A tavalyi történelmi verseny után ismét nagy reménységgel várjuk a Jack Daniels meghívásos világbajnokságát, amelyben egyedüli magyarországi csapatként a szegedi BBQ Suncity is jelen lesz.

Tavaly a KGB csapata képviselte Magyarországot.

Azonban nem ez az egyetlen magyar érdekeltség, hiszen az idei erdélyi versenyt megnyerő Food’Venture csapata is ott lesz az eseményen.

Az eseménnyel kapcsolatban megkerestük mindkét csapatot, hogy meséljenek számunkra egy kicsit a készülődés közben arról, hogy milyen tervekkel vágnak neki a versenynek.

A világ egyik legnagyobb ilyen eseményét rendezik meg a Tennessee – i Lynchburgban. Az esemény komoly múltra tekint vissza és hihetetlen népszerű, a 103 résztvevő hazai és nemzetközi csapatok mellett, 25 ezer rajongó vesz részt a versenyen, amelyet már 30 éve megrendeznek. A résztvevők harcba szállnak, hogy a kategóriákon túl megnyerjék a Grand Champion címet is.

A versenyzők is megismerhetik a világ legrangosabb eseményének légkörét, ahol a bajnokok megmutathatják a tehetségüket a válogatott bíráknak és a rajongóknak is. 

Az Egyesült Államokból és nemzetközi csapatokból álló közösség, akik Ausztráliából, Belgiumból, Kanadából, Magyarországról, Németországból, Olaszországból, Lengyelországból és Svájcból érkeznek hét kategóriában mérik össze erejüket, melyek a következők:

  • Sertés Borda (Pork Ribs)
  • Sertés lapocka/tarja (Pork Shoulder/Butts)
  • Marha szegy (Beef Brisket)
  • Csirke
  • Desszert
  • Sütési minőség (Cook’s Choice)
  • és természetesen Jack Daniel’s szósz.

BBQ Suncity Szeged

Suncity BBQ lett a tavalyi tállyai verseny legjobb hazai csapata, akik több komoly eredménnyel is büszkélkedhetnek a nemzetközi színtéren. A team szegedi tagokból áll össze, Nagy Iván és felesége, Kurunczi Margit, Tamási Péter és Komlódi Csaba.

Ők folyamatosan sajátítják el a versenysütés technikáját, a húsok előkészítését, a sütők kezelését, és minden kiegészítő feladatot, amely egy versenyen előfordul. A csapat kapitánya Nagy Iván, aki folyamatosan fejleszti magát, rengeteget olvas, és böngészik az interneten, hiszen állandó újítások, és változó trendek vannak, amelyeket fontos nyomon követni.

Nagy Ivánt kérdeztük, hogy milyen tervekkel indulnak útra Amerikába, és, hogy hogyan készültek fel a nagy útra.

1. Milyen úton jutottatok el a Jack Daniels BBQ világbajnokságra? Kik alkotják a csapatot?

A bbq világbajnokságra több módon is ki lehet jutni, a SunCity csapata a 2018-ban Tállyán megrendezett bbq versenyen szerezte meg a lehetőséget, mint legjobb helyezést elért hazai csapat. Ezenkívül ha egy nemzetközi versenyt megnyer egy csapat, azaz Grand Champion lesz, és a versenyen legalább 15-en indulnak, úgy további meghívást lehet begyűjteni.

Idén nagyon jó elkaptuk a fonalat, így további 3 meghívást kaptunk, és a prágai győzelmünkkel már a jövő évre is megvan a meghívó. Van egy harmadik módszer is, idén sikerült is ez egy európai csapatnak, ez pedig az, ha egy csapat egy szezonban 7-szer lesz GC. A Bunch of Swines pl. így jutott ki a világbajnokságra.

Mi négyen utazunk, Tamási Péter (the chicken man), a feleségem Kurunczi Margit, és egy közös barát Komlódi Csaba, és én. Közös bennünk hogy minden csapattag szereti a BBQ-t, és mindenki volt már KCBS versenyen, ami nagy előny! A felszerelésünk egy részét visszük magunkkal, pl. kések, hőmérő, némi fűszer, mert a saját rub-unk még nem kapható az USA-ban

2. Hogyan készültetek fel az útra és a felszerelést miként juttatjátok ki?

Mint a legtöbb nemzetközi csapat, mi is lakóautót bérlünk, és így utazunk a verseny helyszínére, ami a Tennessee államban Lynchburg városkában kerül megrendezésre.

A sütők leszervezése az egyik legnagyobb kihívás, a KGB csapata tavaly használt egy BBQ Pit Box alsó égésterű szekrényszmókert, amit mi most megkapunk, ezt egészíti ki egy kerámia sütő, és egy drum smoker. A húsok és egyéb szükséges felszerelés pedig majd kint kerül beszerzésre.

Különösebb felkészülést nem tartottunk, hiszen az egész évet végig sütöttük, és persze az amerikai elvárásokat is próbáljuk megérteni. A idei versenyeken több olyan csapattal is tudtunk beszélgetni akik már jártak az USA-ban, és sok hasznos információt kaptunk tőlük.

3. Milyen tervekkel indultok neki, mit vártok a túrától?

Egy kicsit sportnak is tekinthetjük a verseny bbq-t, hisz itt is mindenki nyerni akar, ez a cél azért nagyban mozgat minket is. Természetesen szeretnénk a dobogóra állni, de ki nem szeretne egy ilyen helyzetben!

A realitás ennél jóval szürkébb, sajnos a nemzetközi csapatoknak a világbajnokságon nincs túl nagy esélye, elég csak megnézni az elmúlt évek eredményeit. Turanitz Gergő (KGB) tanácsát igyekszünk megfogadni, és próbáljuk jól érezni magunkat, és szeretnénk sütni egy jót!

4. Második magyarországi csapatként nagy kihívást jelent ez a verseny? Mi a legfontosabb számotokra ezzel a versennyel?

Mindenképp nagy kihívást jelen. A KGB tavalyi szereplése, és úttőrő munkásságuk példaértékű, ezúton is köszönöm a sok segítséget, amit tőlük kaptunk a verseny előkészítésében! A legfontosabb számunkra hogy kis hazánkat megfelelő módon tudjuk képviselni, és természetesen mindent megteszünk a siker érdekében!


Food’venture

Idén először rendeztek meg nemzetközi BBQ versenyt Erdélyben, ahol a legjobb romániai csapat a szovátai Food’venture csapata, akik meghívást nyertek a Jack Daniels BBQ világbajnokságra. A team sokszínű csapattal indulnak útra, több országból csatlakoztak hozzájuk olyanok akik tapasztalatukkal segíthetik őket.

Lengyel Szabolccsal és Závodszky Attilával beszélgetünk arról, hogy milyen esélyekkel és tervekkel indulnak útra a Jack – re.

Milyen úton jutottatok ki és hogyan állt fel a csapat a Jack-re?

Az idén májusban a Székelyföldi Oltszemen szervezték a Transsylvanian BBQ Fesztivált és versenyt, ahol a FOOD’VENTURE  a legjobb romániai BBQ csapatként nyert kvalifikációt az idei Jack Daniels meghívásos versenyre.

Ez egyben hatalmas kihívást is jelentett számomra, hiszen ez volt az első verseny a FOOD’VENTURE számára, mint önálló csapat (az előző években részt vettünk Tállyán de akkor közösen más erdélyi csapatokkal).

Elsőként Závodszky Attilát kértem fel, aki KCBS és SCA bíró, hogy legyen a csapat tagja, hiszen e kvalifikációt részben neki is köszönhetem, rengeteget segített a felkészülésben tippekkel, tanácsokkal, vizuális bírálattal. Együtt részt vettünk a Szlovéniai BBQ versenyen, ami rengeteg tapasztalatot és egy KCBS bírói képesítést hozott számomra, leteszteltük magunkat mint csapat és arra következtettünk, hogy jól tudunk együtt dolgozni és érdemes nekivágni.

Lengyel Szabolcs

Falvai Jánossal 2017 óta ismerjük egymást és vagyunk barátok,  nagy örömöt jelentett számomra, hogy a Bertis cég, ahol János is dolgozik hajlandó volt támogatni, sőt János velünk is tart, hogy erősítse csapatunkat. Valószínű, hogy nélkülük neki sem vágtunk volna!

Lengyel Szabolcs

Kellemes meglepetés volt számunkra Lovas József a Grilltársaság részéről és kedves párja, Farkasinszki Ildikó felajánlása, hogy szeretnének támogatni és velünk tartani. Kezdő csapatként ezt hatalmas megtiszteltetésnek vettem egyben óriási segítség is számunkra.Szakmai tudásuk nélkülözhetetlen számunkra!  Nagyjából így állt össze a csapat.

Lengyel Szabolcs

Milyen tervekkel és elvárásokkal indultok útra, illetve, hogyan készültettek fel a versenyre?

Különösebb elvárásaink nincsenek, ami a versenyeredményt illeti, de természetesen igyekszünk helytállni és kihozni magunkból a maximumot!

Óriási kihívás volt számomra az anyagi fedezetet biztosítani, ezt szerencsére sikerül megoldani támogatók és különböző baráti felajánlások segítségével, de jutott az anyagi teherből a csapattagoknak is!

A feladatok előre le vannak osztva a csapattagok között, így mindenki a rábízott feladatra tud koncentrálni, mindenki lelkesen készül!

Lengyel Szabolcs

A négy alap verseny tétel mellett, versenybe szállunk a Jack Daniel’s szósz, Desszert és a Home Cookin’ from the Homeland kategóriákban.

Közös felkészülésre sajnos nem volt lehetőségünk, mert a csapatunk tagjai három különböző országban, több ezer kilométer távolságban élnek egymástól. Ezt telefon és csoport chat használatával oldottuk meg, ott egyeztettünk és osztottuk meg a sütési eredményeinket, egyeztettük a verseny dobozok kinézetét.

Milyen technikát visztek magatokkal, ezt mennyire lesz nehéz a helyszínre juttatni?

A sütőket és a nagyobb méretű felszereléseket, mint a sátor, az asztalok a szervezők biztosítják, a legszükségesebb dolgokat visszük csak magunkkal a repülőn és a hiányzó cikkeket többek között a húsokat is, odakinn vásároljuk meg.

Igyekszünk előre feltérképezni a beszerzési forrásokat.

Lengyel Szabolcs

A nagy távolság és az USA élelmiszer beviteli szabályai miatt a logisztika igen fontos része a verseny felkészülésünknek.

A verseny tételek elkészítéséhez minden hozzávalót ellenőriznünk kell, hogy szállíthatjuk vagy a helyszínen kell-e őket beszerezzük. A húsokat idén már sajnos nem biztosítanak a szervezők, mint eddig, és nem is vihetünk magukkal így a megérkezésünk után az első feladatunk ezek beszerzése lesz.

Sütőkkel nagyon jól állunk. A Jack verseny másik szponzora a Primo Ceramic Grills USA, ők biztosítják a nemzetközi csapatoknak a professzionális kamadó sütőket a versenyre. Számunkra ez nagy segítség, hiszem ezeket a sütőket használjuk nap mint nap odahaza is.

Závodszky Attila

Mit jelent számotokra ez a verseny?

Jómagam, de szerintem a csapat  többi tagja számára is már önmagában kijutni és részt venni a Jack-en is egy hatalmas megvalósítás!

Számomra annál is inkább, mivel a szakmám erdészmérnök és alig két éve léptem kapcsolatba a BBQ világával. Ugyanakkor hatalmas felelősség is, hiszen két ország BBQ rajongótábora szurkol nekünk (Románia és Magyarország).

Ezért, mint korábban is említettem, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy derekasan helyt álljunk és a lehető legjobb eredmény érjük el!

Lengyel Szabolcs

Minden BBQ versenyzőnek és bírónak fent van a “bakancs” listáján a Jack Daniels meghívásos világbajnokság.

Az, hogy a világ legjobb csapataival, akiknek a könyveiből és videóiból tanultunk, süthetünk egy versenyen, szinte hihetetlen és nagyon megtisztelő.

Hiszem, hogy rengeteg tapasztalatot tudunk ott szerezni a nagy versenyzők mellett.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.