A Millenárison kilencedik alkalommal tartott OTP Gourmet Fesztivál nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad teljes képet, de az utóbbi évekre a térség legjelentősebb ilyen jellegű eseményévé is vált.

Erre az eseményre, a környező országok mellett idén Oroszországból és Koreából is érkeznek neves fellépők. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja majd.

Az egyik sztárséf, Konstantin Filippou
Photo By Per-Anders Jörgensen

Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkoznakk a május 16-19. között tartott OTP Bank Gourmet Fesztiválon – hagyományosan a Millenárison -, ahol kilencedszer találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók.

Konstantin Filippou

Idén május 16. és 19 között foglalja el a Millenárist az OTP Gourmet Fesztivál, ahol a kiemelt alapanyagok változatos ihletforrásként jelennek majd meg a több mint 50 kiállító étterem tányérjain: a paprika ugyanúgy előkerülhet fűszerként, mint zöldségként; klasszikus magyar ételekben és komoly képzelőerőről tanúskodó új fogásokban is – ahogy a sercli is többféle alakot ölthet a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig, de lesznek olyanok is, akik a sört is beépítik majd ételeikbe. A szervezők ezúttal is a séfek képzeletére bízták, hogyan értelmezik a közös témákat.

Twins Garden

Ez a játék azonban csak egy szelete lesz a Fesztivál kínálatának, amelyben a séfek mellett pékek, cukrászok és a street food legjobbjai is megmutatják, mitől igazán egyediek. Az összesen több mint 200 fogás között természetesen a különböző diéták szerint étkezők és ételérzékenységgel élők is bőven találnak kedvükre való ételeket. A paprika, a sercli és a sör adja majd az inspirációt az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál séfjeinek. Az előző két évhez hasonlóan idén is kulcsszavakat jelöltek ki a szervezők, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata amellett, hogy konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.

Az elmúlt évtizedben, de különösen az elmúlt években sokak számára központi témává vált az étkezés és a főzés: szinte mindenkinek van véleménye, hitvallása, saját meggyőződése.

E tekintetben a Gourmet Fesztivál egy igazi zarándokhely, ahol szinte mindenki megtalálhatja a magának való ételeket és italokat, tanulva szórakozhat és szórakozva tanulhat, sőt: részt vehet olyan különleges ebédeken és vacsorákon is, amelyekre még nem volt példa itthon”

részletezi Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője.
Lee Jong Kuk

Nemzetközi vacsorák és bemutatók

A Gourmet nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad képet, de az utóbbi években a térség legjelentősebb gasztroeseményévé is vált. Idén már nemcsak a közép-európai régióból érkeznek vendégséfek, de Moszkvából és Szöulból is.

Azt gondolom, hogy a Gourmet Fesztivál az egyre sokasodó magyar gasztronómiai rendezvények között hasonló jelentőséggel bír, mint a Sziget a zenei fesztiválok között.

Az személyes öröm számomra, hogy a Gourmet nem csak részese, hanem aktív motorja is annak a minőségi változásnak, ami az utóbbi években tapasztalható a magyar étteremkultúrában.

Gerendai Károly, a fesztivál alapítója

Az évről-évre növekvő látogatószám pedig azt jelzi, hogy az eredetileg kitűzött célunkhoz is egyre közelebb kerülünk, jelesül, hogy a gasztronómia csúcsszereplőit egybegyűjtsük és elérhetővé tegyük az érdeklődő nagyközönség számára

Gerendai Károly


A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatása mellett igyekszünk évről évre emelni a nemzetközi színvonalat is: idén az eddigi legerősebb felhozatallal találkozhatnak majd a látogatók.

Nemcsak a minőségnek szenteltünk külön figyelmet, hanem annak is, hogy a meghívott éttermek érdekes koncepcióval, séfjeik pedig jó sztorival és izgalmas személyiséggel rendelkezzenek, hiszen ezek az összetevők is kellenek a felejthetetlen gasztronómiai élményhez.


Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője.
Twins Garden – Kerti saláta

Exkluzív, külön foglalható vacsorát ad a jelenleg legizgalmasabb osztrák séfnek tartott, saját két Michelin-csillagos éttermét irányító Konstantin Filippou, akinek tányérjain a stájer és a görög konyha alapanyagai keverednek. Bemutatkozik a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár, akikkel a többi között kürtcsiga és kamcsatkai rák is érkezik. És a szöuli Michelin-csillagos Lee Jong Kuk autentikus koreai ebédet ad több mint tíz évig érlelt, védjegyszerű osztriga- és szójaszószaival. A minden fesztivállátogató előtt nyitott gasztroszínpadon nem csak ők állnak a fesztivál vendégei elé, de Bledar Kola, a tiranai Mullixhiu étterem Nomában edződött séfje, és a burgenlandi Gut Purbach konyháját irányító, belsőségrajongó Max Stiegl is.

Programok

OROSZ VACSORA – TWINS GARDEN

MÁJUS 17., PÉNTEK 19.00
Egy paradicsom élete

Moszkva új üstökösét, a globális listákon is jegyzett Twins Gardent egy ikerpár viszi. Most Budapestre is elhozzák kedvenc alapanyagaikat, hogy sallangok nélkül mutassák be őket.

Iván és Szergej Berezutszkij, egy orosz ikerpár tagjai mindketten gyerekkoruk óta rajonganak a főzésért, de külön-külön lettek sikeres séfek. 2017 végén megnyílt közös moszkvai éttermük, a Twins Garden aztán üstökösként ki is lőtt, 72. helyen nyitott a világ 100 legjobb éttermének listáján. Azt ígérik, hogy a maguk teljességében mutatják be az orosz alapanyagokat, de messze elkerülik a sztereotípiákat és bevett mintákat.

Igazából az orosz alapanyagokért rajongunk. Oroszországban rengeteg nemzetiség él rengeteg különböző klímán, akik szeretik a terményeiket és azt is tudják, hogyan kell elkészíteni őket.

Minket a velük való érintkezés, az utazás inspirál, nem pedig más séfek munkája. Voltunk olyan helyen az Altájban, ahol tévé sincs, és egy nő megmutatta, hogyan készíti ő a pelmenyit: krumplit tesz bele, de hagymát nem.

nyilatkozták nemrégiben hitvallásuk kapcsán.

A moszkvai éttermet egy macskaköves udvaron keresztül lehet megközelíteni, ahol tűzifát tornyoztak fel, odabent pedig családi fotók és egy fellógatott tandembicikli díszíti a rusztikus étkezőt. Ezek valószínűleg nem férnek a poggyászukba, de kedvenc alapanyagaikat és fogásaikat magukkal hozzák májusban, hogy exkluzív vacsorájukon a Gourmet Fesztivál közönsége is megkóstolhassa őket.

Fogadó ital: Kreinbacher Brut Classic Magnum 2015 (a legutóbbi Pezsgő- és Champagne Világbajnokság aranyérmese)

Menü

 • Egy paradicsom élete
 • A kecsege legjobb részei
 • Távol-keleti kürtcsiga, paradicsom és mirtuszfüge
 • Gomba ökoszisztéma
 • Kamcsatkai rák káposztával és tormamártással
 • Kecskegida kávén szárított répával
 • Mézes sütemény tengeri sünnel és sült, fermentált tejjel (ryazhenka)
RÉSZVÉTELI DÍJ: 39.900 Ft/fő /a jegy tartalmazza a napijegyet is/

KONSTANTIN FILIPPOU VACSORA

MÁJUS 18., SZOMBAT 19.00
Photo By Per-Anders Jörgensen

Mi sül ki az osztrák és a mediterrán konyha találkozásából? Két Michelin csillag és Ausztria jelenleg legjobb étterme a görög-osztrák Konstantin Filippou jóvoltából.

Konstantin Filippou Grazban született, de görög apától, így az osztrák fogások mellett a mediterrán ízeket is korán magába szívta. Dolgozott a bécsi Steirereckben, Gordon Ramsay londoni éttermében és a san sebastiani Arzakban. Kétcsillagos, a Gault Millau által is a legmagasabb kiosztott pontszámmal (19/20) elismert bécsi éttermét az egyszerűség kedvéért magáról nevezte el, és a díjak ellenére kötetlen hangulatra törekszik, ahol nem kell „sok pénzért feszengeni” és „senki sem érzi magát lényegesen öregebbnek, mint valójában”. (A szomszédban egy még lazább bisztrót is üzemeltet, ahol diákok is gyakori vendégnek számítanak.)

A barátságos filozófiának megfelelően a fogásokban is a letisztultságra való törekvés, a családi indíttatásból következően pedig a közép-európai és tengeri alapanyagok keverése uralkodik. Találunk az étlapon kacsamáj parfét és sülthagyma-habot, kagylólevest retekkel, norvég langusztint ribeye morzsával és citromzselével, Szent Jakab kagylót velővel, homárt mangalicával, galambszívet és -májat sűrű, sötét erőlevesben. Ez a szellemiség és Timo Muliar sommelier külön is sokszor dicsért, nagyban természetközeli borokra támaszkodó borsora érkeznek a Gourmet Fesztivál exkluzív vacsorájára is.

Fogadó ital: Kreinbacher Brut Classic Magnum 2015 (a legutóbbi Pezsgő- és Champagne Világbajnokság aranyérmese)

Menü

 • Vörös garnéla. Retek. Szilvalé. Rizs.
 • Tartlet. Tojássárgája. Szarvasgomba.
 • Halkrém. Amúr. Szemlingkaviár.
  Anna & Martin Arndorfer – Roter Veltliner 2017
 • Lazacpisztráng. Kapor. Savanyított mustármag.
  Claus Preisinger – Erde Luft Gras und Reben 2015 (Weißburgunder)
 • Unagi (japán angolna). Mangalica. Libamáj.
  Erich & Michael Andert – Pamhogna rot 2011
 • Horvát szkampo. Borjúnyelv. Cochayuyo alga.
  Werlitsch – Ex Vero II 2006
 • Joghurt. Tárkony. Sárgabarack.
  Michael Wenzel – Muskateller Auslese 2016
RÉSZVÉTELI DÍJ: 59.900 FT/FŐ /A jegy tartalmazza a napijegyet is/

LEE JONG KUK 104: TAVASZI SZÉL – AUTENTIKUS KOREAI EBÉD

MÁJUS 19., VASÁRNAP 12.00 ÉS 15.00

Milyen íze van egy 15 éves szójaszósznak? Lee Jong-kuk kreatívan hagyománytisztelő, Michelin csillagos szöuli konyháján kiderül, és a Gourmet Fesztivál jóvoltából most Budapesten is meg lehet kóstolni!

A Michelin három éve szentel külön kalauzt Szöulnak, nem véletlenül: csak kiváló ár/érték arányú Bib Gourmand éttermekből 61 szerepel benne, 5 hely pedig két csillagot is érdemelt. Az egy-csillagosok tizenkilencen vannak, köztük van a koreai konyha megújítójaként is emlegetett Lee Jong-kuk és étterme, a Lee Jong Kuk 104. Jong-kukról úgy tartják, egyike azoknak, akik új irányt adnak a koreai konyhának – egy híres idézetében azt mondta, sosem cserélné el a snidlinget egy húsalapanyagra, jelezve ezzel a szezonalitáshoz való ragaszkodását.

Főszerepet visznek a szószok, azaz jangok (a kalauz is az ezekre fordított figyelmet és az élő tradíciót emeli ki): az 50 éves szójaszósz, a 30 éves paprikapaszta (gochujang) és az öt évig érlelt ecet. A belváros fölé magasodó diplomáciai és villanegyedben álló, ultraelegáns és kortárs kerámiákat használó étterem a séf függetlenségi harcos nagyapja álneve után kapta a nevét, a fogásokról pedig csak mint műalkotásokról beszél a kalauz. A három szintes étterem földszintjén ázsiai tésztákat (noodle) árulnak főétellel és desszerttel. A második szinten az évszakok határozzák meg a menüt, a harmadik szint pedig a fine diningé: itt Jong-kuk maga főz a VIP vendégeknek. Utóbbi élményben lehet része a Gourmet Fesztivál vendégeinek is, hiszen a séf két exkluzív ebédet is ad a Millenárison.

Fogadó ital: Kreinbacher Brut Classic Magnum 2015 (a legutóbbi Pezsgő- és Champagne Világbajnokság aranyérmese)

Menü

 • Hét üdvözlőfalat (ginzeng és gesztenye, marhahúsos palacsinta, hal tekercs, retek tekercs, jerky golyó, tofu zselé, bojtorján tekercs)
 • Karalábé saláta, friss gyümölcszselé
 • “Gombafőzelék”
 • Az ikonikus fekete ételünk (black food)
 • “Tengeri tészta” a séf kertjében 10 évig érlelt sós osztrigaszósszal
 • Párolt és grillezett marha a séf kertjében 15 évig érlelt szójaszósszal
 • Desszertválogatás (öt tradícionális mini-desszert: Yak-Gwa, Han-Gwa, fűszeres csokoládé, sörbet)
RÉSZVÉTELI DÍJ: 49.900 Ft/Fő /A jegy tartalmazza a napijegyet/

Olasz pezsgő, sör és bor

A külföldi sztárvendégek sora itt nem ér véget: az OTP Gourmet Fesztiválon debütál a legnívósabb nem champagne-i klasszikus pezsgők között számon tartott, trentói Ferrari pincészet. A látogatók az olasz pezsgőház szakembere segítségével ismerkedhetnek meg a legjobb tételekkel egy mesterkurzuson, és az italokhoz egy újabb exkluzív ebédet főz Széll Tamás és Szulló Szabina, az idén saját éttermével is újra Michelin-csillagot szerző séfpáros.

PEZSGŐ EBÉD – FERRARI TRENTO & STAND ÉTTEREM

MÁJUS 18., SZOMBAT 13.00

A világ legjobbjai között számon tartott pezsgő, az olasz életszeretetet és ízlés találkozása a kortárs magyar csúcsgasztronómiával.

A Ferrari 1902 óta Olaszország legjobb habzóbora, ellenállhatatlanul elegáns buborékai az olasz életszeretet testesítik meg – így mutatja be magát a Garda-tótól is északra, Trentóban székelő pezsgőpincészet. Van okuk a magabiztosságra: 2006 óta érlelt rosé riserva pezsgőjük éppen most kapott 98 pontot a Wine Advocate szaklaptól, ami a legmagasabb pontszám, amit valaha olasz habzóbor kapott, vagy ahogy írják: a legjobb champagne-i pezsgőházak közelébe jutottak és forradalmosították az olasz hagyományos érlelésű pezsgők világát. Giulio Ferrari pontosan ezzel az ambícióval alapította a pezsgőházát, amelyet egy helyi borkereskedőre hagyományozott. Bruno Lunelli és fiai voltak azok, akik első számú olasz pezsgővé tették a márkát, amelyet ma a család harmadik generációja képvisel.

A Ferrari pezsgőkhöz a frissen Michelin csillagot szerző Stand éttermet vezető fantasztikus séfpáros, Széll Tamás és Szulló Szabina készít ebédmenüt.

Menü

 • Aperitif: Ferrari Maximum Brut
 • Faszénen grillezett padlizsán tatár, friss sajt
 • Pisztráng, sült paprikalé, paradicsom, Ferrari Maximum Rosé
 • “Made in Hungary” kacsamáj, briós, barack, Szepsy Aszú 6 puttonyos, Ferrari Perlé 2012
 • Báránysült, polenta, borsó, gomba, Ferrari Perlé Rosé 2011
 • Túró, bodza, eper, mandulás piskóta, Ferrari Perlé Bianco 2008
RÉSZVÉTELI DÍJ: 29.900 Ft/Fő /A jegy tartalmazza a napijegyet is/

FERRARI PEZSGŐ MESTERKURZUS

MÁJUS 18., SZOMBAT 16.00

Van egy százéves múltra visszatekintő pezsgő, amely készítője szerint az olasz életszeretetet és ízlést adja vissza, és csakis a legjobbak között emlegetik. Mi más volna a neve, mint Ferrari?

A Ferrari 1902 óta Olaszország legjobb habzóbora, ellenállhatatlanul elegáns buborékai az olasz életszeretet testesítik meg – így mutatja be magát a Garda-tótól is északra, Trentóban székelő pezsgőpincészet. Van okuk a magabiztosságra: 2006 óta érlelt rosé riserva pezsgőjük éppen most kapott 98 pontot a Wine Advocate szaklaptól, ami a legmagasabb pontszám, amit valaha olasz habzóbor kapott, vagy ahogy írják: a legjobb champagne-i pezsgőházak közelébe jutottak és forradalmosították az olasz hagyományos érlelésű pezsgők világát. Giulio Ferrari pontosan ezzel az ambícióval alapította a pezsgőházát, amelyet egy helyi borkereskedőre hagyományozott. Bruno Lunelli és fiai voltak azok, akik első számú olasz pezsgővé tették a márkát, amelyet ma a család harmadik generációja képvisel.

A mesterkurzuson a pincészet szakembere mutat be egy különleges válogatást a márka legjobbjaiból:

 • Ferrari Maximum Brut
 • Ferrari Maximum Rosé
 • Ferrari Perlé
 • Ferrari Perlé Zero
 • Ferrari Lunelli Riserva
 • Ferrari Giulio Ferrari
RÉSZVÉTELI DÍJ: 9.900 Ft /Fő – angol nyelvű! /A jegy tartalmazza a napijegyet/

A fesztivál harmadik kiemelt témája a sör, amit nem csak egy átfogó magyar kézművessör-felhozatal, de klasszikus cseh és belga sörök is megjelenítenek a fesztiválon – természetesen a hagyományosan kiállító magyar borászatok, pezsgőházak és prémium pálinkafőzdék mellett.

Idén egyedi meglepetéssel készül a Staropramen márka a jó ízek és a cseh sörök szerelmeseinek: Serényi Zsolt, a Bp BARbq séfje az idén 150 éves Staropramennel közösen állította össze menüjét, amit az érdeklődők megkóstolhatnak a Bp BARbq és Staropramen közös standjánál. A színpadi programok között is izgalmas sörös témával készülünk: Szilva János, a Borsodi Sörgyár gyárigazgatója és Bart Dániel, söríró a sör-étel párosításról beszélgetnek, miközben Varga Dániel, az Aum Étterem séfje különleges ételeket készít, természetesen sörrel.

/hu/cache/media/2019/04/sor.jpg

SÖR ÉS GASZTRONÓMIA – SZILVA JÁNOS (BORSODI), BART DÁNIEL, SÖRÍRÓ, VARGA DANI (AUM ÉTTEREM)

MÁJUS 19., VASÁRNAP 15:00

Az elmúlt évtizedben hazánkban is felpörgött a minőségi sörkultúra, amely lassan, de biztosan beszivárog az igényesebb gasztronómiába is. Erről a témáról beszélget majd néhány remek sör mellett Szilva János, a Borsodi Sörgyár igazgatója és Bart Dániel, söríró és a kisüzemi sörfőzés szakértője, miközben Varga Dani, az Aum Étterem séfje készít a sörökhöz passzoló ázsiai ételt.


Sztárséfek a bogrács mellett

Az idei év újdonsága az egyik kiemelt alapanyaghoz kapcsolódó Paprika Pop Up helyszín, ahol a fesztivál három napján három ismert séf bográcsos ételkészítését lehet testközelből végigkövetni. Pénteken az érsekcsanádi Rév Csárda mestere, Tinusz Gábor főz hagyományőrző, lobogtatva forralt dunai hallevelet, szombaton Bíró Lajos látványban könnyített, de tartalmában teljes csülökpörköltje mutatkozik be, míg vasárnap az első magyar két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje, Mészáros Ádám készít velős csülkös pacalt.

PAPRIKA POP-UP

SZTÁRSÉFEK BOGRÁCSOZNAK A GOURMET KÖZEPÉN

A paprikával kapcsolatban az embereknek általában a fűszeres, zsíros, magyar ételek jutnak eszébe!

Mészáros Ádám, az egyetlen magyarországi két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje

Én azok közé a fiatal, lelkes és kísérletező kedvű szakácsok közé tartozom, akik bátran mernek játszani a vele: ugyanúgy el tudom képzelni egy desszert alkotóelemeként, mint a pörkölt elengedhetetlen hozzávalójaként.

folytatja Mészáros Ádám, az Onyx séfje

A Gourmet Fesztivál Onyx-standján akár extrémebb formában is felbukkanhat a fűszer, vasárnap délután viszont Mészáros Ádám pörköltjében találkozhat vele a közönség. A séf ugyanis velős-csülkös pacalt készít bográcsban a fesztivál új, Paprika Pop-up nevű helyszínén, ahol kóstolás előtt akár az egész főzést testközelből végig lehet követni!

Nem Mészáros Ádám az egyetlen, aki a tűz mellé áll a fesztivállátogatók kedvéért. A szombati nap Bíró Lajosé, akit szintén egy komolyabb pörkölt irányába szólított a paprika és a bogrács.

Csülökpörköltet főzök, félig hagyományosan, félig újszerűen, harmadik részben pedig pimaszul!

Bíró Lajos

Egy olyan új módszert mutatok meg, amely rendkívül praktikus, és az eredmény mégis könnyebben befogadható, nem nehéz, zsíros látványú: úgy fog kinézni, mint egy sovány, rendkívül elegáns szafttal rendelkező pörkölt, miközben minden benne lesz.

Nem verünk át senkit, de megvezetjük az érzékeket: tulajdonképpen csülökpörköltet adunk, de befogadható formában. Ha csak simán odaadnám ezeket a nagydarab, bőrös, kövér, mócsingos húsokat, azt csak olyan barmok ennék meg, mint én vagyok, és mi egyre kevesebben vagyunk.

A Bock Bisztró közismert séfje ezúttal egy dél-dunántúli módszerhez folyamodik főzéskor! Erről az OTP Gourmet Fesztivál weboldalán olvashatunk.

Régen sem idő, sem kedv, sem energia nem volt arra, hogy a halászok hosszan bajlódjanak a hallal.

Azt a megoldást keresték, amivel a megtisztított fogást a leggyorsabban elkészíthetik: minden alapanyagot a bográcsba tettek, felforralták, majd megpaprikázták és félóra múlva már ettek.

Amikor kikötöttek, az egyik halász a hálót tisztította, osztályozta a halakat, a másik a varsákat vitte ki, és általában a legfiatalabbnak mondták, hogy “na, eridj, dobjál fel egy sárga levet!”.

Azért sárgát, mert régen kevésbé szerették a mostani, túlságosan piros paprikákat, sárgásabbat használtak” –

meséli Tinusz Gábor, az érsekcsanádi Rév Csárda tulajdonosa, hogyan készül az éttermét az erre fogékonyak között országszerte ismertté tevő szabadtűzi, dunai hallé.

A fesztivál pénteki napján három etapban 4-4 bográcsnyi, azaz alkalmanként 40 adagot mutatnak meg ebből a csodálatos ételből!


De hogy kerül a sercli az asztalra, kérdezhetnénk, s a válasz Mautner Zsófitól érkezik:

A kenyér szakrális, szimbolikus jelentőséggel bír a gasztronómiában, a hulladékmentes főzés pedig nagyon releváns és minket is foglalkoztató téma.

Mindezek miatt izgalmas a száraz kenyér felhasználása.

A serclinek a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban: akár már egy panírmorzsa is ennek számít. És a töltött kenyerektől a modern barnakenyér-fagylaltig folytathatnánk a sort, amely úgy gondoljuk, hogy a séfeket is meg fogja ihletni.


meséli a fesztivál házigazdája

Már tökéletesen sütsz?

A fesztivál az Electrolux-szal közös workshop-jain a résztvevők a saját szakácstudományukat is tökéletesíthetik. Itt a sütés kerül előtérbe: terítékre kerül a tökéletes brióstészta, a különböző kovászolt kenyerek, mi több, a sörös brownie, és lesz szó az otthoni hússütésről, kimcsi erjesztésről és fűszersó keverésről is. A legtöbb ételt gluténmentes változatban is elkészítik az érdeklődőkkel.

Workshopok

EGYSZERŰ ÉS NAGYSZERŰ: A BRIÓS TÉSZTA – KOVÁCS BEÁTA, BÚZALELKE PÉKSÉG

MÁJUS 17., PÉNTEK 15:00

Reggelire, uzsonnára, magában, vajjal és lekvárral, sonkával, szendvicsként, french toastként vagy mákos gubában. Hosszan sorolhatnánk még, hogy milyen sokszor és sokféleképpen jól esik a finom, puha, foszlós briós. Egyesek szerint a kelt tészták királynője és az ünnepi asztalok elengedhetetlen velejárója. Megtanuljuk hogyan dagasszuk, hogyan gazdagíthatjuk a tésztáját és milyen sokféleképpen formázhatjuk.

Jegyár: 2400 Ft/fő

SÓVIRÁG, AZAZ FŰSZERES-VIRÁGOS SÓK KÉSZÍTÉSE – KAMOCSAY-BEH MARIANN, BAZSALIKOMOS KERT

MÁJUS 18,. SZOMBAT 12:30

Hagyományos módon szárított, ízletes és organikus fűszernövények, ehető virágok a Bazsalikomos kertből, valamint különleges sók keverékei. Egyedileg megalkotott fűszersó különlegességek saját magadnak vagy akár családodnak és barátaidnak. A workshopot egy játékkal és fűszernövény-ismerettel kezdjük, majd jöhet az egyedi fűszersó keverékek összeállítása, amihez több mint 20 féle fűszernövényből, ehető virágból válogathattok. A különleges sóvirágot üvegben vihetitek haza.

Jegyár: 2400 Ft/fő

A STREET KITCHEN BEMUTATJA: BRUTÁLIS FOGÁSOK MÁTÉ SZABIVAL

MÁJUS 18. SZOMBAT 14:30

Szabi búcsút intett a jogi pályának, és inkább belevetette magát a szaftos húsok, sültek és grill ételek világába. A videókon túl szabadidejében is leginkább a konyhában lehet megtalálni, ahol a legkomolyabb sülteket és a hozzájuk passzoló ütős köreteket pörgeti, így pontosan tudja, mi a tökéletesen elkészített hús titka. A Street Kitchen workshopján te is megtanulhatod, hogyan készítsd el otthon életed legbrutálisabb kajáját.

Jegyár: 2400 Ft/fő

A KIMCHI KÉSZÍTÉS REJTELMEI – CSÉCSEI LÁSZLÓ SÉF, JANKOVICH KÚRIA ÉS ÉTTEREM

MÁJUS 18. SZOMBAT 16:30

A kimchi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része, lényegében csípős-fűszeres savanyított-erjesztett zöldség, amely általában kínai kelből, esetleg uborkából, retekből készül. Az interaktív bemutatón Csécsei Lászlótól, a koreai ételeket is kínáló Jankovich Kúria és Étterem séfjétől lesheted el az autentikus kimchi készítés módját, és az eredményt haza is viheted magaddal.

Jegyár: 2400 Ft/fő

ALAPOK ÉS MESTERFOGÁSOK: TELJES KIÖRLÉSŰ KOVÁSZOS KENYÉR – SIMONYI KRISTÓF, KÓPIC PÉKSÉG

MÁJUS 18. SZOMBAT 18:30

A workshopon kövesmalmi rozs, tönköly, búza és alakor lisztekből készült kenyereket kóstolunk és sütünk – miközben átvesszük a kovászos kenyérsütés folyamatát és a teljes kiőrlésű lisztek sajátosságait. Kristóf kezei közül kenyerek ezrei kerültek már ki, a teljes kiörlésű kenyér pedig a specialitásának számít, így biztosan a legjobb helyen leszel, ha ez a kategória érdekel!

Jegyár: 2400 Ft/fő

BEVEZETÉS A KOVÁSZOLÁS REJTELMEIBE – ORMÓS GABRIELLA, KOVÁSZLABOR – JENŐI PÉKSÉG

MÁJUS 19. VASÁRNAP 12:30

Szeretnél mindennap egészséges és finom kenyereket tenni a családi asztalra? Szeretnéd megérteni, mitől más egy igazi kovászos kenyér és mi a különbség az élesztővel és a természetes kovásszal készült kenyerek egészségre gyakorolt hatása között? Merülj el a kovász világában, értsd meg a működését és sajátísd el a kovászos kenyér készítésének minden fortélyát!

Jegyár:2400 Ft/fő

A STREET KITCHEN BEMUTATJA: MENTES ÉTELEK MADARÁSZ KINGÁVAL

MÁJUS 19. VASÁRNAP 14:30

Kíváncsi vagy hogyan készíthetsz gluténmentesen is isteni finom ételeket? Akkor csatlakozz Kingához a Street Kitchen workshopján, és less el minden tippet és trükköt a mentes főzéssel kapcsolatban! Segítségével megtanulhatod, hogyan nem kell lemondanod a fantasztikus ízekről a gluténmentes konyhában sem.


Jegyár: 2400 Ft/fő

SÖR A SÜTIBEN? – KÖVÉRNÉ KALMÁR MÓNIKA, MÓNISÜTI CUKRÁSZDA

MÁJUS 19. VASÁRNAP 16:30

A Balaton legismertebb tortakészítője, a szakmai körökben csak “Sütis Móni”-ként ismert Kalmár Mónika egy rendhagyó program keretében bemutatja, hogy a sört nemcsak inni, de enni is lehet, akár süti formájában is! A workshopon egy brownie-szerű tészta készül krémsajtos-tejszínes krémmel a tetején. Hogy hogyan kerül bele a sör? A programon számos más hasznos tudnivaló mellett ez is kiderül majd.

Jegyár: 2400 Ft/fő

A paprikát pedig a többi között azért találtuk fontosnak, mert az egész világ innen ismer minket.

Eközben van egy kis “dohos illata” is: még nem törődtünk eleget azzal, hogy feldobjuk valamivel, megújítsuk és megmutassuk a világnak, hogy nem csak birkapörköltért, gulyáslevesért érdemes Magyarországra jönni.

Jókuti Anndrás, a program másik házigazdája

A #gasztroworld kedvenc programjai a gasztroszínpadon!

DÍJNYERTES CHILIK: A KISKERTTŐL A VILÁGSIKERIG – CHILI HUNGÁRIA MANUFAKTÚRA ÉS GABKO CHILI

MÁJUS 17., PÉNTEK 16:00

Erős kezdés a fesztivál gasztroszínpadán: két befutott hazai chilitermelő mesél nemzetközi sikerekről, megszállotságról, az alapanyagok fontosságáról, miközben verejtékes munkájuk eredményét is meg lehet majd kóstolni.

KOKTÉLOK A GASZTRONÓMIÁBAN – SOCIÉTÉ BUDAPEST ÉS GREY GOOSE & MARTINI

MÁJUS 17., PÉNTEK 17:00

A Société Budapest vezető séfje, Krasznai Norbert és cukrászséfje, Barna Zsanett a tavaszi étlapjuk három különlegességét hozza el a színpadra, amikhez Gózon Péter, a Grey Goose és a Martini márkanagykövete három izgalmas koktélt készít. Mindannyiuk számára fontosak a kiváló alapanyagok és a kreativitás, hiszen csak így lehet magas minőségű gasztronómiai élményt nyújtani, és ezt egy kóstoló keretében a közönségnek is be fogják bizonyítani!

A NOMÁTÓL TIRANÁIG – BLEDAR KOLA (MULLIXHIU, TIRANA)

MÁJUS 17., PÉNTEK 18:00

Különleges vendégnek számít a közeli, de mégis távolinak tűnő Albánia legjobb éttermét, a Mullixhiu-t megalapító Bledar Kola, aki olyan neves éttermekben gyűjtött inspirációt az albán konyha megreformálásához, mint a Noma vagy a Fäviken. A színpadon két helyi különlegességet készít: trahana-t, ami gabona, joghurt és vaj erjesztett tésztájából készül, valamint fli-t, ami tulajdonképpen egy millefoglie, azaz sok tésztarétegből álló krémes, ráadásul ezekhez egy olivalevélből készült teát is felszolgál majd.

KULTÚRÁK TALÁLKOZÁSA – KONSTANTIN FILIPPOU** (BÉCS)

MÁJUS 17., PÉNTEK 19:00
Photo By Per-Anders Jörgensen

A tavalyi fellépőnk, a Steirereck után ismét egy bécsi két Michelin-csillagos étterem séfje mutatkozik be a Gourmet színpadán: a saját éttermét vezető Konstantin Filippou, akinek nem csak az osztrák és mediterrán ízeket vegyítő fine dining konyhája izgalmas, de személyes története és személyisége is magával ragadó. Ha nem kóstoltál még két csillagos ételt, akkor most itt a lehetőség, hiszen Filippou az étterem egyik emblematikus ételét készíti és kínálja a nézőknek!

KAMUT, NEM KAMU! – ARTIZÁN PÉKSÉG

MÁJUS 18., SZOMBAT 13:00

A pesti belváros egyik legjobb péksége, a kizárólag helyben sült, adalékmentes és kiváló minőségű pékáruiról ismert Artizán tulajdonosa, a fél világot megjárt Fekete Gergő beszél a valódi kézművességről, miközben kamut lisztből és kovásszal készít egy remek focacciát, amit a nézők természetesen meg is kóstolhatnak majd.

CSÍRAMÁLÉ KÖVESKÁLRÓL – KŐVIRÁG ÉTTEREM

MÁJUS 18., SZOMBAT 14:00

Az ismert vidéki étterem ifjú séftehetsége, Tóth Pál olyat hoz a színpadra, amit kár lenne kihagyni: a címben említett ősi magyar desszert mellé lesz barnasörös keksz, de angusmarhából is készül majd egy remek fogás. Az ételek mellé desztillált hangyákból (igen, hangyákból) készült sört lehet majd kóstolni, amelynek receptjét is megismerhetjük majd.

A FŐZÉS GYEREKJÁTÉK! – PESTI ISTVÁN (PLATÁN ÉTTEREM)

MÁJUS 18., SZOMBAT 15:00

Pesti István, a legjobb vidéki éttermek között számontartott tatai Platán Étterem séfje nem először áll a Gourmet színpadára, viszont ezúttal nem egyedül, hanem különleges vendégekkel érkezik: a népszerű főzőműsorból ismert gyerekekkel főz majd közösen. Hogy pontosan mit hoznak magukkal az maradjon meglepetés, egy azonban biztos, a jókedvet és a kacagást nem felejtik otthon!

A TORTA, MINT FESTŐVÁSZON – HORVÁTH ALEXANDRA (EGY CSIPET TORTA)

MÁJUS 18., SZOMBAT 16:00

Az egyedi tortáiról és desszertjeiről ismert Horváth Alexandra, az Egy csipet torta tortastúdió tulajdonosa műhelytitkokat oszt meg, miközben a mai trendeknek megfelelően művészi módon díszit fel két tortát. A végén persze kóstolni is lehet majd, és az is kiderül, hogy mi fán terem a ruby csokoládé.

ÁZSIA MESTERFOKON – RÁCZ JENŐ

MÁJUS 18., SZOMBAT 17:00

Rácz Jenő egyike azon keveseknek, aki külföldön szerzett Michelin csillagot, ráadásul igen fiatalon. A Konyhafőnök műsorból ismertté vált séf igazi szakmázós előadást tart, amelyben többek közt szó lesz pikáns glézről, deaktivált élesztőkrémről, karbonizált zöldalmáról, Dashi zseléről, és persze az umami ízhatásról is. A Shanghai-ban eltöltött évek egy ázsiai hangulatú ételben tükröződnek majd vissza, amit mindenkinek érdemes lesz megkóstolnia!

MŰVÉSZET ÉS SZENVEDÉLY A TÁNYÉRON – LEE JONG-KUK (LEE JONG-KUK 104*, SZÖUL)

MÁJUS 18., SZOMBAT 18:00

A Gourmet történetében először lép színpadra tengerentúli Michelin-csillagos séf, nem is akárki: Lee Jong-kuk, a szöüli művészséf, aki nem csak maximalizmusáról és autentikus, egyben kortárs fine dining ételeiről, de az évtizedekig érlelt szószairól és pasztáiról is ismert. A színpadon nemcsak hitvallását, de egyik ikonikus ételét (black food) is megismerhetjük!

OROSZ ÍZLÉS ÚJRAKÖLTVE – IVAN ÉS SZERGEJ BEREZUTSZKIJ (TWINS GARDEN, MOSZKVA)

MÁJUS 18., SZOMBAT 19:00

Az orosz és egyben a nemzetközi csúcsgasztronómiába alig másfél éve berobbanó Twins Garden ikerséfjei arra szövetkeztek, hogy a helyi alapanyagokért való rajongásukat a lehető legkifinomultabb formában másokkal is megosszák. Az ország méretét, klimatikus és kultúrális sokszínűségét tekintve ez nem kis feladat, ráadásul mindezt megpróbálják majd egy ételbe sűríteni a műsor végére.


A CROISSANT SZTORI – FREYJA PÉKSÉG

MÁJUS 19., VASÁRNAP 13:00

Az idei év egyik legsikeresebb fővárosi üzletnyitása a Freyja Pékségé, ahol minden a croissant körül forog. A croissant sztorit Dormán Péter alapító meséli majd, miközben a kovásszal és sok vajjal készülő leveles tészta rejtelmeibe is beavatja a nézőket. Ha nem jutottál el a Szövetség utcai üzletbe, akkor itt az ideje tökéletes croissant kóstolni!

FÜLÉTŐL A FARKÁIG – MAX STIEGL (GUT PURBACH, BURGENLAND)

MÁJUS 19., VASÁRNAP 14:00

Max Stiegl, az osztrák gasztronómia egyik fenegyerekének előadásából kiderül, hogyan inspirálta a francia konyha a hagyományos burgenlandi ízek felfrissítésére, és miért rajong annyira a belsőségekért, amiért még Antony Bourdain is tett egy kitérőt hozzá. Max a Gourmet színpadán sem nélkülözi majd a kreativitást, tormás húst készít sörrel.

MANGALICA: A TERMELŐTŐL AZ ASZTALIG – FEKETE ZSÓKA ÉS TÓTH SZILÁRD

MÁJUS 19., VASÁRNAP 16:00

Minden évben terítékre kerül egy alapanyag, amelynek témáját a termelőtől az asztalig feldolgozzuk. Idén a magyar gasztronómia egyik büszkeségére, a mangalicára esett a választásunk. Ehhez két szakavatott vendéget hívtunk meg: Fekete Zsókát, mangalicatenyésztőt és Tóth Szilárdot, a tavalyi Gourmet díjazott séfjét, aki nemcsak a konyhában mangalicarajongó. Főzés és kóstolás közben Szilárd hamarosan nyíló új étterméről is mesél majd.

POHNER ÁDÁM (KISTÜCSÖK) ÉS A BOCUSE D’OR CSAPAT

MÁJUS 19., VASÁRNAP 17:00

A Bocuse d’Or rangos világversenyén előkelő helyen végző magyar csapat idén is bemutatkozik a Gourmet közönségének. Pohner Ádám és Csillag Richárd séfek Segal Viktor coach-csal kiegészülve mesélnek majd az idei verseny kihívásairól, de közben a kezük sem áll meg, hiszen több ételt is elkészítenek majd a nézők kedvéért: lesz Szent Jakab kagyló, szemesi zöld spárga, tojássárgája ravioli és pastis szósz, igazán méltó befejezést adva ezzel a gasztroszínpad programjainak.


Külön programok a gyerekeknek és kóstolók a felnőtteknek!

A szervezők a legkisebb látogatókra is gondoltak: nullától egészen 14 éves korig három különböző gyerekhelyszínen várja őket játszóház és olyan ingyenes programok, amelyeken a nemzetek kenyereivel vagy a cukrászok munkájával ismerkedhetnek. A rendezvényre való belépés ráadásul 14 éves korig ingyenes. A felnőttek nem csak a fesztivál saját, az osztrák Spiegelau által készített kóstolópoharát vihetik haza, de még számos impulzust is a belépőjegy mellé járó bor-, sör és whiskey-kóstolókról.

A napijegy és a bérlet április 30-áig kedvezményes elővételi áron, 3.900 és 7900 forintért szerezhető be.

Az egy érintéssel működő kártyák mellett a fesztivál névadó támogatója, az OTP Bank közreműködésével már az okostelefonunkkal is fizethetünk az idei Gourmet Fesztiválon.

A gyors fizetéshez elég csak digitalizálnia az alkalmazásban a betéti vagy hitelkártyáját, majd ezt követően bárki élvezheti a kényelmes mobilfizetést.

A kártyák digitalizálásban a bank standjánál segítenek, de a mobilfizetés is kipróbálható. A látogatók három fenséges macaront vásárolhatnak 100 Ft-ért. A befolyt összeget jótékony célra, a Kézenfogva Alapítvány most induló Green Jupiter Truck projektjére ajánljuk fel!

mondta Nagy Zoltán Péter az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatója.

Részletes program, menüsor és jegyvásárlás a fesztivál weboldalán!

A képek és a tartalom forrása az OTP Gourmet Fesztivál, minden jog fenntartva!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.