Az angliai pékversenyen ismét magyar sikereknek örülhettünk, miután a tavalyi Nádházi “Moby” István sikere után idén Tóth Ildikó gyűjtött be egy kategória győzelmet.

Photo by World Bread Awards

Nagy büszkeséggel mondhatjuk, hogy elindult valami itthon, amely Angliában is érezteti hatását. Tóth Ildikóval az idei World Bread Awards győztesével beszélgettünk arról, hogy mit is jelent számára ez a díj, és hogy talált rá a kovász világára.

Az idei versenyen Ildikó mellett Nádházi “Moby” István is elhozott egy második helyezést. A díjátadóra természetesen együtt érkeztek, hiszen a kovász összeköt. Kíváncsiak voltunk, hogy került két magyar is egy ilyen távoli ország pékközösségébe.

Régóta keressük a választ arra, hogy mit is jelent a kenyér a mai társadalmunkban. Milyen értékkel bír ma a 21. században a kenyér, mint alkotás, amely egy újfajta identitást kezd kialakítani a szociális háló segítségével. Feltettük a kérdést és nem lepődtünk meg a válaszokon, ez a termék ismét bebizonyította, hogy társadalmunk alappillére. 

A kenyér jelentősége, szimbolikája, felhasználása és értelmezése az elmúlt évszázadok alatt sokat változott, a modern társadalmunkban újraértelmezzük annak jelentőségét.

Photo by World Bread Awards

A kovász vírusként szippantja be a még olyan hozzánemértőt is mint én, aki még soha nem látott kovászt, vagy kenyértésztát, és a sütést is olyan atomfizikai kérdésként fogja fel, amelynek értelmezése, ugyanolyan nehéz, mint maga a Higgs – Bozon felfedezése lehet. Na de ezért is fordultam az olyan alkotókhoz, mint Ildikó, hogy fogalmazzák meg nekem, hogy mit is jelent számukra az a szó, hogy kenyér. Nem volt kérdés, hiszen látszik, hogy olyan elszántsággal, türelemmel áll a témához, hogy az mindenki számára  inspiráló lehet. Sokáig kerestem a pillanatot, hogy mikor is kezdhetem el azt a cikksorozatot, amely bemutatja azokat az embereket, akik éreznek magukban elhivatottságot, hogy váltsanak és egy olyan szakmát válasszanak útjukként, amely hihetetlen önuralmat, alázatot és türelmet kíván meg. Az idei World Bread Awards alkalmával kerestem meg Ildikót, aki válaszaival kivívta az elismerésemet.

Photo by World Bread Awards

A kenyérnek lelke van, nem hiába mondják sokan. Maga az elkészítése, a folyamat, amely során egyszerű alapanyagok felhasználásával elérjük a kvantumfizika rejtelmes világán túl létező titokzatos rezgéseket, amelyeket a mindenséget behálózó húrok mozgatnak. A kovász és maga az abból kialakult termék egyfajta kozmikus időutazás eredménye.

Mindig is szerettem volna megérteni azt, hogy ki és miért választ egy olyan nehéznek tűnő dolgot hobbijául, hivatásul, mint például a pék szakma. Az biztos, hogy egy ilyen egyszerű termék, amely három egyszerű alapanyag, a víz, a liszt és a só összekeverésével, egy csodálatos változást mutat, amelynek eredményeként egy élő anyagot kapunk és ez az, ami ma is arra ösztönzi az embereket, hogy új értelmet adjanak az életüknek, új utat találjanak maguknak. Ildikó elmeséléséből is kiderül, hogy a sors majd utat mutat, és ha elszántak és kitartóak vagyunk, az életben el tudjuk érni azt, amit szeretnénk. A kenyér készítés erre tanít.

A World Bread Awards kiemeli a sütés művészetét, és arra ösztönzik annak szerelmeseit, hogy még jobbak legyenek. A 18 kategóriában indulnak profik és amatőrök is, ez a verseny bemutatja, hogy milyen sokszínű ez a szakma, és mennyire magas minőségben van jelen az országban.

Photo by @silverscreensuppers

De meséljen Ő maga arról, hogy honnan indult, mit jelentett számára ez a verseny, és, hogy merre tart.

A World Bread Awards gyakorlatilag összehozza az amatőr és profi pékeket egy díj alá. Te hogyan kerültél a nevezők közé és milyen díjat sikerült elhoznod?

Mivel eladásra sütöm a finomságaimat, ezért nekem is a profi pékek kategóriájában kellet neveznem a versenyszabályok szerint. 

Bármennyire is hihetetlen kimondani, még magamnak is, a Cultured Bread* Bakery mikro pékség indulásával én is a profi csapathoz tartozom.  Itt Angliában  kedvezőbbek a törvények és szabályzatok, nem kell tradicionális pék képzettség és papír ahhoz, hogy pékséget nyithass.

Kis aranyos mikro pékség, jót teszek az emberekkel, minőségi, szeretettel sütött, egészséges kovászolt finomságokkal.

Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a szakmával? A kenyérsütés hobbi számodra vagy már több annál?

Végzett konduktor vagyok (Pető Intézet) és sokféle okból úgy éreztem, hogy valami egészen mást kell csinálnom és meg kell újulnom valahogy.

Három évig csak azt tudtam, hogy mást szeretnék, de hogy mit, azt sokáig nem találtam ki, vagy nem vettem észre a jeleket. 2017. november 17-én a Sourdough szó volt a fejemben amikor felébredtem. Pillanatok alatt a guglin voltam, megkerestem hogyan kell kovászt nevelni, bolt, liszt, haza és máris kutyultam.

Még aznap jelentkeztem egy 3 napos kovászos kurzusra a Londonban lévő  Bread Ahead artizán pékség iskolájába, de csak januárra volt hely. Addig is, miután azt hittem, hogy már elég erős a kovászom, elkezdtem szép diszkoszokat sütni. Családom intelligensen tűrte és úgy tett, mintha finom lenne.

Photo by World Bread Awards

Közben rátaláltam Ormós Gabriella Kovászlabor csoportjára a Facebookon, ami hihetetlen mértékű löketet adott és ad folyamatosan. A laboron keresztül összejött egy kis csoport itt London környékén. Velük rendszeresen összejövünk, sütünk, tanulunk, kísérletezünk együtt.

Vanessa Kimbell egyik kurzusára is sikerült eljutnom, ahol rengeteget tanultam és megkaptam az addig hiányzó motivációs löketet és biztatást. Mire hazaértem tőle, tudtam, hogy jó úton járok, mit akarok és mit kell tennem. Ez volt 2018. júliusában. 3 hónap múlva, októberben, a Kenyér Világnapján megkaptam az üzemeltetési engedélyt a helyi önkormányzat Köjál részlegétől, november 17-én, pontosan egy évvel miután megérkezett hozzám a sourdough szó, nyílt napot rendeztem és beindult a mikro pékségem.

Heti egyszer sütök (egyenlőre) rendelésre.  Azt hiszem ezzel megválaszoltam azt a kérdésed is, hogy hobbi vagy több. Igazából mindkettő és ezt így szeretem.

A kovász, a kovászos kenyerek készítése egy újra felfedezett útja a kenyérsütésnek. Az Igazi Kenyér Díj egyfajta elismerés, hogy jó úton jársz. Merre tart az utad, lehet még fejlődni, új kihívásokat találni ezen a téren?

A World Bread Awards versenyen belül az igazi kenyér kategória a legnagyobb. Már az fantasztikus, hogy bejutottam a döntőbe ebben a kategóriában. A kategória megnyerése pedig felfoghatatlanul csodás érzés.

Egy igazi szakmai elismerés ahogy mondod, egyfajta megerősítés is, hogy amit választottam azt jól tettem. Én még egy kis bébi vagyok ezen az úton, minden nap tanulok, tapasztalok. A kovászos pékességben mindig van új, minden változik, tisztelni kell a kovászt ahhoz, hogy működjön. A jövőben még nagyon sokat szeretnék tanulni, sok – sok pékségben láb alatt lenni.

Nem kérdezted, de nagyon szeretnék megosztani veled néhány dolgot a nyertes kenyeremről. Magyarországon egyik kedvenc helyem az Őrség. A kenyerem pirított tökmagos és Őrségi hideg sajtolású tökmagolajat is tartalmaz.

Tavaly Nádházi „Moby” István sikert sikerre halmozott. Idén is vele voltál a versenyen. Honnan az ismeretség? Angliában a külföldi magyarokat is összehozta a kovász?

Mobyval való barátságunkat is a Kovászlabornak köszönhetem.

A csoportban a világ minden csücskén élnek tagok. Megkérdeztem kicsit félszegen Mobyt, hogy ellátogathatok-e a pékségükbe egy nap láb alatt lenni. Azonnal nagy örömmel rábólintott. Nagy szeretettel fogadtak hajnal négykor egy nyári napon. Így kezdődött a kapcsolat és azóta is szinte napi szinten kommunikálunk. Gyakran szakmát is. (mosolyog – a szerkesztőség)

Ha jól tudom önkéntes pékként dolgozol. Ez mit jelent számodra? Hol teszed ezt?

Igen, Észak Londonban van egy kovászos alapítvány pékség, Better Health Bakery, ahol mentális rehabilitáció zajlik. Ehhez a munkájukhoz mindig keresnek önkéntes segítőket. Heti egyszer, szerdánként ott vagyok.

Eredeti szakmám konduktor, a Pető Intézetben végeztem. Úgy érzem kölcsönösen adunk és kapunk itt egymástól. Egy szuper csapat tagja vagyok, és azt kell mondjam, hogy itt is a pékek 98%-a nem pékként kezdte a pályafutását.

Nagyon örültek a sikeremnek és megtisztelő módon elkérték a nyertes receptemet, „Ildiko’s bread” néven fogják árulni, szezonális termékként.

Mit jelent számodra a kenyér?

Sokáig azt gondoltam, hogy a kenyér főleg egy alap élelmiszer, táplálék.

Mióta én magam is sütök, játszok a tésztával, ez a véleményem totálisan megváltozott. A kenyér nem csak a testnek élelem, hiszen bele sütöm a szívem-lelkem is. Művészet is lehet, a kreativitás határtalan egy liszt, só és vízzel készített tésztával.

A kovászlabor csoport támogat abban, amit csinálsz. Az Ormós Gabriella által létrehozott csoport dinamikusan fejlődik és egy közösségépítő csoportként működik. A kovász tényleg összehoz?

Photo by World Bread Awards

Röviden tömören, igen, #akovászösszeköt.

Gabi laborjában nagyon sokat tanulok, rengeteg segítőkész profi és hobbi pék segít, ha kérem. Komoly virtuális barátságok kötődnek és mindig nagy öröm, amikor valakivel személyesen is sikerül találkoznom.

Volt már laboros vendégünk, aki a “liszt szobában” aludt nálunk egy angliai villámlátogatásakor.  Nyáron, amikor a Kenyérlelke fesztiválon arcokat kapcsolhattam a nevekhez, úgy beszélgettünk, mintha nagyon jól ismernénk egymást.  Ezek hatalmas dolgok, nagy kincsek.

Mit jelent az, hogy mikro pék?

Elsősorban a méretre vonatkozik azt hiszem. Egyéni vállalkozás, leginkább otthoni környezetben, amikor a környékbeli közösségnek sütök.

Anglián belül is önkormányzatonként változik, hogy mi szükséges az engedélyhez, de a közös mindenhol az, hogy ők értünk és nem ellenünk vannak, amikor a köjál részlegük kijön felmérni a helyszínt.  Szükséges egy Level 2 Food Health and Safety Certificate, amit online felületen el lehet végezni és kell egy public liability biztosítás.

Nekem van egy aranyos kis belga Rofco sütőm, amiben egyszerre 12 kenyeret tudok sütni. A családi konyhánk egyik sarkát alakítottuk ki játszó szobának, ahol kovászolok. Rendelésre sütök, meghatározott időben jönnek  vásárlóim a finomságokért. Nagyon sok érdekes embert ismertem meg a környezetemben, mióta pékeskedek.

A képeket köszönjük Ildikónak és a World Breasd Awards-nak!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.