A szakácsok éppoly komolyan veszik a tetoválásaikat, mint a késeiket, nehéz olyan séfet találni a világ legmenőbb éttermeitől, a BBQ világán keresztül, a hétköznapok folyton küzdő szakemberéig, akiknek ne volna egy, vagy több varrás a testükön.

Sokszor a tetoválások és a készített ételek között sok hasonlóság van, és itt merül fel a #gasztroworld új cikkének az alapvetése, hogy a tetoválás önkifejezés vagy egy életút detektálása lenne?

A múltad olyan, mint egy tetoválás: ha akarod, eltüntetheted, de azzal együtt teljes a történeted.

Papp Diána

Mindkettő, hiszen ahogy a séfek az ételekbe, mint művészeti alkotásokba beleteszik saját egyedi elképzeléseiket, a bőrükön lévő alkotások is az életútjuk örök lenyomatai maradnak, amelyre büszkék, illetve amik figyelmeztető jelként hatnak, vagy egyszerűen csak saját lelki állapotuk kifejezése egy egyedi mintában, vagy képben.

Photo by @cottonbro

Dominique Crenn tetoválása mindig emlékezteti arra a napra amikor ráeszmélt, hogy az élet sokkal fontosabb annál, minthogy azt a folyamatos stressz és munka áldozatává tegyük, hiszen számos olyan pillanat várhat még ránk, amelyet nem szeretnénk elszalasztani. Néhány évvel ezelőt szállodai szakácsként dolgozott, amikor egy éjszaka a kimerültség hatására elcsúszott a zuhanyzóban, majd mikor magához tért minden tiszta vér volt maga körül, bár túlélte, de a több, mint három hónapos felépülés és ágyban fekvés nyomott hagyott benne. Ez a tetoválás emlékezteti arra a napra, amikor megünnepelte az új életét. Ebben a rajzban kifejezésre kerültek álmai, küzdelmei és a remény, amelyek keverednek a valósággal.

Photo By Sebastien Coman

A tetoválások az évek során megosztóvá váltak, pedig ennek az ősi művészeti önkifejezésnek már több ezer éves történelme van. A világ legidősebb tetoválását az Alpokban talált Ötzi múmián azonosították, tehát a bőrünk díszítése egy idős az emberrel. Azonban a 19. század óta elkezdett degradálódni, hiszen főleg a bűnözők és a munkás osztály tagjai, valamint a katonák között vált divatossá. Ma már az emberek egy része megbélyegzi azokat, akik tetováltak, pedig sokuk múltja, jelene és jövője példaértékű és lenyűgöző.

Photo by @hseanbrock

Sean Brock elköteleződését tárja fel a karján a Déli konyha iránt. Jellegzetes tetoválása, amely anatómia pontosággal mutatja be a régió konyhájának legjellemzőbb zöldségeit, megmutatják a séf hihetelen ragaszkodását hazája, szülőföldje iránt. A Vogue hasábjain jelent meg az első olyan fotó, amely egy szakács karját ábrázolja egy teljes oldalon. A tetováláson jól kivehetők a terület eredet védett zöldségei, a retek, a bébi póréhagyma és a sütőtök. Saját bevallása szerint már unta, hogy szinte minden déli konyhai dolgozó a disznót tetováltatja magára, ezért Ő valami sokkal egyedibbet akart. Így esett a választás a zöldségekre. Ikonikussá vált tetoválásának elkészítése során még a növényi magkatalógust is felhasználták, hogy anatómiailag is hiteles legyen az.

Photo by Jesson Mata

Soleil Ho kevesek számára lehet ismert, Ő egy író, séf, akinek tetoválása sok mindent jelent, az ősei szellemiségét, a kifogástalan alapanyagokhoz való viszonyát és a kiválasztott utat, amelyet magának választott és követ, mind művészi, mind pedig szakmai vonalon. Vietnámi családja révén számos olyan összetevőt kedvel, amely különlegesnek számít, ilyen például ez az édesvízi rákfajta is, amelyet a melkasára tetováltatott. Ezek a rizsföldeken kártevőknek számítanak, de a legfontosabb fehérje forrásuk is. Sütik, főzik és fermentálják. A legfontosabb számára, hogy tudja honnan származik, és mindig fontosak a szerény ételek, amelyek a világon mindenütt kielégítik az emberek igényeit.

Photo By Drew Beamer

Számtalan tetoválás és számtalan történet, bármerre is járunk a világon a művészi bőrdíszítések jól kifejezik egy – egy ember sztoriját, amelyből viszont soha nem vonhatunk le következtetéseket, hiszen bárki is áll a konyhában, a szakmája terén kell a legjobbat nyújtania. A világ változik, ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap a személyiség, elmúltak azok az évek, mikor a szakácsok, mint egy csatasorba állított katonák álltak az egyenruhályukban. Ma már a divat és a trendek is kifejeződésre kerülnek a ruhák, valamint a tetoválások terén is. A rajtuk lévő díszek kifejezésre juttatják a szakmai elköteleződésüket, a technológia, az alapanyagok és az élelmiszerek művészi jellemzői iránt.

32169692_1944832825588464_2257930797895909376_n
Serényi Zsolt, az egyik legkreatívabb magyar séf, a BBQ vonal hazai elterjesztőjének egyik tagja, akit méltán hívunk a “Tetovált séfnek”

Serényi Zsolt sokak számára lehet ismerős, a magyar underground gasztronómia egyik jeles képviselője, akinek kedvenc stílusa, amelyben jól érzi magát, nem más, mint a BBQ és az amerikai stílusú grill. Az élete a főzés, sikereit a TV Paprikán érte el, ahol számos főzőműsort vezetet. Én nagyon kedvelem és így személyes beszélgetésünk után elmondhatom, hogy még jobban tisztelem, mint eddig. Elmondása szerint 38 év kellett ahhoz, hogy eltökélje magát és kimondja nem élhet tetoválás nélkül. Társa a mostani BBQ – s üzletében, a BpBARbq -ban Urbán Roland bártender, aki hasonlóan kedveli a tetoválásokat. Valahogy Serényi Zsolt kicsit mindig is megtestesítette azt az elképzelést, amelyet én ismeretlenül gondoltam a séfekről. De mindenképp egy dolgot elárul a személyiségéről, hogy nagyon kreatív és kitartó a szakmáját tekintve.

Az a fajta tetovált vagyok – rámnézve ez könnyedén elhihető – aki nem tud megállni, bár meggyőződésem, hogy egyre jobban fáj, most már egyre kevesebb szabad felület van rajtam.

Beszélgetésünkben kitért rá, hogy sokszor jó volt, hogy hallgatott az őt tetováló művészre, és inkább letett néhány tervéről, de így is számos gasztronómia témájú tetoválással lett gazdagabb. Szereti a színes és vidám mintákat, de ezek inkább kreatívak, mintsem gyerekesek. Saját bevallása szerint is egyre kevesebb a hely rajta, de úgy gondolja, hogy ezek a rajzok és minták sokkal színesebbé teszik Őt, amely feldobja a világos bőrét.

Örülök, hogy a tetoválás egyre népszerűbb és a szakácsok között is minnél több a mintás bőrű.

A tetoválásból sosem szenvedett hátrányt, inkább előnyére vált, talán a TV – ben való szereplése, vagy az a kör amelyben mozog, de a legtöbb embernek már fel sem tűnnek Zsolt tetoválásai. Nincs kedvence, mindegyiknek van valami apropója, sztorija, amely kötődik az életútjához, családjához vagy a munkájához.

Serényi Zsolt és Urbán Roland BpBARbq tulajdonosai

A hazai séftársadalomban és szakácsszakmában is egyre inkább elfogadottá és divatossá vállnak a tetoválások. Több a médiában is sikeres szakács van, akinek számos gyönyörű művészeti alkotás borítja a testét, de kiemelhetünk itt olyanokat is, akik kevésbé híresek. Sárközi Ákos a Borkonyha kreatív, egy Michelin – csillagos séfje a Foodyny – nek adott riportban elárulta, ha nem kapja meg a csillagot, tetoválása sem volna.

Boldoggá tesznek a tetoválásaim és várhatóan az arcom kivételével a bőröm maradék részére is fog kerülni valami.

Serényi Zsolt

A Konyhafőnök második séf zsűritagja ebben a műsorban vált igazán ismertté, azóta tetoválásainak száma is gazdagodott. A Séfek Séfe című mosor tehetséges és fiatal séfje Krausz Gábor, a BRKLYN séfje is számos tetoválással rendelkezik. Nem rocksztárok Ők, ma már a séfek az új sztárok, akik ikonokká vállnak a social media és az internet, valamint a TV segítségével. Ezért pedig a tetoválás még jobban elterjed a szakácsok között.


2 gondolat “Séfek és Tetoválások: Önkifejezés vagy Életút?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.