A Michelin bejelentette a 2019 – es évad új megjelenését Horvátországban, amelyben 63 étterem került értékelésre. A tavalyi három egycsillagos étterem mellé most újabb két egycsillagos étterem került az útmutatóba.

Horvátország kincseinek száma végeláthatatlan, ahogy a tengerpart is, amelyen végig autózva számtalan szépség tárulkozik az ember szeme elé. De nem csak az 1778 km hosszan végignyúló partszakaszon, hanem az ország belsejében is érdemes kalandozni. Horvátország a türkiz és a smaragd országa, ahol a zöld erdőktől a lenyűgözően csodás kékséggel bíró tengerig mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget. Ahogy a turizmus megkívánja, a gasztronómia is rohamléptékben fejlődik, amelyet jól jelez, hogy már öt egy Michelin csillagos étterem, négy Bib Gourmand és számtalan Michelin javaslattal rendelkező étterem várja a turistákat.

360 Restaurant
Dubrovnik

Horvátország három színnel jellemezhető, amelyről számunkra Picasso kissé eltúlzott erőteljes színvilágai jutnak eszünkbe, a sárga, a zöld és a kék, amelyek télen még kontrasztosabbá teszik ezt az országot. Az Isztria fehér szikláitól elindulva az egész ország tengerpartján végig kísérnek minket a tengerbe zuhanó hegyek látványa, a hihetetlen szépségű kisebb – nagyobb szigetek, amelyek a világ egyik legtagoltabb tengerpartjának arculatát mutatják meg nekünk, és a zöld erdők, amelyekben kalandozva az ember valami ősi energiát szív magába folyamatosan.

Pelegrini
Sibenik

A horvát gasztronómia nagyon megfog erősödni, amelynek oka az elérhető gasztronómiai kincsek mértéke, mint pl. az isztriai fehér szarvasgomba, a közép – horvátországi sajtok (Pag – szigetek), az olívaolajok, mint pl. a Krk – szigeten előállitott Utla olívaolaj, amely komoly díjakat zsebelt be az elmúlt évek során. De ne feledkezzünk meg a híres húskészítményekről sem, az isztriai és dalmáciai sonkákról, a szalámikról, amelyek jól jelképezik az itáliai hagyományok megelevenedését az Adria másik oldalán. Vagy a tenger gyümölcseiről, mint az a zamatos osztriga, amelyet egy szép nyári napon a Limski – Öböl, vagy Fjord egyik éttermében kóstoltam, vagy a Dél – Dalmáciában tenyésztettek, de sokan nem tudják, hogy Európa egyik legnagyobb tonhal exportőre is Horvátország.

Pelegrini, Sibenik


A Pelegrini Sibenik szívében található, a 700 éves Szent Jakab Katedrális közelében. Rudolf Štefan szakács kulináris filozófiája a hagyományos és a modern kreatív gondolatokon alapul. 

Rudolf Stefan

A hangsúly a helyi ételekre, a személyzet folyamatos képzésére és a hagyományos ízek innovatív értelmezésére irányul. A gasztronómiai örökség egy kimeríthetetlen inspiráció, náluk a kiválóság mindenkor egy fontos cél, amelyet nap mint nap törekszenek elérni. A Pelegrini konyhája a helyi és környékbeli alapanyagokra fókuszál, amelyek inspiráló fogásokban térnek vissza a tányérokon.

R udolf Štefan közgazdászból lett séf, akinek étterme tavaly elnyerte első csillagát, amit idén meg is tartott, nem is igazán készült szakácsnak, sem étteremtulajdonosnak, azonban beleszeretett a szakmába és mára a dalmát konyha egyik legjobb képviselőjévé vált. 2017 – ben elnyerték Horvátország legjobb étterme címet, így már várható volt, hogy jön a csillagos kitüntetés is.

Dalmácia egyik központja Sibenik, ahol olyan értékekkel gazdagodhatunk, mint a báránybőrben érlelt sajt, a Drniš – i sonka, a skradini krumbasice kolbász, az olívabogyó, a tenger gyümölcsei, a füge és a mandulával készült desszertek. A Pelegrini célja, hogy bemutassa a környék hagyományos alapanyagait, miközben megfeleljen a modern elvárásoknak is. A séf újra definiálja a dalmát konyhát, felfrissíti és az új gasztronómia szemléleteknek megfelelő tartalommal tölti meg azokat.


360 Restaurant, Dubrovnik


Dubrovnik első egycsillagos étterme olyan impozáns díszletek között fekszik, ahol a Trónok Harca egyes jelenetei is játszódtak.

A hely az óváros kőfalakkal védett területén, a keleti Ploče kapujától 1 percre található, a városfalon elhelyezkedő 360 ° nevét is a pazar kilátásról kapta, ahonnan belátni Dubrovnik egészét. Marijo Curić pár éve vette át a a 360 °  vezetését. Célja, hogy modern mediterrán konyhát vigyen, ahol a tradíciók jól megférnek a modern technikákkal, többek között a molekuláris gasztronómia elemeivel.

A hagyományos dél – horvát alapanyagokat és a dalmát fogásokat meglepő csavarral, némi rafinériával teszi igazán feledhetetlenné. A csapat folyamatosan arra törekszik, hogy a menü kövesse a szezonális változásokat, miközben az étterem lelkesedése és szellemisége folyamatosan jelen legyen. A séf célja, hogy a lehető legjobb minőségű hozzávalókkal dolgozzon, amelyek a lehető legközelebbről származnak.


Monte, Rovinj


Távol a Dalmát partoktól az Isztria elbűvölő kis parti városkájában, ahol a helyi építészet és a mediterrán életérzés kéz a kézben jár, található a horvát konyha reformációjának úttörője a Monte

Monte méltán képviseli a fine dining – ot és a megkülönböztető konyhának is nevezett műfajt (distictive cuisine), nemcsak az Isztrián, hanem az egész országban.

Különleges stílusuk van, amely időnként avantgárdnak is tekinthető, de kiderült, hogy ez volt a legjobb választás. Az étterem egy domb tetején található Rovinj óvárosában, a séf családi házában, amelyet a nyár folyamán virágzó Bougainvillea fák vesznek körül. Itt artsy (művészies) hangulatot teremtenek a tányéron. Dániel Đekić úgy jellemzi saját éttermét, amely helyi, szezonális és innovatív, ezekért ez az ország egyik legjobb étterme.


Noel, Zágráb

A horvát fővárosban található étterem, amely szezonális ételeket kínál a legmagasabb minőségben új csillaggal bővíti az eddig listát. A gondosan válogatott helyi és bioélelmiszerekből készülnek el Goran Kočiš séf fogásai. 

A Gorana Kočiša konyhája válogatott menüt kínál, a hagyományos ételektől a kortárs konyhán keresztül, a kifinomult szezonális ételekig. A séf a legjobb és díjnyertes éttermekben szerezte tapasztalatát és tudását. A kulináris megközelítésének alapja a kortárs konyha határainak átlépése az innovatív kulináris technikák és a domináns helyi szezonális ételek kombinálásával. Amikor nem a konyhában van, akkor Goran folyamatosan keresi a régió legmagasabb szintű alapanyagait és minőségi termelőit.


Draga di Lovrana, Lovran

Horvátország legújabb egycsillagos étterme megmutatja, hogy az Isztria turistaparadicsomában is lehet magas minőségű vendéglátást teremteni.

Az Osztrák – Magyar Monarchia felkapott üdülő övezetében egy bécsi vállalkozó által létrehozott szálloda egykor az osztrák és magyar nemesség kedvelt szálláshelye volt. Denija Srdoča a Kvarner régió hagyományos alapanyagaiból a modern konyha technológiájával alkotja újra a családi fogásokat. A fiatal és dinamikus séf mentora Zdravko Tomšić séf mellett tanult, ahol felfedezte, hogy hogyan kombinálja a mediterrán ízeket, a hagyományos horvát konyhát az olasz és francia gasztronómiával.
A Draga di Lovrana étterem a rangos európai JRE egyesület része. 


ÚJ MICHELIN-CSILLAGOK

Noel – Zágráb 
Draga di Lovran – Lovran

ÚJ BIB GOURMAND ÉTTERMEK

A Michelin-ellenőrök megkülönböztetik azokat a éttermeket, amelyek jó minőségű étlapot kínálnak 260 HRK (35 €) alatt három fogásért.

Batelina – Banjole 
Konoba Vinko – Šibenik 
Agava – Zágráb 
Tač – Zágráb


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.