Írta: Tamás Gergely

Ahogy növekszik a népesség, egyre fontosabb kérdéssé válik, hogy hogyan gazdálkodjunk a természeti erőforrásainkkal. Mezőgazdasági és gasztronómiai szempontból is felmerül az élelmiszerek eltarthatósági idejének növelése. A megtermelt javak nagy része még a felhasználás előtt tönkre megy. A fenntarthatóság érdekében a lehető legtermészetesebb eljárásokat kell alkalmazni, amelyek csökkentik a befektetett energiaigényt, növelik a felhasználó és a termék előállításának helyszíne közötti szállításra fordítható időt és növelik a termék minőségét.

A gyümölcsök és zöldségek is élő áruk, hiszen leszedésük után is növekszenek, lélegeznek és folyamatosan öregednek. Ezeket a folyamatokat bizonyos mikroorganizmusok irányítanak, amelyeket ha befolyásolnánk, akkor bizonyos termékeket, mint pl. az avokádót, a citromot, a banánt és egyéb friss árukat sokkal tovább élve lehetne tartani, mint most. Így az olyan nagy energiaigényt követelő ipari létesítmények, mint a hűtőházak feleslegessé válnának.

Az Apeel Sciences nevű kaliforniai cég olyan természetes anyagokból készült permettel vonja be a termékeket, amelyek minden zöldség és gyümölcs héjában és magjában megtalálhatóak. Bizonyos lipideket vonnak ki haszonnövényekből, ezeket porrá őrlik, majd vízben feloldják és a gyümölcsökre – zöldségeket locsolják.

A lipidek az élőlényeknek azon létfontosságú szerves vegyületek, amelyek glicerinből és zsírsavakból álló apoláris makromolekulák. Apolárisak, ezért víztaszítókban és zsíroldószerekben oldódnak.
A sejthártya szerkezeti elemeiként töltik be az egyik legfontosabb biológia szerepüket, a terek elválasztását.

A cég által kifejlesztett Edipeel TM nevű anyag célja, hogy az utómunkálatok során megvédjék a termékeket. A gazdák a szüret után, a forgalmazók a csomagolási folyamatok során alkalmazhatják a permetet. Ez által egy olyan ehető védelemmel ellátott termék kerülhet a piacra, a boltok polcaira amelyek hűtés nélkül is akár hetekkel, vagy hónapokkal hosszabb ideig is eltarthatóak. Az Amerikai Élelmiszer – és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) jóváhagyta alkalmazását idén.

A cég több gyümölcsnél alkalmazza az anyagot. Az avokádónál ez az eljárás biztosítja a hűtési sérülések elmaradását. Jobb megjelenést és szilárdságot biztosít a terméknek. Az élettartam akár a duplájára növekszik.

A citromnál csökken a nedvesség elvesztésének mértéke, a gyümölcs színe és íze sokkal szebb marad.

https://vimeo.com/216353031

A cég termékének sok fontos előnye van, amelyek sikerre viszik a jövőben a működését. Olyan termékek, mint a paradicsomok, sokkal természetesebb állapotban kerülhetnek a fogyasztóhoz, mint ma, hiszen növekszik az érés ideje, a zöldség sokkal frissebb és zamatosabb lesz mikor az asztalra kerül. Ezzel optimalizálható a betakarítás, meghosszabítható az. Sokkal több termék juthat el messzebbre, mint ma, így a termelő bővítheti a felvevőpiacot. Az eltarthatóság csökkentheti az élelmiszerpazarlást, a hulladékba kerülő alapanyagok mértékét. Ezáltal csökken a termelésben is a pazarlás, amely a felhasznált energia mértékét is mérsékli. Így kevesebb vizet kell például öntözés fordítani, kevesebb termőföldre van szükség, a trágyázás is mérsékelhető. De a legfontosabb, hogy csökkenthető a mérgező tartosítószerek használata.

Képzeljük el, hogy a friss árunak mindig szezonja van.
James Rogers, Apeel igazgatója

Forrás

National Geographic

Apeel Sciences


2018.04.02.

By Északtour And Stb.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.