JOSE ANDRÉS 2019-BEN ELNYERTE AZ AMERICAN EXPRESS ICON DÍJAT, A THE WORLD 50 BEST RESTAURANT PROGAMJAKÉNT!

Az USA-ban dolgozó spanyol séf és humanitárius szakember, José Andrés, megkapta az American Express Icon Award 2019-t. Ez a rangos megtiszteltetés része a The World 50 Best Restaurant – nak és ünnepli az embert, aki kiemelkedő tetteivel hozzájárult ahhoz, hogy az éttermi ipar méltó nemzetközi elismerést és megítélést kapjon.

Tehetségét, népszerűségét és anyagi lehetőségeit is felhasználta, hogy megváltoztassa a séfek szerepét a globális világban. José Andrés Nobel békedíjra jelölése új lehetőségeket nyitott meg a gasztronómia szereplői előtt.

José Andrés hivatalosan megkapja a díjat a 2019. június 25-én az esti ünnepségen, amelyet Szingapúrban, a Marina Bay Sands -ban rendeznek meg. Ez a díj tükrözi a karrierjét, mint úttörő szakács, valamint azt az új keletű humanitárius munkát amelyet ma is hatalmas elszántsággal végez. Mindkettő hozzájárult ahhoz, hogy egy globális gasztronómiai ikonná váljon.

José Andrés több, mint egy kiváló szakács és vendéglős!”

William Drew
A The World 50 Best Restaurant igazgatója

Ő az egyik legismertebb séf Amerikában, akit a Time Magazin 2018 – ban a 100 legbefolyásosabb ember közé választott. A T100 – as listán többek között politikusok és sztárok szerepelnek, amelyeket öt kategóriába sorolnak, úttörők, művészek, titánok, ikonok és vezetők. A séf az amerikai konyhaművészetre gyakorolt hatása mellett, a humanitárius tettei miatt is került be ebbe az impozáns társaságba.  

Nem csak abban emelkedik ki, hogy megismertette az Egyesült Államokkal a spanyol gasztronómia fantasztikus, hiteles arcát, hanem az általa létrehozott World Central Kitchen projekt segített több millió embernek, hogy a pusztító természeti katasztrófák után is hozzáférjenek tápláló élelmiszerekhez.

A Chef Andrés egy olyan karaktert testesít meg, aki a tehetségét felhasználta a konyhában és az azt követő hatalmi pozícióban is, valamint hozzáférést biztosít egy szélesebb közönség számára, hogy valami jót tehessenek, ezért tökéletes győztese lett az első globális American Express Icon Award-nak.

WILLIAM DREW
A THE WORLD 50 BEST RESTAURANT IGAZGATÓJA

José Andrés két Michelin csillaggal rendelkezik, számos híres étteremben dolgozott, többek között az elbuli  – ban is, majd elterjesztette a Tapas kultúrát a kontinens csúcsgasztronómiájában, számtalan étterme hirdeti népszerűségét és szakmai tudását.

America Eats Tavern by José Andrés

A Time Magazin szerint Ő egy innovatív és kifinomult kulináris ikon, aki megváltoztatta az amerikai gasztrokultúrát azzal, hogy megismertette velük a spanyol ételeket és az étkezési szokásokat.

Én nagyon megbecsülöm, hogy megkaptam ezt a díjat, bizonyosságot ad arról, hogy hangot adok azoknak, akik nem hallathatják a hangjukat.

Igyekszem meggyőződni arról, hogy reményt hozunk, egy tányér étellel egy időben.

José André

Az Észak-spanyolországi Asturias-ban született José Andrés, aki a tapas-t és az innovatív kortárs spanyol konyhát megismertette az Egyesült Államokkal. Két évvel a Ferran Adrià legendás modernista étteremben el Bulli-ban eltöltött idő után, 1991-ben az államokba költözött mindössze 50 dollárral a zsebében. Ma már a Think Food Group-nak már több mint 30 étterme van a világon. Köztük a kétcsillagos minibar By José André, amely a világ számos avantgárd konyháját kínálja. Kísérleti konyhájában a Föld egyéb régiójából származó autentikus fogásokat tálalja minőségi tapasok formájában.

Jose Andrés éttermében a China Chilcano-ban, Washington, DC-ben

José Andrés számtalan szerepet vállal a gasztrodiplomácia területén és a szociális problémák megoldásában is. A Puerto Rico-n és a Haiti-n történt természeti katasztrófák áldozatai számára nyújtott segítségével kivívta a világ elismerését, tettei mélyreható és hosszútávú hatásokkal jártak.

Izgatottak vagyunk, hogy feltárhatjuk azt a hihetetlen kulináris és humanitárius munkát, amelyet végez az American Express Global Dining Collection partnereként és segíthetjük átfogó vízióit, José André nak, aki az idei American Express Icon Award díjazottja.

Andrés valóban megtestesíti, azt amiért ez a díj létrejött, mint a munkája a konyhában és azon kívül is megmutatta, hogy ételben jelen van az az erő, amely összehozza az egyéneket és a közösséget, hogy együtt segítsenek valami jót tenni!

Chris Cracchiolo, Senior Vice President, Global Loyalty and Benefits, American Express

José Andrés humanitárius munkája széles körű elismerést kapott. A Time magazin kétszer választotta be a legbefolyásosabb 100 ember listájára. 2016-ben megkapta a National Humanities Medal-t a Fehér Házban Barack Obama elnöktől. 2018-ban megkapta az év humanitáriusa díjat a James Beard Alapítványtól, a non-profit szervezetének, a World Central Kitchen-nek, abban, hogy közel négy millió ételt osztottak szét, Puerto Rico-ban azért, hogy csökkentsék a Maria hurrikán utóhatásait. Könyvében elmondta a tapasztalatait, amelynek címe Puerto Rico, We fed an Island. A New York Times listáján bestseller lett.

José Andrés 2010 – ben alapította meg a World Central Kitchen-t, a Haitin végbement pusztító földrengés után.

Ahogy mondja az Ő feladatuk a vészhelyzetek után kialakult helyzet enyhítése, amelynek legfontosabb eszközévé az ételt teszi, amely még a legrosszabb körülmények között is mosolyt csal az arcokra, azt kell a változás frontvonalába tenni, hiszen jóllakottan minden jobban megy. A szervezet társul másokkal, tudják mit akarnak, ezért könnyebben kezelik a problémákat, rendelkeznek a megfelelő háttérrel. Neki vannak iskolái, éttermei és pékségei.

A World Central Kitchen segítette a rászorulókat a Houstonban, Texasban, Carolina – ban és legutóbb Kaliforniában, a természeti katasztrófák után, ahol ellátták az államot sújtó halálos tűzesetek áldozatainak rokonait, továbbá adtak egy különleges Hálaadás vacsorát is, ahol Andrés helyi és híres séfeket kért fel, mint Guy Fieri és Tyler Florence, hogy jóllakassák a Kaliforniai erdőtűz 15 000 túlélőjét. 

A 2015 – ben bemutatott dokumentumfilmje az “Undiscovered Haiti” példátlan betekintést nyújtott a Haiti gasztrokultúrába, számtalan elismerést kapott érte.

A Time Magazin szerint José egy kivételes, önzetlen és nagylelkű ember, aki képes új szemlélettel felruházni a szakács szakmát, és felhívja a figyelmet arra, hogy a séfeknek egyre komolyabb szerepük van az olyan szociális gondok megoldásában, mint pl. a éhezés, vagy a különböző élelmiszerpolitikai kérdésekben, mint a pazarlás.

José Andrés egy valódi kulináris hős, nagysága meghaladja a kulináris kiválóságát. Séfként mindent elért, amelyet egy Séf kívánhat, de Ő a hírnevét és vagyonát valami olyanba fektette, amely sokkal többet jelent a jövő generációi számára.

A tevékenységét olyan mélyreható természeti és társadalmi katasztrófákkal sújtott területeken vitte véghez, mint Haiti vagy Puerto Rico.  Az itt lezajlott események hosszan tartó problémákat generáltak, amelyek tovább gyűrűztek olyan szociális válság felé, mint pl. a szegénység és a kilátástalanság.  Az étel és a vele járó boldogság nem csak a lelki válságból jelent kiutat, de reményt  is jelenthet.

A World Central Kitchen legfontosabb tevékenysége azonban nem az ételosztás, ennél sokkal mélyrehatóbb tettekről van szó. José a tudását adja át, amelynek segítségével gasztronómiai iskolákat alapít és iskolai konyhákat hoz létre, amellyel biztosítja a lehetőségeket, és lebontja a társadalmi – gazdasági akadályokat.

Láttuk a problémát, tudtuk mi történne, ha nem cselekszünk, és tudtuk mi lehetne, ha megtennénk.

José Andrés

A World Central Kitchen a Chef Network  szakértelmét használja fel arra, hogy az embereket a megoldás részévé tegye, különös tekintettel az  egészségügyre, az oktatásra, a munkahelyekre és a szociális vállalkozásokra.

  • Egészség:  Tisztább főzés higiénikusabb technológiával és élelmiszerbiztonsági / higiéniai képzésekkel.
  • Oktatás:  iskolai konyhák, amelyek támogatják az iskolai részvételt ösztönző etetési programokat, és fenntartható bevételt biztosítanak az iskola számára.
  • Munkahelyek:  Kulináris képzés a vendéglátás munkaerejének emeléséhez, a keresetek növeléséhez, az életminőség javításához és a haiti gazdaságának megerősítéséhez.
  • Szociális vállalkozás: Élelmiszeripari vállalkozások, amelyek növelik a jövedelmet, munkahelyeket teremtenek és átruházható szakképzettséget biztosítanak az alacsony jövedelmű közösségeknek.

Megalakulásuk óta munkájuk hatással volt Brazília, Kambodzsa, Kuba, Dominikai Köztársaság, Haiti, Nicaragua, Zambia és az Egyesült Államok közösségeire.

Nemrég szélesítette éttermének listáját egy új hellyel a Jaleo-val, élete első éttermét, a Disney Springs-ben a Walt Disney World Resort-ban Floridában, valamint a 3250 négyzetméteres beruházással a Mercado Little Spain – ben a New York-i Hudson Yard fejlesztésével, amely egyesíti a különböző spanyol éttermek, bárok és élelmiszer- és kiskereskedelmi kioszkokat egy fedél alatt. A Mercados projektet a spanyolországi közösségi és központi társadalmi élet ihlette. Kreatív együttműködés jött létre az Adrià testvérekkel, Ferran-nal és Albert-tel, akivel együtt dolgozott az el Bulli-ban a pályafutása elején.

José Andrés munkásságában van valami csodálatosan egyszerű, hiszen fogja az emberiség legalapvetőbb és legősibb ösztönét és a reményvesztett társadalom javára fordítja.

Ha a mondanivalójáról minden cicomát lecsupaszítunk, akkor nem marad más, mint a tiszta és tényleg valódi mondanivaló, ha tudjuk a megoldást arra, ha az emberek éhesek, akkor miért ne alkalmazzuk? Ez annyira alapvető, annyira mélyen gyökerezik, annyira emberi, mint Ő. Mert a segítség után ott maradnak az emlékek, az emberi arcok, történetek, amelyek saját személyiségünket emelik majd és ez többet ér minden gazdagságnál. És ahogy Ő vallja, a főzés csak tevékenység, de az, amit teszünk az más, bár a körülmények rosszabbak, a szeretet, a szépség, a nemesség az tápláló, az változatlan bárhol is legyen az a világon.


2 gondolat “World 50 Best Restaurant – American Express Ikon Díj: José Andrés” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.