Írta: Tamás Gergely

A Balaton, a környező dombok, a települések, valamint az ott élő emberek és a természet, ami körülöleli ezt a csodálatos tájat, mindig valami időn túli szépséget, titokzatos sejtelmességet és nyugalmat árasztott számomra. Vászoly apró csendes kis község a Balaton – Felvidéki Nemzeti Park területén, a Dörgicsei – medence egy eldugott völgyében. Ez az ékszerdoboz mindössze 20 perc autóútra található Balatonfüred és Tihany zsongó parti területeitől, ezért olyan vonzó a lelki nyugalmat és kikapcsolódást kereső turista számára. Itt található az ország egyetlen zománcos bisztrója, amely a magyar gasztronómia egyik menedékévé vált. A Két lábon és négy keréken cikksorozatunkban ezt a remek éttermet és Vászoly falucskát szeretnénk bemutatni, őszinteséggel és lelkesedéssel.

Forrás: Zománc Bisztrócska, a képre kattintva elérhető

Novemberi napsütésben a Balaton, mint végnapjait számláló díva még utóljára erőt vesz, hogy büszkén megmutassa, gyönyörű személyiségét, amely az ősz végén nem is lehetne kontrasztosabb. Az ember, ahogy autózik a Balaton – Felvidék keleti részén, folyton a fejét forgatja, mert nem hiszi el, hogy van az országnak még egy olyan csodás tája, mint ez. Mediterránum, ahol az apró dombok épphogy kitakarják a tó látképét, de ha van erőnk, vagy utunk arra vissz, még néha – néha láthatjuk az öreg hölgyet kékleni a távolban.

IMG_5466-01.jpg

Vászoly őszi színekben

A sárga minden árnyalatában játszó táj, amelyet már csak néhol töri meg a nyár emlékét idéző zöld, sosem lehet szebb, mint amikor már a tél kopogtat az ablakon, de még azért az ősz az úr. Indiánnyarakat idéző időben érkeztünk Vászolyba, ahova nem csak enni, de régi ígéreteket beváltani is indultunk. Imádom a Felvidék csodás, régmúlt aranyifjait megszemélyesítő településeit, ahol megállni látszik az idő, de a változás sosem volt kézzel foghatóbb. A település közepén lévő étterem is ezt az érzést tükrözi, az egykori bolt, kocsma helyén megnyílt bisztró, a sajtüzem, az új épületek egy, az egész régiót meghatározó átalakulás előhírnökei, amely lehet egyesek számára pozitív, mások számára pedig negatív, de az biztos, hogy a változás inspirál.

wp-15209615117853617814094995826889.jpg

A vászolyi Forrás – tó

Tükörország ez, ahol mindent másképp látunk, egy – kettőben a múlt, másokban a jövő homályosan kivehető emlékképei tükröződnek vissza. Vászolyra érkezve és visszaemlékezéseimet írva rögtön Móricz Zsigmond realisztikus műveinek ridegnek tűnő, mégis az emberi érzelmi skála megannyi árnyalatát tartalmazó idilli falukép villan be, amely egy élő csendéletként jelenik meg a szemeim előtt. Egy hely, ahol megállt az idő, mégis a színek, az illatok, a fel – fel morajló hangzavar élettel tölti meg a vászonra rajzolt festményt. A zegzugos utcákat járva, élvezve az őszi napsütés melengető érintését, fel – fel sejlenek a gyermekkori élmények, a családi nyaralások, a boldog pillanatok, amikor még fesztelenül szaladgáltunk mezítláb, félmeztelen a hátsó kertben. Bennt a konyhában az édesanyák épp összefogásban készítik a vasárnapi ebédet, valahol nem messze pedig édesapák csivitelnek letűnt korok életképeiről. Őszintén vallom, hogy az étkezés több, mint egyszerű, monoton tevékenység, amely csak az emberi szükségletek kielégítésére irányulnak. A táplálkozás során nem csak a test egészséges életműködéséhez gyűjtünk tápanyagokat, hanem a lelket is erősítjük. Az emberi szellem egy olyan izom, amelynek szüksége van a mozgásra, ezért folyamatosan meg kell erősíteni olyan képzeletbeli utazásokkal, amelyek felidézik bennünk a legszebb élményeinket.

IMG_5503-01.jpg

A csendélet a művészettörténelem egyik legidősebb ábrázolási módja, a műfajok hierarchiájában a legalacsonyabb szintjén foglal helyet, mégis az egyik legnépszerűbb mind közül. Ennek oka, hogy a legegyszerűbb dolgokat, tárgyakat is képes olyan mozgalmassá, már – már élővé tenni, amelyek elmesélnek egy – egy a háttérben lezajló eseményt, történetet. Az ember utazásai során számos fényképet készít, amelyeken életképek, tájképek, tárgyak, emberek és ételek szerepelnek. Számomra ezek mindig  egy – egy puzzle darabjai, amelyek felidézik a mögöttes tartalmat, ezek után már pontosan érzem az illatokat, az ízeket, hallom a hangokat, és átélem a pillanatot.

wp-15209625502887745006950518936755.jpg

(Forrás: Zománc Bisztrócska, a képre kattintva elérhető)

Vászolyi kirándulásunk sok szempontból az emlékekről, a találkozásokról, de legfőképp a tapasztalásról szóltak, új élményekkel és boldog pillanatokkal lettünk gazdagabbak, amelyek nem csak a szép időnek, a gyönyörű tájnak volt köszönhető, hanem az ételeknek is, amelyeket a szívünkbe zártunk és nem feledünk. A Zománc Bisztrócska és Vászoly olyan, mintha két ellentétes világba csöppennénk, ahol két ellentétes hangulatú hely váltakozna, az egyik a csend, a másik az élet, és ez a tökéletes kontraszt adja a hely zseniális arculatát, amelyben egy egész régió képe köszön visza.

wp-15209625503216885836809821729481.jpg

A csapat (Forrás: Zománc Bisztrócska, a képre kattintva elérhető)

A fejlődés mindig olyan folyamat, amely sokszor kétarcú, azonban úgy gondolom, hogy egy turizmusból élő régióban, igenis, hogy fontosak azok a tápláló folyamatok, amelyek a kézművességet, a helyi alapanyagokat, a minőségi vendéglátást támogatják. Nem gondolom rossznak, hogy egy kis település, mint amilyen Vászoly, vagy a Káli – Medence egyéb kis falvai a gasztronómiában látják a jövő építőköveit. A Balaton környékén sosem volt nagyobb tere a minőségi étkezésnek, a gasztropiacok, a kisvendéglők, a nagyobb vendéglátó egységek belátják, hogy a vendég és a világ elvárásai változnak. A magyar konyha reformja akkor fog elérkezni, ha végre mindenki belátja, hogy mennyire fontos a jól szervezett alapokra helyezett vendéglátóipar, ahol a szezonalitás mellett, a hazai kulinária remekeinek újraformálása, minőségi és hazai alapanyagokból történik majd meg. Számunkra vendégeknek, mindig fontos, hogy pozitív tapasztalatokkal távozzunk, mert akkor tudjuk majd, hogy ide még visszatérünk. Vászolyban sétálva az ember érzi a vidék ízét, még be sem ül a Zománc Bisztrócskába, de már tudja, hogy jó helyen van.

IMG_5487-01.jpg

A hely, az ikon, a fényképek mind – mind előre megfestik bennünk, hogy milyen is lehet egy – egy étterem, milyen hangulat fogad majd minket, mire számíthatunk. Már a dolgozószobában a számítógép előtt görnyedve tudjuk, hogy mit fogunk választani, milyen ízek és élmények fognak fogadni. Mikor megérkezünk, már az ajtóban tudjuk nem fogunk csalódni, a minket körülvevő milliő, a falusi designot erősítő kellékek érzékeltetik, hogy a Zománc Bisztrócska egy vérbeli magyar étterem, ahol csak jóféle hazai fogások várhatnak minket. Azonban az ide érkezőt nem csak a szeme, de az orra is vezeti, a kiszűrődő zajok mellett, az illatok is beszélnek, és ígérnek. Belépve a piros székek, a fehér abroszok, a berendézési tárgyak, a falakat borító hímzett terítők mind – mind egy eltűnőben lévő aranykor mintáját követik, mégis valahol az egész a modernizmusban is megállná a helyét. Azonban, ha ételre kerül a sor, akkor az ideérkező biztos lehet benne, hogy igazi hazai ízekkel fog találkozni, amelyet a nagymamánál megszokott. Rápályázok a disznótorosra, már otthon hetekkel előtte elképzeltem, ahogy a kamrából előcsempészett véres és májas hurkák áttáncolnak a konyhán és előttem landolnak, azonban mire betoppantunk elfogyott, hiszen a jó ételnek gyorsan lába kél, és a sors útmutatója alapján még vissza kell térnem, hogy megkóstoljam.

Disznótoros (Forrás: Zománc Bisztrócska, a képre kattintva elérhető)

Mivel jó ismerője vagyok a hazai ízeknek és ennek fele sem tréfa, volt egy “B” – terv is, amely kevésbé sem volt rossz választás. Na de egy biztos favorit van, ha csárdába megyek, a halászlémentes időszakból, az pedig a Csülkös Bableves, és mivel én magam is szívesen főzöm, az elvárásaim is nagyok. A kiérkező fogás, a kenyértartó mind – mind hűen ábrázolja az étterem elhivatottságát, és jelképezi a nevét, amelyek a legtöbb esetben zománcozott edényekben kerültek elénk. De mi is az a Zománc, amely szinte végigkisérte életünket, és nem is gondolnánk, hogy egyfajta üveg réteg, amely még ellenállóvá teszi a használati tárgyakat.

A zománc az ötvösség több ezer éves díszítőanyaga, a technika során porrá tört üveganyagot egy hordozó alapra, legtöbbször fémre olvasztanak.
Az egy üvegesen megszilárdult réteget képez, amely szervesen egybeforrt a felületi réteggel, legtöbbször oxidok keverékéből áll.
Előnye, hogy nagyon strapabíró, hosszú ideig alkalmazható.

A kiérkező leves, nagyon összetett, érződik benne a törődés, a hagyományok szeretete és a jó magyar konyhára jellemző spiritualitás. A rántás minősége nagyon fontos, ez a francia gyökerekkel rendelkező technika adja meg a leves gerincét, tartását, ha nem megfelelőek az arányok vagy túl híg, vagy túl sűrű lesz az, azonban itt megvan a tökéletes egyensúly, az étel kellemesen krémes. A füstölt hús aromái, a tejföl savai és a zöldségek édeskés ízvilágai jól érvényesülnek a bab harmonikussága mellett. Rajongóként az kell mondjam, ez egy tökéletes fogás volt, amelyre maga Jókai is büszke lenne.

IMG_5509-01.jpg

Második fogásként jómagam a hurka fiaskó után a Resztelt pecsenye kacsamájra tettem le a voksomat, míg a feleségem a Rántott csirkecomb filé, petrezselymes burgonyával fogásra szavazott, azt gondolom mindkettő ikonikus ételként vonul majd be a családi repertoárba. Számomra a resztelés fogalma gyermekkorom óta jól ismer, amikor is valamely állat máját a megfelelő körülmények között készítünk el, a lassan megdinsztelt, majd karamellizált hagymán pirult máj olyan számomra, mint másnak a legjobb rántott hús. Sajnos mostanában háttérben szorulnak a belsőségek, azonban itt az ideje újra felfedezni ezeket az értékes alapanyagokat, mert rendkívül egészségesek és kiválóak az élettani hatásaik. Az egyik kedvenc típusom a szárnyasoké, kiváltképp a kacsáé, amely megfelelő méretű, gazdag ízvilágú és ha jól van elkészítve rendkívül krémes állagú. A kis zománc tálban tálalt remekmű rögtön hozta az éményeket, felidézte bennem a gyermekkorom hétköznapi ebédjét, amely során a suli után, a lakásba belépve a tüzhelyen rotyogot a piros fazékban a resztelt máj. Egy ilyen ételt nehéz gusztusosan tálalni, de a Zománc Bisztrócskának ezt is sikerült megvalósítani, gyönyörű, ízekben gazdag fogás, amely egy remek ízutazásra invitált.

img_5533-02182798291641100699.jpeg

Rántott csirkecomb filé, petrezselymes burgonyával egy igazi klasszikus, nem kell értelmezni, mindenki számára a vasárnapi ebédek hangulatát idézi. A mellé kért ubisali pedig még inkább dobott ezen a hangulaton, meg kell jegyeznem, hogy néha nem kell túl gondolni a dolgokat, a legegyszerűbb a legjobb. Ez az étel nem akar több lenni, mint ami, egyszerű, finom és zseniális, a maga letisztult valójában, ami viszont belül van, az valami egészen más, a csirke zamatos, a panír ropogós, a krumpli krémes, a saláta pedig az elmúlt nyarak minden frisseségét és zamatát idézik fel. Időkapszula, amely valamely korszakokon átívelő mátrixban repíti az embert, ahol csak az aromák és az ízek számítanak, meg a boldogság, amely felidézi bennünk a naptól barna bőr, a balaton és édesanyánk kezén megmaradt naptej illatát, amikor a fóliából kicsomagolt combokkal a kezében szaladtunk egy szebb jövő felé. Erről szóljon minden étkezés, egyszerű és érthető ízekről, látványról, amelyek komplex élményekké állnak össze bennünk.

wp-15209615130411242422569010587105.jpg

Vászoly a feledhetetlen romantika, a rideg realizmus és az idealizmus olyan keveréke, ahol az ember újraértékelheti a saját elképzeléseit a valóságról, mert a nehezebb helyzetekben ezek a csodálatos emlékek fogják újra és újra talpraállítani. A Balaton – Felvidék gyönyörű, mesebeli tája, a békés, mégis folyton változó falvak és az hazai gasztronómia nehéz helyzetében is a nyugalom szigeteként működő Zománc Bisztrócska  megér egy hosszabb, vagy rövidebb látogatást az év bármely szakában, mi csak ajánlani tudjuk.

IMG_5524-01.jpg


wp-15209624748978836686533010942566.jpg

Zománc Bisztrócska
8245 Vászoly, Vazul utca 8.
+36 30 787 3968


2018.03.13.

By Északtour And Stb.

img_20180216_0145572196711198522492958.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.