Anika Kohler (1)

Képtalálat a következőre: „gps ikon”  3907 Tállya, Rákóczi F. út 23.

 

Tokaj – hegyalja világörökségi borvidékének egyik legszebb települése, ahol a történelmi utcácskákon kalandozva fedezhetjük a bortermelés ősi hagyományait. Egy oroszlánfejes, szárnyas tölgyfakapu régi történetekben és szeretnivaló részletekben gazdag világot rejt. A legszebb tállyai dűlők ölelésében, a XVII. században épült, egykori nemesi Szirmay kúria falai között minden a szőlő, a bor és az élet szeretetéről szól. Aki megérkezik az Oroszlános Boréttermet és Borhotelt rejtő Szirmay kúriában rögtön megérezheti a múlt századok erőteljes szellemiségét, amely ma is a minőségről és a hozzáértésről tanúskodik.

A szálloda és az étterem is a Tokaji világörökségi borvidék szívében, Tállyán található, Európa mértani középpontjában. Tállya egykor pompás mezőváros és kiemelt fontosságú kereskedelmi központ volt a  Tokaj-Kassa-Tarnów királyi borútvonalán, ma hangulatos borkulturális skanzen. A több mint 400 éve épült kúria a mai kor követelményei szerint került felújításra, kidolgozásán 15 iparművész dolgozott. 12 superior szállodai szoba, 2 nagyméretű, több légterű és 1 egyszemélyes lakosztály található benne. 32 fő részére biztosítanak kényelmes elhelyezést, pótágyon további 15 fő befogadására van lehetőség. A szobákat a borvidék világhírű borfajtái után nevezték el.

Az Oroszlános ház 400 éve áll Tállya központjában. Az épületet az 1600-as években emeltette a zempléni Szirmay-család. A nemesi birtok központjaként működött. Gazdasági szerepét jól mutatja az épület robosztussága. Fekvése azt mutatja, hogy tulajdonosa jómódú, gazdag tapasztalatokkal rendelkező ember volt. A Szirmayak, akik az egyik legősibb magyar családnak számítanak, mintegy 800 éven keresztül alakították, nevelték szűkebb és tágabb környezetüket.  A kúriát 1771-ben a kor egyik legnagyobb osztrák építésze, Hillebrandt Franz Anton tervezte, Mária Terézia megbízásából. A ház jellemző vonásait és patináját a mai napig, mint ékességeit viseli. Ez kúria egészen a II. Világháború polgárságának, felvilágosult, pezsgő társadalmi életének helyszíne volt. És az ma is.

Az étterem a hegyaljai gasztronómia egyik alapköve, ahol a megismert tállyai asszonyok kockás füzetéből a legmodernebb trendek szerinti fogások jelennek meg. A Szirmay-teremben és a Hollóházi-teremben egy-egy eredeti, nemesi öntöttvas kályha teremti meg a hangulatot. A Szalon pedig tökéletes helyszíne lehet privát, gyertyafényes vacsoráknak vagy borkóstolóknak. Romantikus lelkületű kúria, ahol az ízek és a lélek találkozik az asztalon, aki erre jár kóstolja meg a ház legfinomabb ajánlatait egy – két pohár Tokaji bor társaságában. Az étterem alatt exkluzív, falusi, kandallós kóstolóterem húzódik, hatalmas, 20 személyes fa asztallappal és közvetlen kapcsolattal a ház 70 méteres történelmi borospincéjével és bortrezorjával, tökéletes helyszínt biztosít a borkóstolóknak. A borospincében saját birtokboraik és hegyalja legkiemelkedőbb tételei sorakoznak.

Szeretnék a hagyományos ízeket modern, “Oroszlános” köntösbe bújtatni. A Slow Food Tokaj Convinium alapító tagjaiként, szívügyük a szezonalitás és a helyi alapanyagok használata. Maguk szedik a bodzavirágot a szörphöz, egy rozmaringbokor alatt kelesztik a cipót, amit a helyi sajtkészítők remekei mellé kínálnak. A séf a speciális gasztronómiai élményért felelős és a bor-étel párosítások avatott szakértője. Az étteremben 60 főig, a borospincéjükben exkluzív, kandallós kóstolótermükben 40 főig tudnak vendégeket fogadni. A műemléki terasz és a társalgó, a kiegészítő filagória, amelyen a Fröccsterasz működik, tavasztól egész nyáron tökéletes helyszínt kínál nagy családi étkezésekhez, a közösségi eseményekhez és természetesen kiváló boraik elkortyolásához.

Tállya dűlői évszázadok óta kiemelt termőhelyeknek számítanak. A Márton Birtok 2014 óta gazdálkodik Tállyán, már az 1600-as évek nyilvántartásaiban szerepelnek a területeik: a Palánta, a Sipos, a Vároldal, a Pipiske és a Bárfai dűlők. Az első osztályú, változatos fekvésű dűlők mindegyike egy-egy történelmi családhoz köthető, akik részt vettek a borkultúra megalapozásában Tokaj-Hegyalján. Ezt a történelmi hagyományt kívánja továbbvinni a Márton Birtok is. A jelenlegi 8 és fél hektáros birtokon Hegyalja minden jellegzetes talajtípusa megtalálható, így az itt termelt dűlőszelektált borok mindegyike egy-egy tállyai szőlőterület történetét képviseli, karaktereit ízlelhetjük bennük. Az első palackozás a Rigófütty hárslevelű volt, 2015-ben pedig egy négy tételből álló borsorral jelentkezett a birtok, amelyek elegánsak, összetettek és vibrálóak, akárcsak a névadó madár.

IMG_6523-01.jpeg

Az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel komplex szolgáltatásokkal várja az ide érkező vendégeket, amelynek központi eleme természetesen Tokaj – Hegyalja folyékony kincse, a bor. Amellett, hogy kitűnő szálláshely, minden évben számtalan rendezvény, kultúrális és gasztronómia  program helyszíneként, de közösségi bázisként is funkcionál. A programlehetőségek a helyszín megismerésére és az itt található kulináris élmények felfedezésére koncentrál. A borélmények között kiemelkedő élményt nyújt a pincetúra és a borkóstolás, valamint a dűlőkben tett túrák. Bormustrán megismerkedhetünk Tállya legjobb pincéivel, és ha kedvünk van a szüreten is részt vehetünk. A gasztroélmények során felfedezhetjük a BBQ világát, a régió legjobb kézműves termékeit, alapanyagait is és borvacsorákon kóstolhatjuk meg a ház legjobb borait.

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel fényképe.

A hotel történelmi szárnyában, az egykori kúria épületében találhatóak a több légterű, főleg családoknak ideális szobák. Itt minden szobát egy – egy hegyaljai szőlőfajtáról neveztek el. A fürdőházuk hatszemélyes pezsgőfürdővel, finn- és infraszaunával, dézsazuhannyal, vadszőlő kőfallal határolt napozóterasszal és masszázs szolgáltatással segít a testi-lelki kikapcsolódásban. Az Oroszlánosban az otthonosság és az elegancia együtt jár, a miliő a történelmi polgáriasult életmódot, az egyszerű és természetes dolgok iránti tiszteletetet tükrözi. A pihentető és festői környezet nagyon otthonosá teszi a hotelt, amely a nyugalom és a szeretet kedvelőinek a kedvencévé válhat. Az autentikus hegyaljai stílusú kúria minden részlete olyan magától értetődő eleganciát sugall, amely korszerű, minőségi szolgáltatásokra és tökéletes kényelemre nyújt garanciát.

Az Oroszlános Borhotel és Borvendéglő méltán viseli ezt a jelzőt, hiszen a Tokaj – Hegyaljai régió kincsének kóstolásához méltó helyszín lehet, amely mellé kiválóan párosított ételek adják meg a páratlan kulináris élményt. Egy nyári napon a teraszon eltöltött pillanatok, végtelenségbe húzódó időtlen élménynek tűnhetnek, amelyek során visszautazhatunk a múlt századok megfakult könyvek lapjain látott világába.

Az Oroszlános frekventált helyen, Tállya középpontjában, Európa mértani közepétől néhány száz méterre fekszik.

Dining-512 #ajánlott: regionális fogások, az ország egyik legszebb borvidékéről származó saját készítésű borok, szezon szerint változó étlap, ünnepi menüajánlatok
Dining-512
#kedvenceink: Mangalica és szürkemarha füstölt húsok ízelítője az Oroszlános kamrájából , Idei karalábé krémleves szárnyashús gombócokkal, Tradicionális tállyai babéros túrós cinkével

 

 

Konyhafőnök: Tullner Csaba
Étteremvezető: Murza Péter
AZ ÉTTEREM NYITVATARTÁSA:
Hétfő-szerda: ZÁRVA
Csütörtök: 12:00 – 21:00
Péntek: 12:00 – 22:00
Szombat: 8:00 – 22:00
Vasárnap: 8:00 – 17:00
A szálloda recepció nyitvatartása:
Hétfőtől szerdáig: 9: 00-16: 00
Csütörtök: 9: 00-21: 00
Péntek-szombat: 7: 00-22: 00
Vasárnap: 7: 00-17: 00

Képtalálat a következőre: „gps ikon”  3907 Tállya, Rákóczi út 23.
+36 70 323 9592 /+36 47 598 888
Képtalálat a következőre: „email icon” info@oroszlanos.hu

home2-512facebook-logo_318-49940


 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.