Szerkesztette Tamás Gergely / Forrás: FineDININGLovers

Leonardo Leuci olyan a bárszakmában, mint Massimo Bottura, vagy Gordon Ramsey a séfek között. A “világ csaposának” is hívott olasz úriember, aki az országában a legismertebb bárnak, a Jerry Thomas Projectnek az alapítója Rómában, amely a The World’s 50 Best Bar bővített listáján is helyet kapott.

A FineDININGLovers cikkében Leuci maga mutatja be az általa legjobbnak és leghangulatosabbnak ítélt titkos bárokat, de előtte ismerjük meg, hogy ki is valójában Ő maga és mit gondol a mai trendekről a mixológia területén.

Hogy ki is Leonardo Leuci? Valaki, aki 16 évesen bartenderként kezdett dolgozni, hogy előteremtse a megfelelő anyagi helyzetét egy Vespára és az első nyaralására. Két éven keresztül mosogatott és kávékat készített, majd azzal a pénzzel, amit megkeresett, elindult Kubába, ahol lenyűgözte, a méltóságteljes helyi bárok és a tilalom dicsősége, valamint a trópusi környezettel való kapcsolat felfedezése alapvető élmény volt számára. Itt jött rá, hogy mennyire fontos az ital szerepe, és milyen pszichológia szerepet játszik a csapos az emberek életében. Kuba adta meg a lökést, azonban Olaszország a kilencvenes években nem a lehetőségek országa volt egy kezdő mixer számára, ezért elvégezte az egyetemet, ahol megtanult angolul, franciául, spanyolul és dolgozott a Club Med nevű francia tulajdonú bárban. Utazni mindig is imádott, felfedezte Görögországot, járt
Törökországban, Spanyolországban és Franciaországban, de ingázott az amerikai kontinens és Európa között.

Jerry Thomas Project, Róma

Nagy hatással volt rá a Karibi térség, járt Martinique – n, Mexikóban, Saint Lucia – n és visszatért Kubába. Egy darabig a Providenciales – en, a Turks- és Caicos-szigeteken dolgozott bárvezetőként.

Kubába menni és a bárokban látni a 60 – 70 éves csaposok képeit, lenyűgöző volt számomra.

Sok különböző regényt olvastam, többek között Hemingway – t, ami alatt kialakult egy kép a fejembe, hogy ezek az emberek történelmet csináltak, és még mindig ezt teszik.

Leonardo Leuci

Az 1990 – 2000 – es években alig voltak valódi bárok Európában, a the Planet Hollywood és a Hard Rock Cafe stílusú helyek uralkodtak. Kubából hazaérve olyanná akart válni, aki tényleg időt és energiát szán minden ital elkészítésére.

Martini del Professore

Amikor elindultam Kubába, akkor a bartender stílusom a 90′ – es évek amerikai bar stílusán alapult, amikor hazatértem klasszikus csapos akartam lenni, aki időt szán az italra, gondoskodik az összetevőkről és alkalmazza a gyönyörű koktélos poharakat.

Leonardo Leuci
Negroni / Recept a képre kattintva

Szerencsés véletlenek soraként sikerült Rómában olyan állást kapnia, amelyben kiteljesedhetett. A Superclub Roma manager – i állása lehetőséget biztosított, hogy nemzetközi tapasztalatra tegyen szert. A Condé Naste a Superclub – ot a világ 18 legjobb bárja közé választotta, de 18 hónap után váltott és otthagyta ezt a világot is. 2010 – ben elindította barátaival a Jerry Thomas Project – et, amelynek ötlete egy éjszakai sörözés alkalmával kezdődött el. Az első római klubbot a saját kezükkel építették fel, hiszen minden pénzük elment a hely megvásárlására és az engedélyekre. 2012 – ben elkezdték partnereivel értékesíteni a saját készítésű vermutjukat is, a Vermouth del professore – t. A bárt folyamatosan építették, fejlesztették a nyitás után, majd 2013 – ban eljött a siker, amikor is sikerült felkerülniük a The World 50 Best Bar listájára. A Jerry Thomas megnyitásával elkezdte kutatni az egyetemleges olasz koktélkultúrát is.

Mi történik ma a mixológia területén?

Nem könnyű beszélni a globális trendekről. Európában London még mindig megmutatja nekünk az utat a mixológia szempontjából. 

A közepes színvonalú város a legdinamikusabb. Sok kísérletet és technikát alkalmaztak, amelyek még néhány évvel ezelőtt is kizárólagosan a haute cuisine világához tartoztak.

Általánosságban elmondható, hogy az excentrikus és túlzott beállításokkal jellemzett barokk korszak után most visszaállunk a lényeghez: kevesebb flanc és díszítés és több minimalizmus.

Ezzel szemben a receptek összetett technikákon alapulnak. A bonyolultság, amely valójában nem látható, de érzékelhető a szájban.

Leonardo Leuci, FineDiningLovers cikkének kérdésére
Ten Collins / Recept a képre kattintva

Ha London a mixológia központja, akkor a világ többi része követi azt?

Az Egyesült Államokban a szélsőséges egyszerűsítés irányába haladnak. A kulcsszó lényege a nagyszerű klasszikusok személyre szabása mellett.

Olaszország a dicsőség pillanatát élvezi: vermut, Amaroés keserű.

Az USA egy hatalmas nemzet, és így nincs hiány az innovációból, amelyek tükrözik a nagyszerű séfek munkáját.

Ázsiában aranykor van. Híres barmen – ek költöztek az európai fővárosokból Hong Kong – ba, Sanghaj – ba, Makaó – ba és még Ausztráliába is, inspirációt keresve és dinamikus megközelítést alkalmazva a bővülő piacra.

Néhány magas színvonalú nyitás történt, londoni és New York – i brandek. A legjobb márkák megragadják ezt a lehetőséget, és ezekbe a piacokon fektetnek be. Remélhetjük, hogy egy boom, egy jól meghatározott stílus generálásához vezet.

Leonardo Leuci, FineDiningLovers cikkének kérdésére
Wild Berry Smash / Recept a képre kattintva

El tudja mondani, mi a saját kedvenc koktélja?

Kétségtelen, a Daiquiri.

Leonardo Leuci, FineDiningLovers cikkének kérdésére

Kedvenc Bárok

NIGHTJAR, LONDON

A Nightjar nevét egy éjszakai madárfajról kapta a nevét, amely a Caprimulgus (lappantyúfélék) családjába tartozik. A londoni klasszikus bárok csillogását adja vissza. A zsúfolt West End bárok ellenszere, ahol kiváló minőségű italokat, figyelmes felszolgálást és jó minőségű zenei programokat kapunk.

Az 1920 – as évek Jazz és Swing zenéje párosul a legjobb koktélokkal.

The World 50 Best Bar

Szerintem kötelező, egy hely, amely katapultál a londoni káoszból.

A zenei rendezvények a legmagasabb szintűek, és az italok mindig felfedezést jelentenek. Ez egy olyan rejtett bár aspektusa, amelyet a magas színvonalú vintage jazz referenciáival és a mixológia innovációjának nagyszerű kutatásával inspiráltak.

Valószínűleg ez az a helyszín, amely az elmúlt 10 évben a globális trendeket befolyásolta.

Leonardo Leuci, FineDiningLovers

NIGHTJAR
129 City Rd, London EC1V 1JB


BACKDOOR 43, MILÁNÓ

A világ legkisebb bárja, nem véletlen a jelző.

Ripa di Porta Ticinese 43, egy utca Milánóban tele luxus éttermekkel, azonban egy mellékutcában találunk egy furcsa, fából készült portállal rendelkező helyet, ahova az emberek maximum két órára foglalhatnak, mert annyira pici a hely, hogy alig férnek el a vendégek.

A bár 13 négyzetméteres, négy szék van, ahol megihatjuk a rendelésünket. A belépéshez titkos jelszó és egy kulcs igénylése szükséges. A legtöbben megvásárolják az italukat az apró nyíláson keresztül.

Az egyik kedvenc bárom világszerte.

Az a fantasztikus ötlet, hogy van egy bárom. Kiválasztom a céget, megérkezem a helyszínre, és nagyszerű csapos vagyok magamnak egy szép és hangulatos légkörben, ahol még a zenét is kiválaszthatom, ha azt akarom hallgatni. Az egyik leghihetetlenebb titkos bár a világban, valamint a legkisebb kézműves koktélbár a bolygón.

Ez egy forradalmian új ötlet, nem több, mint 4 ülőhely, belsejében egy kis ablakkal, amelyen keresztül megkaphatod az italokat anélkül, hogy látnád a csapos arcát.

Leonardo Leuci, FineDiningLovers

OPERATION DAGGER, SZINGAPÚR

A Tör Művelet (Operation Dagger), amely annyira titkos, hogy az ajtón nincs név, az üvegeken nincsenek címkék, hogy az se zavarja meg az ízek felfedezésére betért vendéget.

A játék már azzal kezdődik, hogy meg kell találnunk a helyet, amely az Anne Siang kerületben található (De ezt ne áruld el senkinek :))

Luke Whearty, guru, aki új szintre emelte a kulináris ihletésű italok fogalmát. Melbourne – ből kiindulva, felfedezte Dél – Kelet Ázsiát, ahol együtt dolgozott Ryan Clift séffel, a Tipping Club – ban. Aki Nishikurával megnyitotta az Operation Dagger – t, amely az első működési évében elnyerte a Condé Nasté 2015 – ös legjobb új bárja díját.

Egy fantasztikus műhely az innováció és a kísérletezés jegyében.

A kontrasztot, a belső és külső között annyira szépnek találom. Ez az a hely, ahol megkóstoltam a legérdekesebb italt az elmúlt 10 évben.

Ahhoz, hogy megtaláld ezt a szingapúri bárt, fel kell fedezned a bejáratot, amihez semmilyen jel nem vezet, majd egy névtelen kinézetű ajtót találsz, amely néhány szó van, amelyet mintha egy gyerek firkált volna oda, de amikor az alagsorba leérsz, megdöbbent a fantasztikus minimalista belső.

Leonardo Leuci, FineDiningLovers

Operation Dagger
NO. 7 Ann Siang Hill #B1-01, Singapore


TAUSEND, BERLIN


Végül nem emlékszel arra az időre, amit az irodában töltöttél, vagy a gyep kaszálásával. 

Mászd meg a hegyet!

Jack Kerouac

Berlin a Film Noir életérzés legjobb helyszíne, hiszen a műfajban az egykori német expresszionizmus mozis gyökereihez találhatunk vissza. A füstös, titkos bárok, ahol egykor a kémek és bűnözők gyakorolták mesterségüket.

A titkos bár Berlinben a Friedrichstrasse vasútállomás közelében, egy rejtett ajtó mögött, mely ezt az élményt teremti meg. Amikor megtalálod a falra festett szemet, és megkongatod a jelöletlen vas harangot, egy múltszázadi, a háború előtti aranykor boldog időszaka tárul fel. Good By Berlin, Welcome Berlin.

A Tausendnek, annyi rétege van, mintha ide – oda cikáznánk a Deloriennel, a mozi filmek idővonalán. Egyszer csak a Nagy Gatsby leírhatatlan és nyüzsgő 20 – as évei ugranak fel, majd a 60 – as, 70 – es évek disco slágerei röpítenek tovább, a 80 – as évek utolsó szabad korszakáig.

Egy új stílusú modern koktélmenü, amely a világ metropoliszainak leginspirálóbb helyszíneinek tiszteletére születtek. Gondosan összeállított italok, a világ minden tájáról származó alapanyagokból.

A tipikus Speakeasy-tól a belső tereket a 20 – as évek ihlette, ez egy kortárs klub, amely a legmodernebb dizájnnal rendelkezik.

Kedvenc bárom Berlinben, ahol néhány frills és jó ital kap helyet.

Névtelen fém ajtó a Friedrichstrasse állomás hídja alatt, elrejtve a vasúti metróban, üvegfalak és 3D art installációk, ínyenc konyha, élő jazz zene és kiváló italok.

Leonardo Leuci, FineDiningLovers

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.