A The World 50 Best Restaurant közölte a 120 – as lista második felének szereplőit. Cikkünkben bemutatjuk az új belépőket.

A The World 50 Best Restaurant, amelyet a S.Pellegrino & Acqua Panna szponzorál, kihirdette az idei listájának 51-120. helyén szereplő éttermek névsorát, az idei díjkiosztó gála előtt, amelyet egy hét múlva, 2019. június 25-én rendeznek meg, a Marina Bay Sands-ben Szingapúrban.

2019-re a lista 100-ról, 120-ra bővült, a S.Pellegrino, a gasztronómiai közösség partnerének megszületésének 120. évfordulója alkalmából. Ismét, ahogy már megszoktuk, a listát egy többszintű szavazati akadémia állította össze, amely több, mint 1000 nemzetközi séfből, gasztro-íróból és utazó kulináris szakemberből áll.

Epicure, Párizs (No.117.)

Az 51-120-as lista 21 új étteremmel büszkélkedhet, amelyek idén közel 30% -os növekedést mutatnak az újak területén. A lista számokban:

 • A teljes 51-120-as lista öt kontinens 25 országának éttermeit tartalmazza, és négy új ország csatlakozik hozzá. Ezek: Dánia, Japán, Franciaország és Dél-Afrika.
 • Jó év volt Olaszország számára három új belépővel.
 • A legmagasabb új bejegyzés az 51-120-as listán a 61. helyen szereplő Uliassi, Senigallia-ból, Olaszországból.
 • Nobelhart & Schmutzig Berlinből, Németországból az elmúlt évhez képest 31 helyett javított az idei listán az 57. helyen szerepel, Indiai Accent New Delhi-ből, 30 helyet javított és a 60. helyre jött fel.
 • A legtöbb éttermet az USA prezentálta a listára, köztük egy új belépővel.
 • Japán és Spanyolország hat étteremmel, köztük négy új belépővel szerepel.
La Colombe, Fokváros, Dél – Afrika (No.114.)

Erős női jelenlét van az idei mezőnyben. 2018 – ban a The World 50 Best Restaurant legjobb női séfjének Clare Smyth – t választották. Az elit® Vodka World’s Best Female Chef 2018 díj nyertese a Core by Claire Smith Londoni étterem séfje idén új belépőként szerepel a listán. A 66. helyen nyitott, a hazai alapanyagokra építkező étterem, amely Notting Hill közelében található.

Clare 15 évet töltött el három csillagos éttermekben, ahol végig járta a ranglétra összes fokát, mígnem eljutott oda, hogy megnyithatta saját éttermét a Core – t. Dolgozott Gordon Ramsay londoni zászlóshajójában a Royal Hospital Road – ban, majd Alain DucasseLe Louis XV in Monte Carlo éttermében is.

Imádja a saját vállalkozás adta új lehetőségeket, ahol mindennap kísérletezhet, és olyan alapanyagokat fedezhet fel és párosíthat, amelyet máshol nem tehetett meg, ilyen pl. a burgonya és az ikra, a bárány, és a sárgarépa. Aktívan épít a jövő tehetségeire, heti képzéseket biztosít, és oktatási projekt révén fejleszti őket. Core gyermekkori élményeiből kiindulva olyan élményt szeretne nyújtani éttermében, ahol az egyszerű és letisztult ízek dominálnak.

Elena Arzak, a négy generációs San Sebastian-ban található családi étterem, az Arzak séfje idén a listán az 53. helyre érkezett meg. Az 1893 – óta fennálló étterem épületét Juan Mari Arzak nagyszülei építették meg, ahol kezdetben boros pince és kocsma volt, majd szülei éttermet nyitottak itt.

1966 – ban Juan Mari Arzak átvette az éttermet, és a hagyományos baszk ételek szóvivője és tanítója lett.

Elena a kilencvenes években csatlakozott az étteremhez. Svájcban vendéglátást tanult, majd Európa nagy konyháiban fejlődött, többek között a Maison Troisgrosban, Pierre Gagnaire-ben, Carré des Feuillants-ban és Le Vivarois-ban, Franciaországban, El Bulli-ban Spanyolországban.

„Csokoládé pisztoly”
Pic ByJosé Lopez

Elena nagy hangsúlyt fektet az alapanyagokra, és az interaktív étkezési élményre, elmondása szerint a konyhájuk letisztult, de sokkal bonyolultabb, mint előtte bármikor. A nyers összetevők minden eddiginél többet számítanak. Elena 2012-ben lett a világ legjobb női séfje.

Nahm, Bangkok (No. 69.)

További kiemelkedő női séfek is jutottak a listára, akik jól mutatják, hogy egyre több női séf követel helyet magának a fejlődő modern gasztronómiában. Pim Techamuanvivit, a Bangkoki Nahm étteremből a 69. helyre került.

Mani, Sao Paulo No.73.

Helena Riso Sao Paulo-ban található étterme a Mani a 73., Garima Arora által fémjelzett Bangkoki Gaa a 95., míg Anne-Sophie Pic Valence-ben található egysége a 98. lett.

Gaa, Bangkok, (No.95.)

A Nők egyenjogúságát erősíti, hogy az 1000 akadémiai tag fele nő.

Anne – Sophie – Pic

Azért, hogy még színesebbé tegyék, és kiterjesszék a The World 50 best Restaurant listáját, néhány kevésbé ünnepelt gasztronómiai hely is felkerült az 51-120-as listára. Ilyen például az olaszországi Marche-i régió, amelyet az Uliassi képvisel (No.61.), vagy a Dél-Spanyolországban található El Puerto de Santa Maria-ban lévő Aponiente (No.94.). Illetve a Mexikói Guadalajarában lévő Alcalde-nal (No. 109.), a belgiumi Gent-ben található a Chambre Séparée (No.111.), és az olaszországi Dolomitokban található, St. Hubertus (No.116) is listára került.

St. Hubertus, San Cassiano, (No.116.)

Az idei 51-120-as lista a földrajzi sokféleség legszélesebb reprezentációját mutatja be, amit az 50 Best által a kulináris kiválóságot ünneplő 18 év alatt csak láthattunk.

A világhírű országok éttermei, valamint a kevésbé ismert célállomások is felkerültek.

A S.Pellegrino mérföldkövet jelentő évfordulója, ideális alkalom volt arra, hogy, bár csak egy évre, de bővítsük a listát. Reméljük, hogy sokan közülük a következő évben is a lehető legjobba között lesznek láthatók.

William Drew, a The Best 50 Restaurant Igazgatója
La Cime, Osaka, Japán (No. 93.)

Az éttermek listáján egyre nagyobb eloszlás látható földrajzilag. 21 új bejegyzés jelent meg az idei listán, amely a korábbi évekhez képest jelentősen megnövelte a képviselt országok és városok számát. Három új belépővel képviseli magát Japán, Olaszország és Kína is (köztük kettő Hongkongból és egy Macauból).

Alo, Toronto, Kanada (No.90.)

Oroszország két új belépővel van jelen, mindkettő Szentpétervárról, ez kihívást jelentve Moszkvának, aki korábban egyeduralkodó volt. Az egyik étterem a Harvest (No.92.), a másik a Cococo (No.104.).

Cococo, Szent Pétervár, Oroszország (No.104.)

Olaszországban a Lido 84 a Garda-tónál (No.78.) – az idei Miele One To Watch-díj győztes – egy másik jelentős újonnan érkezett a listán, az Uliassi mellett, amely az 51-120-as listában a legjobb új belépője.

Lido 84, Garda – tó, Olaszország (No.78.)

Nagy előrelépésekből idén sem volt hiány. A berlini Nobelhart & Schmutzig 31 helyet ugrott előre a tavalyi 88. helyezésről a 57. lett. Az Indiai Accent New Delhi-ből, 30 helyet javított és a 60. helyre jött fel.

Nobelhart & Schmutzig, Berlin, Németország (No.57.)

A tavalyi Miele One To Watch Single Thread of Healdsburg jól mutatja, hogy miért lett tavaly a legígéretesebb étterem, hiszen idén is képes volt javítani és 21 helyet előrelépve most a 71. helyen tart.

Single Thread of Healdsburg, USA, (No.71)

Figyelemre méltó a Rio De Janeiro-i Lasai (No.74.) 26-os előrelépése, és a Madridi Diverxo (No.75.) 17-es ugrása is.

Martín Berasategui, Lasarte-Oria, Spanyolország (No.81.)

21 új belőpvel bővült a lista, amely a The World 50 Best történelmében a legtöbb. Növekvő sorrendben a következő éttermek kerültek fel:

 • Uliassi, Senigallia, Olaszország (No.66.)
 • Core by Claire Smith, London, Anglia (No.69.)
 • Lido 84, Garda – tó, Olaszország (No.78.)
 • Amass, Koppenhága, Dánia (No.85.)
 • Sushi Saito, Tokio, Japán (No.91.) – Visszatérő
 • Harvest, Szent Pétervár, Oroszország (No.92.)
 • La Cime, Osaka, Japán (No.93.)
 • Aponiente, El Puerto de Santa Maria, Spanyolország, (No.94.)
 • Gaa, Bangkok, Thaiföld, (No.95.)
 • Belon, Hongkong, Kína (No.96.)
 • Anne – Sophie – Pic, Valence, Franciaország (No.98) – Visszatérő
 • Jade Dragon, Makaó, Kína (No.103.)
 • Cococo, Szent Pétervár, Oroszország (No.104.)
 • Kadeau, Koppenhága, Dánia (No.105.) – Visszatérő
 • Restaurant David Toutain, Párizs, Franciaország (No.106.)
 • Il Ristorante Luca Fanti, Tokió, Japán (No.107.)
 • Alcalde, Guadalajara, Mexikó (No.109.)
 • Neolokal, Isztambul, Törökország (No.110.)
 • Chambre Séparée, Gent, Belgium (No.111.)
 • Vea, Hongkong, Kína (No.113.)
 • La Colombe, Cape Town, Dél – Afrika (No.114.) – Visszatérő
 • St. Hubertus, San Cassiano, Olaszország (No.116)
 • Epicure, Párizs, Franciaország (No.117.) – Visszatérő
 • Ernst, Berlin, Németország (No.118.)
 • Atomix, New York, USA (No.119.)
 • Sugalobo, Tokió, Japán (No.120.)
L’Astrance, Párizs, Franciaország (No.108.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.