Lekvárok, szörpök, barackos sütemények, csodálatos panoráma és hangulatos koncertek. Ez a Gönci Barack Vigasság, amely pénteken nyitotta meg kapuit Boldogkőváralja három varázslatos helyszínén. Szombaton exkluzív programként Angerman László, sommelier különleges pálinkaworkshoppal várta a látogatókat.

07-gonci-1nap-gyors2-20180706-A40A2029
Photo by Just Creative

Ez egy kicsit más nap volt, mint az eddigiek, mert ide már régi ismerősként tértünk vissza, hisszük, hogy vannak olyan helyek, ami annak természeténél fogva pozitív kisugárzást áraszt, legyen az bárhol a világon. És, ha már Boldogkő – várának lábánál vagyunk, a Zemplén kapujában, a Hernád völgyének keleti oldalán, a gönci barack illatától és nedűjétől egyfajta absztrakt mámorba kerülhetünk, mely a lelket és a testet is felüdíti. A rendezvény bár nem a legnagyobb, de mégis ez adja meg azt a fajta élményt, amelytől a családok kedvencévé válhat, hiszen minden tulajdonsága megvan arra, hogy egy hétvégére leugorjanak felfedezni az ország egyik legvarázslatosabb szegletét, Abaúj mediterránumát és megkóstoljuk a helyi specialitásokat, a régió legjobb éttermeinek kínálatát. Mert a Gönci Barack Vígasság a régió legjobb gasztropiknikje, amelynek középpontjában az ország egyik leghíresebb gyümölcse és az abból készült termékek állnak, amelyet a Bestillo Pálinka palackoz áttetsző ital formájában.

„Újra eltelt egy év és ismét közösen ünnepeljük a gönci barackot ezen a gyönyörű vidéken, a Boldogkői Vár lábánál. Mint minden évben, most is mindenki talál majd kedvére való elfoglaltságot a Gönci Barack Vigasság három helyszínén.

A gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, mesemondókkal és bűvészmutatványokkal csalogatják, míg a felnőttek hangulatos koncerteken kapcsolódhatnak ki.

Abaújiként szívügyem a zempléni térség fejlesztése, a barack húzott minket vissza a szülőfalunkba és a férjem tanácsára nyitottuk meg a pálinkafőzdét. 15 év alatt nagy utat jártunk be és sikerült a piacon egy elismert márkát létrehoznunk.

A Vigassággal is az a küldetésünk, hogy segítsünk másoknak lerövidíteni ezt az utat, ismertessük meg még szélesebb körben mindenkivel a gönci barack csodáját és ünnepeljük együtt ezt a zamatos gyümölcsöt” – nyitotta meg a Vigasságot Czakó Mónika, a rendezvény megálmodója.

23-gonci-1nap-gyors2-20180706-A40A2132
Photo by Just Creative

„A gönci barack múltját, jelenét és jövőjét is ünnepeljük ezen a kétnapos, barackmámoros eseményen.

Minden évben nagy öröm számomra, hogy én nyithatom meg a Gönci Barack Vigasságot, büszkén viszem hírét ennek a zamatos csodának, hiszen ez a környékünk éke, amiről érdemes beszélni” – biztat mindenkit Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő.

A Gönci Barack Vigasságon minden a gasztronómia és a gönci barack körül forgott. A világhírű encsi Anyukám Mondta étterem egy különleges Rákóczi túróssal készült, de extra barackpálinkás koktélok, baracklekváros palacsinta is várta a látogatókat.

img_1274-01
A Leves Hot Duckja, most barack chutney – val

Több híres étterem is jelen volt az eseményen, többek között A Leves, Miskolc egyik kedvence, akitől megkóstolhattuk a menő Hot duckjukat, amelyet a rendezvény tiszteletére finom barack chutney – val fűszereztek. Élmény volt kóstolni, hiszen a saját töltésű kacsakolbász találkozása a hely szellemével lenyűgöző ízrobbanásként teljesedett ki a barack ünnepén.

A Gönci Járásban, Abaúj megye mediterrán vidékén a Boldogkő várának lábánál, egy apró kis településen valami alakul, ami semmi máshoz nem hasonlítható.

Egy igazi közösségi program, amely összehozza a hely szellemét, történelmét és kulturális hagyományait, az ott élők vendégszeretetével és jó ízlésével.

Boldogkő várát és az alatta elterülő varázslatos tájat nem kell bemutatni, kevés olyan hely van az országban, ahol a zöld és az arany árnyalatai ennyire sokszínű mesevilágot teremtsenek, amelybe a helyiek kincsét, a mézédes gönci barackot termő fás ligetek úgy terülnek el, mintha azt így akarta volna a mindenható.

Az itt termő hírhedt gyümölcs csak nevében gönci, azonban szinte az egész környéken terem. A helyiek kincse mára megkapta a földrajzi eredetvédelmet, amely már hivatalosan is meghatározza hol is teremhet az igazi gönci barack. A hivatalos eredetvédelem meghatározza, hogy kizárólag a Gönc, Boldogkőváralja, és a Zemplén – hegység lábánál elterülő ültetvényekről származhat.

A Dudás testvérek (Szabolcs és Szilárd) a szomszéd várból ugrottak át Boldogkőváraljára és hozták a megszokott minőséget, amelyet elvárunk az Anyukám Mondta éttermétől. A mosoly és a helyben sütött langaló illata újra bevonzott minket is, hogy megkóstoljuk a jól ismert kemencéjükben sült finomságot, és megint elvarázsolódtunk.

img_1322-01

A Macok Bisztró először volt jelen az eseményen, és hozta a megszokott minőséget és a régió legjobb túrógombócát. A helyi asszonyok kézműves termékei és méltán világhíres baracklekváros palacsintái várták a nagyérdeműt. És mi ki nem hagyhattuk volna ezt sem. A desszert íze ismét felidézte a boldog gyermekkorok nyarainak emlékét, mikor még a nap sütötte arcunkat és vidám gondtalanságban szaladgáltunk a forró aszfalton.

40-gonci-1nap-gyors2-20180706-A40A2256
Photo by Just Creative

A Bestillo Pálinkaházban került megrendezésre a két Michelin Csillagos étterem, az Onyx Restaurant sommeliéjének, Angerman László exkluzív pálinkakóstolója, ahol hat uniós védelem alatt álló pálinkát ismertetett meg, az ország különböző pontjairól. Az italok mellé az Első Mádi Borház kitűnő ételeit kínálták, amelyek jól működtek együtt a kiválasztott pálinka típusokkal.

img_1107-01

A séf kifejezetten erre az eseményre komponálta meg a falatokat, melyeket egy kellemes desszert koronázott meg. Angerman Öcsi kézen fogott minket és végigvezetett az ország ismert és kevésbé ismert gyümölcstermő és pálinkakészítő vidékein. Öcsi méltán nevezhető a hazai sommelier világ kiemelkedő alakjának, hiszen 2016 – ban az Év Sommelierje, 2018 – ban magyar bajnok lett.

50-gonci-1nap-gyors2-20180706-A40A2341
Photo by Just Creative

 „A gönci baracklekvárnak nincs párja, ez egy igazi csoda, ami mindenkit levesz a lábáról”– mondja a helyi Erzsike néni.

És, hogy hogyan is készül a jó baracklekvár: barackból nem főzöm ki a vitamint, csak leforrázom, a héját lehúzom, azt soha sem teszem bele, majd hidegen cukrot keverek hozzá. 8-10 percig főzöm, „összerottyantom” és kész is a mennyei baracklekvár.

A Vigasságra ezen túl hoztunk még cseresznyedzsemet, szőlő-naspolyalekvárt és vilmoskörtéből is készítettünk dzsemet, természetesen mindent friss, saját termésből. Diós, mandulás, mogyorós süteményeket is készítettünk, melyeket szintén a saját lekvárunkkal töltöttünk meg” – mesél portékáiról Erzsike néni.

37-gonci-1nap-gyors2-20180706-A40A2241
Photo by Just Creative

Több helyszínen is zajlott a Gönci Barack Vigasság, amelyek között hangulatos kisvonat szállította a vendégeket. A Boldogkői várnál, a Terra – Boldogkő Látványpincénél  és a Bestillo Pálinkaházban is találhattunk szórakoztató programokat.  Pénteken a legkisebbek arcára Szende mesemondó csalt mosolyt, majd a Blahalouisiana csapott a húrok közé. A Magashegyi Underground a hatalmas délutáni vihar miatt családias hangulatú mini unplugged koncertet adott, majd Gájer Bálint és zenekara táncbavitte a közönséget klasszikus swing és latinos lüktetésű dalaival.

41-gonci-1nap-gyors2-20180706-A40A2269
Photo by Just Creative

Szombaton is érdemes volt ellátogatni Boldogkőváraljára, mert egész napos programok várták a barack szerelmeseit mindhárom helyszínen. Fellépett a Tárkány Művek, a Follow The Flow, este pedig Hobo és zenekara adott nagykoncertet. A Bestillo Pálinkaházban főzdelátogatással egybekötött párlatvezetéssel szórakoztatták a pálinkák barátait.

10-gonci-1nap-gyors2-20180706-A40A2050
Photo by Just Creative

A Gönczi Barack Vígasság ismét a szívünkbe lopta magát, a csodálatos helyszín, a hangulata, a régió ízei és a barack illata és a családias közeg tette olyan különlegessé a rendezvényt. Mi ismét egy felhőtlen napot töltöttünk Abaúj szívében, amelyet szeretnénk megköszönni a rendezőknek és a részt vevőknek is. Reméljük jövőre is ott lehetünk, Boldogkő tövében.

img_1170-01

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.