Észak-Magyarország kevésbé ismert csücskében található hazánk egyik legszebb települése, Boldogkőváralja. A Boldogkői vár, az alatta elterülő békés táj, a Zemplén lankái és az Abaúj mezőségei adják tipikus, kissé mediterránumra emlékeztető légkörét. A várból körbetekintve apró barackfák állnak büszkén, sorokba rendezve, mint néma kopjafák, amelyek mind azt juttatják eszünkbe, milyen gazdag vidék volt ez egykoron és tudjuk mai is az. Itt, ebben a történelmi emlékekben gazdag helyen az emberek olyan vendégszeretettel fogadják az ide érkező utazót, mint talán sehol máshol. Szegény vidék, amelynek gazdagsága pénzben nem mérhető, természeti szépségekben, hagyományokban és emberi szeretetben azonban igen. Mindenképp fel kell keresni, mert az arca minden évszakban más és más. Itt található az ország egyik legszebb szálláshelye, a Mandalaház, amely a vártól pár perces autóútra található. De hogy miért itt szálljunk meg? Olvassátok el a cikket és biztosak lehettek benne, hogyha ezt a helyet választjátok nem fogtok csalódni.

wp-1515786503274224145571.jpg

Az ősz végén, talán a legszebb időszakban jártuk be ezt a lenyűgöző régiót. Barangolásunk központjaként a modern stílusú, kényelemben gazdag és az otthon melegét árasztó Mandalaházat választottuk. A szálláshely története népmesékbe illő. Három barát, az élet más-más területéről érkezve, hasonló utat bejárva, összefogtak, hogy valami olyat teremtsenek, amely értékkel és jelentéssel bír, ami jellemző rájuk, ahol jól érzik magukat, amelyben megtalálják azt, ami számukra kedves. A lányokat, Vikit, Mónit és Dórát emlékekben gazdag  gyerekkor köti Boldogkőváraljához. Csak egyikük jött vissza, miután itt találta meg a boldogulását és a boldogságát. Azonban mindhármuknak fontos volt ez a település és annak környéke, ezért álmodtak egy nagyot és létrehozták a nyugalom szigetét.

wp-15157865071471801764822.jpg

A projekt mögött több van, mint gondolnánk, erre Ők is büszkék. A történet még évekkel ezelőtt kezdődött, amikor is Dóra és Viki együtt koptatták az iskolapadot a gimnáziumban, majd csatlakozott hozzájuk Móni. Később az élet az otthontól messze sodorta őket, de végül a szívük mindhármukat hazahúzta. Az élet viharos tengerén, egymástól több ezer km-es távolságban is szoros maradt a viszony közöttük. Később, egy Boldogkői látogatás során újra találkoztak, amikor kipattant az ötlet és már nem volt megállás. Tervük egy olyan épület volt, amely több mint szállás, már-már második otthonként funkcionál mindenki számára, aki ide utazik. Ez rögtön érződik is, amikor az ember megérkezik hozzájuk. Nincs viasz, nincs fényesítés, náluk tényleg azt kapjuk, amit a képeken látunk, sőt talán még többet, és ez az a plusz, ami kiemeli őket a többi szálláshely közül. Náluk a vendég az első és legfontosabb, az, hogy aki ide érkezik és itt tölt néhány napot újra és újra vissza akarjon térni.

wp-15157865020091013453168.jpg

A Mandalaház tulajdonosainak célja, hogy ez a hely tényleg egy családi fészekké váljon, ahol mindenki megtalálja azt, amitől boldog lehet. A programokat személyes tapasztalatok alapján állítják össze, a reggelit és a vacsorát is a helyi alapanyagokból készítik el, ha pedig nincs valami, akkor a tulajdonos édesanyja siet a segítségükre. Hittel vallják, ahogy én is, hogy az utazás során nem kell megválnunk az otthon kényelmétől, és még inkább többre kell vágynunk. Számomra nagyon fontos, hogyha az utazásunkat szervezem, hogy mindenképp olyan helyen legyünk, amely kielégíti az igényeinket és megfelel az elvárásainknak, hiszen a pihenés az aktív kikapcsolódás mellett a kényeztetésről és a relaxálásról is szól. A Mandalaház elhelyezkedése, a falu és a környék mindenképpen alkalmas, hogy egy hétvégi kiruccanás alatt, vagy egy hosszabb itt tartózkodás során megtaláljuk a személyünkre szabott lehetőségeket. A szobák kialakítása, a felszereltség, a közösségi terek, a felhasznált anyagok minősége és elhelyezkedése, mind-mind fontos volt már a tervezéskor. Az alkalmazott matéria már érkezéskor feltűnik, itt tényleg a vendég a fontos, a svédpadlós szobák, a logózott és kézzel készített bútorok, a gerendázott mennyezet, a mészkőlappal burkolt fürdő és ami a gasztronómus számára a legfontosabb, a tökéletesen berendezett konyha, ahol még kulináris kalandokban is részt vehetünk.

Minőség és stílus” – a Mandalaház jelmondata

Ez a szlogen mindent elmond róluk, a három lány különböző karakter, mégis ez az, ami megteremti a köztük lévő harmóniát, hiszen kiegészítik egymást, ezeket a szobák tervezésekor is figyelembe vették.  A színek jól kiemelik a lelkivilágunkat és a személyiségünkben lévő összetett érzésvilágot, amelyet a Mandala szimbólumai jól hangsúlyoznak. Talán elmondható, hogy ahány ember, annyi univerzum, amely felfedezésre vár, és a bennünk rejlő érzelmi világot mindenkinek magának kell megtalálnia.

wp-151578650531698534019.jpg

A Mandalában az a legjobb, hogy nem egyetemes jelentéssel bír, hanem ahány vallás, annyiféle értelmezés, azonban a legtöbbször a szanszkrit मण्डल szó szerinti fordítását a kört testesíti meg. Szellemi és rituális jelkép, amely a legtöbb indiai típusú vallásnál jelen van. A Mandala nem csak egy ábrázolás, gyakorlatilag a legfontosabb jelképe az egységnek, a körforgásnak, a világegyetemnek. A Mandalát a buddhizmus a belső és külső egyensúly megteremtésére, a magasabb tudatállapot elérésére alkalmazza a meditációk során. A hinduizmusban inkább élettörténet, amely a kozmikus igazságok bemutatására szolgál. A legtöbb értelmezésben azonban az a legfontosabb, hogy az életben mindennek megvan a maga menete, a születéstől a halálig, a haláltól a születésig egy körkörös folyamat. A pszichológia nagyjai is tanulmányozták a Mandalákat, C. Jung felismerte, hogy a bennünk kialakuló Mandalák egyensúlyt teremtenek, segítik a belső élet stabilizálását, regenerálódását és újrateremtését. A Mandalákban a színeknek fontos szerepük van, amelyek megjelennek a szobák tematikájában is. A Mandalaház lehetőségeket nyújt arra, hogy kiválasszuk a számunkra legszimpatikusabb és leginkább megnyugtató, a személyiségünknek megfelelő színképet. Ezek a következők:

  • Narancs – Napvarázs szoba: Átmenet a piros és a sárga között, a boldogság és a megvilágosodás jelképe. Aki ebben a szobában száll meg, szereti a természetet, élvezi mikor a nap az arcát süti, viszont az életben is megtalálja a helyét. A belső berendezés és a narancssárga kitágítja a belső teret és világosabbá teszi az egész helyiséget, ezáltal kicsit megnyitja azt.
  • Zöld – Kikelet szoba: A megújulás és az ébredés színe, de a halhatatlanságot és a reményt is jelképezi. Akihez a zöld szín passzol, szereti a szabadságot. A zöld megnyugtatja az elmét, engedi, hogy ne ragadjon meg az anyagi világ zártságában, hanem szabadon szárnyalhasson. A zöld szoba megnyugtat és pihentet.
  • Kék – Harmatcsepp szoba: A kék a végtelen szimbóluma, a víz jelképe, azon embereké, akik túllépnek a saját határaikon és szeretnek új dolgokat felfedezni. Az öt őselem közül a legtapasztaltabb, aki nagyon sok téren otthon van. A keresztény hitvilágban Szűz Mária és az angyalok színe volt, utalva ezzel is a tudásukra. A kék szín a szobában segíti a kreativitás kibontakozását, az elmélkedést. Viszont megnyugtat és elősegíti a pihenést.

wp-1515786669467393380147.jpg

A Harmatcsepp szoba enteriőr

A weboldalukon most négy fakultatív program közül lehet választani, amelyek más-más tematika alapján készültek, mégis közös bennük, hogy a tulajdonosok kedvencei és a helyi értékekre és vendégszeretetre építenek. Ezek a programok csak azok számára érhetők el, akik a részletes leírásban adott feltételeket elfogadják. Ezek a következők:

  1. Zempléni Zamatok: Azoknak, akik szeretnék megismerni a Zemplén kulináris világát.
  2. Barackoló: Nem csak barackfüggőknek.
  3. Aktívan Boldogkőn: Túrabakanccsal és hátizsákkal kötelező.
  4. Gasztrokalandok Mandala módra: Nem egyértelmű?

wp-1515786674362356827415.jpg

Válogatás a környék legfinomabb alapanyagaiból

Bárhogyan is érkezünk, családdal vagy párban egy kis romantikus, összebújós pillanatokra, érdemes elindulni és felfedezni ennek a csodás tájnak a szépségét és kulináris kincsét. Számomra ez a régió sok emléket idéz meg, hiszen gyermekkoromban sikerült a Zemplént és az Abaúj régiót felfedezni, azonban ezután hosszú ideig nem jártam erre. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen mostanában, az elmúlt időszakban ismét sikerült rábukkani az országnak erre a varázslatos, táji és történelmi kincsekben gazdag területére.

wp-15157865085441932654409.jpg

Boldogkőváralja a Központi-Zemplén elnevezésű kistájon találálható, amelynek tájképét már messziről befolyásolja a vár erőtől duzzadó és tekintélyt parancsoló látványa. Aki először jár ezen a környéken, biztos lehet benne, hogy nem fog eltévedni, hiszen Budapest felől érkezve, a tájat a Zemplén csodás lankái és a Boldogkői-hegy uralják. Az ember, ha egy kicsit a képzeletére bízza magát, el tudja képzelni, milyen is lehetett fénykorában ez az épület, amely ma is az egykor volt idők büszke képviselője. Bár ma már más célokat szolgál és a hazai turizmust erősíti, a régi korok emlékét minden évben felidézik a nyáron megrendezésre kerülő Boldogkői várjátékok, ahol hagyományos lovagi játékok és rengeteg fergeteges program várja az érdeklődőket. Azonban az év minden napján, de főleg jó időben hálás témát jelent a fotósoknak a vár egész területe, különösen a déli torony alatt lévő megfigyelőbástya, amelyet Oroszlánsziklának is hívnak. Kiváló program lehet gyermekesek számára, vagy a történelem kedvelői számára is, hiszen számos érdekes tárlat található a várban. Tavasztól októberig rendszeresen vezetnek túrákat korhű jelmezekbe öltözve, amely nagy kedvence lehet a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az év folyamán számos program kerül megrendezésre a várban, mint pl. a Húsvéti Sokadalom, a Pünkösdi Bor- és Fröccsfesztivál, és a Csülkös – Pálinkás Nap, ezekről érdeklődjünk a vár weboldalán.

wp-15157865092842056298102.jpg

A környék lenyűgözheti a természet kedvelőit, és azokat is, akik szívesen adóznak a bakancsos turizmusnak. A túrázás szerelmesei bebarangolhatják a környék szebbnél szebb célpontjait, amelyeket rövidebb vagy hosszabb útvonalon érhetünk el. A környéket felfedezhetjük két vagy négy keréken is. Ilyenkor nagyobb távolságokra is eljuthatunk. Elérhető közelségben van Tokalj-hegyalja borászati és kulináris központja, de a természeti és építészeti örökségekben gazdag zempléni régió is. Induljunk el, és keressük fel az ismert és kevésbé ismert látnivalókat, mint pl. a Regéci-, és Füzéri várat, a Füzérradványi kastélyt és parkját, vagy a Hollóházi porcelánmúzeumot. Könnyen elérhető a Boldogkőváraljától pár km-re található Gönc és Vizsoly, amely a könyvnyomtatás fellegvárai voltak egykor, ma is megtekinthetjük itt a Károlyi Biblia egyik példányát. A látogatóközpontban magunk is kipróbálhatjuk milyen lehetett egykor a nyomdászok élete. A környező apró települések kusza hálózatában számos rejtett titokra bukkanhatunk, amelyek megtekintésre érdemesek. A környék kultúrális és természeti sokszínűsége miatt számtalan lehetőséget nyújt a turizmus számára, amelyek nagy része még kevésbé ismert a nagyközönség előtt, ezért sok olyan helyet fedezhetünk fel, amelyek még ismeretlenek mások számára is.

wp-1515786506529361916663.jpg

A terület egyik kiemelkedő tulajdonságát az itt található értékes mezőgazdasági területeknek köszönheti. Azonban a környező erdők is fontos szerepet játszottak az ezen a területen kialakult kulináris sokszínűségben, amelyet a különböző területekről ide érkező népcsoportok is tovább alakítottak. Ma már a környék gasztronómiai szempontból az ország egyik kincsének számít, a tokaji borvidék kiemelkedő nedűi mellett, az igazi büszkeségük, amely a terület nagy kincse, az a barack. A gyümölcs és a belőle készült ital olyannyira befolyásolja és meghatározza a területet, hogy szinte minden itt élőnek van kapcsolata vele. A Gönci barack és termékei ma már hungarikumok, eredet védettek és földrajzi oltalom alatt állnak, ezekre most nem térünk ki, egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla részletesen. Ennek a gyümölcsnek a legszebb inkarnációja a pálinka, amely a gyümölcs minden pozitív identitásának lepárlása és üvegbe zárása vegytiszta állapotban. A Gönci barackpálinka ma már hungarikum, azonban sokan még mindig azt gondolják, hogy ennek az italnak a hasonló nevű járás a központja, pedig nem, a felhasznált barack csak és kizárólag bizonyos területről származhat, amelyek közül kiemelkedő az Encsi kistérség, a Szerencsi kistérség, a Szikszói kistérség és természetesen az Abaúj–Hegyközi kistérség. A Mandalaház egyik tulajdonosa Czakó Mónika a környék egyik legjobb pálinkamanufaktúrájának a tulajdonosa is, aki férjével együtt törekszik, hogy a lehető legjobb párlatokat állítsa elő. A Bestillo termékeit megkóstolhatjuk a szálláshelytől nem messze található telephelyükön, erről bővebb információkat a nemrég közölt bejegyzésünkben is olvashattok. A helyi aranyat és a belőle készült termékeket az évente megrendezésre kerülő Gönci Barack Vígasságon kóstolhatjuk meg, amelyről tavaly már beszámoltunk és megállapítottuk, hogy az év legjobb gasztropiknike volt.

wp-15157866737902054930898.jpg

Egy tökéletes, házias vacsora

Mandalaház tulajdonosaiban az a legjobb, hogy ez a vállalkozás főleg személyes okokból indult, számukra ez egy küldetés, amelyet jól mutat, hogy folyamatos a társadalmi szerepvállalásuk. A Boldogkőváraljai Fogyatékosok Otthonának lakóit különböző kézműves foglalkozásokon látják vendégül.

wp-1515786668323494893384.jpg

Kívánságkosár a legjobb környékbeli termelőktöl

A szálláshely kialakítása és személyisége mellett kitüntetett figyelmet kapnak a szolgáltatások is, az ide érkező azt gondolja, hogy itt tejben és vajban fürdetik. A Helyi Ízek Kosara remek lehetőség arra, hogy Abaúj kulináriáját és ezáltal kicsit a helyiek lelkének egy kis darabkáját is hazavigyük magunkkal. A kosár tartalmát minden széppel és jóval töltik fel nekünk, amely tartalmaz házi készítésű tejtermékeket, húsárut, tojást, lekvárt és rengeteg lelkesedést. Számomra ez volt a legszebb emlék, amelyet magammal vihettem haza. A vacsorát sem hagyhatjuk ki a sorból, amelyet a ház lelke és mindenese készített el nekünk. Már előre megbeszéltük, hogy mire esik a választásunk, a lehetőségek közül nekünk a legszimpatikusabb a húsleves és a disznótoros volt. A tulajdonos édesanyukájának tyúkja esett áldozatul eme választásnak, amelynek emlékért mi becsülettel adóztunk is. A leves az otthon melegét és a régi vasárnapi ebédek hangulatát idézte. Minálunk szokás a leves utáni átmeneti fogásként a levesben főtt húst és a zöldségeket is elfogyasztani, amelyhez tökéletesen passzolt a töltike. A főételként feltálalt hurka és kolbász is kézműves termékek, amelyet itt nem sajnálnak a vendégtől. A disznótoros tányér tökéletes kiegészítője volt a sült oldalas, amelynek fergeteges ízét a fokhagyma emelte ki. A húsokat pedig nem is kísérhette más, mint a hagymás tört burgonya, amelyet vendéglátónk ízlésesen formázott a tányérra. Egy ilyen ízelítő egyik legfontosabb és leginkább kényes tétele a káposzta, amely háborúkat dönthet el és királyokat emelhet új magasságokba. Azonban itt az is kiderült, hogy a mi szakácsunk nem most kezdte a szakmát, és itt sem találtunk kifogást.

wp-15157866689121639657758.jpg

Egy tál aranysárga boldogság

Mandalaház egy kincsesládika Abaúj szívében, a Zemplén kapujában, ahol a természet és vidék békéjében pihenhetjük ki a mindennapok stresszét. Ebben a környezetben biztosak lehetünk benne, hogy megtaláljuk a belső értékeinket és átalakulva várhatjuk az élet újabb kihívásait. Számunkra az egyik kedvenc lett, hiszen családias és barátságos hangulat mellett, a belső értékekre és a kényelemre is odafigyeltek. Boldogkőváralja és környéke nem csak a természet szerelmesei számára nyújthat jó programokat, de a gasztronómia kedvelői is megtalálják a helyüket. A lányoknak sikerült olyan programokat kialakítaniuk, amelyek feltárják és bemutatják ennek a csodás régiónak a rejtett és kevésbé ismert látni-, és kóstolni valóit is. A Mandalaház egy spirituális hely, ahol a belső békénk otthonra találhat.

Mandalaház

BOLDOGKÖVÁRALJA, JÓZSEF ATTILA U. 5.
TELEFON: +36 70 703 6132
EMAIL: INFO@MANDALAHAZ.HU

FB-f-Logo__blue_50

Északtour .jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.