Az államok nyugati oldalán sosem volt nyugodt az élet gasztronómiai szempontból, de most ismét valami nagy dolog történt, hiszen az Egyesült Államok történetében először egy női séf lépett a legfelső kategóriába és szerezte meg a harmadik csillagát. 

Dominique Crenn maga az inspiráció, a teste, a lelke, az étterme, az élete tele van olyan történetekkel amelyek, elmesélik, miért is fontos, hogy kilépjünk a hétköznapok monoton zakatolásából és átlépjük a saját határainkat. Számára az étterme egyfajta platformként szolgál, hogy elmesélje a saját történeteit,  amelyekkel kitolja és átlépje azokat a korlátokat, amelyeket a társadalom épít maga köré mind a gasztronómiában, mind a szociális környezetben. Étterme egyfajta megvilágosodás, ahol apja emlékképei között a versek formálják ételekké Crenn vízióit.

Nem vagyok szakképzett séf, talán ezért nem is értettem soha a menüket.

Nagyon unalmasnak találtam őket, és arra gondoltam, ha én tálalok, akkor el szeretnék mondani egy történetet.

Dominque Crenn

San Francisco egyik olyan utcájában található az étterme, amely híres a sokszínűségéről, a Filmore street átvezet minket a San Fransico – i etnikai közösségek vegyes társadalmán, amelynek egyik szürke épületében található az Atelier Crenn éterem.  Talán nem véletlen a választás, amely jól mutatja, hogy Ő maga is mennyire sokrétű személyiség, amit családjától örökölt. Kulináris tehetségét anyjától örökölte, de édesapja is fogékony volt a gasztronómia örömeire. Már gyermekkorában megtapasztalja a különböző kultúrák ízeit és aromáit, amikor is édesanyja bemutatja Párizs számtalan konyhai világát, az arabtól, a kínain keresztül a japán és a vietnámi ízekig, de a családi farmon édesanyja főztje is csábította a szakmája felé. A magas minőségű éttermek hangulatát édesapja politikai karrierje lévén ismeri meg.  1988 – ban érkezett meg  a városba, ahol hosszú és kőkemény munkával elérte céljait.

Crenn 2016 – ban a világ legjobb női szakácsa, majd étterme egy évvel később debütált a The World 50 Best Restaurant listáján, idén pedig elérte a séfek egyik legkomolyabb kitüntetését és megszerezte a harmadik csillagát. Sikerének titka, hogy jól fogalmazza meg ételeit, kóstoló menüinek 13 fogása, akár egy verseskötet, amelyben minden fogásnak megvan a maga helye és jelentése a történet egészében. A tányérjai arra buzdítják a vendéget, hogy intellektuálisan gondolkodjanak a művészetek,  a nyelv és az alapanyagok metszéspontjáról, Ő maga is hasonló filozófiai jellemvonásokat testesít meg az életben.

“Hideg széllel jött a tél” –  Kir Bretton (photo)

Dominique Crenn mindig is fogékony volt arra, hogy a komplex társadalmi és gasztronómiai problémákra  találjon megoldást, amelyet az irodalmár költeményeiben, a séf az ételeiben próbál feloldani. Egy társadalmi gond kezelése is jól megmutatja empatikus jellemét, hiszen elsők között állt ki az étteremben dolgozókért és a bevételek rovására növelte a béreket. Eme kockázatos döntés is hozzájárult, ahhoz hogy az étterme folyamatosan fejlődik, tehát ismét bebizonyította, hogy az emberközpontú filozófia életképes.

Az iparág vezetőiként meg kell győződnünk arról, hogy a munkatársaink számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy jobb életet éljenek, ezért úgy döntöttünk, hogy a nagy nyereség helyett mi a csapatunkba fektetünk be!

Lehet, hogy néhány hónapig kevesebb pénzt keresünk majd, de legalább boldoggá teszem őket … Az üzletépítés legjobb módja az, hogy azt, az embereken keresztül építsük fel.

Dominique Crenn

Kulináris költészet így jellemzi saját főzési stílusát a francia Séf, aki Versailles – ból származik. Eredeti és feltalálói konyhaművészete a gyermekkori emlékekből, a természet világából és saját identitásából építkezik.  Ételei kifogástalanok és avantgárdok, amelyek egésze kiad egy – egy történetet, ezekre építkezve, a versek és idézetek pedig megadják a részek egészét. Nagyon fontosak számára a gyökerek, a falakon logó festmények, amelyek édesapja művei, illetve a menük alapanyagainak kiválasztása is édesanyjára emlékezteti, utalva a Bretagne – i farmra és az ottani életre. 

Észak – Amerika társadalmi szerkezete és fejlődése mindig is az etnikai sokszínűségre épült, mondhatjuk azt is, hogy a bevándorlók tették azzá, ami. Az egész ország egyfajta egzisztenciális válsággal néz szemben, amely minden iparágat elérnek, köztük a gasztronómiát is.  Crenn nem hallgat, sőt kiáll az olyan társadalmi, főleg a nőket érintő problémák mellett, amelyek megosztják a közösséget. Ilyen például a Me Too (#metoo) kezdeményezés, amely a szexuális zaklatásról szól. Aktivista, aki támogatja az olyan kérdéseket, mint a bevándorlás, az agrárpolitika, az elnyomás, amelyen keresztül képessé válik arra, hogy a kulináris tehetségével elindítson olyan párbeszédeket, amelyek megoldást nyújthatnak a még ilyen komoly kérdésekre is.

Dominique Crenn nem fél vállalni a saját véleményét, identitását és felhasználni a Michelin – csillagait arra, hogy kiálljon a gyengébbik nem jogaiért, az elnyomottakért.

Az útmutató most egy új, eddig talán tényleg férfias oldalát próbálja tompítani, azzal, hogy egyre több nő kapja meg a legmagasabb kitüntetést.


Úgy gondolom, ismerni kell a történelmünket, és meg kell ünnepelnünk azt, ami a múltban történt, hogy ne felejtsük el kik vagyunk, és haladjunk előre a jelenben és a jövő felé. 

Valójában ez tesz azzá, aki ma vagyok – azok a pillanatok az életemben, mint pl. a nagymamámmal vagy szülőkkel eltöltött idő, vagy akár az utazások a világban. 

Nem veszem ezt magától értetődőnek, és mindörökké dédelgetni fogom azokat.

Dominique Crenn

Amikor az élelmiszerekről van szó, megkereshetsz egy könyvet, és megtalálhatsz egy receptet, és csak ez az, ami van – nincs benne lélek, nincs értelme, nincs célja. Nincs értelme a felfedezésnek.

Ahhoz, hogy megértsük az emberiséget, és megértsük, hogyan tudunk előre haladni ebben a világban, tudnunk kell, mi történt korábban, és hol voltunk, és nem csak az örömöt kell felfedeznünk, hanem az eddigi küzdelmeket is. 

Ez fontos számomra. Meg kell keresned a saját identitásodat. Ki kell alakítanod a saját személyiségedet, de ehhez meg kell értened a történetét is.

Dominique Crenn

2 gondolat “Michelin Guide 2019: Dominique Crenn, a háromcsillagos női séf” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.