Az olasz sztárszakács, a világ 100 legbefolyásosabb embere közé került, a híres Time magazin beválasztotta az úttörők közé!

Massimo Bottura mióta a gasztronómia szerelmese lettem és figyelem a nemzetközi trendeket és éttermeket folyamatosan inspirál az, amit csinál. Ahogy ma a Facebook – on elém került az Osteria Francescana közösségi oldala, hihetetlen örömmel láttam, hogy a történelem lapjaira került.

Massimo Bottura és Lara Gilmore

Massimo Bottura egy küldetéssel  rendelkező ember, aki számára a recept csak egy megoldandó  probléma, az étel pedig a  problémamegoldás alapvető eleme.

Massimo Bottura személyisége és inspiráló hozzáállása folyamatosan reakcióra készteti a világot. Nem ül a babérjain, nem a sikereiből él, hanem folyamatosan keresi az új kihívásokat, amelyet ma a fenntarthatóságban látott meg. Egy valódi gasztronauta, egy igazi felfedező, aki beül egy rakétába, kilövi magát a sötét térbe, és felfedezi az ismeretlent. Megkérdőjelezi a hagyományokat, egy művész, aki elfogadja a kihívásokat és felborítja az előző generációk szabályait.

Massimo Bottura az olasz konyha szerető ölelésében nőtt fel, számára a főzés egyet jelent a nővel, a családdal, legyen az a “nona“, a “mamma” vagy a feleség.

Számára a szerény Modena a világ közepe, amely egy kisebb lélekszámú város, Emilia – Romagna régióban, mégis a nemzetközi gasztrokultúra egyik legfontosabb középpontja. 1995 – ben megnyitotta feleségével, Lara Gilmore – ral közös éttermüket az Osteria Francescana – t. Innentől kezdve elindult egy úton, amely megváltoztatta a világ és a helyi társadalom elképzelését az olasz gasztronómiáról. Massimo Bottura – t talán egy szóval lehet a legjobban elemezni, posztmodern, hiszen úttörő elképzeléseivel a hagyományos olasz konyháról merőben más volt, mint amit akkor hittek. Olyan nagy gondolkodókkal állíthatjuk egy sorba, mint például Nietsche, vagy Freud, akik műveikkel megváltoztatták az emberről alkotott képet. A posztmodernitás lényege, hogy megkérdőjelezi az olyan abszolút érvényű elveket, amelyek megkérdőjelezik a jelen lévő társadalmi elképzeléseket, és olyan tág szemléletű, előremutató példákkal érvel, amelyek a jövőbe mutatnak és befogadóak.

Költő, művész, politikus, diplomata – számtalan jelző, amellyel kifejezhetjük személyiségét, azonban az Ő valódi szerelme a gasztronómia, a főzés nyelvén pedig bármi kifejezhető, hiszen ez az új világnyelv.

A Time magazin kiemeli a közösségi konyhák fontosságát, társadalomformáló szerepét! A tettei mutatják meg valójában ki is Massimo Bottura, akit nem befolyásol, hogy Ő a világ legjobb séfje, viszont érzi, hogy kötelessége, hogy ezzel a státusszal befolyásolja a változásokat. Emilia – Romagna régió a világ gasztrokultúrájának világörökségét képező része, amikor 2012 – ben egy földrengés miatt több mint 360 ezer Parmigiano Reggiano sajt sérült meg, Massimo Bottura megalkotott egy receptet, és megmentette ezt az unikumot a teljes megsemmisüléstől.


Massimo Bottura személyiségéből és hátteréből adódóan szívesen részt vesz olyan projektekben, amelyek felhívják a figyelmet a szociális problémákra. A Food for Soul -t feleségével alapította meg, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer – pazarlásra.

A Food For Soul egy olyan non – profit szervezet, amelyet Massimo Bottura és Lara Gilmore alapított azzal, hogy a társadalmi szerepük által felhívják a figyelmet az élelmiszer pazarlásra és az az elleni küzdelemre. Egy olyan világban, ahol az általunk gyártott élelmiszerek egyharmadát eldobjuk, kb. 821 millió ember éhezik és alultáplált. A Food for Soul célja, hogy megmutassa, hogy az élelmiszer pazarlás és az élelmiszer bizonytalanság ugyanazon probléma két arca. Célul tűzték ki, hogy ösztönözzék a non – profit -, állam -, és magán cégeket, hogy hozzanak létre és működtessenek közösségi konyhákat világszerte.

Minden évben a világban az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek körülbelül egyharmadát elvesztjük vagy elpazaroljuk, ez körülbelül 1,3 milliárd tonna. Ez magában foglalja a termelt gyümölcsök és zöldségek majdnem felét.

Fontos, hogy bevonjanak olyan szakterületek képviselőit, mint pl. a szakácsok, szállítók, művészek, élelmiszeripari szakemberek, vagy tervezők, akik innovatív munkájukkal képviselni tudják ezt az ügyet. Partnerségeket alakítanak ki különböző szervezetekkel, támogatják őket kapacitásépítéssel, és együtt dolgoznak a projektek világszerte történő megnyitásához és kezeléséhez. Minden projekt más, és a helyi közösség szükségleteire épül, amely hosszú távon fenntarthatóvá és önellátóvá válhat. Mindegyikük célja, hogy inspiráló és élénk közösségi teret teremtsen mindenki számára.

A Food For Soul egyik nagy projektje, hogy magas minőségű közösségi konyhákat hoz létre világszerte. A Refettorio – k gondolata a 2015 – ös Milánó – i világkiállítás egyik projektjeként indult, a cél az volt, hogy a központi pályaudvaron létrehozzanak egy konyhát, ahol a helyi hajléktalanok számára főznek olyan élelmiszerekből, amelyet a szupermarketekben eladhatatlanná váltak. Bottura felkérésére számos híres séf állt be mellé a konyhára

A Refettorio szó a latin refecire szóbol ered, amelynek jelentése újjáépíteni, helyreállítani. Ez a szó jól jellemzi azt az elképzelést, amely a projekt mögött húzódik. Párizsban a La Madeleine templom alatt húzódó ősi kriptában egyszerű kis faasztalok, a plafonról lelógó lámpákból áradó meleg fény beteríti a sötét helységet, ezek mint egy – egy felhő uralják az étkező feletti teret. A legtöbb Refettorio hasonló képet mutat, de itt nem a design a lényeg, hanem az a hit, amellyel ezeket a helyeket működtetik. Ezeket a helyeket a hit regenerálására alakították ki, de nem annak amelybe az étkező feletti épületben hisznek, hanem a reményé, amelyet az emberség, a szeretet és a meleg étel adhat át csak.

Massimo Bottura elősegíti azt a társadalmi tudatformálást, amely felhívja a figyelmet az élelmiszer pazarlás és a szegénység, az éhezés közötti összefüggésre. Az általa létrehozott közösségi konyhák megteremtik a lehetőségét gyakorlati segítségnek.

Az élelmiszerhiány a világ népességének kb. 11% – át érinti, az éhezés, az alultápláltság és a szegénység hozzájárul az egyének társadalmi sebezhetőségéhez.

Nemrég ünnepeltük a Refettorio Paris egyéves évfordulóját, és annyit fejlődött.

Minden este több ezer ember van, akik 20 önkéntes helyet szeretnének kitölteni. 

Sok menekültet és hajléktalan embert szolgálunk ki.

Ez tényleg egy olyan hely, ahova eljön valaki, és Mi tisztelettel és méltósággal bánunk vele, mint bárki mással.

Ez egy kulturális projekt.
De ez csak a kezdet. 

Massimo újra feltalálja a dolgokat és izgalmassá teszi az embereket. 

A jövőben több ezer 
refettorios lehet. Együtt dolgozom vele, hogy megpróbálja ezt megalkotni.

JR, Time 100

2 gondolat “Massimo Bottura a Time 100 – as listáján!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.