Következő kis értekezést, egy nagyon jó barátság alapozta meg, fogadjátok szeretettel két gasztrorajongótol ezt az írást!
A Gasztrokibic és a Gasztroworld közös munkája.

Nehéz dologba vágtuk a fejszénket. Két megosztó növényről szeretnénk írni, de nem tudjuk hol is kezdjük.

A tök és hű társa a kapor, itthon főzelékként híresült el, de külön – külön is szép karriert futottak be. Egyik, mint fűszernövény, még a másik, háztáji zöldségként hódította meg a magyar konyhákat, menzákat és nagymamákat.

Tartjuk, hogy lehet kapor nélkül élni, de nem érdemes. Pedig épp olyan nehéz megkedvelni ezt a jellegzetes, ánizsos aromájú fűszernövényt, mint amennyire rá lehet kattanni. A kapor a nyár minden aromáját magában hordozza, sokoldalúságában rejlik az ereje, hiszen íze, illata annyi megszokott és megborzongató ételhez kapcsolódik, megannyi kellemes, vagy épp rossz emléket idéz fel, amelyek meghatároznak minket a mai napig.

Számtalan nyári ételt kiemelhetnénk, amelyet összekötünk a kaporral, ilyen például a kovászos uborka, a túrós lepény, vagy a kapormártás, de Mi mégis a tökről, mint elválaszthatatlan párjáról mesélnénk.

Magyaros tökfőzelék (Kép forrása: Mindmegette)

A nyár kezdetével olyan slágergyanús ételek kapnak szerepet az életünkben, mint a lecsó, vagy a gyümölcsleves, illetve a tökfőzelék, amelyet lehet szeretni, vagy utálni, de nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

Talán az első emlékeinket nagyanyáinktól kaptuk. Ezek a vidéki dolgos kezek mindig parádés ételeket hoztak ki abból, ami volt. Az alap recept szinte mindenhol ugyanaz. Tök, kapor, rántás vagy habarás és jóféle házi tejföl. Ezen sorok írása közben, szinte újra érezzük a nyárikonyhából kiszivárgó illatokat és a mamák éles, ebédre hívó szavait.
Gyertek enni! És mi mentünk, kanalaztunk, faltuk a nyári ízeket. Hangulattól függően, mikor mit kaptunk mellé.
Fasírt, pörkölt, rántott csirke, de ez már másodlagos.

Mikor azt mondjuk, hogy kedvenc ételünk, akkor a nosztalgia és az emlékek dolgoznak. Az ízek és illatok mindig valamilyen emlékre épülnek. Bár a tökfőzelék jellegzetes, kapros-tejfölös íze nem hasonlítható máshoz. Elfogultak vagyunk, ha kedvenc ételeinkről írunk, de ezt vállalva, minden tudományunkat belerakjuk, mert a főzelékügy ezt kívánja.

Amikor a friss kaprot aprítjuk, vagy valami más részmegoldáson dolgozunk, illetve mikor a végeredményt kóstoljuk, érezzük, ahogy a felszabaduló aromák, mint egyfajta időgépek repítenek vissza a régmúlt szép napokba, amikor még alig értük fel az asztalt, és alatta bujkálva szívtuk magukba a családi ebédek élményeit, és váltak a szerves részünkké az ott készült ételek, a hangulat és a felejthetetlen boldogság. Ezek valami olyan komplex dologgá álltak össze, amely ma is meghatározó, mikor egy – egy ételt ízlelünk.

Mert ez a gasztronómia szent Grálja, valami olyat alkotni, amely meghatározza az étkezést, felszabadítja azokat a belső hormonális változásokat, amelyek vissza idézik a rég elfelejtetett emlékképeket.

Miért gondoljuk, hogy írni kell arról, ami olyan triviálisnak tűnik, mert annyira a hétköznapok szerves részévé vált, hogy megfeledkezhetünk róla, mennyire sok minden rejtőzhet egy – egy egyszerű ételben. Sosem gondoltuk volna, hogy egy – egy alapanyag, mennyire hatással lesz ránk, emberekre, kapcsolatokra, barátságokra. És ez a csodálatos a gasztronómiában, hogy képesek vagyunk kapcsolatot teremteni olyan emberekkel, akiket sosem ismertünk, mégis az érdeklődésünk egy apró szegletében olyannyira egyformán gondolkodunk, hogy szavak nélkül is megértjük egymást. Mert vannak az univerzum törvényeit felülíró, szét nem választható kapcsolatok, amelyek időt és teret áttörve, képesek legyőzni az elmúlást.

Tökfőzelék, ahogy mi szeretjük 🙂

A tök és a kapor kapcsolata pedig ilyen, hiszen ennek a történetnek az eredetére már senki nem emlékezik, és még az unokáink is imádni fogják.

A tök Amerikából a 16. században került Európába és nem sokkal később Magyarországra is. Rengeteg ismert fajtája közül viszonylag kevés honosodott meg itthon. A óriástöktől a pézsmatökön át, egészen a spagettitökig szinte végtelen számban sorolhatnánk. Talán a legismertebb itthon a cukkini, hiszen sütve, rántva, salátának és levesnek is kiválóan hasznosítható. Magját általában pirított formában, pékárukkal fogyasztjuk. Antioxidánsokban nagyon gazdag.

Egy kis tökológia (Forrás: 444.hu)

A kapor (Anethum graveolens L.) a növénynemzetség egyetlen tagja, amelyet a népnyelv fűszerkapornak, kertikapornak, uborkafűnek, kertiköménynek is nevezi. Származásáról megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy a mediterrán területekről származik, egyesek szerint a Földközi – Tenger vidékéről, mások szerint a Közel – Keletről, de lehet, hogy Dél – Oroszországból, vagy Nyugat – Afrikából. Ma már az egész világon elterjedt.

Napjainkban főleg fűszernövényként ismert, pedig gyógyászati haszna is kiemelkedő. Már öt ezer éve is említik jótékony hatását Egyiptomban. Széles körben elterjedt az alkalmazása a belőle nyert illóolaj miatt, amely főleg karvonból, limonénből áll. Bebizonyosodott, hogy számos előnye van, gomba ellenes, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonság vannak. Magas az A -, és C – vitamin tartalma, ásványi anyagokban és nyomelemekben is gazdag.

A kapor mag kalcium tartalma nagyon magas, egy fél maroknyi annyit tartalmaz, mint egyharmad bögre tej. Fontos, hogy természetes tartósítószerként is nagyon jól alkalmazható. Felhasználását az egyszerű szaporítása és igénytelensége tette népszerűvé, illata már fiatalon is jól érvényesül.

Akár tudományos oldalról nézzük, akár romantikus nosztalgiával tekintünk erre a két növényre, egyben biztosak lehetünk. Az étel és az emlékek közötti kapcsolat szétválaszthatatlan és megkérdőjelezhetetlen. Tehát ha legközelebb tökfőzeléket eszünk, akkor igazából egy gyerekkori emléket, egy nyári hangulatot kanalazgatunk úgy, hogy közben újra gyerekek leszünk.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.