A 2019 – es svájci haute cuisine eseménysorozat első, tavaszi felvonása elkezdődött, ahol híres szakácsok főznek Ticino kanton lenyűgöző tájain.

Ez a rendezvény komoly lehetőség arra, hogy megismerjük a vöröskeresztes nemzet, Svájc gasztronómiájának árnyalatait.

Didier De Courten

2019. április 8. és június 16. között felfedezhetjük ennek a csodás országnak a feltörekvő gasztrokultúráját, ahol ebben az évben minden eddiginél több Michelin csillagos és Gault Millau sapkás étterem lett, amely az ország elköteleződését mutatja minőségi gasztronómia irányába. Ticino az ország legdélibb kantonja, amely már a római birodalom idejében is lakott volt, kelta eredetű törzsek által. Sokáig az egyik legszegényebb területe volt Svájcnak, azonban ma is az egyik legszebb vidéke. A tavakkal és hegyekkel övezett terület legnagyobb városa Lugano, amely a Luganoi – tó partján fekszik. Ez a terület a legnagyobb olasz lélekszámú terület Olaszországon kívül, ahol a hivatalos nyelv is az olasz.

Fiore di Petra

Ez a fesztivál az egyik leghosszabb Európában, amely a kanton lenyűgöző természeti látványát ötvözi az ország minőségi gasztronómia kiemelkedő alakjaival. Olyan szakácsok szerepelnek a programban, mint Martin Dalsass , Franck Giovannini , Andre Jaeger és Didier de Courten.

Heiko Nieder

Ez a fesztivál egyfajta bemutatója az ország gasztronómiájának, amely során összehozzák a turisztikai értékeket, a helyi táj szépségeit, valamint a gazdag történelmi múltat a nemzetközi kulináris törekvésekkel. Az esemény a kezdetektől fogva a régió szóvivője lett, mint egy nagy múlttal rendelkező táj, amely komoly gasztronómiai hagyományokkal és kiemelkedő idegenforgalmi potenciállal rendelkezik. Dany Stauffacher 2007 – ben elkötelezte magát amellett, hogy összefogja a helyi magas színvonalú szállodákat és az éttermek egy olyan csoportját, akik ugyanazt a célt tűzték ki, és úgy döntött, hogy létrehozza ezt a professzionális rendezvénysorozatot. Egykor csak a területre koncentráltak, ma már az egész országra kiterjesztik a célkitűzéseiket.

Dany Stauffacher, alapító kifejti, hogy gyakran mondják, hogy Svájc nem rendelkezik saját kulináris identitással, mert, hogy négy különböző nyelvvel rendelkezik, sok kultúra fertőzte meg. Az országban mára kialakult konyha igen csak egyedi, eklektikus és kísérleti, szenvedélyes, szilárd alapokon nyugszik és kedvez a tehetségeknek.

A svájci konyha remek színvonalúvá vált, a közönségnek csodálatosan feltárja a saját személyiségét, és büszkék vagyunk arra, hogy megmutathatjuk nekik.

Dany Stauffacher
Bernadette Lisibach

A 2019 – es program tiszteletben tartja Svájc kulináris szokásait és együttműködik a Les Grandes Tables de Suisse – szel. Az utóbbi 13 évben összesen 240 Michelin csillag és 236 GaultMillau pont szerepelt a programban.

Peter Knogl

Olyan nagy séfek vállaltak részt benne, mint pl. a három csillagosok klubjában szereplő
Massimo Bottura, Pascal Barbot, Thomas Bühner, Niko Romito, Mauro Uliassi, Enrico Cerea, Diego Muñoz, Anand Gaggan, Ana Roš, stb.


Stéphane Décotterd

A tavaszi program

Április 29.: Gran Opening,
Splendide Royal, Lugano

A fesztivál tizenharmadik évadának megnyitó estéjét a Hotel Splendide Royal – ban, a Luganoi – tó partján fogják megrendezni a szokásos módon A Domenico Ruberto a svájci szálloda séfje fogadja Salvatore Frequente -t és a Marcus G. Lindner – t.

Ma minden olyan gyorsan történik, de a konyhában az igazi titok az, hogy hátranézzünk és visszatekintsünk a múltra.

Domenico Ruberto

A két nagy szakácsának köszönhetően  felejthetetlen gasztronómiai élményt biztosítanak, amely megalapozza a közelgő vacsorák hangulatát majd.


Május 5.: Martin Dalsass, Swiss Diamond Hotel

Martin Dalsass, akit az olívaolajok pápájának is hívnak, Dél – Tirolban született, most a történelmi Talvo étteremben főszakács St. Moritz ban. Hihetetlen és lenyűgöző érzékkel követi a természet ritmusát, és hozza ki az évszakok által nyújtott lehetőségekből a legtöbbet. Most a Vico Morcote kis városkájának közelében található Swiss Diamond Hotel séfjével Egidio Iadonisi fog örömfőzést bemutatni. Sajnos erre már a jegyek elfogytak.


Május 6.: Silvio Germann a Seven Lugano – ban

Silvio Germann tehetséges fiatal séf, aki sokáig dolgozott Andreas Caminada mellett a Schloss konyháján, most a Grand Resort Bad Ragaz Michelin csillagos éttermében adja tovább tudását, az IGNIV By Andreas Caminada – ban.

Népszerűsíti az ételek megosztását, hogy a családok, a barátok az asztal közepéről együtt kóstolják meg a menüt. A mostani vacsorán együtt fog főzni a Luganoi – tó partján található Seven étterem séfjével Claudio Bollini – vel.


Május 9.: Longe Night, La Bottega di Mario

Az idei évben S.Pellegrino Sapori Ticino visszavisszi Zürichbe a leghitelesebb Ticino ízeket az Alpokon kívüli élelmiszer-szerelmeseinek. A város szívében, a híres Bahnhofstrasse szomszédságában, a La Bottega di Mario Delicatessen étteremben kerül sor erre az eseményre, ahol a főszereplők a Rapelli delikáteszből származó specialitások, valamint a Mastri Salumieri és a Tricino -i élelmiszerek gazdag választéka.

Mario Rapelli 90 évvel ezelőtt, 1929. április 6-án megnyitott műhelyét, a Via Giulia-ban, a Stabio központjában, egy festői faluban Ticinóban. A La Bottega di Mario 2017-ben nyilt meg, és megkapta a Best of Swiss Gastro Award “Classic” díjjat. A Ticino kanton regionális kiválóságát kedvelők számára már referenciapontként és találkozóhelyként működik.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.