A tavasz végét, a nyár elejét jelzi, amikor a parkokban, az utak szélén, a kertekben megindul Európa talán egyik leggyakoribb cserjéjének a virágzása, a fekete vagy európai bodzáé!

Ehető virágok cikksorozatunkban a Fekete Bodzát és felhasználási lehetőségit mutatjuk be!

A “Sambucus nigra” a Kárpát – medencében is elterjedt faj, amelynek virágát, és bizonyos előkészítés után a bogyóját is fogyasztjuk. Ennek a növénynek a felhasználása mára lekoncentrálódott, régen szinte minden részét, a gyökerétől a leveléig felhasználták. Virágából ma is italt, szörpöt készítünk.

Egész Európában május végén, június elején a városokat, iparterületeket, utak szélét elárasztják az apró fehér virágok, amelyek a nyár eljövetelének hírnökei. Mámoros, édes illatukkal nem csak az apró élőlényeket, hanem az embereket is vonzzák, akik különböző módon használják fel ezt a hasznos növényt. Gyakori faj, amelynek elterjedéséről keveset tudunk, azonban kiválóan alkalmazkodik az emberi beavatkozások peremein kialakuló másodlagos élőhelyek feltételeihez. Nagyon fontos ökológiai szerepe van, hiszen gyorsítja a szukcessziót, a vegetáció megújulását.

A Bodza angol neve az “elder” az angolszász “aeld” – ből “tűzből” ered, amely a korai felhasználására is utal.

A 3 – 10 méter magasra megnövő őshonos cserjét már az ókori rómaiak is hasznosították, ismerték gyógyhatásait és mérgező mivoltát. Sokrétű hatásai miatt több országban azonosították a boszorkánysággal, míg máshol emiatt nagy tiszteletben állt. A vallási kötődése sem esik távol a növénytől, egyes területeken azt hitték, hogy Júdás egy bodza ágra akasztotta fel magát, máshol pedig Jézus keresztfáját ismerték fel benne. A popkultúrában is megjelent, a Harry Potter és a Halál Ereklyéi – ben varázspálcaként használták. Sokan úgy vélik a bodzabokor alatt nem szabad elaludni, mert elvarázsolódunk.

Bodza és alma dzsem

A bodza gyógy-, és élelmiszernövényként is ismert és alkalmazott egész Európában. Virágából főleg szirupot, szörpöt és teát készítenek. Hasznos lehet meghűlés, influenza esetén, hiszen gyulladásgátló, és vírusölő hatása lehet, de ezt vizsgálatokkal nem bizonyították!

Bodzavirág tartlets

Latin neve a “sambacus” a görög “sambyke” szóból ered, amely “hangszer“-t jelent utalva a bodza felhasználási lehetőségére. Mások szerint dák eredetű, amely a “seba” (bodza) névből származik. A “nigra” szótő, pedig a latin “nigra“-szóból, származik utalva a bodza érett fekete gyümölcsére. Sokszor mondják, hogy a bodza a szegény ember patikája, utalva sokrétűségére. Drogjai a virága, a levelei és a termése, azonban zöld részei és bogyói enyhén toxikus (mérgező) hatásúak a cianogén tartalmuk miatt. hányingert, enyhe rosszullétet okozhatnak. A bennük található cianid vegyületek a cukrokhoz kapcsolódnak, amelyek emésztéskor felszabadulnak. Szörp készítésekor a zöld leveleket érdemes eltávolítani, a bogyókat hőkezelés után fogyasszuk.

A Bodza gyűjtése előtt győződjünk meg, hogy tényleg a fekete v. európai bodzát gyűjtjük! Rokona a földi v. gyalogbodzának (Sambucus ebulus). Ez nem cserje, hanem lágyszárú növény!

Gyalogbodza (Sambucus ebulus)

A fekete bodza legfontosabb jellemzője, hogy virágának édes, kellemes, jellegzetesen citromos illata van. Aromái jellegzetesen nyáriak, semmivel össze nem téveszthetőek. Számtalan egészségre jótékony hatása van.

Bodzabokor

A virágban flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található. Az illóolaját heneikozán, tricozán, nonadekán és pentakozán alkotja. A levélben cseranyag és szambunigrin, glikozid, a termésben szerves savak, antocianinok (sambucianin), vitaminok és cukrok vannak. Tartalmaz A- és B-vitamint – C-vitamin-tartalma duplája a citrusformákénak. Tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket, például vasat (Fe), káliumot (K), kalciumot (Ca), magnéziumot (Mg), foszfort (P).

Bodzazselé

Illatát a legnagyobb részben a linalool (C10H18O) adja, amely egy természetes terpénalkohol, illatanyaga a levendulának is. Illatában fellelhetőek a vanília, a frissen vágott fű, a citrom, a rózsa és a nedves fa is.

Bodzás és epres gumicukor

Egyes kutatások eredményeitől eltérően a bodza virágában 30 és 60 közötti illékony vegyületet analizáltak különböző módszerekkel. Nagy részük tartalmazott az előbb említett linalool-t, cisz-roze-oxid – ot, amely a rózsa illatanyagát is adja, hotrienon-t (C10H16O), 2-heptanon-t, amely gyümölcsös, banán szerű illatú, egyes élelmiszerekben, mint a kenyér, vagy a sör természetszerűen megtalálható. Feltártak n-hexánt, és alpha – terpineol – t, amely a fenyőolajból is izolálható. A bogyókban ugyanezek a alkotók megtalálhatóak, annak jellegzetes kesernyés ízvilágát különböző vegyületek adják.

Bundás kenyér, pirított eper, bodza sabayon
Josh Eggleton

A Bodza virága antioxidáns és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A bogyóknak magas a vitamin tartalma, azonban nyersen mind a levelek, mind a bogyók enyhén mérgezőek!

Bodzavirág palacsintatésztába mártva

Felhasználás

Gasztronómia szempontból a bodza felhasználása éppoly sokrétű, mint gyógyászati célokból. Az alapként elkészített szirupot, lekvárt, vagy szörpöt tovább formálva számos lehetőség adódik, amelynek határt csak a kreativitásunk adhat. A virág díszítő elemként, vagy palacsintatésztába rakva is tálalhatjuk, vagy ropogósra sütve egy új textúrával egészítheti ki a tányért. Tea vagy koktél alapanyagként sem utolsó. Valódi nyárias íz, amely jól kombinálható olyan gyümölcsökkel, amelyek az évszakban jelen vannak, mint például a málna, az eper, vagy az egres.

A bodza kiválóan fagyasztható, egy kis tálkába vízbe áztatva tegyük a mélyhűtőbe, így felolvasztás után csak le kell szűrni. Fagylalt, jégkrém vagy zselé alapanyagának is kitűnő.

BODZASZÖRP

Rengeteg munkát, vesződséget és energiát igényel a bodza virágának begyűjtése, miközben Mi is beszerzünk majd néhány sérülést, de higgyük el, ennek meg lesz a hozadéka. Illatos, aromás ital, vagy szörp, amelynek felhasználása végtelen. Ha betartunk néhány szempontot, és tisztasági feltételt, akkor könnyen juthatunk édes, savanyú, és igazán finom végeredményhez. A legfontosabb tipp, hogy nagyon ne tisztogassuk, szedés közben is óvatosan mozgassuk, hiszen a virágon található pollenek nagyon fontos íz-, és aromahordozók.

Bodzaméz

Soha ne szedjünk bodzát út széléről, forgalmas területekről, ipartelepről, vagy annak közeléből, szennyezett helyekről, hiszen a virágban és a bogyóban is koncentrálódnak a káros vegyi anyagok!

Recept by River Cottage

 • 25 – 30 friss bodzavirág
 • 3 liter víz
 • 2 darab citrom, héja és gyümölcsének leve
 • 1 kg cukor
 • 10 g citromsav
 1. Nézzük át, és nagy óvatossággal távolítsuk el a bogarakat és az elszáradt, sérült virágokat!
 2. Helyezzük el a bodza virágokat és a citromhéjat egy nagy tálba.
 3. Forraljuk fel a vizet, és öntsük rá a bodzavirágra, fedjük le, és egy éjszakán át hagyjuk állni!
 4. A folyadékot finom szitán vagy egy darab muszlinon keresztül szűrjük le.
 5. Forraljuk fel a folyadékot a cukorral, a citromsavval és a citromlével, és forraljuk 2 percig.
 6. Sterilizált üvegekbe öntjük, amelyben akár egy hónapig is eláll, de fagyaszthatjuk is!
Oroszországból szeretettel
Adam Grey

TIPPEK

Zsidó bodza Fizz
Urvashi Roe

Bodzaecet

Bodzaecet
Great British Chefs
 • 500 ml ecet
 • 2 – 3 bodza virág

Ez a bodzaecet recept az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megőrizzük a bodza ízét. Friss, izgalmas és virágos íz sokféle ételt átalakíthat, feldobhat, legyen az hal, saláta, vagy friss gyümölcs.

 1. Vizsgáljuk meg a virágokat bármilyen hibára vagy pókhálóra nézve, és távolítsuk el azokat.
 2. Helyezzük sterilizált üvegbe és öntsük rá az ecetet. 
 3. Hagyjuk hűvös, sötét helyen, hogy 2 hétig érjen.
 4. Feszítsük ki a muszlin ruhát, és öntsük sterilizált üvegbe az ecetet.

Bodzaméz

Bodzaméz
Great British Chefs
 • 500 ml méz
 • 3 – 4 bodza virág

Ez a bodzaméz recept lehetővé teszi, hogy megőrizzük a kis fehér virágok ízét az év hátralévő részében hosszú ideig.

 1. Vizsgáljuk meg a virágokat bármilyen hibára vagy pókhálóra nézve, és távolítsa el azokat.
 2. Helyezzük sterilizált üvegbe és öntsük rá a mézet. Vagy tegyük a virágokat a mézes edénybe!
 3. Az ízét majdnem azonnal átadja a méznek, idővel kissé erősebb lesz. Ha inkább egy enyhébb ízt szeretnénk, eltávolíthatjuk a virágokat.
 4. A méz korlátlan ideig eláll.

Eper és Bodzabőr


Bodza pâte de fruit

Lee Wetscot

Bodzavirág zselé, kecskesajt, kömény tuille

Frances Atkins


Sóban szárított Makréla, fermentált bodza és egres

Michael Bremner

Fésűkagyló, bodza, zöld eper

Josh Eggleton


Alma, Bodza, Sóska granita, Keksz crumble

Nigel Haworth

Eper zselé, bodzakrém, eper sorbet

Dominic Chapman

Eper és bodza tortácskák

Rukmini Iyer

Egres, almás, bodzás pite

Louise Robinson

Passió gyümölcsös és bodzás panna cotta

Simon Hulstone

Eper és Bodza

Simon Hulstone

Eper tortácska, bodza sorbet, kristályos pisztácia

Pete Grey

Nyári gyümölcsök bodzavirág zselében

Geoffrey Smeddle

Bodzaparfé, eper gél és glaze, Sablé Breton

Michael Wignall

Bodza Panna Cotta, posírozott rebarbara, menta

Food Urchin

Epres, bodzás, muskotályos trifle

Graeme Taylor

Epres, bodzás choux boun

Angela Field

Nyári sorbet bogyós gyümölcsökkel

Martin Wishart

Bodza Prosecco

Monica Shaw

Brockman’s Tonik

Adam Grey

Peated Egg

Adam Gray

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.