A BBQ portrék következő részében Rédl Györggyel a BBQtyák alkotójával beszélgettünk az indulásról, alkotásról, szószokról és természetesen a kutyákról.

Szeretnénk útjára indítani egy olyan sorozatot, amely bemutatja a hazai barbecue társadalom legikonikusabb személyiségeit, társulásait, akik megváltoztatják a hazai vendéglátásról alkotott képünket, ez lett a BBQ Portrék.

Nem is emlékszem már mikor találkoztunk először, de az biztos, hogy a hazai barbecue közösség egyik fontos eseményén, a Tállyán megrendezett KCBS versenyen futottunk össze először személyesen. Már akkor megfogadtam, hogy ki fogom próbálni Gyuri (ha nem haragszol meg) híres BBQ mártásait és a ketchup, vagy nevezzük nevén Kutychupját. Már jóval a verseny előtt szerveztük, hogy átadja számomra az értékes szállítmányt, de végül is házhoz mentem érte, és nem csalódtam. Ismerjetek meg egy pozitív, elszánt embert, aki igazán megérdemli, hogy megismerjék!

Mesélj nekem a BBQtyák történetéről, hogy indult el ez a brand? Kik a BBQtyák?

Az új alapanyagok kipróbálása mellet mindig érdekeltek az új ételkészítési technológiák, ezen belül is leginkább a húsok különböző elkészítési lehetőségei izgattak.

Ezért esett a választásom kezdetben egy Weber grillre, amiben direkt és indirekt sütést is lehet alkalmazni. Innen már egyenes út vezetett a Barbecue-szerelemhez.

2015 nyarán hozott össze a sors Horváth Zsolttal (KicsiZsó Reggeliző és Kávézó – szerkesztőség), a BodrogSmoker atyjával, aki azóta is jó barátom.

Általa ismertem meg az igazi BBQ szmókert és 2016-ban úgy döntöttem, hogy elindítok egy saját vállalkozást. Hónapokon át sokat gyakoroltam, sütögettem, szószokat főztem, rubokat kevertem és kialakult egy ízvilág, ami úgy gondolom, jellemző rám.

A BodrogSmoker team

És kik is a BBQtyák?

Ha az állatokra gondolunk, akkor a kutyáink a BBQtyák, ha pedig az emberre, akkor Én, általában egyedül csinálom a rendezvényeket.

Nagyobb megrendelés esetén szoktam segítséget hívni.

Azt tudom, hogy számodra fontosak a kutyák, tudatos volt a névválasztás?

A kutyaimádat gyermekkorom óta elkísér.

Jelenleg négy saját kutyánk van, és mindig van egy ideiglenesen befogadott, gazdikereső mentett kutyusunk is. Ha látok egy kóbor kutyát nem fordítom el a fejem, megállok az autóval vagy leszállok a hévről, megpróbálom befogni és hazajuttatni. Egy saját chipolvasóval megkönnyítettük a dolgunkat, így nem kell állatorvoshoz futni, ha találunk egy kutyust.

Ami a névválasztást illeti, nem volt tudatos, de agyaltam pár napot mire eszembe jutott ez a frappáns szóösszetétel.

Azt látom, hogy a termékkörötök megoszlik, vannak a kifejezetten barbecue sütésekhez felhasználható specifikus szószok, és vannak az olaszos hangulatú pestók. És közben még ott vannak a mindennapi fogyasztás mellett, sokféle felhasználhatósággal bíró Ketchupok is.

Mi alapján határoztad meg, hogy mit fogsz gyártani?

Elsősorban BBQ szószokat szerettem volna készíteni, de mivel sok felhasználatlan alapanyag maradt pl. paradicsom, kápia paprika és a sok fűszernövény, amik kellettek a szószokhoz, így elkezdtem ezeket is összerakni, a vásárlók nagy örömére.

A BBQ – mártások saját fejlesztések? Ezeket már verseny körülmények között is kipróbáltad?

Igen abszolút saját fejlesztés az összes termék.

Eddig két versenyen indultunk vele és tettük a húsokra, de rá kellett jönnünk, hogy ez nem oda való. A verseny BBQ más kategória, teljesen más állagú, ízű szószokat kíván. De nem keseredtünk el, a versenyeken örülnek az odalátogatók a házi készítésű szószoknak, előszeretettel vásárolják, és ezzel otthon is életet adnak az ételeiknek.

Terveink közt szerepel kimondott szósz-versenyen elindulni velük, szerintünk van esélyük.

Hogyan kedvelted meg a füstön sütés stílusát?

Amikor megvettem a Webert, ajánlottak hozzá egy könyvet, abban láttam, hogy alkalmas indirekt sütésre (BBQ) is. Aztán utána néztem az interneten és akkor akadtam rá a Nyárspolgár blogjára, mely igazán inspiráló volt. Rögtön szaladtam is füstölőfát venni, és menthetetlenül a BBQ szerelmese lettem. 

Tudom rossz kifejezés, de ezek kézműves termékek. Mennyire tudsz fejlődni, milyen lehetőségeket látsz a jövőben a termékkínálat kiterjesztésére?

Egyelőre szeretném az embereket jobban megismertetni a meglévő termékekkel, hiszen még csak tavaly júliusban kezdtem el árusítani őket. Kevesen ismerik még ezt a márkát.

A BBQ szószok ízesítésére vannak már tervek. A jövőre pedig már van egy új termék-ötletem is: egyelőre csak saját használatra készítettem zöldparadicsomból lekvárt és chutneyt. Igen ütős lett, szerintem ott lesz az állandó termékek között.

Azóta több termékkel is bővült a BBQtyák kínálata többek között van már medvehagymás pesto és tormás barbecue szósz is.

Szeretnél bővülni, milyen célokat, lehetőséget látsz a BBQtyák – ban?

Jövőre szeretnék a meglévő terület nagyobb részén megtermelni az alapanyagokat, a zöldségeket és fűszernövényeket, így még több terméket tudunk majd előállítani, mert az eddigi visszajelzések azt mutatják, hogy szükség lesz rá.

A Kutychup egy igazán jól sikerült termék, a recept kifejlesztése során milyen inspirációk voltak benned? Honnan jött az ötlet, hogy ketchupot készíts?

Köszönöm, a gyermekeim is nagyon szeretik. Szerettem volna, hogy inkább házi ketchupot fogyasszanak a bolti helyett. Először miattuk készült el ez a termék, s mivel a gyermekek őszinték és tetszett nekik, gondoltam a felnőttekkel sem lesz gond.

Igazán jó volt a paradicsom termés, így nem volt kérdés, hogy ennek az igazán húsos zamatos paradicsomnak mi legyen a küldetése.

A BBQ mártások ízvilágában kifejezetten merész voltál, mi alapján jött az ötlet a málnás, vagy a pálinkás szósz elkészítéséhez?

Igyekeztem a szokásostól egy kicsit eltérni.

A málna adott volt, szintén saját termesztésű és ha már megtermett, gondoltam összehozom a szósszal, nagyon jól működik, a málna savanykás íze eszméletlen jól passzol a BBQ szószhoz.

Mivel az Amerikai BBQ szószok whisky-vel készülnek, így adott volt, hogy legyen egy „magyarosított” alkoholos verzió.

Mesélj a pestórol, ez, hogy kapcsolódik a termékkörbe, kifejezetten minőségi termék, amely nagyon sokszínű felhasználást tesz lehetővé. Mennyire volt fontos, hogy minőségi alapanyagokat alkalmazz?

Amikor megfogalmazódott bennem, hogy szószokat szeretnék készíteni, egy dolgot tudtam biztosan, hogy csakis saját termesztésű zöldségekből, fűszernövényekből szeretném előállítani őket.

Szeretjük a jó pestót és sok salátát fogyasztunk általában pestóval. Mivel igen sok fűszernövényt ültettem, ezért elkezdtem saját részre csinálni pestó-t, amelyek nagyon jók lettek.

Így jött ennek a terméknek az ötlete.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.