Írta: Tamás Gergely

Mindenki, aki szenvedélyesen szereti a kulináris világot, előbb – utóbb elkezd szakácskönyveket gyűjteni. Azonban ez nem túl könnyű hobbi, a szó szoros értelmében és elég költséges is. Itt az ideje félre rakni a fikuszt, és új polcra beruházni, mert ezek a könyvek súlyosak és rendkívüliek. Induljunk el a gasztroirodalom csodálatos világába, és fedezzünk fel 10 – et a legjobb szakácskönyvek közül, a legnagyobb séfektől.

10. The Flavour Bible

Karen Page és Andrew Dornenburg könyve alapmű, ha ízekről és párosításukról van szó. Ez a könyv a kulináris kreativitás legfontosabb bibliája, amelyet Amerika legjobb séfjeinek bölcsessége ihletett. 2009 – ben James Beard Book Award, majd 2010 – ben Nautilus Book díjjal jutalmazták. Nem csak a szakma számára nélkülözhetetlen, de otthon a mindennapok konyhájában is megállja a helyét. Mindenképp fordításra érdemes és bevezetném a szakképzésbe. Azóta megjelent a vegetáriánus verzió is. Alapmű, amely olyan dologra tanít, amely az egyik legfontosabb a világon, az ízek harmóniájára.


Ahol megveheted: Amazon, Ebay

Ár: 4000 – 15.000 Ft között állapottól függően!


9. Thomas Keller – The French Laundry

Talán az egyik legfontosabb és korszakalkotó műje a modern szakácskönyv művészetnek. Persze akik ismerik Thomas Keller – t tudják, az elvárások nem alacsonyak. A könyv maga is megérdemelné a három csillagot, ahogy a szerző is. Bisztró vonal, olcsó alapanyagok, perfekt megjelenés, avagy hogyan nyűgözd le a családot a vasárnapi ebédnél. Ha nem vagy a főzés szerelmese, ettől a könyvtől biztos, hogy azzá leszel. Brutálisan addiktív, lenyűgöző, ahogy maga a szerző személyisége is. Otthoni és egyszerű fogások, mégis azt gondoljuk ez a mű minden szakácsnak a polcán elhagyhatatlan. Gasztronautáknak és felfedező amatőröknek is ajánlott. Professzionális mű egy magasan kvalifikált szakember kezéből, a mindennapokra. 150 recept éttermi minőségben.


Ahol megveheted: Amazon, EbayCoockbooks, Libri, Bookline

Ár: 5000 – 25.000 között állapottól függően!


8. El Buli: 1998 – 2002

Az nem kérdés, hogy ez minden idők 5 legjobb szakácskönyvének az egyike. Amikor azt gondolod, hogy tudsz mindent, akkor vedd a kezedbe Ferrán Adria lenyűgöző irodalmát, amelyben olyan futurisztikus és véleményem szerint felfoghatatlan alkotások szerepelnek, amitől eláll a lélegzeted. A világ egyik legbefolyásosabb, leginnovativabb séfje, aki négy éven át tolta az arcunkba az elképzelhetetlent, ebben a műben részletes áttekintést ad arról, miért is volt az El Bulli a világ legjobb étterme. Egy szakmai zseni, zseniális alkotása, amelyet nem fogsz tudni letenni. Egyértelműen a gasztrofanatikusok oltárán a helye.


Ahol megveheted: Amazon, Ebay

Ár: 30.000 – 205.000 között állapottól függően!


7. René Redzepi: Noma – A work in progres

Na ez az a szakácskönyv, amit ha nem is tudod ki írta, rögtön kitalálod. René Redzepi a világ legismertebb és legjobbnak tartott szakácsa. Népszerűsége ellenére Ő még mindig a főzés szerelmese. Elképesztő személyisége ebben a könyvben összpontosul. Alicia Waters szerint ez a mű tökéletesen megragadja Redzepi kulináris elképzeléseit, amelyek játékosok, természetesek és ösztönszerűek. Nem véletlen, hogy a sorban Ferrán Adria könyve után jön, hiszen Ő is az El Bulli – ban nevelkedett, később Thomas Keller mellett tanult a The French Laundry – ban. Most Ő a legmeghatározóbb a kulináris világban, és ebben a 100 receptet tartalmazó könyvcsomagban minden megszerzett tapasztalatát leírja. Három külön alkotás, egy napló, egy könyv a munkatársaktól és egy kronológikus recepttömb. Fanatikusoknak és Nomádoknak kötelező, persze minden gasztronomusnak is. Ebből megtudhatjuk, hogyan válhatott a Noma minden idők legjobb éttermévé, a 100 képből kiderül, milyen is egy ilyen professzionális helyen dolgozni.


Ahol megveheted: Amazon, Ebay, Coockbooks

Ár: 10.000 – 13.000 Ft. között állapottól függően!


6. Michel Guérard: Eat Well and Stay Slim

Ma már óriási lufivá nőtte ki magát az egészséges táplálkozás, amely hatalmas üzletté vált. Ennek egyik legismertebb képviselője, Michael Guérard, aki a nouvelle cuisine kitalálója, majd tovább fejlesztője volt egy olyan irányban, amely kedvezően hat a testünkre és lelkünkre. Guérard lerakta a mostani Spa trendek alapját, és megalkotta a minceur cuisine – t. Ezt most világhírű Les Prés d’Eugénie szállodájában teszi közkincsé. A három Michelin csillagos séfünk 140 receptet tartalmazó könyve remek lehetőség, hogy saját magunk számára alakítsuk az egészséges táplálkozás alapjait, amelyben semmi titok, csak és kizárólag friss alapanyagok és a szénhidrátok hanyagolása. Minden korszerűen gondolkodó, előrehaladó felfedező számára érdekes lehet.


Ahol megveheted: Amazon, Ebay, Coockbooks

Ár: 10.000 – 13.000 Ft. között állapottól függően!


Kapcsolódó kép

5. Ann Sophie – Pic: Le Livre Blanc

Ann a világ egyik legjobb női séfje, akinek tehetségét még ebben a férfiaktól nyüzsgő szakmában is elismerik. Franciaországban az egyetlen három csillagos hölgy, akinek étterme a Maison – Pic, amely Valence városában található. Ez egy családi vállalkozás, amelybe belenőtt Ann is. A négygenerációs éttermet 1889 – ben alapította meg Ann Sophie nagymamája, tehetségét gyermekei és unokái is örökölték. Ez a könyv bemutatja azokat a kompetenciákat, amelyeket Sophie a génjeiben hordozz, lépjünk be ebbe a csodálatos világba, és ismerkedjünk meg a legklasszikusabb fogásait, mint pl. a la langoustine, le pigeon fermier, le millefeuille blanc. Lépésről – lépésre tanulmányozzuk át egy kreatív és elbüvölő hölgy ikonikus fogásainak kulliszatitkait, amelyek egy teljesen fehér alapra festett csendéletként jelennek meg a papíron. A három csillaggal (2007) megbecsült Anne-Sophie Pic a tiszteletére, ízére és egyszerűségére alapozza az auteur konyháját.

“Egyszerűség – mint nőiesség – aki élvezi a tökéletességet, és az ízlés franchise-ben.”

Ahol megveheted: Amazon, Ebay, Coockbooks

Ár: 10.000 – 16.000 Ft. között állapottól függően!


4. Atelier Crenn: Metamorphosis of Taste

A legszürreálisabb szakácskönyv, amely valaha született. Dominique Cren művében olyan művészeti alkotások kapnak helyet, amelyről első, de lehet második olvasásra sem hisszük el, hogy ehetőek. A cím egyértelműen utal a tartalomra, arra, mit is vár hátunk tőle. Cren ételeinek középpontjában az organikus, fenntartható ööszetevők állnak. Ezt a kötetet ne adjuk kezdők kezébe, mert ehhez már kell egyfajta kulináris intelligencia, hogy megértsük annak tematikáját, a séf lelkivilágának kiterjesztését a tányéron lévő alapanyagokra, számukra ez még ijesztő is lehet. Zseniális és lenyűgöző, mégis dermesztő, amint lapról – lapra látjuk a hernyóból kikelő pillangó varázslatos átalakulását. Személyisége egy magasab érzelmi, szellemi és szociális intelligenciát takar, éttermében Atelierben minden egyes emberrel így bánik, receptjei is ezeket tükrözik, ahogy ő mondja:

“Az én ötletem nem az, hogy az olvasók pontosan megismételjék az ételeket, hanem inkább saját alkotásaikra inspirálja Őket. Nem szándékozik vezetőként szolgálni, hanem sokkal inkább a végrendelet, hogy a főzésben megtaláljuk a jelentést és a szépséget.”

Ez a könyv elhagyhatatlan kelléke egy fanatikus könyvespolcának. Szakácsoknak kötelező.


Ahol megveheted: Amazon, Ebay, Coockbooks

Ár: 5.000 – 20.000 Ft. között állapottól függően!


3. Arzak Secrets

A nagyágyúk közt szerepel a baszk Arzak család éttermének titkait bemutató könyv. Juan Mari és lánya Elena munkája nem könnyűsúlyú, alkalmazása komoly gasztroműveltséget és technikai tudást igényel, így vasárnapi háziasszonyoknak nem ajánlott. A család hírét a Baszk konyha nyelvezetének teljes megreformálása tette híressé, a molekuláris gasztronómia segítségével, amely bár egyesek szerint nem létezik, ezt azért Arzakék másképp gondolják. A lenyűgöző fotók segítségével megérthetjük a hely mögötti innovációt és fejlesztési munkafolyamatokat. Ha azt gondoltad ismered az egész kulináris világot, itt azért elgondolkozol majd. Kémikus séfeknek és feltörekvőknek ott a helye a polcon. Arzak technikáit Ferran Adria is alkalmazza, illetve olyan séfekkel dolgozott együtt, mint Paul Bocuse, Troisgros, lánya pedig ducasse és Adria konyháin nevelkedett, ez is tovább emeli a könyv értékét.


Ahol megveheted: Amazon, Ebay, Coockbooks

Ár: 8.000 – 15.000 Ft. között állapottól függően!


2. Sébastian Bras: Esential Cuisine

Na akkor most bedurvulunk. Ha nincsenek felesleges Szent Istvánaid akkor felejtős. Sébastian Bras kikerült a családból saját kérésére, azonban Ő még mindig a világ egyik legjobb séfje. Ez a könyv időtlen és a világ szakácsai számára etalon. Bras személyisége megosztó, azonban tudni illik róla, hogy rendkívül szenvedélyes. A benne szereplő ételek, már komplex képzőművészeti alkotások, amelyekben a séfet körülvevő világ összpontosul, a bennük felfedezhető épületekkel, tájakkal, harmoniával. A mű egyik érdekessége, hogy a képeket is a tehetséges fotós Bras készítette. Egyértelmű, hogy a szakmai képzés részére kell bocsátani, mert minden fiatal séf számára tud újat mutatni, és inspirálhatja őket, hogy nem az a cél elsősorban, hogy másoknak megfelelj, hanem, hogy magadnak, ha ez megvan, akkor képessé válsz másokat is boldoggá tenni.


Ahol megveheted: Amazon, Ebay

Ár: 30.000 – 150.000 Ft. között állapottól függően!


1. Alain Ducasse: Grand Livre De Cuisine

Alain Ducasse a világ egyik legnagyobbra tartott séfje. Ez a könyv megmutatja, hogy miért is tekintjük Őt annak, és borulunk le nagysága előtt. Ez a gasztronómiai enciklopédia a mester több mint 30 éves szakmai múltjának esszenciális kivonata, egy olyan művészé, akinek ez idő alatt összesen 18 csillagra sikerült szert tenni. A mű  700 receptet és 1000 fényképet tartalmaz, amelyeket Alain ducasse alkotott a szakácsok mellett. Több mint 90 alaptermék köré szervezve a receptek alaposan megvizsgálják a tíz fő főzési módot. Ez a kulináris enciklopédia minden szakképzett séfnek szól, legyen az akár tapasztalt, akár kezdő, akinek az igazi szenvedélye a gasztronómiának. Azt gondolom, egy ilyen költeménynek a fikusz mellett a helye, bármely gasztronomus nappalijában. De nem csak otthon, de a szakmai képzésekben is helye van, hiszen Paul Bocuse után most már Ducasse tekinthető a francia konyha atyjának. Technikái, ételei tálalálási módszerei minden tanulónak, félprofinak és profinak példaképet jelenthet.


Ahol megveheted: Amazon, Ebay

Ár: 70.000 – 400.000 Ft. között állapottól függően!


Képtalálat a következőre: „Ducasse Grand Livre de Cuisine”


2018.02.09.

By Északtour And Stb.

cropped-img_20180125_133959937628614.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.