Szerkesztette és írta: Tamás Gergely

(források: Great Italian Chef, FineDiningLovers)

Olaszországban összesen 367 Michelin csillagot osztottak ki az idei Pármai ünnepségen, ahol a legjelentősebb hír, hogy  egy új három csillagos étteremmel lett gazdagabb az ország.  A csizmán nem jelentettek be új két csillagos éttermet, de 29 újonc lépet be a nagyok csarnokába. Így most Európa egyik kulináris középpontjában összesen 10 három, 39 két és 318 egy csillagos hely található meg. 

Képtalálat a következőre: „michelin guide 2018”

 
A maihoz hasonló rendszert 1928 – ban kezdték  el kialakítani, majd 1931 – ben bevezették a ma is ismert három csillagos díjazást, a nullával kiegészítve. 1936 – ban megjelentette a csillagrendszerre vonatkozó kritériumokat, ezek a következők voltak, amelyeket később kiegészítettek:
 “Egy nagyon jó étterem a kategóriájában” (Une très bonne table dans sa catégorie).
 “Kitűnő főzés, érdemes kitérőt találni ” ( Table excellente, mérite un détour)
 “Kivételes konyha, megérdemel egy különleges utazást” (Une des meilleures asztalok, vaut le voyage).
Bib Gourmand (1955 – óta, kivételesen jó ételek, mérsékelt áron).
Gastropubok (2014 – óta, Black Swan, Yorkshire)

Mauro Uliassi
Mauro Uliassi
Photo By Great Italian Chef’s 

Mauro Uliassi étteremtulajdonos izgatottan várta a színpad mellett, hogy megkapja a díjat, amelyet étterme az Uliassi nyert. 

Uliassi

Uliassi, Photo By Great Italian Chef’s 

Senigallia egy festői, szerény kikötőváros Marche Olaszország keleti régiójában . Ez a kis tengerparti üdülőhely népszerű az  oda látogató olasz családok számára, amely leginkább a lenyűgöző Spiaggia di Velluto (a “bársonyos strand”) – nak köszönhető, amely  egy 13 km-es kiterjedésű kristálytiszta tengerpart. A város jól megérdemelt hírnevet szerzett a gasztrorajongók között, és vált az ínyencek zarándok helyévé. Számos Michelin-csillagos étterem található itt.  Mauro Uliassi szinte egész életében itt  élt és dolgozott, majd 1990 – ben megnyitotta kapuit az Uliassi, egy családias kávézóban. 

A kis tengerparti kávézóját Olaszország egyik legjobb éttermévé alakította át, Mauro Uliassi három Michelin-csillagot kapott, és hatalmas tiszteletet szerzett társaitól. Képessége, hogy újra életre keltse íz – és illatemlékeit, és hihetetlen ételekké változtassa azokat, olyan érthető étkezési élményhez vezetett, amely minden ott étkezőt megérint.

Képtalálat a következőre: „Mauro Uliassi”
Mauro Uliassi

Mauro erre a pályára született, szülei egy bár tulajdonosai voltak, és az első emléke a gasztronómiával kapcsolatban, hogy az egyik pincér üdvözli, majd kezét az arcára teszi, amelynek parmezán illata van. Ez számára negatív benyomásként jelent meg, de ez rádöbbentette, hogy az ételek íze mellett, mennyire fontos, hogy étkezés közben mind az öt érzékszervünkkel fogyasztunk. Tizenhét évesen egy műszaki iskolába járt, amely mellett hétvégente konyhán dolgozott, de mivel a lányok alacsony létszáma nem volt vonzó számára, ezért váltott és vendéglátást kezdett tanulni. Bár dolgozott színvonalas olasz éttermekben, de nem élvezte a rendkívül stresszes munkakörülményeket, ezért hazatért oktatni kezdett a helyi gasztronómiai főiskolán, majd feleségül vette Chantal – t 1983 – ban.

Képtalálat a következőre: „Uliassi restaurant”
Kilátás az Uliassi teraszáról
Photo By Great Italian Chef’s 

Az elmúlt évtizedben az Uliassi hírnevet szerzett, mint Olaszország egyik legszebb tenger gyümölcseit kínáló helye. Mint sok olasz étterem, az Uliassi is családbarát, ahol a főszakács, Mauro Uliassi és társa, Catia együtt dolgoznak, hogy egy igazán emlékezetes étkezési élményt alkossanak meg, amellyel három Michelin csillagot érdemeltek.

Amberjack 'alla puttanesca'
Makréla “alla puttanesca'”
Photo By Great Italian Chef’s 

Kék és a sárga különböző árnyalatai határozzák meg a kilátást, az Adria folyton változó szépsége megadja az alaphangot az étkezéshez, ha ide érkezünk. Az egymásba kapaszkodó hotelek, a strandházak, a vidám napra forgó élettől és a homoktól megfáradt napernyők határozzák meg az étterem környezetének mindig bájos, hangulatos és szerethető környezetét. Felesége arra kérte őt, hogy a barátainak a parton főzzön, és ez kijelölte Mauro jövőjének írányát, amelynek határa most a három csillag, hiszen ott, akkor elkötelezte magát, hogy a lehető legjobb séf lesz. Lánytestvérével Catia – val megvették az Uliassi – t, majd folyamatosan modernizáltak, a belső teret korszerűsítették, de egy dolog változatlan maradt a csodálatos panoráma a tengerre. 


“A legnagyobb szenvedéllyel főztem, mint abban a filmben, a Babette lakomájában. 

Most jöttem rá, hogy milyen csodálatos volt látni mások örömét és boldogságát, valami általam alkotottól”

Mauro Uliassi

A tenger sós levegője, a sirályok, amelyek fehér ponttokként kísérik a távolból felénk érkező halászhajót, amiknek a gyomrában ott vannak a mindennapokat jelentő kincsek, a frissen fogott hallják és kagylók.  Már a kezdetektől fogva meghatározta a tenger az étterem kínálatát, a tenger gyümölcsei mindig jellemezték az étlapot. Az elején egyszerű, kis méretű tengeri fogások voltak, amelyek megfeleltek a turisták igényeinek is, majd ahogy Ők fejlődtek, úgy alakultak át az ételek is. Bár elérték a csúcs kategóriát mégis meg tudtak maradni családias hangulatú étteremnek. Mauro ételei ambiciózusak, előremutatóak és kalandosak, érdekes ízkombinációkat alkot meg, így teremtve meg egy átfogó étkezési élményt.  Az étteremben rendelhetünk à la carte, vagy válogathatunk a különböző kóstoló menükből, amelyek közül az egyik kifejezetten a szakács aláírásait mutatja be.  Tányérjait meghatározzák élményei, annak alkotó elemei a világ minden tájáról érkeznek, amelyet az olasz keleti partvidék tenger gyümölcseivel és ízeivel ötvözve olyan ételeket készít, mint például a Tagliatelle tintahallal , nori pesto és sült quinoa, spagetti kagylóval és grillezett paradicsommal, vagy a melasz süti csokoládéval, karamellel, kávéval és édesgyökérrel. Ezeket az ételeket az étterem az un. “labor” menüjében találhatjuk meg, amelyeket a klasszikus ételek mellett kínálnak. 

 2000-ben elnyerte első Michelin-csillagát. 2009-ben Mauro megkapta a másodikat, és Olaszország legjobb húsz éttermének élére állt. 2018-ban megkapta a harmadik Michelin-csillagát, biztosítva világszínvonalú szakács státuszát és belépve a halhatatlanok közé.

Eper graita citrom krémmel és citrom kardamom merítővel
Eper granita citrom krémmel és citromos kardamonos meringue – el

2018.11.22.

20181003_223319_0001

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.