Az idei Gourmet Fesztivál volt a leglátogatottabb esemény a rendezvény történetében.

Számunkra is megtisztelő volt, hogy részt vehettünk rajta, élményeinkről és kedvenceinkről is beszámolunk.

ZuzmÓ Geurilla BBQ & Catering

Budapesten az ország legjobb séfjei és éttermei mellett számtalan kiállító mutatkozott be a Millenáris Parkban megrendezett Gourmet Fesztiválon.

Megkóstoltuk, átéltük és rengeteg pozitív élménnyel tértünk haza a fővárosból, hogy most meséljünk mindarról, amit tapasztaltunk.

Black Swan

A Gourmet Fesztivál a hazai gasztronómiai közélet egyik legnagyobb színpada, ahol barátok és szakemberek találkoznak a kulináris világ szerelmeseivel, hogy kóstoljanak és tapasztalatokat cseréljenek arról, amit a legjobban szeretnek, az ételekről! Rengeteg program, neves hazai és külföldi séfek, valamint számtalan kiállító várta az éhes vendégsereget, hogy megismerkedjenek a magyar és a nemzetközi konyha kiválóságaival. Itt mindenki megtalálta mindazt, ami az ízlésének megfelelt, a Michelin csillagos éttermeken keresztül, a magyar vendéglátás sokszínű képviselőin át, olyanok is akik a bisztró stílusban jeleskednek, vagy a street food – ban, de a BBQ is megjelent, mint egy közkedvelt műfaj.

Csíramálé, Tóth Pál séf, Kővirág

Kedvencünk számtalan volt, nem szeretnénk egyet sem kiemelni, hiszen mind a maga nemében kitűnő volt. Olyan éttermek ételeit kóstolhattuk mint a friss csillagos Babel Budapest, a Beefbar Budapest, a Bori Mami, a Kobuta, a Textúra Étterem, a PalKonyha, a Salon Restaurant, Macesz Bistro, a Sütizz Cukrászda és a +52 Etyek. Találkoztunk régi ismerősökkel és új barátokat is szereztünk, remek nap volt, számtalan pozitív élménnyel.

+52 ETYEK & GASTROHACK

Stoller Márton

Etyek legújabb rendezvényhelyszínén minden a gasztronómia körül forog. A füst és buborék nászát itt minden alkalommal megünneplik. A füstben prémium alapanyagokból készült grill- és BBQ ételek forgolódnak tapasztalt grill- és tűzmestereik, valamint gourmet szakértőik felügyelete mellett. Tandoori amforákban roskad a tűz, nyárson pirulnak a falatkák. Pezseg a habzó, habzik a pezsgő, tekeregnek a buborékok. A borvidék legjobbjai mellett messziről érkezett különlegességeket is lehet kóstolni. A Gourmet – re igazán szuper kínálattal készültek!

BBQ Libamell és Marhaszegy pastrami

A +52 pastramija egyszerűen zseniális volt, amelyet fermentált zöldségekkel, többek között zöld eperrel és kevert salátával tálaltak.

A pastrami egy legendás étel, amelyet olyan szakemberek készítettek el, mint Stoller Márton, vagy Lendvai Zoltán, illetve a Gastrohack – től Czinege Tamás.

A pastramit egy saját készítésű zsemlébe helyezték, amit ott a helyszínen kemencében készítettek el.

Az idei gourmet egyik kedvence volt számomra.

Gasztroworld
Lendvai Zoltán

Sörös Sable Breton, Ipa fagylalttal

Sokféle desszertet kóstoltam már, és mindig kedveltem a harmonikus ízeket.

A sütemény alapját egy vajas, francia keksz adta a Sable Breton, amelynek különlegességét a sör adta, a desszertet az üdítő ipa fagyi dobta fel.

A +52 desszertje jól illet a kínálat lezárásához, és hozta azt, amit egy ilyen eseményen elvárunk.

Különleges és hangulatos, és ami nem utolsó szempont, finom!

Gasztroworld

BABEL BUDAPEST – NOKEDLI ÉS POLIP

Az idei friss csillagos étterem a hagyományos és közkedvelt fogását hozta ki a Gourmet Fesztiválra. A 2019 – es Michelin Main Cities of Europe katalógusába újoncként bekerült egy csillagos Babel étterem idén is kitett magukért. A már megszokott fogásuk a “tojásos nokedli, szarvasgomba, saláta” mellett egy igazán különleges hangulatú étellel érkeztek, amelyben a polipot serclimorzsával dobták fel.

Tojásos nokedli, szarvasgomba, saláta

A tojásos nokedlit sosem kedveltem igazából, ameddig meg nem kóstoltam a Babel egyszerű, letisztult fogását, amelyben az ízek és a textúrák jól kiegészítik egymást.

Egyszerű mégis komplex fogás, amely új magasságokba emel egy hagyományos magyar ételt. Nálam hozta a nyár hangulatát!

Gasztroworld

Sörben pácolt grillezett polip, paprika, serclimorzsa

Hogy melyik az a fogás, amelytől a Michelin kalauz tesztelője sem tudott a helyén maradni?

Ez természetesen a polip, amely a fesztiválon kapott egy igazán remek füstös ízt, ezt jól egészíti ki a paprika, és a serclimorzsa, amelyeket egymásra helyezve, egyfajta burkot alkotva tálalják.

Remek és igazán különleges fogás, amelyben a polip puha és omlós, amit a sörben pácolás tesz még egyedivé. Ízorgia, ami az illatokkal kezdődik, majd az aromákkal a szájban teljesedik ki!

Gasztroworld

BEEFBAR BUDAPEST – BURGER ÉS SÖRCLI

A Beefbar egyszerre elegáns és laza, éppúgy szól a húsimádókhoz, mint a vegetáriánusokhoz. A Beefbar-ban nem minden a steakről szól, de vitathatatlanul a világ legjobb minőségű húsainak lelőhelye, legyen szó Kobe-ról, Wagyu-ról vagy ausztrál, amerikai marhafajtákról. A Beefbar a luxus színvonalat hangolja össze a barátságos, könnyed környezettel és hangulattal, egy olyan éttermet kreálva Budapest null kilométerénél, a Lánchídnál, ahova bármelyik nap, bármelyik napszakában beugorhatunk barátokkal, családdal vagy akár üzleti partnereinkkel. A fesztiválra izgalmas fogásokkal készültek, amelyek közül kedveztek a burgerek rajongóinak éppúgy, mint a húsimádóknak.

Kobe&Angus miniburger, fermentált chili mayo
Kobe&Angus miniburger, szarvasgombakrém

A Beefbar Budapest mini burgereit már nagyon vártuk, minőségi alapanyagok felhasználásával készült fogadófalatok, amelyek beindítják a hangulatot.

A fermentált chili majonéz zseniális, Kovács Antal személyiség köszön vissza a házilag készült paprikakrémben, amely jól tükrözi a lenyűgöző szakmai hozzáállását!

Exkluzív, mégis végtelenül letisztult harapnivaló, amely elfér a tenyerünkben!

Gasztroworld

SÖRCLI–US Prime Black Angus Skirt, sörös-mazsolás gláz, marhatepertős sarok, marinált paprika

Az egyik kedvenc fogásunk volt, a marhatepertős sarokba rejtett Black Angus Skirt, amelyben a marinált paprika egybeolvadt a hússal és váltak egyé a sörös – mazsolás gláz édes ölelésében.

A sörcli új értelmet nyert, amelyhez a magas minőségű prémium alapanyagok adták meg az alaphangot!

Gasztroworld

BORI MAMI

Gyöngyös legexkluzívabb étterme ismét a Gourmet Fesztiválra csábított minket, igazán különleges fogásokkal. Szezonális, helyi eredetű alapanyagokból alkotnak, ezzel is szem előtt tartva a tudatosságot. Fontosnak tartják, hogy helyi termelőktől is vásároljanak, ezzel támogatva a fenntarthatóságot a családi gazdaságoknál. Hisznek az odaadó vendéglátásban, a tökéletes alapanyagokban.

Sándor Béla

Szarvasgombás lecsó

A lecsó újragondolva, mégis visszaadva a hagyományos ízvilágot.

A Bori Mami ismét hozta azt, amit elvárunk tőle. Gyönyörű tálalás, még fesztivál körülmények között is izgalmas aromák és textúrák. A megszokottól eltérő, könnyed, és igazán kigondolt fogás.

A lecsó, egy igazi nyári étel, amely feldobta a napunkat ezen a csodálatos májusi napsütéses délután, amely kilógott az idei májusi időjárásból.

Szívmelengető napsütésben, egy nagy kedvenc volt.

Gasztroworld

Nudli – vér – szilva

A Gourmet Fesztivál legizgalmasabb és legvártabb fogása volt. Izgatottan kóstoltuk meg, hiszen ritkán találkozunk ilyen izgalmas desszerttel.

Szabó Kevin, aki Szél Tamás mellett lett igazán ismert a Bocuse d’Or döntőjében, igazán izgalmas desszertet hozott a Mátra szívéből, Gyöngyösről.

A vér adta az alapot, azonban a vasas ízvilága egyáltalán nem érződött ki, sőt harmonikusan beleolvadt az egészbe.

Nem véletlen, hogy az idei Gourmet legjobb étele lett!

Zseniális!

Gasztroworld

KOBUTA

Palotai Csaba

Takács Lajos egy új szemléletű gasztroprodukcióval tért vissza a magyar kulináris világba, amelybe belecsempészi azt a szakmai tudást és zsenialitást, amelyet egykor az Olimpiában is megmutatott. Az új éttermet a japán precizitás és a tökéletességre való törekvés határozza meg. A Kobuta konyhájában Palotai Csaba van a séf segítségére, aki kitűnő partner, ha extrém dolgokról van szó.

Japán kolbász, kimcsi

A Kobutát nagy reményekkel vártuk, főleg azért mert nagyon tiszteljük azokat a szakembereket, akik ennyi elszántsággal végzik a munkájukat.

Annyira ráfagytunk a Gyozára, hogy a végén csak sikerült lemaradnunk róla, de reméljük, hamarosan pótoljuk.

A japán kolbász és a kimcsi hihetetlenül komplex ízvilággal hozta azt, amit elvártunk a helytől. Exkluzív és professzionális, mégis vérbeli fesztivál étel.

Gasztroworld

MACESZ BISTRO

A Macesz Bistro egy kelet-európai bisztró a Zsidó Negyed szívében. A magyar és zsidó konyha rejtett és közismert kincseivel, hagyományos és újragondolt ételekkel várja vendégeit. A folyamatosan megújuló kínálatról Tasnádi Ákos séf gondoskodik, aki az á la carte fogásokon túl a napi ajánlatban szezonális különlegességekkel színesíti a választékot. A Gourmet egyik meglepetése volt számunkra.

Thai humusz, fekete baguette

Az idei Gourmet egyik legmeglepőbb fogása, a Macesz Bistro Thai Humusza, amelynek sikere az egyszerűségében rejlik.

A humusz nagy kedvencünk, amelyet a nap bármely pontján képesek vagyunk fogyasztani.

A humusz ízei harmóniában voltak, jól párosult hozzá, a kuriózumnak tekinthető fekete baguette, amely a tintahal fekete tintájával lett színezve. Ez jó kontrasztot adott a humusz kissé matt színének.

Professzionális!

PALKONYHA

A Villányi Borvidék csodálatos tájain található kis faluban Palkonyán helyezkedik el egy gyönyörű vidéki épületben a PalKonyha, ahol megélhetjük a vidéki idill minden szépségét, igazi élmény a nyüzsgő városi életből való kilépésre, ha csak néhány napra is. Szívügyük a családias vendéglátás, a helyi ételek és a nagyi fogásainak, valamint a régió hagyományainak megőrzése. Mi is lehetne más, ha már Palkonya, akkor legyen PalKonyha.

Palkonyai stifolderes pacal, véreshurkával töltött BBQ dagadó, grill padron paprika, sercli és a ház söre

A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy egy fesztiválon, mutassuk meg a régiónk, a környezetünk és az országunk legjellemzőbb tulajdonságait, ezért is kedveltem a PalKonyha ételsorát, hiszen épp annyira volt magyaros, amennyire jellemző a baranyai konyhára ez az ízvilág.

Remek fogás, valódi hazai ízek, és elég merész, hogy pacalt és véres-hurkát kombináljon össze egy ilyen fesztiválra!

Molnár Dávid tálalásában produktív és élményszerű volt! Köszönjük Pauli Zoltánnak.

A ház söre egy RAP: Red American Pilsner volt a Zip’s – től, amely ha már egy jellemzően vörösbor termő vidék, akkor legyen a sör is az. Parádés és harmonikus az étellel is.

Gasztroworld

SÜTIZZ CUKRÁSZDA

A Sütizz egy egész degusztációs sorral készült, amelyben a Gourmet Fesztivál mindhárom idei kulcsszavára reagáltak, hoztak mákosgubát sercliből, vaníliaszósszal, sörgumicukrot és egy málnás kápia paprika mousse-t kápiás macaronnal. Emellett érkezett egy Csokibábel nevű, „nagyon csokis” süti és egy epermousse is a belsejében pisztáciás piskótával, és a helyszínen klasszikus csörögefánkot is sütöttek, amit lekvárral kínáltak.

Gerő Eszter és Juhos József

Sütizz degusztáció: mákos guba, málnás kápiapaprika-mousse, „SÖRIBO” sörgumicukor Raffa sörből

A Sütizz desszertsora volt a legkomplexebb, amit a fesztiválon kóstoltunk. A degusztációs sor prezentálta mindazt, amiről az idei esemény szólt, benne volt a sercli, amelyből egy kellemes mákos guba készült, a paprika és a sör is.

A “SÖRIBO” a legizgalmasabb fogás volt, amellyel desszertvonalon találkoztunk, elképesztő, hogyan adja vissza a sör kesernyés aromáit. Kóstolásra, mint egy friss pohár sör, az izzasztó melegben. Szuper, még több ilyet!

A kápiapaprika – mousse játékos, elegáns és igazán finom. Harmonikusan játszik az édességgel, jól érvényesült benne a paprika.

Gasztroworld

Csörögefánk

Ahogy Juhos József mondja, az Ő csörögéje sosem lesz olyan, mint amilyet az édesanyja készítene. Azt nem tudjuk, hogy a kedves Anyukáé milyen, azonban egy biztos számunkra, ez volt olyan, amit otthon megszoktunk.

A csöröge egy igazi klasszikus, és nem lehet belőle eleget enni, az “I” – re a pontot a házi baracklekvár tette fel. Kihagyhatatlan!

Gasztroworld

TEXTURA

A tavalyi év egyik legjobban várt étterem nyitása a Texturá – jé volt, amely Budapest legimpozánsabb épületének szomszédságában, a Bazilika mellett talált otthonra. A textúrák minden szempontból szerepet kaptak az étteremben, nem csak az étlapon szereplő ételekben, de a megjelenésben is. Itt minden a fejlődésről szól, Sárközi Ákos átlépett az utca másik oldalára, és a Borkonyha szomszédságában megnyitotta új éttermét, amelyben folytatja azt a letisztult hazai alapanyagokra építkező, rég elfeledett eljárásokat alkalmazó mégis hihetetlenül modern stílusát. Nagyon vártuk, hogy a Textúra milyen meglepetésekkel rukkol elő a Gourmet Fesztiválon. Most már tudjuk, és nem csalódtunk!

Szalon “tüdő” serclivel

Ha már Textura, akkor valami olyan étel, ami kicsit meghökkent, mégis visszanyúl a hagyományos magyar konyhához. A Szalontüdő, annyira jellemző a hazai gasztronómiára, mint pl. a túró gombóc, vagy a halászlé.

A pájsli, ha már monarchia és Krúdy, az az étel, amelyet csak a vendéglőben lehet igazán jól megcsinálni. Ezt az ételt lehet imádni és utálni, de nem mehetünk el mellette anélkül, hogy ne idézzen fel bennünk valamilyen emléket. Vagy borzongást, vagy a családi ebédek izgalmait.

Ez az olcsó és laktató étel, amely a nosztalgiázás egyik kelléke, a Textura és a Borkonyha közös faházánál új értelmet nyert, textúrák, ízek és aromák dobták fel ezt a régi kedvencet!

Külön köszönet Vári Dávidnak, a Terítéken című könyv szerzőjének a receptért, amelyet megtaláltok a műben!

Gasztroworld

SALON ÉTTEREM

A Salon Étterem fine dining étteremként 2010 tavaszán nyitotta meg kapuit a Boscolo Budapest szállodában. A New York Palota századfordulós, a boldog békeidők hangulatát megőrző eleganciája, modern enteriőrrel párosul, így alkotva azzal harmóniát. Az étterem vezető séfje Wolf András, az „Esszenciális Magyar Gasztronómia” egyik megálmodója, főként a tradicionális magyar ételek megújítására helyezi a hangsúlyt. Nagyon vártuk Wolf András kenyereit és péksüteményeit, természetesen kovásszal!

Kenyér

Wolf András a Salon és a New York Kávéház séfje egy új hobbira talált, amely számára egyfajta terápiás eszközként is működik. A kovásszal készülő tészta mára egyfajta életmóddá nőtte ki magát nála, amely lelassítja a rohanó világát. Ahogy mondja kevesebb csodálatosabb dolog van a világon, mint a kenyér, amely annyi mindent hordoz magában, mégis olyan egyszerű, hiszen csak három alapvető hozzávaló kell hozzá, liszt, víz és só!

A kenyérnek lelke van, és ezt a készítője által nyeri el. Wolf András kenyerei magukért beszéltek, és ennyi. Számomra egy élmény volt, és a diós és kakaós csiga pedig a gyermekkorom élményét idézték vissza, mikor a nagymama asztalánál majszoltuk a friss csigákat, nyakig kakaósan!

Köszönöm az élményt, ismét egy újabb csodálatos világba kóstoltunk bele.

Gasztroworld

Préselt malacfej, paprikalekvárral

A Salon Étterem első fogása, egy igazán dinamikus és ízekben, aromákban gazdag magyaros fogás volt. A préselt malacfejet a friss házi baguett és a paprikalekvár dinamikus ízvilága dobott fel.

Egy igazán jó fesztivál étel, amelyben a hagyományok is helyet kaptak.

Gasztroworld

Paprikás kakastaréj, burgonyakrémmel

A kakastaréj egy igazán hagyományos magyar alapanyag, amelyet egyre ritkábban használunk, egyre kevesebb alkalommal lehet megtalálni a kínálatban, pedig igazán finom fogás, ha megkedveljük az állagát, az íze pedig zseniális.

A Salon étterem paprikása igazán nagy kedvencünk lett, dinamikus aromák, mégis selymes és lágy, amelyhez a burgonyakrém egy igazán jó választás.

Tükrözi és vegyíti a modernt és a tradicionálist és még tunkolni is lehetett!

Tökéletes!

Gasztroworld

Paprikaszörp

Ízé, töltött paprika szörpben? Ez miez? Merültek fel a kérdések az első kóstolásra, azonban nem tudtam abbahagyni, édes, pikáns, igazán magyaros!

Miért nem csinálunk ebből még többet?

Gasztroworld

Köszönjük!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.