Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg Boldogkőváralján a Gönci Barack Vigasságot. Erről beszélgettünk Czakó Mónikával, a Bestillo Pálinka társtulajdonosával.

Czakó Mónika és Czakó Gábor, a Bestillo Pálinka társtulajdonosai

A rendezvény a térség gasztronómiai esszenciáját, családi programokat és vidámságot kínál az ideérkezőknek. Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg Boldogkőváralján a Gönci Barack Vigasságot.

A családi és gasztronómia rendezvény fő szervezőjével, a Bestillo társtulajdonosával Czakó Mónikával beszélgettünk értékteremtésről, lehetőségekről, fejlődésről és persze a barackról.


Idén már a nyolcadik Gönci Barack Vigasságra kerül sor. Milyen újdonságokkal várjátok az érdeklődőket?

Nagyobb hangsúlyt kap a gasztronómia.

A SVÉT régiónkban található éttermei aktív szerepvállalása mellett rendezzük meg az idei Vigasságot. Illetve különböző workshopokkal is készülünk, amelyekre szakmai beszélgetésekkel várjuk a közönséget.

Most újra ebbe az irányba fordulunk, bár az évek során elkanyarodtunk a fesztivál vonal felé, szeretnénk visszatérni az eredeti elképzelésekhez és központba helyezni az orr és a száj, mint érzékszervek kényeztetését.

Milyen célokkal vágtok neki az idei Vigasságnak?

A cél, hogy a gönci barackot a megfelelő helyére helyezzük a gasztronómiában és tágítsuk a terét, hogy a lekvár-, és pálinkafőzésen túl is rengeteg lehetőség van ebben a super food-ban.

Szeretnénk megmutatni, hogy nem csak desszertet, de akár főételt is lehet ebből a gyümölcsből készíteni.

A rendezvény idén is a térség kulináris, kulturális és turisztikai értékeire koncentrál. Ebben az évben még inkább a gasztronómiát helyezték a középpontba.

Az idei rendezvényen elindultatok egyfajta gurmé irányba és hirdetitek a térség kulináris értékeit is?

Ezalatt nem csak az extravagáns dolgokat értjük, hiszen anyukám krumplilángosa is lehet gurmé.

Ha valami annyira finom, annyira jó, hogy azt érzed, szívesen eggyé válsz vele, az gurmé.

Egyedülálló a régióban és az országban is, hogy mindent a gönci barack köré építetek fel. Mit jelent számodra a gyümölcs, mint a térség kincse?

Azt, hogy 70 évvel ezelőtt volt egy ember, aki a térség vezetőjeként hitt ebben a gyümölcsben, megteremtette a feltételeit egy faiskola működésének, ott nemesítették a gönci magyar kajszit, ami a mi klimatikus adottságainkra született, magas beltartalmi értékekkel, magas cukortartalommal, melyhez harmonikus savasság társul. Több tíz hektár területet telepített be, exportra termelték a kajszit – Abaúj reményt kapott a felzárkózásra, a fejlődésre.

Én úgy látom, a helyi emberek kezdenek annak tudatára ébredni, hogy újra lehetőséget tud kapni a térségünk a fejlődésre – ezen gyümölcs, az abból készült termékek, a turizmus és a helyi termékek összefonódása által.

Készülnek a környéken lekvárfőző-, és gyümölcslé üzemek, ahonnan jövőre már biztosan jönnek ki a termékek, és a Vigasságon is szerepelni fognak ezek a termelők.

Évről évre egyre sikeresebb a fesztivál. Egyre többet dolgoztok rajta, hogy minél több programmal és kulináris felhozatallal örvendeztessétek meg a nagyérdeműt. Mi inspirál, hogy ennyi energiát rakjatok ebbe az eseménybe?

Elindultunk, elindult a térség, észrevették az emberek, hogy milyen érték van a kezünkben, ebből pedig azt gondolom, hogy a Mi munkánk, amellyel egyfajta brandet teremtettünk, kezd beérni. Ennek a brandépítésnek az egyik legfontosabb eleme a Vigasság.

Mi, akik itt élünk, és csináltunk valami olyat, amire büszkék vagyunk, nem tudjuk azt eltolni, hiszen nincs alatta kerék, nekünk itt kell élnünk, és nem mindegy, hogy milyen körülmények között tesszük azt.

Dupla motivációm van, az egyik, hogy a helyiek a helyén kezeljék ezt a gyümölcsöt, hogy lássák benne a lehetőséget, és csináljanak belőle valamit, amivel lássuk el az országot és akár Szlovákiát is. A másik, hogy keresletet generáljunk a termékeink iránt.

Van erre kapacitása a térségnek?

Van, hiszen Magyarországon 5000 hektár kajszi van, ennek az egyharmada 1500 hektár a gönci termőterületeken van. Ebből 400 hektárt 4 – 5 település kezeli. Ami rengeteg, hiszen Mi tavaly a 6 hektárból kihoztunk 2000 mázsát, idén pedig még több látszik.

Itt van a lehetőség ebben a sztroriban, tehát volumen az megvan. És mi fog történni?

Az, hogy nem eladjuk a felvásárlóknak, hanem itt helyben fogjuk nagyobb arányban feldolgozni. Fontos, mert egyébként csak Mi dolgozzuk fel, a többi megy ipari, vagy friss felhasználásra.

A Bestillo, mint a térség kiemelkedő vállalkozása, amely országosan ismert pálinkákat állít elő, mindig is híres volt a minőségről és elszántságról.

Miért fontos, hogy a pálinkát, a térség gasztrokultúráját összehozzátok egy nívós esemény alá? Milyen értéket teremt ez a térségnek és számotokra?

Tavaly, meg tavalyelőtt a gönci barackért, mint alapanyagért több, mint húsz százalékkal többet adtak, mint az ország egyéb termőtájain. Ebben a brand építés mellet nagy segítségünkre volt a szlovák közelség is, hiszen ott már nem él meg a barack, hiszen Mi vagyunk az északi – határ, így onnan is jönnek ide, euróval fizetnek, aminek egy plusz árfelhajtó ereje van.

A pálinkások is felismerik a gyümölcs erejét, idén már három pálinkafőző barátunk keresett meg minket, hogy szívesen vennének gyümölcsöt tőlünk, ha erre nincs mód, akkor valakitől a termőtájról.

A pálinkafőzés útján gyakorlatilag megismertettétek az országgal a térséget, Boldogkőváralját. Ezzel be tudjátok mutatni, hogy mennyire sokszínű ez a vidék, mennyi lehetőség van benne?

A vidék, a hely sokszínűségét nagyobb feladat az itt élőknek megmutatni, mint a turistáknak. Valamiért Mi nem vagyunk tudatában annak, hogy a jóisten, hogy elkényeztet minket Boldogkőváraljai embereket.

Van egy kéktúránk, itt vagyunk a Zempléntől pár kilométerre, és itt a vár, valamint a kajszi. Más településnek nem, hogy négy ilyen csodája nincs, egy sem.

Kikkel találkozhatunk az eseményen, hogyan határoztátok meg a gasztronómiai vonalat, hogy kik képviseljék azt?

Mindenképpen a minőségi, jó ízű ételek és italok biztosítása a cél / és persze, a térségben élők előnyben részesültek – már ha megfelelnek az elvárásoknak. Ezen túl szeretnénk hagyományos és modern ízeket, és olyan fogásokat, olyan párosításokat a barack mellé, ami első gondolatra nem ötlik egy háziasszony fejébe …

Ennek tükrében lesz Helyi Ízek stand, jönnek a SVÉT régiónkhoz tartozó éttermei (Anyukám Mondta, Első Mádi Borház, Ikon, Nomád Hotel), őket kiegészíti a miskolci Leves, aki a Debreceni Gourmet Fesztiválon egy fantasztikus boldogkőváraljai barack krémlevest prezentált.

A barack milyen formában jelenik meg a Vigasságon még a pálinkán kívül?

Megjelenik önmagában lekvár formájában, egy kistermelőn keresztül a barack magja is jelen lesz, olaj és őrlemény formájában, illetve maga a mag, amit a gluténmentes konyhában előszeretettel alkalmaznak a háziasszonyok.

A séfek felé az volt a kérdésünk, hogy főételhez és leveshez is párosítsák a kajszit, ne csak desszerthez. Van, aki édes fogást nem is hoz, csak főételt és levest.

A célom, hogy a háziasszonyok ne csak a süteményekbe vagy a palacsintába kenjék a baracklekvárt, hanem párosítsák egy főétel mellé. Például, ha egy gyümölcslevesről beszélünk, nem éppen a barack jut eszünkbe, inkább a meggy vagy a cseresznye. Még gyümölcslevesben sem a legnépszerűbb, miközben a krémlevese verhetetlen.

A Családbarátban is egy szuper három fogásos barackos menüvel jelentkeztünk be. Egy hideg kajszibarack levest, egy húsgombócot barack chutney-val, és egy chia pudingot barackkal készített a szakácsunk, amit a stáb a forgatást követően pillanatok alatt eltüntetett.

Az eredet védett és hungarikum gönci barack és az ebből készült pálinka a térség legismertebb termékei.

Mindig is célotok volt, hogy bemutassátok a környék legjobb termelőit is. A Helyi ízek standján hagyományos termékekkel ismerkedhet meg a nagyérdemű. Mennyire fontos, hogy a térség gasztrokultúráját összehozzátok egy nívós esemény alá?

Nekem az a fontos, hogy a barack, mint alapanyag, bekerüljön a gasztronómiába, arra a helyre, ahová való, és a gönci barack előzzön meg bármelyik másik termőtájat.

Milyen helyi termelőkkel találkozhatunk?

Itt lesz Koltai Krisztina, aki vadon gyűjtött, és nemes gyümölcsökből, valamint gombákból állítja elő a finomságait.

Göncről jön el Molnár Zoltán őstermelő, aki hozza a kajszibarackot. Erzsike hozza a süteményeit. De itt lesz Bodnár Sándor a Mádi sajtokkal. És itt lesz még Őzse Tibor a barackmagból készült termékeivel.

És a pálinka mellett más italokat is meg tudnak kóstolni a vendégek. A Tokaj Y generáció 3 ifjú borásza és a Mohácsi Sörmanufaktúra fogja kényeztetni a vendégeket.

A Vigasság mellett sokat teszel a térség fejlődéséért is. Ez kéz a kézben jár?

Az én fixa ideálom az, hogy itt helyben nincs pénz, vagy nagyon kevés, tehát ide kell hozni azokat, aki képesek fejleszteni a térséget. Ezt csak úgy tudjuk csinálni, hogyha nem csak ágy van, ahova le tudnak feküdni, hanem van program is, amit át tudnak élni, amit meg tudnak élni. És azt gondolom, hogy a gasztronómia egy élmény.

Ez az abaúji rész volt egykor a kamrája az egész borsodi régiónak, illetve akkor még Kassa is ide tartozott. Mi ebben vagyunk jók, az étel előállításában, megtermelésében, a gyökereink ehhez vezethetők vissza. Újra elő kell vennünk a hagyományainkat.

A természeti adottságaink megvannak, amelyekre lehet építkezni, hiszen, ha kirándulsz, akkor megéhezel, megszomjazol. Én azt gondolom, hogy a helyi termékelőállítás és a turizmus így tud fejlődni. És amit nem tud itt elfogyasztani, azt tegye be a csomagtartóba és vigye haza. Vegye meg a helyi termékeket a helyi termelőktől, és rendeljen arcokat és embereket, valamint történeteket hozzájuk.

A Mi kommunikációnknak van egy direkt haszna, az eseményre való ellátogatással, de van egy indirekt hatása is, hogy a régió, a márka hírnevét növeli.

Elmondható a rendezvényekről, hogy valódi piknik hangulat uralkodik rajta. Idén is hasonló élményekkel készültök?

Idén még erőteljesebben jelen lesz a piknik hangulat. Vettünk új függőágyakat, amelyeket a fák közé fogunk felfüggeszteni. Egyfajta fieszta hangulatot szeretnénk megvalósítani, ha lehet ilyet mondani.

Tényleg azt szeretnénk, ha ez a rendezvény arról szólna, hogy az emberek jól érezzék magukat, egymással, azzal a szűk körrel, akikkel jöttek, azzal a tág körrel, akik egyébként itt vannak. Odafigyeljenek egymásra, jókat egyenek és igyanak, heverészennek, lazuljanak, szórakozzanak. Ez a cél.

Idén újdonságként workshopokon is részt vehetünk. Lesz kovászos kenyér, Michelin csillagos somelier és természetesen mesélnek a pálinkáitokról is.

Miért gondoltátok fontosnak, hogy ilyen foglalkozásokkal is bővítsétek a programokat?

Ezeken olyan témákat sorakoztatunk fel, amelyek nekünk és a gönci barack fejlődése és jövője szempontjából fontosak. Ezekhez megpróbáltunk olyan szakértőket felkérni, akik ebben nekünk tudnak segíteni. Az idei évben ezeknek a műhely beszélgetéseknek a moderátora Jókúti András, a Világevő lesz.

Azt gondoljuk, hogy rengeteg olyan információ van a körülöttünk lévő emberekben, amit érdemes lenne megosztani azzal, akiket ez érdekel. Osváth Zoli bácsi neve úgy vetődött fel, hogy sokan érdeklődnek például a Facebookon és kérnek tanácsokat, a gyümölcsfákkal kapcsolatban. Számunkra Ő eszméletlen nagy segítség abban, hogy a kajszi ültetvényünk olyan minőségű, amilyen.

A mi ültetvényeink, öntözőrendszer nélkül azért válhattak országos szinten referencia értékűvé, mert mindenben hallgatunk rá. Az Ő filozófiája az, hogy ne Mi akarjuk megmondani a fának, hogy mire van szüksége, hanem kérdezzük meg a fát magát.

Mi rendszeresen elemezzük a fa élettani folyamatait, megfigyeljük, hogy miből van sok, miből van kevés, az ásványok hogyan aránylanak egymáshoz stb. Együtt élünk a gyümölcsösünkkel, és szeretnénk az Ő gondolatait másokkal is megosztani.

És a gasztronómia területén?

A gasztronómia területén főleg a feldolgozással fognak foglalkozni a séfjeink. A barack pedig központi téma lesz.

Szeretném bemutatni a Tokaji Y Generációt, mint embereket, mert az Ő gondolataik nagyon szimpatikusak számunkra. És mindig szóba kerül, hogy mi az a gyümölcs, amit a bor aromájából kiérzünk, a barack is gyakran szóba kerül. Ezért kerestük, hogy hol van a kajszi a borban.


Egy gondolat “Gönci Barack Vigasságra – Riport Czakó Mónikával” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.