Idén május 10. és 12. között rendezi meg a Fehér Nyúl BBQ Team a második Füstös Nyúl Kupát, amelyen számos programmal és versennyel várják a füst és a húsok szerelmeseit!

A tavalyi egynapos baráti BBQ házi verseny mára egy komoly háromnapos rendezvénnyé nőtte ki magát, amelyet a Fehér Nyúl Sörfőzde és a Fehér Nyúl BBQ Team indított útjára. Nem titkolt célja, hogy egy barátságos barbecue összecsapás keretein belül közösségi szórakozást nyújtson a már itthon is jelenlévő BBQ versenyzői gárdának. Amiben az idei év még különlegesebb, hogy Magyarországon először lehet megismerni az SCA steaksütő versenyzés világát.

De mi is az az SCA?

A nemzetközi Steak Cookoff Association (SCA) célja a versenyszerű steaksütés, avagy a “Steak Cookoff” sportágának építése. Brett Gallaway és Ken Phillips 2013-ban hozta létre a szervezetet az Egyesült Államokban.  Az SCA mind a versenycsapatoknak, mind a rendezvényszervezőknek segítséget nyújt egységes és érthető szabályok biztosításával az egyenlő versenyfeltételek megvalósításában.

Az “SCA ligában” a 2018-as év 180 rendezvényt hozott a világon. Az Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában, Belgiumban, Ausztriában, Olaszországban, Mexikóban, Svájcban, a Karibi-térségben és Új-Zélandon is megrendezésre került legalább egy SCA veseny, idén pedig már Magyarország is csatlakozik.

A hétvégén remélhetőleg csodás időjárás mellett kerül megrendezésre a Füstös Nyúl Steak & BBQ Kupa 2019.

Május 10-én  pénteken az SCA steak bírálói képzés és a Steak Workshop a Fehér Nyúl Sörfőzdében lesz. A hivatalos minősítést szerző bírók a többi nemzetközi versenyen is részt vehetnek bíróként és élvezhetik az SCA tagság nyújtotta előnyöket. A Steak Workshopon résztvevők pedig már másnap megmutathatják tehetségüket, hiszen szombaton reggel indul az egy napos Steak sütő verseny és a két napos BBQ Kupa.

Helyszíne a megújult, Kobuci kert lesz Óbudán, ahol szombat este Bohemian Betyars és Parno Graszt koncert lesz, amelyre a jegyet a Kobuci weboldalán tudjátok megvásárolni.

Az SCA Steak viadalon résztvevő versenyzők, saját sütőn elkészített – a szervezőktől kapott – ribeye avagy rostélyos steak kategóriában mérhetik össze tudásukat. A verseny 10:00 és 13:30 között zajlik,  a szövetség által kirendelt képviselővel (SCA Rep – Petra Rebenstorf), és már kora délután meg is születik a nyertes, aki nem csak a 150.000 Ft-os fődíj, hanem a “Golden Ticket” tulajdonosa lesz. Irány Amerika!

Szombat délutántól a részt vevő BBQ  csapatok már a háttérben dolgoznak, hogy másnapra a nyertes versenydobozok kerüljenek a BBQ bírák elé!

A meghívásos BBQ viadalon a Fehér Nyúl BBQ Team (FNYBBQT) címvédőként várja egy újabb kihívásra az olyan csapatokat, mint a
BodrogSmoker BBQ Team, a MeatMasters BBQ&Grill és a tavaly már bizonyított Picigurman BBQ & Grill, valamint a Vörös Meteor Barbecoa, illetve az országban egyedülállóan kétszeres Grand Champion címmel rendelkező BBQ SunCity Szeged csapatát.

Vasárnap délelőtt először a meghívásos BBQ bajnokság bírálására regisztrált bírók eligazítására kerül sor, majd a BBQ csapatok csirke / oldalas / sertés / szegy beadása zajlik 12:00 és 13:30 között.

Fontos kiemelni, hogy a BBQ kupa a nemzetközi barbecue versenysztenderdek szerint kerül megrendezésre, ahol egy füst alatt készítik el a hagyományos versenynégyest a csapatok: a csirkét, a sertésoldalast, a sertéslapockát és a marhaszegyet.

A versenymester Bogdán Róbert lesz.

A Füstös Nyúl BBQ Kupa eredményhirdetéséig szeretnénk a versenyre készített húsokból kóstoló tálakat összeállítani, amelyeket a Kobuci standjánál lehet majd megvásárolni.

mondta el nekünk Csepregi András, a Füstös Nyúl Steak & BBQ Kupa 2019 egyik szervezője.

Ha valaki csak nézelődne, kíváncsiskodna vagy szurkolna, akkor mindkét versenynap 10 órától az eredményhirdetések végéig megteheti ezt. Az érdeklődőket a Kobuci konyhájának választéka várja szeretettel, BBQ ételekkel, a craft beer standja pedig sörrel a Fehér Nyúl Sörfőzdétől .

dav

Hiszen a sör nem maradhat el!  A Fehér Nyúl Sörfőzde és a Fehér Nyúl BBQ Team kifejezetten erre az eseményre készítette el a Smoky Rabbit sörét, amelynek alapját az általuk wood2smoke cseresznyefa porral füstölt maláta adja. A sör maibock tipusú, és kíválón kapcsolódik a két eseményhez, hiszen a steakhez és a BBQ ételekhez is passzol.


A FNYBBQT tagjaival beszélgettünk kicsit a Füstös Nyúl Kupa részleteiről.

Kérlek mutatkozzatok be, kik alkotják a Fehér Nyúl BBQ Team – et?

Sziasztok, mi vagyunk a Fehér Nyúl BBQ Team, egy baráti társaság, tagjai András, Benedek, János, Szasza, Mike és tiszteletbeli tagunk Sanyi a tacskó.

Ez a második Füstös Nyúl Kupa, mióta tervezitek, hogy elindítjátok ezt a versenyt? Mi a sztori?

Az első, 2017-es tállyai BBQ versenyünk után fogalmazódott meg az az ötlet, hogy jó lenne a közelben csinálni egy könnyed, felkészülési jellegű versenysütést pár baráti csapattal.

Ez lett tavaly június elején az első Füstös Nyúl Kupa, amire még nem terveztünk sok csapatot elhívni, főleg a jó hangulatra és a “learning by doing” stílusra helyeztük a hangsúlyt.

Velünk versenyzett a Debrecz’N’BBQ és a Picigurman csapata a Fehér Nyúl Sörfőzde udvarán. Mivel nagyon jól sikerült, ezt tovább gondolva  jött az ötlet a SCA Steak verseny meghonosítására, és így jutottunk el az idei versenyhez.

Ez már több csapatról szól, méretei miatt már nem a főzde területén kerül megrendezésre, de megőriztük az eredeti koncepciót:

BBQ barátok együtt sütnek és egy újabb próbatétellel készülnek a következő versenyekre.

A mostani rendezvény Magyarország első SCA nemzetközi steaksütő versenye, ez nem meghívásos rendszerben zajlik, bárki részt vehet, aki úgy gondolja, hogy ő hivatalos elismerést is szeretne kapni a tudományáról.

Milyen célokkal indítottátok útjára ezt az eseményt?

Minden versenycsapat életében kulcsfontosságú a gyakorlás, szerettünk volna erre egy olyan alkalmat biztosítani, hogy a gyakorlásnak azért tétje is legyen, évközben, még a nemzetközi BBQ szezon felpörgése előtt.

Ezt tovább gondolva szeretnénk nagyobb bepillantást biztosítani a barbecue versenyekbe, megtapasztaltatni ennek örömét és megadni a kezdőlökést a bírói képesítések vagy a versenyzés irányába.

Múlt évben megismerkedtünk a steak sütő verseny szépségével és úgy gondoltuk ez a kettő tényleg nagyon jól elfér egymás mellett, szóval, hadd szóljon!

A BBQ mellett a steak is kiemelt szerepet kap. Hogyan egyeztethető össze a barbacue világával?

A BBQ-t remekül kiegészíti egy SCA verseny, ahol nem csak steak, hanem számos egyéb izgalmas kategóriában lehet indulni (jövőbeni terv ezek meghonosítása is valamint a barbacue verseny első napja kíváló alkalom a BBQ versenyzőknek, hogy még valamivel lefárasszák magukat :D)

Egyébként nem titkolt célunk, hogy meggyökereztessük itthon a Steak Cookoff Association nemzetközi bajnokságát.

Ez egy rövidebb esemény, egyszerűbben körülírható feladat: a rendező által biztosított két szelet rostélyos (ribeye) steaket kell közepesen átsütöttre (medium) elkészíteni, tetszőleges sütési technikával, fűszerezéssel.

A kettőből a versenyző által jobbnak ítélt hús egyben, köret, díszítés és sallang nélkül már mehet is egy egységes dobozba a zsűrinek, a másikat pedig el lehet fogyasztani.

A bírálás duplavak rendszerben történik, Íz, Átsütöttség, Állag, Megjelenés, Összhatás kategóriákban értékelik az összes beadott húst, a legmagasabb pontszámot elérő a győztes.

A verseny az európai bajnokságban pontszerző esemény, a győztese a 150 000 Ft-os fődíjon kívül elnyeri a SCA World Championship amerikai döntőjére meghívást biztosító “Golden Ticketet”.

Itt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a steak – ek a verseny után nem kóstolhatóak a nagyközönség számára, hiszen ezek elsődlegesen a bíráknak készülnek. Akik szeretnék megízlelni azokat, jelentkezzenek bírónak, és vegyenek részt a versenyzők értékelésében is!

Ez egy szakmai találkozó, vagy bárki részt vehet az eseményen?

Egyik esemény sem igényel semmilyen szakmai előképzettséget! Aki részt vesz a bírói tanfolyamunkon, az megkapja a SCA Certified Judge képesítést és szombaton (vagy bármelyik SCA világversenyen) zsűrizhet.

A steaksütő versenyen való induláshoz még erre sincs szükség: a részvételi díj befizetésén kívül kizárólag annyi felszerelés szükséges, amivel az induló kényelmesen el tudja készíteni a két szelet steaket.

Aki a BBQ iránt érdeklődik, az még jelentkezhet az utolsó szabad BBQ bírálási helyekre, ahol minden zsűrizéshez szükséges információt elmondunk vasárnap délelőtt.

Hagyományteremtő esemény lesz?

Mindenképp szeretnénk tradíciót teremteni, másodszorra szervezzük meg az eseményt és egyre nagyobb az érdeklődés, egyre többen jelezték, hogy szeretnének jövőre a BBQ versenyen indulni, reméljük, hogy ez már a hagyományteremtés.

A Füstös Nyúl Kupa fizikai valójában egy vándorkupa. Reméljük évről évre új csapathoz kerül.

A sör is fontos szerepet kap a rendezvényen?

A pedigrénkből adódóan nem engedhetjük, hogy ne készüljünk valami különlegessel, így kifejezetten erre az eseményre készült a Fehér Nyúl Sörfőzde Smoky Rabbit söre, fajtáját tekintve füstölt maibock (májusi bock) típusú sörrel.

Ez a sörtípus remekül illik a sült húsokhoz, szerintünk nektek is tetszeni fog!

A workshopokra és a steak versenyre bárki regisztrálhat a Füstös Nyúl Kupa weboldalán.

FNYBBQT

Soroksári út 110-112


2 gondolat “Füstös Nyúl Steak & BBQ Kupa 2019. a Fehér Nyúl Sörfőzdével!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.