Citrom Tart, Odette

2019. Március 26-án kiosztották a The World 50 Best Restaurant ázsiai régiójának legjobb éttermeinek járó díjakat és helyezéseket, ahol a No. 1. a Szingapúri Odette lett, Julien Royer séf étterme.

Négy évnyi uralkodás után az indiai séf Gaggan Anand étterme a Gaggan, utolsó évében a második helyre szorult, ezzel átadva a helyet az új nemzedék számára. A harmadik helyezés a toplistán az innovatív, kissé örült japán séf Zaiyu Hasegawa és étterme a tokiói Den lett.

Julien Royer séf, Odette

Julien Royer 2008 – ban érkezett először Szingapúrba, amely szöges ellentéte volt annak, ahonnan érkezett, de rögtön megszerette ezt a kihívásokkal teli városállamot. A díjnyertes séf komoly szakmai előélettel vágott bele a saját éttermébe, olyan hírességekkel dolgozott együtt mint pl. Michel Bras, vagy Antonin Bonnet.

Julien Royer séf a Szingapúri Odette társtulajdonosa és séfje Franciaország déli részén egy agrár régióban nőtt fel, ahol több volt a tehén, mint az ember, soha nem jártak szupermarketbe, mindent amit lehetett, azt a családi gazdaságból szereztek be, ahol egyszerű körülmények között élték az életüket. Az Odette egyfajta tisztelgés az anyai nagymama előtt, akinek nem csak a nevét, de a filozófiáját is magában hordozza az étterem. Vagyis a legegyszerűbb dolgokból a legjobbat kihozni, és ezzel örömet okozni az embereknek. Megtanult alázatos lenni, nem volt sok pénzük, de megtanulta, hogy egy jó szakács mindig kihozza a legjobbat a legszerényebb alapanyagokból is. Miután 2015 – ben elhagyta a Jaan éttermet, Royer elindult a felfedezés útján és megnyitotta álométtermét az Odette – t, amely négy év alatt elérte a két Michelin csillagot, és felülhetett Ázsia képzeletbeli trónjára.

A hetedik évben az ázsiai 50 legjobb éttermek listája tovább fejlődik, inspirálja és bemutatja a feltörekvő tehetségeket.

A 2019-es lista 10 új éttermet fogad, köztük első alkalommal Malajziából, és ünnepli a régió kulináris innovációját.

William Drew, Group Editor of Asia’s 50 Best Restaurants

A szingapúri Nemzeti Galéria területén lévő étteremben minden arról szól, hogy bűvöljék el a vendéget, a dizájn, az ételek és a vendégszeretet. Dawn Ng helyi művész egy olyan álomvilágot hozott létre, ahol az emberek úgy érezhetik magukat mintha repülnének. Minden étkezés utazás téren és időn át.

Csodálatos volt a torta készítésénél: szilva, almatorta, sárgabarack torta, málna torta.

Ő készítette a legjobb tortát.
Ő az, aki olyan jól táplált minket, mint a gyerekek, és ő az, aki megmutatta nekem, mennyi örömöt érzelmet és szeretetet adhat át az ember a konyha, az étel és a vendéglátás révén.

Julien Royer, Odette
Foie Gras ‘Comme un Pho

Ez az étterem olyan hely, amely őszinte és barátságos szeretne lenni, ahol minden alapanyagnak megvan a helye és célja, a lehető legnagyobb tisztelettel kezelik azokat, hogy kihozzák a legtisztább aromáit. Julien Royer éveket töltött azzal, hogy kiváló kapcsolatot alakítson ki a legjobb beszállítókkal, többek között Japánból, Ausztráliából és Franciaországból.

Cékla variációk

Az Odette célja, hogy a világ minden pontjáról származó alapanyagokat a francia kulináris technológiák felhasználásával olyan ételekké varázsolja, amelyek kifogástalan stílussal és jellegzetes tökéletességgel rendelkeznek. Elmondása szerint egy olyan konyhát képviselnek, amely az igazán minőségi termékbeszerzésre összpontosít, de mégis az evés és az ízlés egyszerűségét tartják a legfontosabb szempontnak. Fontosnak tartják az innovációt, a kutatásokat, de mégis csak az alapanyag a legfontosabb. Büszkék arra, hogy bemutathatják ezeket a kivételes összetevőket, egy olyan városállamban, amely a világ kereskedelmi központjában áll. A menü tiszteletben tartja és kifejezi a séf elkötelezettségét a terroir és a szezonalitás felé.

Hokkaido Un

Ennek az étteremnek az ötlete az volt, hogy nagyszerű és finom ételeket, és igazi vendégszeretetet biztosítson.

Úgy érzem, hogy a konyhánkban a francia konyha DNS-ét használjuk, de Szingapúr földrajzi elhelyezkedése valóban hatással volt rám – rengeteg zöldséget, citrusféléket és fűszereket használunk a régióból.

Megpróbálom feltárni Délkelet-Ázsia ízvilágát, és hogy, ezt hogyan kell lassan bevinni a saját konyhámba, mindig keresem azokat az apró trükköket, amelyek növelik az ételeim ízét, anélkül, hogy megtörnék a főzés DNS-ét.

Ez egy nagyon törékeny egyensúly, de ezt biztosítja a folyamatos gyakorlás.

JULIEN ROYER, ODETTE

Odette az első szingapúri étterem, amely Ázsia legjobb étterme lehet. A francia séf lehet egy új felfogás elterjesztője a kontinensen, hiszen olyan példát mutat, hogy hogyan lehet egy olyan térségben is a lehető leginkább fenntarthatóan működni, mint a miniállam.

Nulla – hulladék aktivistaként törekszik az alapanyagokat a lehető legsokoldalúbban felhasználni. Szingapúrban nagyon nehéz a helyi alapanyagokra támaszkodni, hiszen a városállam kiterjedése mindössze 716,7 km², amely csak egy kicsivel nagyobb mint Budapest (512,5 km²). Az itt elfogyasztott ételek több mint 90% – át importból szerzik be. Egyre többen gondolkodnak hasonlóan mint Royer, hogy meg kell próbálni az import szintet csökkenteni, például új gazdálkodási módszerekkel. Gyakorlatilag a világ minden pontjáról származó összetevőket alkalmaznak, de a környező régiókból is folyamatosan szereznek be különböző termékeket, mint pl. Thaiföld, Malajzia, Vietnám, vagy Indonézia. Nagyon nehéz feladat megoldani, hogy friss és minőségi áruhoz jussanak, hetente ötször rendelnek Franciaországból halat, a környező országokból pedig fűszereket, zöldségeket és gyümölcsöket. Ez egy folyamatos kihívás, amelyet meg kell oldani.

Minden termék minden egyes részét igyekszünk használni. 

Az egyik alkotóelem egy galamb.
Nem Szingapúrból származik, messzebbről.

A hatás csökkentése érdekében a madár minden részét megpróbáljuk felhasználni.

Megpróbálunk nulla hulladékot elérni, és ez csak egy példa, de ugyanez vonatkozik a halakra, fűszerekre, citrusfélékre, zöldségekre is.

JULIEN ROYER, ODETTE
Avokádó, természetesen

Egy gondolat “Asia’s 50 Best Restaurant: Odette, Szingapúrból – a legjobb étterem” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.