Az étteremvilág csillagai 2019. június 25-én a szingapúri Marina Bay Sands-ben gyűltek össze, hogy a The World 50 Best étterme 2019-es díjának kiosztását ünnepeljék, amelyet a S.Pellegrino & Acqua Panna szponzorált .

Az idei rendezvényen öt kontinensen 26 országból érkező étterem szerepel a listán, amely egy új győztessel jelent meg, mivel Mauro Colagreco, a Mirazur étterme kettős megtiszteltetésben is részesült, a világ legjobb étterme lett idén és a legjobb európai étterem is.

Mauro Colagreco

A 2019 – es lista 26 ország éttermeit tartalmazza, amelyből az USA és Spanyolország áll az élen, 6 és 7 egységgel. Ebből 12 új helyet tartalmaz a lista, és három visszatérőt. A legjobb új belépő a Noma lett Dániából, akik egyből a második helyre ugrottak, ismét rávilágítva René Redzepi zsenialitására.

A legtöbb helyet a spanyol Azurmendi ugrotta meg, aki a tavalyi 43. helyről idén a 14. helyre lépett fel. Ez nagyban köszönhető annak a fenntarthatóság melletti elkötelezettségnek, amelyet Eneko Atxa Azurmendi séf elhivatott munkája képvisel.

Eneko Atxa Azurmendi

Idén több női séf is fellépett a kibővített listára, többek között kiemelhetjük Clare Smyth-t, Elena Arzakot is. Az idén a legjobb női séf Daniela Soto-Innes a Cosme és az Atla séfje lett. A legjobb pastry chef díját pedig Jessica Préalpato kapta meg, az Alain Ducasse au Plaza Athénée cukrásza.

Central, Lima, Peru No.6.

Az idei év egyik legfontosabb díját az Estrela Damm által támogatott Chef’s Choice-t Alain Passard, az Arpège séfje kapta meg. Ezt az elismerést azon séfek kapják, akik inspirálják a többieket. Minden évben a győztest a listán szereplő séfek és az éttermek tulajdonosai szavazzák meg.

A világ legjobb étterme

Mirazur, Menton, Franciaország

Pazar kilátás fogadja a vendégeket a francia Riviérára, amikor belépnek a Menton-ban található Mirazur étterembe, ahol Mauro Colagreco elhivatott konyhája teszi még lényűgözőbbé az élményt. Az idei elmondható, hogy az Ő éve, hiszen nem francia séfként megkapta a három Michlein-csillagot, majd felülhetett a trónra a The World 50 Best választásán is. De miért vált egy Argentin séf, a világ legjobbjává? Az idei díj elismeri zsenialitását, a helyi termékek iránti szeretetét is, amelyeknek többsége az étteremtől pár méterre található kertben terem. Mauro Colagreco átírja a gasztronómia határait és megváltoztatja a mediterrán konyhát.

Köszönöm a csapatomnak és a barátaimnak, hogy együtt voltak velünk ezekben az években. 

Franciaország, mert megadta nekem a helyet, ahol sikeres lettem, Argentína, ahonnan az összes emlékem származik, Brazília, ami az életem szerelmét adta nekem, Olaszország, ahol a csapatom több mint fele él.

Mauro Colagreco, a díj átvételén magyarázza miért egy több nemzetet tartalmazó zászlóval ünnepelt.

Mauro Colagreco zsenialitását a benne rejlő sokszínűség adja, amely a több nemzetiségű származásának is köszönhető. Az argentin – olasz séf Franciaországban találta meg a kulináris kiteljesüléshez vezető útját, de ennek a kalandnak a kezdete Buenos Airesben, a Gato Dumas vendéglátóipari iskolában volt. Olyan mentorok keze alatt tanulhatott, mint Alain Ducasse, Alain Passard vagy Bernard Loiseau. 2001-ben érkezett meg a gasztronómia őshazájába, majd dolgozott a Hôtel Plaza Athénée-ben, és a Le Grand Véfour -ban is.

Filmbe illő pályafutása pedig a Francia Riviéra Menton-ban teljesedett ki, ahol megvásárolt egy 1950-es években épült villát. Itt nyitja meg éttermét 2006-ban, a Mirazurt, amely már egy évvel ez után elnyeri az első Michelin-csillagát. Hat hónappal a megnyitás után a Gault Millau odaítéli neki az “Év felfedezettje” kitüntetést. Majd 2009-ben felkerül a The World 50 Best Restaurant listájára, amellyel hivatalosan is a legjobbak közé emelkedik. Mauro Colagreco már gyermekkorában megtanulta, hogy a sikerhez vezető út nem könnyű, rögbijátékosként hamar megtapasztalta, hogy ha valamit el akarunk érni, azért küzdeni kell. A terv az volt, hogy apja nyomdokaiba lép, és könyvelő lesz, de a gasztronómia közbeszólt és ma Ő a világ legjobb séfje.

A Mirazur csapata

A Mirazur egyedi ételeit Colagreco sajátos életútja és tapasztalásai tették olyan különlegessé. A hegyek, a tenger, az étterem saját kertje ihlették azokat. És a citrom, amely Menton városának a jelképe.

A helyi citromfesztiválra külön menüvel készülnek, amelyben egy tartósított citromból készült mártás is szerepel, ez a séf kedvence. Az étterem mögött egy 15 citromfával rendelkező kert található, amely több mint 30 citrusfélét is tartalmaz. Ahogy mondja, néha annyi a citrom, hogy nem tudják mihez kezdjenek vele.

A citrom olyan, mint a kaviár.

Mauro Colagreco

Ebben az évben örömmel látjuk, hogy Mirazur végre felkerült az első helyre, miután 2009-ben debütált a The World 50 legjobb éttermeinek listáján. Ragyogó, hogy tanúja lehettünk ennek.

Ez egy csodálatos, progresszív év volt a lista egészét nézve, számtalan új bejegyzéssel a világ minden sarkából.

Örömmel üdvözöljük a korábbi No.1 éttermeket az újonnan létrehozott “Best of the Best” kategóriában.

William Drew, a The World 50 Best Restaurant igazgatója
Tickets, Barcelona, Spanyolország No.20.

Spanyolország, a maga hét éttermével kiemelkedett a listán szereplő országok közül, bizonyítva, hogy még mindig a világ egyik kulináris nagyhatalma. A top tízben három étterem is helyet kapott, köztük a harmadik Asador Etxebarri étterem, amely a spanyol grillezés minimalizmusának és a baszk alapanyagoknak a diadala. Továbbá a Mugaritz (No.7.) és a Disfrutar (No.9.) is befutott oda.

Az USA hat étteremmel tartja magát a legtöbb étteremmel büszkélkedők listájának második helyén. Idén a világ legjobb női séfjének választott Daniele Soto-Innes lett, akinek a New York-i étterme érte el a legjobb helyezést. A Cosme a 23. helyre ért fel.

Cosme, New York, USA No.23.

Dominique Crenn egysége az Atelier Crenn pedig új szereplő a listán, amely a 35. helyen nyitott. Új szereplő még San Francisco-ból Corey Lee Benu is a 47. helyről.

Geranium, Koppenhága, Dánia No.5.

Idén nem volt kérdés, hogy a legnagyobb visszatérő Dánia, aki a Nordic konyhát népszerűsítő Noma-val ismét berobbant a második helyre. René Redzepi-ék mellett, Rasmus Kofoed étterme a Geranium is bekerült a legjobbak közé, az ötödik helyre. A modern északi konyha ismét megmutatta erejét.

Geranium, Koppenhága, Dánia No.5.

A legjobbak sorában ismét sikerült bennmaradnia Peru-nak, amely jól jelzi, hogy Dél-Amerika ezen vidékének konyhája még mindig sikeres és megújuló tud lenni. A Central (No.6.) és a Maido (No.10.) bemutatja Lima különleges gasztrokultúráját.

Maido, Lima, Peru No.10.

Mexikó idén két étteremmel képviselteti magát a lista első felében, amelyből mindkettő Mexikóvárosban található. Enrique Olvera a Puyol (No.12.), az ország egyik legismertebb séfje, aki modern nézőpontok alapján teszi még egyedibbé a mélyen gyökerező mexikói konyha hagyományait. Jorge Vallejo fiatal és dinamikus séf a Quintonil-lal a 24. helyre került.

Puyol, Mexikóváros, Mexikó, No.12.

Thaiföld két étteremmel is szerepel a listán. A Bangkok-i Gaggan idén a negyedik helyet foglalta el. A Sühring pedig, mint új étterem került fel a lista 45. helyére.

Gagan, Bangkok, Thaiföld No.4.

Több ország is szerepel két éteremmel a listán, többek között Japán, Olaszország, Oroszország, Kína és az Egyesült királyság is. A legjobb helyen a japán Den (No.11.), Tokióbol és az orosz White Rabbit (No.13.) Moszkvából szerepel a listán.

White Rabbit, Moszkva, Oroszország No.13.

Közép – Európa legjobbja idén ismét a Steirereck lett. Heinz Reitbauer futurisztikus környezetben mutatja be a hagyományos osztrák konyhát. Progresszív, modern mégis a családi alapokra teszi a hangsúlyt.

A The World 50 Best Restaurant tiszteletét fejezi ki azok előtt, akik az elmúlt 17 évben szerepeltek az első helyen, mint a világ legjobb étterme. 2002 óta tükrözi a kulináris világ sokszínűségét, amelyet felépítésének és szavazási struktúrájának köszönhetően évről – évre stabilan be tud sorolni. 2015-ig Londonban tartott díjátadó ünnepséggel, most egy világjáró turnéra indultak, amelynek oka, hogy maga a lista is globalizálódni kezdett. A bővülést az ázsiai és a latin-amerikai listák kihirdetése is jól prezentálja.

Ultraviolet By Paul Pairet, Sanghaj, Kína No.48.

A “Hale of Frame”, avagy a Hírességek csarnokába kerülő éttermekre ezen túl nem lehet szavazni, ők már örökös tagként szerepelnek majd itt. Ezek a szakemberek azzal az elkötelezett munkával, hogy a világ legjobbjai lettek, kiérdemelték ezt az elismerést, hiszen inspirálták a jövő szakembereit és megmutatták, hogy új projektek és kezdeményezések révén be lehet fektetni az ágazat jövőjébe.

Osteria Francescana, Modena, Olaszország Hale of Frame

HALE OF FRAME

Attica, Mellbourne, Ausztrália No.20.

Egy gondolat “The World 50 Best Restaurant – Mirazur, a világ legjobb étterme” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.