Tállyán jártunk, a Bártfay Udvarházban, ahol belekóstoltunk Tokaj – Hegyalja legfinomabb boraiba és megtekintettük a Hírös Gasztroszínház méltán ide illő színjátékát, amely olyan fontos kérdéseket taglal, amelyek évezredek óta foglalkoztatják mindkét nem képviselőit. A Férfi – Nő párkapcsolat teljes repertoárját kapjuk meg, a kezdetektől a kiteljesedésig, majd a fellángolásokat követő lenyugvó évekig. A Keserű Aszú egy csodás előadás, amely olyan kontextusába helyezi a két nem mindennapi harcát, amelyből könnyen magunkra ismerhetünk és felfedezhetjük a borok változatos és komplex világát is.

“Egy borban Két bor van. Két cuvée az egy borban.
Egy borban két cuvée, Két cuvée az egy borban.”

Tállya, egy kis település Tokaj – Hegyalja világörökségi borvidékén, ahol valamilyen oknál fogva szeretünk lenni, megállni és magunkba szívni a hangulatát, amely kissé arisztokratikus, rendkívül hangulatos és annyira összetett, mint a bor, amelyben megtalálható a terület minden esszenciája, melyet a szőlő magába vonzott a születésétől a pohárba kerüléséig.

wp-1530801371184252777633847737293.jpg

A részt vevő borok és a pálinka

Az élet olyan, mint egy pohár bor, benne van minden boldogság és harmónia, valamint a kevésbé szép pillanatok is, amit a személyiségének összetett jellemvonásai, gyengeségei és erősségei tesznek annyira élvezhetővé. A Férfi és a Nő, akik az ősi ösztönök körül táncolva próbálnak egymáson felülkerekedni az élet nagy harcában. Annyira egyértelmű, és mégis gyakran szeretünk elsiklani eme tény felett, hogy a hegy nemes nedűje mennyire jól jelképezi a világ egyik, ha nem a legfontosabb  folyamatát, amelynek eredményeképpen az emberi faj még mindig képes megújulni.

Hírös Gasztroszínház
A Kecskemétről 4 éve útjára indult magánszínház egy interaktív program keretében közelebb hozza a színházi és a kulináris élményeket.
A magánszínház ma már egyre több helyen mutatja be, hogyan is valósítható meg a kulináris kultúra, ahol az ízek, az illatok, a hangok, a mozdulatok jelennek meg egyszerre és hatnak mind az öt érzékszervünkre, miközben testközelből élvezhetjük a színészek játékának legapróbb mozzanatait is.
Repertoárukban egyaránt található olyan előadás, mely elsősorban az étkezésre koncentrál, olyan, amit a kulturált borfogyasztás mellé kínálnak, és olyan is, amit kötetlenebb italozásokhoz, asztalon táncolós mulatságok elé, a hangulat felfűtéséhez ajánlanak.

A színház és a gasztronómia kapcsolata talán egyidős az emberiséggel, amely a Hírös Gasztroszínház előadásain új értelmet nyer. A Keserű Aszú alkalmazkodik a bor sokrétű személyiségéhez,  megjelenik benne a Férfi és a Nő párharcának számtalan színe, amit a felvonások közötti borok személyesítenek meg. Badics Kata okleveles pálinkamester és borajánló, aki gyakorlatilag otthon van Tokaj – Hegyalján, kivételes borokat ajánl a fergeteges színészi játékok mellé. Szerencsi születésű, akinek szívügye a hegyaljai borok megismertetése, és a pálinkáké.

received_2089478447962180

Sárosi Gábor és Badics Kata
“Szeretném, ha Tállyát és a termőhelyet jobban megismernék a bor és a Tokaji Borvidék kedvelői.
A Bártfay Kúria kulturált környezetet és befogadó teret nyújt a gasztroszínháznak. Megvan az esélye annak, hogy hónapról hónapra nem csak új darabok, hanem új borászatok is képviselhetik Tállyát.
A Trifecta borászat nagyvonalúan és kezdeményezőn nyújt kezet más borászatok megismertetésére.”
Badics Kata
okleveles pálinkamester és borajánló,
a Hírös Gasztroszínház tállyai jelenlétéről

A két színész berobbanva a hideg idő elől, felveszi a ritmust, vagy rítust és belevág a közepébe. De mi is a Keserű Aszú, gondolkozik el a borhoz nem értő egyszerű néző? A nemes italban megjelenő hiba jól jelképezi a még oly tökéletesnek hitt nedű sebezhetőségét is, mint az aszú, amelyet átültetve az életbe kiderül, hogy a párkapcsolatok soha nem juthatnak el a teljesség legfelső állapotába, ennek oka az emberi személyiségek sokszínűsége, amelynek kontextusa áthelyezhető a bor sokszínű íz- és aromavilágára.

wp-15308013609396591930557107577365.jpg

A kiváló borok mellé minőségi sajtok kerültek a tányérokra a Pásztor Sajt jóvoltából
Bor és pálinka Repertoár
1. Hollókői Dongó Cuvée 2016
2. Trifecta Szerelmi Furmint 2015
3. Hollókői Hasznos Furmint 2017
4. Trifecta Betsek Furmint 2015
5. Trifecta 2015 Szent Tamás – Karsten Furmint
6. Hollókői Lili Késői szüretelésű Furmint 2016
7. Szóráth Aszútörköly pálinka

Sárosi Gábor rendező, aki a kecskeméti születésű Hírös Gasztroszínház igazgatója és rendezője, egy korábbi Szép Ernő darabukra (Fiú, Leány, Bor) támaszkodva komponálta meg a Keserű Aszút, ami a világirodalom olyan nagy íróira és azok műveire építkezik, mint Füst Milántól a Boldogtalanok, a Tatjana levele, Eszterházy Péter, Szép Ernő, Moliére és Edward Albee – tól a Nem félünk a farkastól. Azonban amíg a Fiú, Leány, Bor  az ismerkedésről, a Keserű Aszú a párkapcsolatokról szól. Bata Éva színművésznő, akit a nagysikerű A mi kis falunk sorozatban Teca szerepében kedveltünk meg, és Bárnai Péter színművész, akit A martfűi rém című zseniális alkotásban láthattunk, csodálatos játékukkal világítanak rá arra a bonyolult és összetett folyamatra, amely egy Férfi és egy Nő dinamikus kapcsolatrendszerében megjelenik.

received_2089477031295655

Bata Éva színművésznő és Bárnai Péter színművész, a Keserű Aszú főszereplői
“A cél a gasztoszínházzal a szellemi táplálékhoz, színházhoz minél több gasztronómiai ingert társítani…a termőhely borainak, palinkáinak, sajtjainak megízlelésével, közben együtt lenni olyan emberekkel, akik értékelik egymás társaságát. Erősítenek a pozitív visszajelzések, az élmények…”
Badics Kata
okleveles pálinkamester és borajánló

A szemet gyönyörködtető színészi játékra, a kóstolásra váró helyi borász borai úgy épülnek rá, ahogy a szituáció egyre jobban elmélyed és válik teljessé, mert ahogy a mondás tartja, a jó bor az idővel nemesül. Amíg a társas harcok az idő folyamának kontextusában változnak, az alapprobléma ugyanaz marad, a megfelelés utáni vágy, és hogy ez a kutatás miként jut el a teljes őrületig. A legfontosabb, amelyet a borász, a borkóstoltató, a színész és a vendég is keres, az nem más, mint a harmónia. Azonban a teljes összhangot sosem fogjuk megtalálni, mert az már unalmassá tenne mindent, hiszen a legtöbb apró eltérés, hiba még szebbé és szenvedélyesebbé teszi a bort, a kapcsolatokat és a színdarabot, hiszen ez az őszinteség legjobb szinonimája.

wp-15308013422395535924977662262345.jpg

Idillikus jelenet (A fényképen Badics Kata, Bata Éva és Bárnai Péter)
Hollókői Borászat
Családi pincészetük Tállyán, a Tokaji borvidéken található, több generáció óta foglalkoznak szőlészettel és borászattal. Időközben egy vendégházat is kialakítottak a Tállyára érkező borkedvelők számára.
Borászati filozófiájuk része a jól iható, könnyen értelmezhető birtok borok készítése. Ezek mellett fontos számukra dűlős borokon keresztül bemutatni termőterületeik kiemelkedő tulajdonságait.
Boraik készítésénél a tokaji termékleírásban szereplőknél alacsonyabb termésátlagokkal dolgoznak. Ez birtok boroknál 8t/ha, dűlős boroknál 4t/ha. Pincészetüknél megtalálhatóak a hagyományos és a modern ízvilágot képviselő borok egyaránt.

A világ a modern civilizáció átalakulása közben folyamatosan változik, az emberek egyre nyitottabbá válnak, és keresik a hagyományostól eltérő formulákat. A gasztronómia forradalmának színterei, az éttermek, és minden ehhez kapcsolódó ágazat keresi a lehetőséget arra, hogy új és szórakoztató programokat kínáljanak a fogyasztóik számára. Tállyán és a régióban mindig is érlelődött a kultúra iránti vágy, amelyhez a táj szépsége és a világhírű borok adtak egyfajta terroirt is. Az itt bemutatott színművek és kultúrális események mindig picit eltérőek, mint az ország más pontján, hiszen minden területnek megvan a maga íze, illata és dinamikája.

received_2089475674629124

Életkép
Trifecta
Érzelem nélkül nincsen bor. A jó bor olyan, mint az igaz szerelem; első kóstolásra zsigereiben érzi az ember lelke. A mi boraink Tokaj – Hegyalja nemes dűlőin születnek ott; ahol a föld és az ég összeér, ahol a napsugarak és a reggeli harmat egyszerre érinti meg szőlőfürtjeinket, itt érlelődnek szőlőfürtjeink csendesen. Ez a mi csodálatos Tokaji borvidékünk.
 Trifecta bemutatkozása
A Trifecta kiváló dűlőszelektált borait Kiss János borász készíti, ezek közül a borok közül az ő javaslatára válogatunk. Az a tervem, hogy ezekhez a borokhoz társítjuk majd egy másik helyi borászat olyan nedűit, amelyeket a borász szívesen megmutatna.
Badics Kata
okleveles pálinkamester és borajánló, a Trifecta borairól

A színész és a rendező ebbe a környezetbe illeszti be a darabot, amelynek egy része improvizáció, a közönséghez és a borhoz idomul. Badics Kata pálinkamester közreműködésével kicsit más megvilágításba kerül a régió,  egy új és mozgalmas arcát ismerhetjük meg, a Pásztor sajtok és a Szóráth Kisüsti Pálinka bemutatkozásával.  Azonban a bor a legfontosabb, és a bemutatott, egy kicsit könnyedén vett, mégis súlyos témához olyan borok illenek, amelyek képesek felépíteni a darab erőteljesen építkező, de hullámzó lelkiállapotát. Az előadáson a vendégborászként résztvevő Hollókői József Pincészetének és a Trifectának a borai kaptak helyet, amely egy cseppnyi Kaliforniát is elhozott a hideg nyárestére.

received_2089480817961943

Bata Éva, színművésznő és Hollókői Jácint, a vendégborász
A Szóráth pálinkák kiválóan alkalmasak a Tokaji borvidék illatainak és ízeinek bemutatására, pláne ha az embernek vannak előzetes életélményei borvidéken.
Badics Kata
okleveles pálinkamester és borajánló

Teljes szívünkből valljuk, hogy a jó étel mellé kellenek a kiváló kultúrális lehetőségek, amelyhez a minőségi borok és/vagy pálinkák elengedhetetlenek. A Keserű Aszú egy olyan program, amelyhez foghatót még nem tapasztaltunk. A színház átkerül egy olyan közegbe, ahol emberközelibbé, elérhetőbbé válik, és sokkal személyesebb attitűdöt kap. Beléptünk a színpadok elérhetetlennek tűnő világába, ahol eltűntek a néző és a színészek közötti távolságok és jó esetben az ölünkbe ülnek játék közben. A bor és az étel annyira természetes tartalmává válik a jelenetnek, hogy észre sem vesszük, hogy édes semmittevés közben átadjuk magunkat az élményeknek. Felüdülve és boldogan térünk haza, miközben sztorizgatva haladunk az otthon felé, mert ez az, amit kapni szeretnénk egy ilyen jellegű eseménytől, élményeket csupa nagybetűvel. Majd, ha egyszer újra kapcsolatba kerülünk a borászatok, vagy a pálinkafőző nedűivel, biztos vagyok benne, hogy felrémlenek ezek a csodálatos élmények bennünk.

received_2089475891295769

Táborosi János és Badics Kata
KESERŰ ASZÚ
Exkluzív borkóstoló Gasztroszínházzal
Míg fiatalon a kalandot és a kiismerhetetlent kutatjuk az ellenkező nemben, úgy érett korunkra a biztonságot és a nyugalmat. Folyton kutatunk, kísérletezünk, alázatot gyakorlunk, elvárásokat támasztunk, s olykor még a szeretetre is jut időnk. A legkiválóbb borok mellé, a legkiválóbb irodalmi művekből válogattunk össze, a párkapcsolat bizonyos fázisait elénk táró jeleneteket, s megpróbáljuk felnyitni a nézők/vendégeink szemét arra, hogy mi az az értékrend, amitől két ember kapcsolata örökkévalóvá válhat.
A nosztalgikus első fellángolás és a vulkánként fortyogó nagy szerelem csodái után mi lesz velünk? Megmaradunk egymásnak s szépen leülepedünk, mint vulkanikus hamu az egykor virágzó tájra. Nagy kortyokban gurítjuk le torkunkon a kezdetben mézédes, mára keserűvé vált aszút. Így kell ennek lennie? Derítsük ki együtt. A nyomozáshoz Bata Éva színművésznőt és Bárnai Péter színművészt hívtuk segítségül.
Rendező: Sárosi Gábor
Főszerepekben: Bata Éva színművésznő és Bárnai Péter színművész

wp-15308013293578420718042321582534.jpg


Források

Hírös Gasztroszínház

Hollókői József Pincészete

Trifecta

Badics Kata

Bártfay Udvarház


2018.07.06.

home2-512facebook-logo_318-49940
cropped-20180514_111612_00017200815012124028642.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.