Írta: Tamás Gergely

Ebben a cikksorozatban mindig törekszünk olyan embereket bemutatni, akik minket is inspirálnak. Bárczi Tamás – nak, A Leves tulajdonosának munkásságát már régóta követjük, több mint egy év elteltével, ismét leültünk beszélgetni, fejlődésről, átalakulásról, a jövőről.

Bárczi Tamás és Sami Róbert, A Leves tulajdonosai

Miskolc egyik kedvenc helye egy kicsit rejtve fekszik a hazai kultúra fellegvárának árnyékában, apró hely a város történelmi belvárosában, ahol az évek során nap, mint nap megmutatják a srácok, hogy lelkesedéssel és odaadással lehet építeni a jövőt. A Leves idén lett hat éves, amely elérte a felnőtté válás következő szakaszát és egyre komolyabb változásokon megy át. Bárczi Tamás több gasztronómiai üzletet is fenntart, amelyeket mindig is áthatott a lokálpatriotizmusa, és ez érezhető is, bármikor találkozunk. A Borsod Burger, amely Tomi második vállalkozása, 2018 tavaszán kezdte pályafutását, így a tavalyi év a fejlődés, a tapasztalás jegyében telt el. Cikkünkben szeretnénk bemutatni egy inspiráló történetet arról, hogy hogyan lehet kitartással, elkötelezettséggel fejlődni, akarással egyre többet elérni.

A Leves 2013 januárjában kezdte el pályafutását, egyfajta street food helyként, amelynek középpontjában a nevükhöz is méltóan, a levesek álltak. Sami Róbert néhány hónappal a nyitás után csatlakozott az üzlethez és azóta Bárczi Tamással közösen vezetik azt a vállalkozást, amely a város kedvencévé vált. A hely mára közösségi színtér lett, ahol a minőség az egyik legfontosabb tényező. A tavalyi évhez képest több változást is bevezettek, melynek célja, hogy építsék a jövő elképzeléseit.


“Megpróbálunk minél gyakrabban megújulni,  egyre több új dolgot kitalálni. 
Fiatalok vagyunk, lendületesek,  úgyhogy nem szeretjük az állóvizet.”“Ha valami működik és mindennapossá válik,
 az számunkra picit unalmas, 
úgyhogy ilyenkor mindig kitalálunk valami frisset,
 és akkor megpróbálunk megújulni.”

A fejlődést mindig a változás alapozza meg, ez lehet a biztos jövő záloga. A Leves – ben az egyik lényeges jele az átalakulásnak a kiszállításról való lemondás volt, ez sokszor okozott fejfájást számukra, hiánya biztosította, hogy végre azokra a dolgokra koncentráljanak, amelyek fontosak.

Tálalás a technika, a tányér a vászon, az alapanyagok a paletta, az étel pedig a kész mű, szóval mondhatjuk, hogy a gasztronómia is egy művészeti ág. Minden vendéglátással foglalkozó ember számára, aki imádja a szakmáját fontos, hogy az ételeit a lehető legszebben szolgálja fel, hogy még vonzóbbá tegye az általa elkészített menüket. Tomiék lemondtak a házhoz-szállítás lehetőségéről, az így nyert energiát pedig a helyben fogyasztó vendégekre fordítják. A változásokat eredményei mára pozitív irányt vettek, a minőség és a jobb odafigyelés meghozta az eredményét, és a vendégek is rákaptak a hely új szellemiségére. Növekedett forgalmuk is azt mutatja, hogy a meglépett minőségi átalakulás is lendületet adott számukra.


“Próbálunk olyan irányba orientálódni, a minőségen belül,  hogy ne csak street food ételeink legyenek.

A főételeinket is próbáljuk kreatív és új-hullámos vonalban tálalni, hogy a nagy átlaghoz képest kicsit  látványosabb tányérokat kapjanak a vendégek. “


“Törekszünk a szezonalitásra, nagyon fontos számunkra, hogy elmenjünk egyfajta bisztró stílus irányába, de a street food kedvelők sem fognak csalódni, mert ezekből is szeretnénk a menüben hagyni.

Nagyon szimpatikus számunkra ez a stílus, de ezt egyelőre nem tudjuk kivitelezni, mert a konyhánk még nem készült fel erre, a szűkössége miatt.

A fejlődés alapja az, hogy az ember meg tudja valósítani a vágyait, Tomi legnagyobb álma, hogy egy “Farm to Table” éttermet hozzon létre, azonban erre egyelőre nincsenek meg a lehetőségei. A tavalyi évhez képest pozitív változásokat észlel, amelyet a 2018 – ban megalakult Gasztroklaszter és az Anyukám Mondta miskolci étterme a Pizza, Kávé, Világbéke megnyitása is generált. Fontosnak tartja, hogy a lehető legjobb alapanyagokat találja meg, a lehető legközelebbi távolságon belül, amelyre az egyre nagyobb teret hódító őstermelői vásárok lehetőséget adnak. Célkitűzése, hogy egyre több ilyen vállalkozót kutasson fel a környéken, akik megfelelő minőségben és mennyiségben tudnának neki szállítani. A munkaerőben az utóbbi félévben pozitív változásokat tapasztal, amely az országos állapotokhoz képest meglepő, de végre öröm, hogy a fiatalok kihívást látnak a gasztronómiában és az üzletükben. Ma már olyan motivált munkavállalók jelentkeznek náluk, akik az iskolából kilépve tudatosan akarnak fejlődni a szakmában, a Leves – t pedig kiváló ugródeszkának érzik.

Épül a város gasztrokultúrája, amely nagyban köszönhető a Dudás testvéreknek, akik a Pizza, Kávé, Világbéke megjelenésével hozzájárultak a Gasztroklaszter megalakulásához, amely több helyi éttermet is magában foglal, mint pl. a
Végállomás Bistorant, a Drót Bisztró, A Leves, a Népkerti Vigadó és Söröző, a Desszertem és a Hotel Tókert. Összefogásuk országos szinten is egyedülálló, ez büszkeséggel tölti el Őket. Egyre több rendezvényt valósítanak meg együtt, ezzel felpörgetve a város kulináris életét.

Bárczi Tamás


“Pozitív dologként élem meg az Anyukám Mondta-s fiúk, a Dudás testvérek érkezését Miskolcra, mert a Gasztroklaszter egy újfajta szemléletet teremtett, amely abszolút pozitív és még nem volt ismerős a városban.

Nagy példaképeim, ezért számomra megtiszteltetés velük dolgozni, ezért nagyon boldog vagyok, remélem a jövőben még többször tudunk egy helyen megjelenni.”


“A Gasztroklaszter azért is jó, mert ha valakinek hiányosságai vannak, azt kisegítik a többiek, megvitatjuk ezeket, és segítjük egymást.

Ez egy rendkívül pozitív dolog, még Én sem nagyon láttam ilyesfajta összefogást az országban.

Kivéve a Stílusos Vidéki Értelmiség – hez (SVÉT) hasonlóan, ez az együttműködés is komoly lehetőséghez tud jutni, ha van rá igény. Fontos, hogy legyen a városban egy ilyen erős, egységes gasztrocsapat.”

Bárczi Tamás kitartása, küzdeni akarása és jövőképe minden fiatal számára ösztönző lehet. Azt gondolom, hogy a személyisége, a gasztronómiához való hozzáállása teszi ikonikussá a magyar kulináris világban. Ő és a csapat minden, ami minőségi gasztronómia abba beleszeretnek, csak olyan dolgokat főznek az étteremben, és a heti kínálatukat is úgy írják meg, hogy támaszkodnak a szezonalitásra és amit épp megkívánnak. A hely szellemisége és az ételek is tükrözik a srácok személyiségjegyeit, laza, de mégis minőségi alapanyagokra támaszkodó, fiatalos, lendületes és nyit a világra.

“Azért választottuk a hamburgert, mikor kitaláltuk a Borsod Burger – t, mert nagyon populáris, és ha még párosul is mellé egy jó minőség, akkor nyerő tud lenni.”

Egy finom reggeli, egy könnyed ebéd, vagy egy komoly tészta vacsi, itt mindenki megtalálja azt, amire vágyik. Fiatalos, lendületes környezet a város középpontjában, a villanyrendőrtől pár perc sétára, egy kedves kis utcácskában. A levesező, bár a kultúra árnyékában helyezkedik el, itt az ételek és kiszolgálás nem színpadias, hanem őszinte és barátságos.


Bárczi Tamás, sokszínű, lokálpatrióta, lendületes, mindig talál új kihívásokat. Fontosak számára az új irányok, új lehetőségek, ezért mindig több dolgot visz egymás mellett. Hisznek a folyamatos munkában, ezért nyáron szinte mindig úton vannak, különböző rendezvényeken vesznek részt. A fesztiválokon jobban át tudják adni a saját szellemiségüket, amelyre jó példa volt a tavalyi év egyik legjobb street food fogása a Hot Duck is. A Hot Dogot próbálták új szintre emelni, amely találó, kreatív és új volt. A másik vállalkozása a Borsod Burger, amelyet sógorával építenek, így egyre több helyen vannak jelen a híres fekete – sárga kisbusszal, amely ma már a jó és finom hamburger ikonjává vált. Az első évet a tanulás folyamataként értékeli Tomi, de a változások itt is a fejlődést és a haladást generálták.

“Bemutatkozás szempontjából jó volt az első év arra, hogy merre érdemes menni és mit érdemes bevállalni. Tapasztalatszerzés és az építkezés folyamata volt a tavalyi.

Szeretnénk tudatosabban építeni a következő nyarat, de télen sem állunk meg, ha van valami esemény, akkor bevállaljuk.“Nem volt egyszerű a megfelelő húst megtalálni, de mára már sikerült kiválasztani a legjobb beszállítót.

Érlelt szürke marhát használunk, bár charolais marhával kezdtük, de nem voltunk megelégedve vele, mert nem azok az ízek jöttek vissza, mint amit elvártunk.

Kelet – Magyarországról szerezzük be az alapanyagot, ebből készülnek a húspogácsáink.”

Bárczi Tamás nagy lehetőséget lát a most épp egyre sikeresebbé váló BBQ – ban is. A jövőben ennek egyre nagyobb teret szeretne biztosítani, idén ez is bekerülhet a Leves kínálatába. Ebben segítségére van barátja, a budapesti KicsiZso és a BodrogSmoker tulajdonosa Horváth Zsolt.


“Azt gondoljuk, ha egy szmókerbe bekerül egy hús,  annál jobb dolog nem történhet vele.”

Photo by Szinbád, az utazó


“Tervezzük a jövőben, hogy a kínálatunkat bővítjük a  BBQ húsokkal készült szendvicsekkel, amelyekkel kiegészítjük a street food kategóriánkat,  amellyel komolyan meg tudnánk emelni az ételeink minőségét.”

Leves, amely egy forró, lélekmelegítő finomság, ma már a megye, a város egyik dinamikusan fejlődő éttermévé nőtte ki magát, ahol a srácok személyisége, lelkülete meghatározza a hely szellemiségét. Egyre több színvonalas dolog kerül a palettájukra, hiszen hosszútávon gondolkoznak, ezért csak a minőségi vendéglátásban látják a jövőt, így folyamatosan fejlődni szeretnének. A tulajdonosok célja egy sikeres, minden igényt kielégítő, fejlődő, minőségi és helyi alapanyagokra építkező hely működtetése, ahol ma már igényesen kivitelezett tányérok jelentik a jövő kihívásait. A gasztronómia több részébe bele tudnak szeretni, a levesek maradnak az örök szerelem, de mindig megpróbálnak új célok felé fordulni. Bárczi Tamás sokoldalú személyiség, aki imádja ezt a világot, mindig érezzük, hogy nagy szívvel veti bele magát a munkába, azt gondoljuk, hogy hosszú távon meghatározza majd Miskolc, a régió vendéglátását.


Egy gondolat “Gasztroportrék: Bárczi Tamás” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.