A tavalyi év igazán sikeresnek volt tekinthető a hazai BBQ versenycsapatok szempontjából. Idén az ország egyik legsikeresebb team – jének útját követjük végig, a csapatkapitánnyal, Nagy Ivánnal értékeljük az elmúlt két versenyt.

2018. október 12. és 14. között a Tokaj – hegyaljai borvidéken található Tállya adott otthont a második hazai barbecue versenynek, amelyet az amerikai KCBS (Kansas City Barbecue Society) védnöksége alatt és annak versenyrendszere alapján, valamint a BBQ Network szakmai felügyeletével rendezett meg a Tállyáért Egyesület.

A Suncity BBQ lett a tavalyi verseny legjobb hazai csapata, akik több komoly eredménnyel is büszkélkedhettek a nemzetközi színtéren. A team szegedi tagokból áll össze, Mészáros Ádám, Tamási Péter, és Nagy Péter. Ők folyamatosan sajátítják el a versenysütés technikáját, a húsok előkészítését, a sütők kezelését, és minden kiegészítő feladatot, amely egy versenyen előfordul. A csapat kapitánya Nagy Iván, aki most egy szegedi BBQ lakásétterem tulajdonosa, folyamatosan fejleszti magát, rengeteget olvas, és böngészik az interneten, hiszen állandó újítások, és változó trendek vannak, amelyeket fontos nyomon követni. Illetve képzi magát, részt vesz profi sütésoktatásokon is, olyanokon amelyeket a Nyárspolgár is rendez. Tavaly már másodszor szerepeltek a tállyai versenyen.

Nagy Ivánt az idei tervekről, az elmúlt két verseny tapasztalatáról kérdeztük.

A Hot and Fast technika maradt, ezt próbálom tökéletesíteni, itt talán az időzítés ami nagyon fontos, hiszen a kész húsoknak pihenni is kell, de a beadáskor azért megfelelő hőmérsékletűnek kell lennie!

Nagy Iván, A BBQ SunCity csapatkapitánya

Hogyan telt el az elmúlt két verseny, milyen eredményekkel zártátok őket?

Nagyon jó hangulatban telt el. Az Olasz dupla verseny előtt kicsit izgultunk, mert még nem voltunk előtte ilyen rendezvényen, de az első nap csodálatos eredményének hatására sikerült feloldódnunk. (nagy mosoly)

A második nap pedig meglepően könnyű volt. Éreztük hogy hasonlóak lettek a dobozok, a kóstolásnál is bizakodóak voltunk. A szegyen kívül szinte mindent jónak ítéltünk. A második nap eredménye is várakozáson felül sikerült. Célunk az első 10-be kerülés volt, így maximálisan elégedettek vagyunk.

Az Olasz verseny csapattagjai, Tamási Péter, Mészáros Ádám, és jómagam voltunk. Összesítésben első nap GC (Grand Champion), második nap RGC (Reserve Grand Champion) címet nyertünk, ez számunkra még most is szinte hihetetlen eredmény, nagyon boldogok vagyunk!!

Nagy Iván és a felesége

Az ausztriai versenyen feleségemmel, Margóval indultunk, szerettük volna kipróbálni magunkat ilyen felállásban is.

A kissé zord időjárás ellenére is sikerült mindent időre beadnunk. Picit nehezítette a dolgot, hogy a feleségemnek ez volt az első versenye, így ezért rám hárult minden szakmai feladat.

A végére elfáradtunk, de az összetett 4. hely ismét kárpótolt mindenért. A csirke beadásakor már tudtuk hogy nem ez lett életem legjobbja, sajnos a rossz füst, és pár apróbb probléma nehezítette a dolgunkat. Az oldalast jónak gondoltuk, és a szegyet is, ez be is jött, hiszen az oldalas a második, a pork a harmadik, a szegy pedig a negyedik lett a 29 fős mezőnyben!

A tavalyi Tállyai versenyen a legjobb hazai csapatként elnyertétek a lehetőséget, hogy induljatok a Jack Daniels World Championshipen. Hogyan készültetek fel az idei szezonra?

Tavaly év végén részt vettünk egy hollandiai oktatáson, ahol a világ jelenlegi legjobb csapatai közül kettő oktatott, és rendkívül hasznos dolgokat tanultunk, ezeket csiszoltam a télen otthoni sütésekkel.

Fűszerek, és szószokat párosítottam, mert a harmonikus ízek elég fontosak a versenyeken.

Milyen változásokat, új technikákat állítottatok csatasorba, változtattatok valamit a tavalyi évhez képest?

A Hot and Fast technika maradt, ezt próbálom tökéletesíteni, itt talán az időzítés ami nagyon fontos, hiszen a kész húsoknak pihenni is kell, de a beadáskor azért megfelelő hőmérsékletűnek kell lennie!

Amit még fontos megjegyeznem, hogy a felszerelést minimalizáltuk, rengeteg felesleges dolgot már nem viszünk magunkkal, próbálunk csak a nagyon fontos dolgokra koncentrálni.

Mesélj kicsit arról, hogy egy – egy versenyen milyen technikai és egyéb kihívásokkal kell szembenéznetek, milyen technológia vált be számotokra?

Szinte minden verseny más és más, mindig jönnek elő újabb problémák, ez persze amiatt is van, hogy még mindig elég csekély a versenytapasztalatunk! A Dragon BBQ például tavaly Tállyán az 50. versenyén vett részt, ami azért nem kevés!

De hogy konkrét példát is említsek, a begyújtás után a szokott bemelegedési idő kb. 30 perc, ez most a tiroli versenyen valamiért több mint 1 órásra sikerült, így minden 30 perccel tolódott, ami miatt a versenydobozok beadás kicsit izgalmasra sikerült. Az okát még most sem tudom pontosan, a begyújtás minden eleme sokszorosan begyakorolt, a faszén állandó, még a gyújtós is ugyanaz. A jéghideg szél persze lehet hogy közrejátszott. (mosolyog)

Eredményhirdetés!

A Country Road & BBQ contest versenyen az első körben elhoztátok a GC – nek járó trófeát, mit kell tudni erről?

A GC (Grand Champions) cím az összesített első helyet jelenti, a négy kategória összpontszáma alapján a csapatok között kialakul a végső sorrend, az első és a második helyezettet mindíg felhívják a színpadra, és ez egy igen felemelő érzés!

Hogyan értékelnéd ezt a versenyt Olaszországban?

Szerintem ez egy nehéz verseny volt, a téli pihenő után nyilván mindenki meg akarja mutatni hogy mit tud, illetve hogy mit tanult.

Néhány csapat el is volt egy kicsit keseredve, mert jobb szereplést vártak maguktól. Mi nagyon örültünk, úgy érzem a sok gyakorlás jót tett.

A Tiroli versenyt jó eredményekkel zártátok, hogyan értékelnéd a végeredményt és a hangulatot?

A tiroli verseny egy nagyon magas színvonalú, és kiválóan megrendezett verseny volt. A szervezésre nem lehetett panasz, rengeteg ajándékot kaptunk, sőt még villásreggelivel is meglepték a csapatokat.

Az összetett 4. hely számunkra óriási eredmény, pláne hogy a feleségemmel csak ketten voltunk.

Mi lesz a következő kihívás?

Jövő héten a salzburgi verseny, amire megint csak ketten utazunk Tamási Péterrel.

Mik a célok, milyen elvárásaitok vannak a következő versenyeket tekintve?

Egyre nagyobb az elvárás azért, de szeretném jelezni hogy nincs mindig kolbászból a kerítés. (mosolyog)

A valós cél számomra a legjobb 10 csapat közé kerülés, illetve 1-2 kategóriában azért az első 5-be jutni.

Van valami különleges terv, amivel felkészültök a Jackre? A KCBS – nek van erre valamilyen speciális elvárása?

Reméljük hogy kijutunk a versenyre, de ne felejtsük el, hogy még több Magyar csapatnak is van lehetősége nemzetközi versenyen az indulás jogát megszerezni.

Különleges terv nincs, csináljuk amit tudunk, illetve azt próbáljuk tovább gyakorolni. Aminek nagyon örülök, hogy felvettük a kapcsolatot a 2018-as év legjobb amerikai csapatával (Gettin’ Basted), akik örömmel segítenek a versenyen. Számunkra ez rendkívül inspiráló, hiszen mégis csak egy kis magyarországi csapat vagyunk.

A kiutazás és maga a verseny költségei is igen magasak, ezért próbálunk több fórumon is szponzorokat, illetve támogatókat keresni.


2 gondolat “KCBS BBQ 2019 – Nagy Ivánnal, a BBQ SunCity csapatkapitányával értékelünk” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.