A verseny BBQ egy hihetetlenül izgalmas versenysportág, amelyben komoly szerepet kapnak az alapanyagok és a tudás. Az alapos felkészülésen sok múlik az egész verseny eredményét tekintve.

Nagy Ivánnal az eddigi legsikeresebb magyar barbecue csapat tagjával beszélgettünk arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ebben a sportban. Hogyan lehet felkészülni a legváratlanabb helyzetekre és, hogyan érhetünk el minél jobb eredményeket.

Nagy Ivánnal legutóbb a Fehér Nyúl BBQ Team által megrendezett Füstös Nyúl Kupán találkoztunk s ezen a rendezvényen kaphattunk betekintést abba a hihetetlen elszántsággal végzett munkába, amit minden versenyen elvégez, és hogy milyen komolyan veszi a BBQ világát. Ekkor Tamási Péter volt a partnere, akikkel ismét sikeresen teljesítették ezt az eseményt is. De mi a titka, miért tud valaki ilyen kiemelkedően magas teljesítményt elérni egy ilyen költséges sportágban? Itt, ahogy Iván elmondja, nagyon fontos a precizitás, a jó alapanyagválasztás és a megfelelő felkészülés, még a legváratlanabb helyzetekre is.

De erről beszéljen Ő maga, aki ma már az egyik legelismertebb szaktekintély ebben a műfajban.

Nagy Iván és Tamási Péter

Májusban a Füstös Nyúl kupán személyesen is találkoztunk. Azóta voltatok Hollandiában és Németországban, valamint Erdélyt is megjártátok. A Fekete – erdei versenyt egy maximális pontszámú szeggyel és Grand Champion címmel zártátok. Mesélj erről nekünk!

Igen, elég sűrű a szezon azóta is.

A Drgon BBQ versenye már-már legendás hírű, nagyon jól szervezett, és meseszép környezetben rendezik, és a házigazdák idén is kitettek magukért.

A versenyre feleségemmel és az unokatestvérével utaztunk el. Kiváló helyet kaptunk a szervezőktől, és már a pénteken szervezett nyitóbulin kortyolgattuk az Aperolt, és hallgattuk az élő zenét.

Szombaton indultam a steak sütő versenyen is, sajnos most kevés sikerrel, aminek részben tudom az okait. Egyfelől otthon felejtettem a steak fűszereimet, és a kapott alapanyag sem volt olyan, mint amit eddig használtam. 24 indulóból most a 20. helyen végeztem.

Ezek után nekiláttam a húsok előkészítésének, egyedül csináltam, és így eltartott egy darabig, de este 10 körül mindennel végeztem. Reggel 4 körül kezdtem sütni, és két gyors zápor is közbeszólt, de végül minden rendben ment.

A lányok sokat segítettek, például teljesen egyedül rakták bele a dobozokba a petrezselymet, ami szép teljesítmény volt így elsőre. A húsok időre elkészültek, és egész jól mutattak a dobozok is, szóval mindent beadtunk pontosan. Ezután gyors pakolás, és már vártuk is az eredményhirdetést.

A csirke és oldalas kategóriában nem mondták a nevünket, így elég komolyan aggódni kezdtem. De a Pork kategória végén a második helyen mégis csak bemondták a nevünket, itt már nagy volt a boldogság, hisz ha egyszer is a színpadra lehet menni az már óriási öröm számunkra. De ezután jött a következő meglepetés, hisz maximális 180 ponttal megnyertük a brisket kategóriát. Nagyon örülök ennek, hisz ez az egyik legnagyobb elismerés. Itt a bírók egységesen 9-9 pontot kell, hogy adjanak mindenre, ami azt jelenti hogy tényleg jót sütöttünk.

Ezek után vártuk az összesített eredményt, és miután nem tudtuk a csirke és oldalas helyezésünket, így csak reménykedtünk hogy az összetettben is jól szerepelünk. Végül első helyen, Grand champion helyezést értünk el, és őszintén bevallom, erre még én sem számítottam. Igaz, hogy jót sütöttem, de azért sokan sütnek nagyon jól, így mindig izgalmas az eredményhirdetés.

Külön érdekesség, hogy csak olyan bíró regisztrálhatott erre a versenyre, aki már legalább 5 alkalommal bírált, így azt kell mondjam, hogy igazán szakértő bírók értékelték a beadott húsokat. Eredményünk: csirke 12, oldalas 14, pork, 2, brisket 1.

A Füstös Nyúl Kupán elmondtad, hogy nagyon sok energiát fektetsz az alapanyagok beszerzésére. Miért olyan fontos, hogy a lehető legjobb minőségű húsokat szerezd be a versenyekre?

Véleményem szerint a hús az egyik legfontosabb szempont a sikerhez vezető úton.

Nagyon sok húst kipróbálok, és csak minimális az, amelyik a versenyen is megállja a helyét. Sajnos minden kategóriának megvan a maga nehézsége.

Általában a szegy a legfontosabb, mint a királykategória alapanyaga. Itthonról vagy külföldről szerzed be a húsokat?

Minden forrást kipróbáltam az elmúlt egy évben, sütöttem pl. Snake River Farm-os szegyet, aminek több mint 60 Euró a kilós ára, és azt kell mondjam, hogy megéri.

De folyamatosan nem tudok ilyet használni, mert az anyagi források végesek. Ezen a versenyen egy kanadai szeggyel indultam, és az alapanyag kiváló volt!

A szegynél mire kell odafigyelni? Nyilván a vásárlásnál a hús állapotára nem tudsz hatással lenni, de már a verseny elején látod, hogy ez jó, vagy kevésbé jó lesz a végén?

Vannak ajánlások a szeggyel kapcsolatban, ilyen például hogy ne legyen a vágás után négy hétnél régebbi. Ez európai beszerzésnél rögtön megbukik, hiszen kb. ennyi idő az ide szállítás.

Illetve érdemes megnézni hogy a flat rész mennyire laza, mennyire hajlik? Minél puhább, és minél hajlékonyabb annál jobb. A zsírhányad a  másik fontos dolog, de ez sem egyszerű, hisz nem látunk bele a szegybe. Mindenképp alaposan forgassuk át és nézzük meg.

A csirkénél és a sertésnél hogyan választasz? Ott mire figyelsz, amikor kiválasztod a beszerzésnél?

Csirkénél csak a méretet figyelem, a beltartalom úgyis csak a sütés végén derül ki, oldalasnál a szabályos vágás az egyik legfontosabb, illetve, hogy a papszelet alatti rész lehetőleg ne legyen nagyon vékony.

Boston butt esetében a money muscle mérete a lényeg, kaptunk Jesoloban olyan lapockát, ami 8,7 kg volt, ennek megfelelően óriási volt rajta a money muscle.

A hazai húsok mennyire jók a BBQ sütéshez?

Sertés tekintetében egy igen komoly beszállítóval vettem fel a kapcsolatot, nagyon ígéretesek az első próbák. Itt talán lesz lehetőség lakossági ellátásra is, szóval ez ügyben mindenképp jelentkezem majd.

Erdélybe készülve, a jól megszervezett beszerzési rendszeredbe hiba csúszott. Végül is sikerült megoldani a helyzetet?

Sajnos nem érkezett meg időben a hús szállítmány Hollandiából, így csak nagyon későn tudtunk elindulni a versenyre. Sajnos az eső is hátráltatott kicsit, de ennek ellenére is azt gondolom hogy jól teljesítettünk.

Nem lehet mindig nagyon jól szerepelni, van egy csomó olyan tényező, ami rajtunk kívül áll. Romániában végül a 4. helyen végeztük.

Hogyan készültök fel egy – egy versenyre? Mikor kezditek el a felkészülést? Milyen terv szerint zajlik ez?

Már rutinszerűen készülök, verseny előtt 1-2 nappal mindent összekészítek, és az indulás előtti délután csak bepakolok az utánfutóba.

A setup már minimális, mindent elhagytunk, ami nem kell, nagyon helytakarékosan pakolok. A kipakolás a versenyen nagyon gyorsan megy kb. 30 perc, de az összepakolás is kezd nagyon rutinszerűen menni.

Vasárnap a dobozok elkészítése előtt 11-kor például van egy kis szünet, ekkor már lebontjuk az egyik sátrat, és elkezdünk kicsit összepakolni.

Szerinted fel lehet készülni a váratlan eseményekre? Hogyan lehet minimalizálni a hibákat egy – egy versenyen?

Nem könnyű mindenre felkészülni, de improvizálással sok mindent meg lehet oldani.

Az egyik sütő most vasárnap reggel megint nem akart felállni, a szokásos 15 perc helyett több mint egy óra volt. Így végül a becsomagolt oldalasokat a már szintén becsomagolt szegy mellé állítva kellett bepakolni. Nem tett neki jót 😦

Hollandiában és Németországban is kiderült, hogy az egyik legnagyobb kihívást az időjárás jelenti. Hogyan tudtok erre felkészülni?

Az időjárás nagyon kiszámíthatatlan, hol hideg van és eső, néha meg olyan hőség hogy szinte elviselhetetlen.

A hollandiai szél azért mindenen túltett, szombaton 6 órán át kézzel tartottuk a sátrat, mert közel 100 km-es széllökések voltak. Külön köszönet Robiéknak és Attilának, hogy segítettek, mert a végén már nagyon elfáradtunk.

Nem mondom, hogy csak a szél miatt, de ez lett a leggyengébb versenyünk az idén, 55 csapatból a 21. helyen végeztünk.

Vannak nehéz, kihívást jelentő helyzetek.

Mi lesz a következő kihívás?

A legközelebbi a szlovén verseny, a festői Zbilje folyó partján, aki tud jöjjön, mert több magyar csapat is indul!

Mik a célok, milyen elvárásaitok vannak a következő versenyeket tekintve?

Jelenleg a negyedik helyen állunk a KCBS európai listáján, ami azt gondolom nagyon előkelő hely. Az idei évben még jó lenne 3-4 versenyen elindulni, és akkor, talán még lehetne ezen egy kicsit javítani.


Egy gondolat “KCBS BBQ 2019 – Nagy Ivánnal, a BBQ SunCity csapatkapitányával beszélgettünk kihívásról, felkészülésről.” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.