Írta: Tamás Gergely

Az ember ha valamit szenvedéllyel csinál és folyamatosan szeretne fejlődni, a legjobb, ha a könyvek és az irodalom átböngészése után az internetet hívja segítségül, viszont érdemes kiválasztani a legprofibb oldalakat, ahol biztosak lehetünk benne, hogy a fent lévő információk nem hátráltatják, hanem segítik a fejlődésünket. Gasztronet sorozatunk első részében a BBQ blogok és weboldalak közül válogatunk. A füst legyen veletek.

Barbecue! Biblie

Steven Raichlen a világ egyik legismertebb és legsikeresebb grillezésről és kinti főzésről szóló könyvei világszerte ismertek. De a blogja sem kevésbé menő, mert hihetetlenül jó receptek, félelmetesen kiváló ötletek és persze rengeteg értékelés található ott. Ami a legfontosabb, hogy szinte minden műfaj rajongója megtalálja a helyét.

Miért ajánljuk:

A Project Smoke –  amely az egyik legkomolyabb az ilyen jellegű irodalmak között – szerzőjének blogja az egyik legszínvonalasabb és legsokoldalúbb blog a világon.

Ajánlott cikk: A sertés lapocka megdicsőülése a füstben a kezdetektől a tányérig.
In Praise of Pork Shoulder, Part 3: How to Cook It

Girls at The Grill

Sokan úgy gondolják, hogy a BBQ a főleg szakállas férfiak birodalma, ahol a nőknek éppúgy képtelenség érvényesülniük mint pl. a szakács szakmában. És pont, hogy nem. Amerikában számtalan csúcskategóriás pitmaster hölgy áll a smoker mellé, akik néha sokkal komolyabban űzik a szakmát mint az urak. Kiemelném Elizabeth Karmel séfet, írót, média személyiséget Észak – Karolinából, aki  az egyik legmenőbb BBQ blog szerzője is. Főleg kezdők, de haladók is találnak ott szórakoztató recepteket.

Miért ajánljuk:

Amerika grillkirálynői, akik évek óta befolyásolják az amerikai BBQ életet adnak tanácsokat ezen a szórakoztató és elbűvölő weboldalon. Sok olyan kreatív ötlettel találkozhatunk, amelyek lehet, hogy bennünk férfiakban fel sem merülnek.

Ajánlott cikk: Alapok a grillezésből, itt mindent megtalálsz, ha most ugrassz bele ebbe a világba.

Slap Yo Daddy BBQ

A Slap Yo Daddy BBQ az egyik legnépszerűbb a Kansas City BBQ Society versenyeken szereplő csapatok közül. A Team 2008 – ban alakult meg, vezetőjük Harry Soo, aki egy kaliforniai informatikus, hétköznap. Azonban hétvégenként tarol az amerikai versenyeken, és mára az egyik legfontosabb Pitmaster a szakmában. Több mint 80 versenyt nyert meg, ezért oldaluk tényleg a szakma egyik legfontosabb találkozóhelye. Itt mindenki találhat érdekességeket, de ez már tényleg a nagypályás verseny BBQ.

Miért ajánljuk:

Amerika legjobb BBQ csapatának weboldala számos receptet tartalmaz, megismerhetjük a BBQ versenyek résztvevőit, a legjobb pitmastereket és kiváló sztorikat olvashatunk a versenyekről. Akiket tényleg érdekel, hogy milyen elvárások és trükkök szükségesek egy BBQ verseny megnyeréséhez, itt nyugodtan tájékozódjanak, videókkal és képekkel bőven illusztrált az oldal.

Ajánlott cikk: Egy igazán látványos sertés recept. Vagy egy Surf n Turf Tri trip Wrapped kagyló?
20151212_120444

BBQ Addicts

Jason és Megan Day a Burnt Finger BBQ profi versenycsapatnak a tagjai, amely 2008 – ban alakult meg. Számos díjat zsebeltek be, többek között a Royal World Series of Barbecue, American Royal and World Food Championship versenyeken. Megan a Food Network’s Chopped Grill Masters 4 szezonjának győztese. Férje Jason Day a Bacon Explosion™ internetes oldal és a BBQ Makes Everything Better könyv szerzője is. A BBQ Addicts minden függőnek ajánlott.

Miért ajánljuk:

Az USA legjobb BBQ Pitmaster házaspárának weboldala a legtöbb letölthető receptet tartalmazza a világon. Webshopukban pedig kiváló szószokat és rub – t vásárolhatunk, valamint néhány kiegészítőt is.

Ajánlott cikk: A szecsuáni füstölt kacsájuk zseniális.
Szechuan füstölt kacsa recept

BBQ Bros

A BBQ Bros weboldala 2011 – ben indult el és főleg az otthoni, un. “back porch” grillezésről szól. Saját bevallásuk szerint sem szeretnének a BBQ versenyek profizmusába belemenni, de az amatőr szintet nagyon is komolyan veszik. A weboldal és a YouTube-csatornájuk is saját tapasztaltokon alapulnak, minden recept, történet és teszt is öncélú probálkozások eredményei.

Miért ajánljuk:

Fantasztikus útmutatók, amelyek lépésről  lépésre mutatják be a főzési technikákat és a legújabb berendezéseket. Építési útmutatóik is hasznosak lehetnek. Főleg amatőrőknek, de a profiknak is ajánlják.

Ajánlott cikk: Hogyan építsünk “Mini” Weber  Smokey Mountaint. Reggeli Burger, citromos mustárral.
Breakfast Burger Recipe on the Kettle Q Griddle

Girl Carnivore

Hogyan lehet még csajosabbá tenni a BBQ – t, hát így. Kita Roberts megmutatja, hogyan főzzünk cukin mégis vadul. Ha azt gondolod, hogy Kita egy lány a szupermodellekből, akkor tévedsz, ő a BBQ Tomb Raidere, aki nem fél bemocskolni a kezét és elege van az előítéletekből. Levágni, betölteni és megsütni ez az ő mantrája. És a kolbászokkal sem bánik kesztyűs kézzel.

Miért ajánljuk:

Humoros és imádnivaló, azonban ezek mellett a grillezés mestere is, aki a legjobb húsokat dobja a füstre. Ne lepődj meg ha első látásra belezúgsz a receptjeibe, mert gyönyörűen és művészien fotózottak.

Ajánlott cikk: Kiterített csirke egy Weber Smokey Mountainon sütve. Egy menő Pulled Pork szendvics?
Szeretne füstölni egy finom csirkét?  Sokkal egyszerűbb, mint amilyennek látszik.

Patrons of the Pit

Ez nem a két férfi egy eset, ez a két férfi, két pit, és egy blog, amely a hús elkészítésének költészetéről szól.

Férfiak vagyunk. Húst eszünk. És nem fogunk bocsánatot kérni érteVan egy egyszerű, de régóta fennálló költészet, amikor a húst lángba helyezzük, és kijelentjük, hogy ez jó. A világ és a problémák úgy tűnik, hogy egy kicsit eltörpülnek, a rostélyaink folyamatosan kavargó, vékony kék füstjei mellett, és legalább egy ideig, és talán még hosszabb ideig is, éppen azt tesszük, pontosan azt, ami jó  a lelkünknek.
Miért ajánljuk:

Egyszerűen azért mert zseniális, ahogy kifejezik a húshoz és a BBQ – hoz kötődő viszonyukat, amint két éhes férfi a legbensőségesebb hangon, tisztelettel és lelkesedéssel írja le a grillezés trükkjeit, saját receptjeiket és azt az örömöt, amelyet éreznek, mikor főznek. Ez a vérbeli BBQ. Ők pedig a Pitek védnökei.

Ajánlott cikk: A hosszú füst: Pulled Pork.
IMG_09101

Arrogant Swine

Az Arrogant Swine (Arrogáns Disznó) egy söröző Buschwick, Brooklyn – ban, amelyet Tyson Ho volt séf vezet, aki a Fine Dining – ból tért meg. Küldetésének érzi, hogy a klasszikus Észak – Karolinai BBQ – t elvigye a New York – i embereknek. A sertéssel való munkája, az ezzel járó tapasztalatszerzése mind – mind megjelenik a blogban, a füst művészete kifejeződik abban, amikor egy napon keresztül lassú tűzön sül meg a disznó, majd annak minden részét összekeverik a szendvicsekben.

Miért ajánljuk:

Sör, zene és BBQ, mi kell még? Ja persze, egy zseniális Pitmaster, akinek mindig malaca van.

Ajánlott cikk: Útleírás a B’s Grill – ről, Dél – Karolinából.
Képtalálat a következőre: „arrogant swine brooklyn”
Képtalálat a következőre: „arrogant swine bbq”

Nyárspolgár BBQ

Van még olyan ember a hazai BBQ rajongói táborban, aki ne hallott volna róluk, ha igen akkor elmondjuk. Ők, azaz Adorjányi Máriusz, Kondákor Bálint és Németh Levente a legsikeresebb hazai BBQ csapat, akik megnyerték a legismertebb BBQ versenysorozatban a Kansas City Barbeque Society (KCBS) a marhaszegy (brisket) kategóriát.  Adorjányi Máriusz volt a Nyárspolgár BBQ megalapítója, amely itthon letette a kinti főzés alapjait, megteremtett egy társadalmi réteget, és mint egy vírust terjesztették el itthon a füst igéjét. A ma már egyre inkább profibbá válló grillmánia, amely egykor csupán néhány elszánt férfiember szórakozásának tűnt, mára komoly trenddé nőtte ki magát, amelyet a hazai csapatok, többek között a Nyárspolgár és a KGB (az első hazai rendezésű KCBS verseny, a Tállya BBQ győztesei) eredményei is jól prezentálnak.

Miért ajánljuk:

Mert a legsikeresebb szakmai oldal, ahol számos recept, teszt és szakanyag található meg a kezdők és a haladók számára is. Nem félnek a határaikat feszegetni és olyan alapanyagokhoz nyúlni, amelyek másoknál kiverik a biztosítékot. És mert a profizmus idővel érik és kiteljesedik. Saját forgalmazású ProQ® sütőik, különböző kiegészítőik minőségi termékek, amelyek minden szinten megfelelnek a BBQ – hívőknek.

Ajánlott cikk: Extrém esetek: kakastaréj és disznófül nyárson.
kakastarej_01.jpg
disznoful_yaki_14.jpg

Smoke ‘N’ Roll

Márk Lehel, akit csak Mike – ként emlegetnek BBQ – os körökben kb. négy éve, hogy a Füst szerelmese lett és elkezdett foglalkozni a lassú sütéssel. Azóta egyre bűvülő szakmai ismereteit a Facebook – oldalán is terjeszti. Bárki nyugodtan kérhet tanácsot tőle, és szívesen beleáll a szakmai vitákba is. Amatőrök számára érdemes és ajánlott Mike – ot követni a közösségi médiában, mert Ő tényleg komolyan veszi amit csinál. Füstben edzett férfi, aki nem fél kipróbálni a legmacerásabb recepteket sem és nem riasztják el a legextrémebb helyzetek sem.

Miért ajánljuk:

Weber Master-Touch szólamok nevű bejegyzéssorozata tömény BBQ szakmaiság, amelyből megtudhatjuk, miként készíthetjük el a legkényesebb húsokat is. Márk Lehel rövid és tömör írásaiból érezzük a szenvedélyt, hiszen a legapróbb részletekre is kiterjed.

Ajánlott cikk: Weber Master-Touch szólamok: Velős Csont KicsiZso konyhájából, vagy Weber Master-Touch zólamok: Indirekt 1. rész.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.