2018 végére kiderült, hogy nem a rovarok, vagy az új étkezési normák fogják befolyásolni az idei évet, hanem a séfek társadalmi szerepköre emelkedett magasabb szintre.

Ez már komoly befolyást jelent az olyan szociális problémák megoldásában, mint pl. a bevándorlás, az egészségügy, a fenntartható munkakörnyezet. José Andrés Nobel békedíjra jelölése új lehetőségeket nyit meg a gasztronómia szereplői előtt.

A Nobel békedíj vagy béke-Nobel-díj egyike a hat Nobel-díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló, Alfred Nobel hagyatéka révén osztanak ki. Míg a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, addig a Béke-díjat Norvégia fővárosában, az oslói Városháza nagy csarnokában adják át.
Alfred Nobel szándéka szerint a díjazott legyen az a személy, aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért.
Eltérően más Nobel-díjaktól, a békedíjat kaphatja személy vagy szervezet is. A díjat inkább egy személynek vagy szervezetnek egy ügyben alkalmazott megoldási módszereiért adományozzák, semmint az üggyel kapcsolatos elhatározásaiért, ígéreteiért. A Nobel békedíj a története során, politikai természetéből kifolyólag, mindig is viták tárgyát képezte.

José Andrés az egyik legismertebb séf Amerikában, akit a Time Magazin 2018 – ban a 100 legbefolyásosabb ember közé választott. A T100 – as listán többek között politikusok és sztárok szerepelnek, amelyeket öt kategóriába sorolnak, úttörők, művészek, titánok, ikonok és vezetők. A séf az amerikai konyhaművészetre gyakorolt hatása mellett, a humanitárius tettei miatt is került be ebbe az impozáns társaságba.  

José Andrés két Michelin csillaggal rendelkezik, számos híres étteremben dolgozott, többek között az elbuli   – ban is, majd elterjesztette a Tapas kultúrát a kontinens csúcsgasztronómiájában, számtalan étterme hirdeti népszerűségét és szakmai tudását. A Time Magazin szerint Ő egy innovatív és kifinomult kulináris ikon, aki megváltoztatta az amerikai gasztrokultúrát azzal, hogy megismertette velük a spanyol ételeket és az étkezési szokásokat. De a munkáján túl számtalan szerepet vállal a gasztrodiplomácia területén és a szociális problémák megoldásában is. A Puerto Rico – n és a Haiti – n történt természeti katasztrófák áldozatai számára nyújtott segítségével kivívta a világ elismerését, tettei mélyreható és hosszútávú hatásokkal jártak.

Ez egy íratlan szabály a feleségem és közöttem, hogy ha valami történik, akkor Ő elkezdi bepakolni a táskámat.

José Andrés

Puerto Rico világviszonylatban apró sziget, a Nagy – Antillák legkeletebbre fekvő tagja, amelyet 2017. szeptember 20 – án letarolt a Maria hurrikán. E katasztrófa után is az első dolga volt, hogy csomagolt és indult a helyszínre, ahol az elnéptelenedett helyen a World Central Kitchen csapatával meg is kezdte a munkát.  

A spanyol Tapasok avantgárd átalakításának úttörőjeként José Andrés – nak 22 étterme van, mellette pedig Mexikóvárosban food Truckot üzemeltet. Létrehozta a WCK – t, amely intelligens megoldásokat kínál a szegénység és az éhezés felszámolására azáltal, hogy felhasználja az élelmiszerek, a főzés erejét a közösségek és azok gazdaságának megerősítésére.

Puerto Rico-ban több. mint kétmillió adag ételt osztottak szét, így felszámolták az éhezést és kezdeményezéseikkel új lehetőséget biztosítottak a jövőre nézve. A rászorulók millióinak táplálásán túl José új reményt nyújt azzal, hogy  gasztronómiai szakmai képzéseket indít a helyiek számára és újra építi az iskolai menzákat, amelyek elősegítik a lehetőségeket és lebontják a társadalmi-gazdasági akadályokat.

José Andrés 2010 – ben alapította meg a World Central Kitchen – t, a Haitin végbement pusztító földrengés után. Ahogy mondja az Ő feladatuk a vészhelyzetek után kialakult helyzet enyhítése, amelynek legfontosabb eszközévé az ételt teszi, amely még a legrosszabb körülmények között is mosolyt csal az arcokra, azt kell a változás frontvonalába tenni, hiszen jóllakottan minden jobban megy. A szervezet társul másokkal, tudják mit akarnak, ezért könnyebben kezelik a problémákat, rendelkeznek a megfelelő háttérrel. Neki vannak iskolái, éttermei és pékségei.

Andrés Úr munkájának köszönhetően több millió ember táplálkozását oldották meg. 

Ez a legalapvetőbb emberi szükséglet, és Andrés munkássága világszínvonalú ezen az alapvető humanitárius területen. 

John Delaney (Forrás: Wasinghton Post)

A World Central Kitchen segítette a rászorulókat a Houstonban, Texasban, Carolina – ban és legutóbb Kaliforniában, a természeti katasztrófák után, ahol ellátták az államot sújtó halálos tűzesetek áldozatainak rokonait, továbbá adtak egy különleges Hálaadás vacsorát is, ahol Andrés helyi és híres séfeket kért fel, mint Guy Fieri és Tyler Florence, hogy jóllakassák a Kaliforniai erdőtűz 15 000 túlélőjét. 

Andrés egy hihetetlen szellem és egy innovatív elme, aki megoldja a világ ősi problémáinak egyikét, és újabb ütemtervet biztosít a világ vezetőinek, hogy hatékonyabb katasztrófa-elhárítást nyújtsanak a jövőben.

John Delaney (Forrás: Wasinghton Post)

A 2015 – ben bemutatott dokumentumfilmje az “Undiscovered Haiti” példátlan betekintést nyújtott a Haiti gasztrokultúrába, számtalan elismerést kapott érte. A James Beard alapítványtól megkapta az év humanitáriusának járó díjat. A Time Magazin szerint José egy kivételes, önzetlen és nagylelkű ember, aki képes új szemlélettel felruházni a szakács szakmát, és felhívja a figyelmet arra, hogy a séfeknek egyre komolyabb szerepük van az olyan szociális gondok megoldásában, mint pl. a éhezés, vagy a különböző élelmiszerpolitikai kérdésekben, mint a pazarlás.

José Andrés egy valódi kulináris hős, nagysága meghaladja a kulináris kiválóságát. Séfként mindent elért, amelyet egy Séf kívánhat, de Ő a hírnevét és vagyonát valami olyanba fektette, amely sokkal többet jelent a jövő generációi számára.

Photo By Rebecca Davidson

A tevékenységét olyan mélyreható természeti és társadalmi katasztrófákkal sújtott területeken vitte véghez, mint Haiti vagy Puerto Rico.  Az itt lezajlott események hosszan tartó problémákat generáltak, amelyek tovább gyűrűztek olyan szociális válság felé, mint pl. a szegénység és a kilátástalanság.  Az étel és a vele járó boldogság nem csak a lelki válságból jelent kiutat, de reményt  is jelenthet. A World Central Kitchen legfontosabb tevékenysége, azonban nem az ételosztás, ennél sokkal mélyrehatóbb tevékenységről van szó. José a tudását adja át, amelynek segítségével gasztronómiai iskolákat alapít és iskolai konyhákat hoz létre, amellyel biztosítja a lehetőségeket, és lebontja a társadalmi – gazdasági akadályokat.

Láttuk a problémát, tudtuk mi történne, ha nem cselekszünk, és tudtuk mi lehetne, ha megtennénk.

José Andrés

Pragmatista, így jellemzi Önmagát José Andrés, a Time Magazin írása szerint, könyörületes, nagylelkű és kivételes ember. És tényleg, mert kevés ember van, aki hatalmát, tehetségét, gazdagságát arra fordítaná, hogy pl. Puerto Rico – n hárommillió embert jóllakasson. Ez már olyan szintű elszántságról tanúskodik, amely tényleg kiemelkedő és nem kérdés, hogy megérdemli a jelölést a Béke díjra.

Könyvében, a “We Feed an Island” nem csak elmeséli a sziget megmentésének történetét, de felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire elavult az a rendszer, amelyet ma katasztrófa – elhárításnak neveznek. Egy olyan rendszer, amely egy fentről – lefelé ható para – katonai típusú modell és az olyan területeken, mint Haiti vagy Puerto Rico nincs hatással. Felhívja a figyelmet a kármentés és – elhárítás új dimenzióira. Könyvében kritikusan ír a Trump kormányzatról, aki a Maria hurrikán utáni hetet inkább a privát New Jersey – i golfklubjában töltötte.

Chef Jose Andres at his restaurant, China Chilcano, in Washington, DC

De nem kíméli a Vészhelyzeti ügynökséget, az Amerikai Vöröskeresztet, valamint a helyi politikusokat sem. Filantróp szellemiség felhívja a figyelmünket, hogy bármi is legyen a szenvedélyünk, a szakmánk a legszebb emberi hivatás, hogy segítsünk azokon akik rászorulnak és önzetlenül reményt adjunk számukra.

A World Central Kitchen a Chef Network  szakértelmét használja fel arra, hogy az embereket a megoldás részévé tegye, különös tekintettel az  egészségügyre, az oktatásra, a munkahelyekre és a szociális vállalkozásokra.

  • Egészség :  Tisztább főzés higiénikusabb technológiával és élelmiszerbiztonsági / higiéniai képzésekkel.
  • Oktatás :  iskolai konyhák, amelyek támogatják az iskolai részvételt ösztönző etetési programokat, és fenntartható bevételt biztosítanak az iskola számára.
  • Munkahelyek :  Kulináris képzés a vendéglátás munkaerejének emeléséhez, a keresetek növeléséhez, az életminőség javításához és a haiti gazdaságának megerősítéséhez.
  • Szociális vállalkozás : Élelmiszeripari vállalkozások, amelyek növelik a jövedelmet, munkahelyeket teremtenek és átruházható szakképzettséget biztosítanak az alacsony jövedelmű közösségeknek.

Megalakulásunk óta munkájuk hatással volt Brazília, Kambodzsa, Kuba, Dominikai Köztársaság, Haiti, Nicaragua, Zambia és az Egyesült Államok közösségeire.

José Andrés duettje Stephen Colberttel (Photo: José Andrés Facebook oldala)

“Kezdetben megkaptam a legjobb Puerto Rico szakácsokat, de gondoskodniuk kellett az üzletükről és a családtagjaikról, ezért felvettem a telefont, és Amerikából szakácsokat hívtam. olyan emberek kellettek akiknek volt tapasztalatuk a nagy mennyiségű főzés területén. A hívás után 48 órán belül, 12 ember jött ki segítségül. “

José Andrés (Forrás: FineDiningLovers)

José Andrés munkásságában van valami csodálatosan egyszerű, hiszen fogja az emberiség legalapvetőbb és legősibb ösztönét és a reményvesztett társadalom javára fordítja. Ha a mondanivalójáról minden cicomát lecsupaszítunk, akkor nem marad más, mint a tiszta és tényleg valódi mondanivaló, ha tudjuk a megoldást arra, ha az emberek éhesek, akkor miért ne alkalmazzuk? Ez annyira alapvető, annyira mélyen gyökerezik, annyira emberi, mint Ő. Mert a segítség után ott maradnak az emlékek, az emberi arcok, történetek, amelyek saját személyiségünket emelik majd és ez többet ér minden gazdagságnál. És ahogy Ő vallja, a főzés csak tevékenység, de az amit teszünk az más, bár a körülmények rosszabbak, a szeretet, a szépség, a nemesség az tápláló, az változatlan bárhol is legyen az a világon.


2 gondolat “Új utak a gasztronómiában: José Andrés Nobel békedíj jelölése” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.