanyagok állnak rendelkezésre ott. A terv kiterjed arra is, hogy birodalmukat átvigyék Európába is, azonban a Londoni étterem nyitása még csak a hosszú távú elképzelésekben szerepel csak. A limai nyitás már biztos, a kitűzött időpont 2018 áprilisa. Nagy érdeklődéssel várjuk, hogy milyen új lehetőségeket tárnak fel előttünk a jövőben a két sztárséf a perui álomkonyhából.

+ 1 Majordomo

David Chang tovább terjeszkedik a Monofuku birodalmával, a Los Angeles – ben nyíló éttermével új utakat próbál ki majd a híres két Michelin csillagos séf. Az ázsia stílusú ételeket kínáló étteremlánc, amelynek a leghíresebb fogásai a rámenek és a különböző sültek. Az étterem ételeire hatással vannak a japán, a koreai és egyéb ázsiai konyhák is, azonban a most nyíló Majordomo új szemlélet alapján a helyi termékekre és a füstölt húsokra kíván majd összpontosítani. A nyitást 2017 decemberére tervezték, azonban a munkálatok és a kezdés átcsúszott erre az évre. A weboldal már üzemel, a menükről már sok minden kering, az instagram oldalt is beinditották, már csak a nagy bejelentés várat magára. A vegán stílusú ételek mellett Chang a húsimádóknak is kedvezni szeretne, amelyet az is megerősít, hogy a J& R Manufacturing posztolt egy képet a Twittere, amely szerint ők készítik a smokert az étterembe. A cég olyan smokereket készít amelyekkel akár 115 kg húst is meglehet sütni. Kíváncsian várjuk, hogy mi fog kisülni David Chang boszorkánykonyhájából, de ha hírek igazak, akkor egyfajta új fúzió jöhet létre kelet és nyugat között.

Források:

Hot Dinners

Eater

Fine Dining Lovers

A képek hivatkozásai elérhetők a képre kattintva!

2018.01.11.

By Északtour And Stb. 

FB-f-Logo__blue_50

cropped-c3a9szaktour.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.