Legújabb cikkünkben a DiningCity által szervezett Étterem Héttel kapcsolatban átugrottunk Eger történelmi belvárosába, hogy újra megtapasztaljuk Észak – Magyarország legjobb ízélményét, a Macok Bisztróban.  Az esemény esélyt nyújtott számunkra, hogy megtudjuk, a vidéki életre milyen hatással vannak ezek a kiemelt rendezvények. Most inkább az volt fontos, hogy olyan helyet válasszunk, ahova visszahúz a szívünk és amihez sok emlék köt minket. A kedvenc városunk és az egyik szeretett éttermünk nem okozott csalódást, és a különbségeket is jól érzékelhettük. Az Imola Udvarház területén található étterem számomra sok fejlődést mutat tálalásban, de a hangulat és az aromák még mindig kiemelkednek.

IMG_9252 (1)-01.jpg

A tavasz épphogy megérkezett, mikor megszülettem, és ahogy most is, a nap már – már újra kezdi megmutatni, hogy a fárasztó télnek lassan vége, bár a hófehér szakálú öregúr még utoljára megmutatta erejét, de már érezzük, hogy újra éled bennünk a lelkesedés, hogy útra keljünk és felfedezzük a hazánkat és az öreg kontinenst. Új élményekre mindig szükségünk van, hiszen ezek tartanak életben a munkás hétköznapokon, hogy tudjuk mindig találunk valamit, amiért érdemes kilépni az ajtón. Eger városa mindig is a kedvenceim közé tartozott, már gyerekként is szerettem itt lenni, felfedezni a település zegzugos utcácskáit, a környék legszebb erdőségeiben túrázni, de ma már a gasztronómia és a bor is fontos szerepet játszik abban, hogy szívesen ugrok át a szomszéd megyéből. Kis település a Bükk lábánál, amely nagy tettekkel az idővonalán mindig is az ország egyik kincsesládikája volt, de mi is jut eszünkbe, ha erre a városkára gondolunk, persze, hogy a szőlőművelés, a borok, Gárdonyi Géza és az Egri Csillagok, valamint az egyik legszebb vár kis hazánkban az Egri vár. Aki egyszer eljön ide, az már nem csak a történelmi tettekre, a finom borokra, hanem a gasztronómiára is emlékezni fog.

IMG_9258-01.jpg

A modern világunkban a social medián lévő jelenlét meghatározó, a turisták, a lelkes gasztrorajongók és az egyszerűen csak éhes vendégek is az interneten és a közösségi hálókon tájékozódnak arról, hogy hol, melyik a legjobb turisztikai attrakció, vendéglátó egység, kávézó, cukrászda. A DiningCity.hu, egy olyan weboldal, ahol a hazai éttermeket kategóriák, települések és profil alapján csoportosítja, de a legfontosabb, hogy itt csak egy bizonyos minőségi szint felett maradhatnak meg. A nemzetközi franchise szerint működő rendszer már évek óta jelen van itthon és más európai és ázsiai országban, ahol több mint 13 ezer regisztrált étterem közül választhatunk. A DiningCity közös arculattal, marketingtevékenységgel és koncepcióval rendelkezik. A kevesebb néha több elvet követik, számukra a minőség az egyik legfontosabb szempont, mára már több Michelin csillagos étterem jelen van az oldalukon. Hazánkban 2010 – ben indult el a DiningCity.hu weboldala, amelynek az volt a célkitűzése, hogy népszerűsítse a felső -, és középkategóriás éttermeket, kezdetben kizárólag Budapesten, ma már az egész országban. Az Étterem Hét a DiningCity.hu kezdeményezése, amelynek célja, hogy egy héten kereszül megmutassa az országnak a legjobb vidéki és fővárosi éttermeket, azok pedig bemutathassák a legfinomabb és legkedveltebb fogásaikat.

A program lényege, hogy a vendégek ebben az egy hétben egy három fogásos menüt kóstolhassanak olyan éttermekben, ahol magasabb színvonalú kiszolgálással és gasztronómiával találkozhatnak.
Ezzel lehetővé téve, hogy még többen megismerjék az ország és a saját régiójuk kiemelkedő vendéglátóit.
A gasztronómiai rendezvényen a menü kategóriában szereplő éttermeknél a három fogás 3300 Ft személyenként, míg a prémium éttermekben 4900 Ft – ba kerül.

 

IMG_9274-01.jpg

Tavaly a Mátrában kalandoztunk, amelyről az élménybeszámolót itt olvashatjátok, idén kicsit közelebb választottunk éttermet, mert számunkra fontos, hogy feltárjuk, megismerjük és bemutassuk a régió legjobb éttermeit. A Macok Bisztró Eger egyik legfrekventáltabb helyén található, a lenyűgöző Egri Vár bejáratánál, az Imola Udvarházzal szemben. Aki ide belép rögtön megérzi, hogy a bor, mint a település értéke, milyen fontos szerepet játszik, az étterem nem csak az ételekre, de a terroirra is kiemelt hangsúlyt fektet. A hely hangulatát fokozza a modern dizájn, az elegáns berendezések és a kellemes milliő, ahol érezzük a gasztronómia tényleg fontos szempont. Asztalunk a tér egyik hátsó traktusában, az ablak mellett volt található, amely már a megérkezéskor meghatározó élményt nyújtott, az egri főiskola tetején csücsölő pici csillagvizsgáló, mindig is jó emlékként él a tudatomban, a mögöttünk lévő könyvespolc számos inspiráló művel, amelyek olyan szakemberek tollából származnak, mint Alain Ducase, vagy Bíró Lajos, de Thomsa Keller is helyet kap az asztalomnál ezáltal. Az ember egy étterembe mindig egyfajta impulzív tudatállapotba kerül, amely egy magasabb szintre kerülés, valamely buddhista vallásforma kielégíthetelen vágyakozásának megfelelően elérni az elme legmagasabb szintjét a nirvánát. Ehhez pedig szükség van a látvány, az ízek és a környezet olyan harmóniájára, amely csak egy tökéletes hangulatban fedezhető fel.

IMG_9371-01.jpg

Számomra mindig fontos, hogy tökéletesen tiszta lelkiállapotba érkezzek meg egy étterembe, mert az aromák, az ízek és az élmények csak így válhatnak teljes egésszé bennem. A körülmények tökéletességére volt némi panaszom, mert testileg elég elcsüggedve ültem az asztalhoz, mégis olyan mértékű boldogságszinttel érkeztem, amely már elég volt ahhoz, hogy legyőzzem az előbbi lustaságom, ehhez pedig egy igazán finom ristretto is hozzájárult. Feleségem unszolásásra végül is úgy döntöttem, hogy a születésem 36-ik évfordulóját egy pohár pezsgővel tisztelem meg, amelyhez a ST. Andrea pincészet működött közre. Nem vagyok nagy szakértője eme nemes italnak, de ha jól emlékszem egy Kadarka Brut volt, amely igazán gyümölcsös élénkítő ízvilágával jó kezdetnek ígérkezett a vacsora előtt. Az Étterem Hét menükártyájával már sok dolgom nem volt, csak a desszert okozott fejtörést, mert ott nem voltam biztos, melyiket is szeretném kevésbé. A kedves és segítőkész pincérünk és saját döntésem révén a nagy kedvencekre esett a választás, melyhez az is hozzájárult, hogy régi vágyam tesztelni a csokoládé és a bor aromaprofiljának együttműködését. Ez nem volt rossz döntés, ahogy a kiválasztott ételek számomra tisztelgés a bisztró vonal eminensei előtt.

IMG_9262-01.jpg

Kókusztejes sütőtökkrémleves tökmagolajhabbal

Aki volt egyszer Franciaország bisztrófővárosában, Lyonban és ismeri a bouchonok világát, tudni véli mit is várjon el egy jó bisztrótól. Egyszerűen értelmezhető ízvilág, az otthoni ételektől megszokot hangulat és lenyűgöző látványvilág, amely elkápráztat. Azt gondolom, hogy a Macok Bisztró hozza mindazt, amit elvártunk. Első fogásunk a levesek voltak, amelyek közül egyértelmű kedvenc a Kókusztejes sütőtökkrémleves tökmagolajhabbal volt, amelyet már régebben is kóstoltunk ugyanitt, de nem ebben a formában. A sűrű aranyló leves, a rajta felhőként úszkáló hab, olyan extravagáns látványt nyújt, amelyet csak egy experesszionista művész tudna papírra vetni. Az avantgárd hangvételű ételköltemény számomra lenyűgözően temperamentumos volt, amely nem csak hangulatában idézte a tél erőteljes világát, de ízében is hozta a szezonra jellemző jegyeket. Az ízek harmóniája fontos egy ételnél, kevés olyan alapanyagpáros van, amely olyan jó működne együtt, mint a sütőtök és a tökmag, amely azért is fantasztikus, mert az előbbi édes, kicsit émelyítő aromáit a diós jegyek jól kiegyenlítik. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon hangulatos választás lehet egy romantikus vacsorához, de egy családi ebédnél is megállja a helyét.

IMG_9264-02.jpg

Zsályás marhanyakleves csigatásztával

A másik választásunk a Zsályás marhanyakleves csigatásztával volt. Már itt kitűnt, hogy megpróbáltunk egyfajta ellentétes műfaji jegyekkel rendelkező ételsort kiválasztani, ahol hagyományos jegyek mellett a modern ételköltészetet is meg tudjuk jeleníteni. Ez a fogás nekem egyértelműen hozta az egri húslevesként tálalt, régebben gyakran fogyasztott mestermű emlékét, amely felidézte bennem a régi családi ebédek hangulátát, mikor is vasárnapi menübe ebédeltünk valamely kevésbé híres étterembe, ahol csészében illtaozott a frissen főtt marhaleves, csigatésztával vagy cérnametéltel, benne főtt zöldségekkel és a kockázott hússal. Kell ennél szívmelengetőbb érzés, mikor az édesanyáink, nagymamamáink étele ugrik be, szerintem ennél több dicséretet felesleges írnom. Az étel olyan markáns, hogy nehéz volna megfeledkezni róla, a zsálya, az újhagyma zöldje, a marhanyak erőteljes aromái és a zöldségek édessége egyfajta ízbombaként robbanak a szánkban, nem véletlen, hogy azok az ételek élik újra reneszánszukat, amelyeket egykor nagy becsben tartottak, hiszen tartalmasságuk miatt, csak ritkán kerültek a családi asztalra. Ez az étel ünnepli a magyar konyhát, és megdicsőítette a születésnapomat is.

IMG_9308-01.jpg

Szűzpecsenye csicsókával, sült répákkal, cukorborsóval

Főétel vonalban nem szavaztam volna a szűzre, ső,t ha tehetem kerülöm, aminek meg van az oka, kevés helyen készítik jól, és számomra nem egy karakteres húsféle. A Szűzpecsenye csicsókával, sült répákkal, cukorborsóval fogásban a szűzek megdicsőültek, ha a sütötöklevesnél expresszinoizmusról beszéltünk, itt újra az avantgárd stílusirányzat felé mozdulunk el, ahol a színek, mint kifejezésformák nagy hangsúlyt kapnak. Szerintem az ember elsőként a szemével eszik, ezért nagyon fontos, hogy amit a tányérba lát, az már kóstolás előtt elbűvölje. A csicsóka fehér krémessége jó alapot teremtett a színes répavariációknak, amelyen a pácolt hagyma és a zöldborsó még több színelemet vitt be a kompozícióba. A tél elmúltával, a tavasz közeledtével az ember egyre inkább ki van éhezve az élénkségre, a derűre, amely a szmogtól és szürkeségtől kimerült lelket újra élettel tölti meg. Azonban itt nem csak a látvány, de az ízek és az állagok is rendben voltak. A  sertés legdrágább részét, a szűzet, ami a rövid karaj alatt található, a legnehezebb elkészíteni, mert könnyen kiszárad, azonban a mai modern technikák segítenek, hogy ez a nemes alapanyag újra a tányérok sztárjává válhasson. És most nálam azzá vált, mert az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb és leggyönyörűbb fogásával találkoztam, amely büszkévé is tett.

IMG_9310-01.jpg

Szárnytöves csirkemell rozmaringos sült körtével, édesburgonyával

Szárnytöves csirkemell rozmaringos sült körtével, édesburgonyával nem egy klasszikus fogás, mégis valami olyan, amit mindenki szeret. Ezt az alapanyagot is nehéz olyanná varázsolni, amely kicsit extravagáns, eltér a megszokottól, mai divatos kifejezéssel élve menő. A körte és a rozmaring házassága egyértelművé teszi, hogy szakértő kezek hozták létre a tányért, a savak szépen dolgoznak, az édesburgonya édességét megfelelő mértékben kiegyenlítik, talán nekem picit kevés, de ez egyéni szoc probléma. A színek ősziessé, téliessé teszik a fogást, mégis némi változtatással ez egész évben megállná a helyét az étlapon. A szárnytöves csirkemell divatos választás mostanában, azt gondoljuk így még komplexebbé tehető az egyszerű, kevésbé markáns ízvilágú szárnyasrész. Ez a fogás a hagyományos sült csikremellet egyfajta ünnepi fogássá emeli ki, néhány egyszerű mégis különlegess alapanyag segítségével. Sajnos a szűz elvitte a pálmát, mégis ez a főétel is tökéletes választás volt.

IMG_9316-01.jpg

Macok-csokoládétorta fehércsokoládé-mousse-szal, málnafagylalttal

Desszertvonalon a  Macok Bisztró kitett magáért, a Macok-csokoládétorta fehércsokoládé-mousse-szal, málnafagylalttal  gyönyörű tétel, amely magért beszél. A mellé beválasztott Cabernet Franc a Havasi & Timár pincészettől sem volt mellékes. A 72 % – os belgacsokoládéból készült csokitorta és a Cabernet Franc erőteljes füstös, keserű aromái kiegészítették egymást. A csokoládé keserűsége jól működöt együtt a kék szőlőből készült bor dohányos, füstös aromáival. A mellé kínál málnafagylalt savanykás ízvilága és savassága jól harmonizált az étcsokoládé keserűségével, kiegészítve, tompítva annak erőteljes, karakteres ízét. A málna virágos jegyei nekem kellemesen együttműködtek az erőteljes Cabernet Franc virágos, ibolyás, és gyümölcsös, málnára, ribizlire emlékeztető illatával. Hihetelen, hogy mennyire komplex és átfogó az emberi ízérézékelés, amelyben a hangulatunk, a látvány, az aromák és az érzékszervek fontos szerepet játszanak. A Macok csokoládétorátja nem csak ízvilágában, de megjelenésében is elegáns, a mai modern gasztronómus elvárásainak is megfeleltek. Kiemelkedő desszertálom, amely tökéletes lezárása volt egy különleges vacsorának.

IMG_9327-01.jpg

Túrógombóc tejfölhabbal, házi sárgabaracklekvárral

A túrógombóc egy örök kedvenc, a hófehér gombócok, amelyek a pirított zsemlemorzsakabátban Pom Pom – ra emlékeztetnek, aki épp most ugrott elő a régi, kissé megviselt mesekönyv lapja közül. A tejfölhab felhőként ül a két tökéletesen kerek, megfelelően édes desszert tetején. Ezt nem kell ragozni, ez az amit elvárunk egy hagyományos desszert evolúciójától, van benne játék, mégis felidézi a régi gyermeki évek vaníliaillatú, habos – babos érzéseit, amikor is a panelben, egy téli estén, az ütött kopott fazékból együtt ettük a picike, de annál ízletesebb lélekgombócokat. Nekem erről szól az étkezés, a komplex tudatformálásról, arról, hogy az ízek és illatok egyfajta időutazásra invitáljanak, ahol felfedezhetem a régmúlt és a nem olyan rég volt emlékeket, amelyek elkísérnek, akárhol is vagyok épp most. Tisztán fogok emlékezni ezekre a történetekre, tíz vagy húsz év múlva is, mert tudom, hogy ott az Egri vár lábánál, egy márciusi estén valami igazán különleges hétköznap volt.


Köszönöm a Macok Bisztró és a  DiningCity.hu csapatának ezt a meghatározó avantgárd ízutazást, amelyben nem részesülhettem volna a kiváló munkájuk nélkül.


 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.