A tavalyi év után idén is komoly sikerekkel zárják az évet a seregélyesi Chilicum tulajdonosai Lukács Nóra és Petrohay György.

Lukács Nóra és Petrohay György, a Chilicum tulajdonosai

Velük beszélgettünk a sikerekről, a hazai chili közösségről, a hazai paprikapiac újra formálódásáról, és arról, hogy lehet megint paprika nagyhatalom Magyarország.

Idén először Szegeden találkoztam Gyurival, akkor kóstolhattam az idei győztes, akkor még fejlesztés alatt álló VIP BBQ szószt, amelyet a számomra oly kedves hazai BBQ társadalom egyik jeles képviselőivel a MeatMasters BBQ & Grill csapatával fejlesztettek ki. A tavalyi évben a Noir borzseléjük hozott el három aranyérmet a The Hot Peppers Awards – ról, amelyet New Yorkban rendeztek meg. Idén is az USA – ban mérettették meg magukat, és nem kevesebb sikerrel szerepelt a Scovie Awards – on a különleges Hennessy konyakkal készült barbecue szószuk sem, amely gyümölcsös kategóriában a második, egyedi kategóriában a harmadik lett.

Olyan dologba akartuk vágni a fejszét, ahol lehet egyedit alkotni, és arra lehet egy brandet építeni.

Tele voltunk kreatív ötlettel, és szerencsére a gasztronómia az a közeg, ahol az ember szabadjára engedheti a legmerészebb gondolatait, és meg is valósíthatja azokat.

Petrohay György, A chilicum egyik tulajdonosa

Gyuriéknál augusztusban jártam, itt tényleg minden a chiliről szól, a kertben beszélgetve kiderül, hogy Ő nem csak termelőként, de igazi szakemberként beszél az alapanyagokról, amelyeket Ő maga gondoz és ápol, hiszen, ha egy olyan termékről beszélünk, amely minőségi, akkor látnunk kell, hogy itt tényleg a legalaposabb kutató munka előzte meg a termék megalapítását, és zajlik folyamatosan a kísérleti feladatok során is. Elszántságát termékpalettája is tökéletesen megmutatja, miért tud olyan sikeres és kicsit más lenni a hazai chili társadalomban, amely egyre nagyobbá nő ki.

De meséljen erről Ő maga, hogy hogyan látja a hazai chili társadalom hirtelen megnövekedését, és azt, hogy ma már tényleg egyre nehezebb kiváló minőségű termékeket készíteni és eladni. Illetve arról, hogy mi kell egy díjnyertes szószhoz.

Ha jól tudom, nálatok hagyománya van a mezőgazdálkodásnak. Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy belevágj a chili termesztésébe? Mi volt az, ami megfogott ebben a világban?

Az ötlet 2016 decemberében ütött szeget a fejünkben. Volt egy vállalkozásunk, amit már nem szerettünk volna folytatni. Helyette kerestünk növénytermesztéssel és élelmiszer feldolgozással kapcsolatos tevékenységet.

Olyan dologba akartuk vágni a fejszét, ahol lehet egyedit alkotni, és arra lehet egy brandet építeni. Tele voltunk kreatív ötlettel, és szerencsére a gasztronómia az a közeg, ahol az ember szabadjára engedheti a legmerészebb gondolatait, és meg is valósíthatja azokat.

A chili egy életforma. A hazai piac hogyan alakult az elmúlt években?

Mivel kezdőknek számítunk ebben az üzletben, lehet nem mi vagyunk a legalkalmasabbak, hogy ezt megválaszoljuk, de amit látunk, hogy a két véglet a legkelendőbb. Vagy a legerősebbet keresik, vagy pont ellenkezőleg.

Az enyhén csípős, de különleges íz-világ a legkeresettebb.

Megéri ma ezzel foglalkozni?

Ez attól függ, hogy mennyi pénzt, időt és energiát fektet bele az ember, és mit vár el tőle. Ha megnézed, hogyan tevődik össze a termelői struktúra, látni fogod, hogy rengetegen termelnek és állítanak elő őstermelői chili termékeket.

A termelők nagy része viszont inkább hobbista, amivel persze semmi gond nincs. Szeretik, amit csinálnak, sok esetben jól is csinálják, ám mennyiségi és standard minőséggel nincsenek jelen a piacon.

Van körülbelül 15 olyan cég, akik viszont valósan, üzletvitelszerűen, állandó minőséget kínálnak. Ők sokkal többet tesznek bele pénzben, időben, energiában, marketingben, és okkal nem szeretnék deficittel csinálni. Közéjük tartozunk mi is.

Sikeresek vagytok abban, amit csináltok. Ha jól tudom világbajnoki aranyérmet szerzett az egyik terméketek. Mesélj erről!

Tavaly a Noir névre keresztelt chilis borzselénket egy New Yorkban megrendezett világversenyen mind a három kategóriában, amiben a termék indulhatott, a szakmai zsűri a világ legjobbjának választotta.

Akkor még fél éve sem voltunk jelen a piacon. Rengeteget lendített a Chilicumon ez a siker. Még kínai hírportálok is cikkeztek rólunk. Alig akartuk elhinni.

Idén ismét sikerült nemzetközi díjat elhozni. A Scovie Awardson a Chilicum VIP BBQ szósz egy második és egy harmadik helyezést gyűjtött be. Kérlek, mesélj arról, hogy került a verseny a látóteretekbe?

Szeretjük megmérettetni magunkat nemzetközi szinten. Remek referenciának számít, és mivel külföld felé is kacsintgatunk, egy ilyen rangos díjjal ajtók nyílhatnak meg a Chilicum előtt. Ezt egyébként már tapasztaltuk a világbajnok Noir chilis borzselénk kapcsán Nyugat-Európában.

Díjnyertes chilik kóstolása, nem egyszerű kihívás.

Mit tudhatunk a díjnyertes VIP BBQ szószotokról? Kivel készíttettétek el ezt a szószt?

Ez a BBQ szósz nem véletlenül kapta a VIP nevet. Szokásunkhoz híven nem spóroltunk az alapanyagokon. Gundel Károlyt idézve:

„Jó minőségű alapanyagból könnyű rosszat főzni, de rosszból sohasem lehet jót”.

Ezt alaptételnek tekintjük.

A Meatmasters BBQ csapata

A VIP BBQ-ban Hennessy konyak, aszalt fekete cseresznye, eredeti Dijoni mustár, és persze a sok egyéb összetevőn kívül, chocolate butlah chilipaprika van, ami csokoládé színén túl, csoki aromával is rendelkezik.

A VIP BBQ az első olyan termékünk, amelyet nem önállóan fejlesztettünk. A barbeque egy külön világ, amiben még zöldfülűek vagyunk, így szerettük volna a szószfőzési tapasztalatunkat profi barbeque-sok tudásával ötvözni. Úgy tűnik nagyon jól választottunk.

A MEATMASTERS BBQ tulajdonosai (Bartal Sándor és Tarcsay György) vér profi segítségnek bizonyultak.

Miért a BBQ irányvonalat választottátok? Mindenképp cél volt, hogy ezen a területen is megjelenjetek egy szósszal?

Már régóta kacérkodtunk a gondolattal, hogy ebbe az irányba is bővítjük a palettát, de nagy lökést adott a saját szmóker beüzemelése, valamint a chilivel gasztro fesztiválokon is megfordulunk, ott pedig, akit nem fertőz meg a füst és a hús illata, az nyugodtan forduljon orvoshoz! (nevet….)

Hogyan lehet sikeres ma egy chiliszósz? Milyen elvárásaik vannak a vásárlóknak, milyenek a termelőnek?

A vásárlók elvárásai teljesen eltérőek a szószok erejét, összetételét illetően, ezt persze igyekszünk a saját ízlésünkkel megspékelve kielégíteni, de ami biztos, hogy a magas minőséggel és az egyediséggel nem lehet mellé lőni.

Amely szószban ezek megvalósulnak, az nagy eséllyel sikerre ítéltetett. Ezért is használunk olyan alapanyagokat, mint a Hennessy konyak, a CBD kender, a japán wasabi vagy a saké.

A termelő, ez esetben a mi elvárásunk a nyitottság a sokszor megosztó újításaink felé.

A Gabko chili is sikert sikerre halmoz, ahogy Ti is. Jó kapcsolatban vagytok?

Gáborral jó kapcsolatban vagyunk. Terveink szerint nem sokára együtt megyünk inspirációt meríteni az USA-ba, egyenesen a TABASCO gyárba.

Gábor is jól csinálja, amit csinál, és szerencsére van több termelő/gyártó manufaktúra, akik méltóképpen képviselik Magyarországot.

Magyarország ismét paprika hatalom lehet?

Annak, hogy Hazánk újra paprika nagyhatalom legyen, sajnos agrárgazdasági, agrárpolitikai, és számos egyéb akadálya van.

A chili lehet egy siker szegmens, de lássuk be, a chili nem egy tömegétkeztetési cikk, nincs komoly fajsúlya. Örömteli lenne, ha az étkezési és fűszerpaprika helyzete is hasonlóan felfutóban lenne.

Habanero válogatás

A boltban kapható őrölt fűszerpaprikák zöme már import, de erre a sorsra jutott a makói hagyma is, annak ellenére, hogy minőségben a hazai áru nem összehasonlítható az import termékekkel.

Ráférne a magyar zöldségtermesztési ágazatra az a felemelkedés, mint a chili termesztésre. Bízzunk benne, hogy így lesz!

A palettán számos érdekes színfolt szerepel. A minőség mellett a kísérletezés is fontos szempont?

Pont a kísérletezés az érdekes, emiatt élvezet ezzel foglalkozni. Az első pillanattól azt vadásszuk, hogy minél érdekesebb, megosztóbb, sokszor megbotránkoztatóbb dolgot alkossunk.

Mi készítettük el például a világ első marihuanás chiliszószát. A facebookon már a TEK-kel fenyegettek, pedig teljesen legális kendert használunk.

Jalapeno, Aji limon, Carolina reaper és Habanero

Készítettünk továbbá férfiaknak afrodiziákum gyógynövényekkel felturbózott szószt is, de a legelső koromfekete chiliszósz is a Chilicumhoz köthető, amelyet Helsinkiben mutattunk be először a BLACK FOOD FESTIVAL-on.

Szeretjük, ha a termék valamiben leg. A világ legerősebb paprikájából egy speciális koncentrálási eljárással elkészítettük az ország (nem hivatalosan) legerősebb chili szószát.

A becsült Scoville értéke 2.800.000 SHU! Borzasztó. Tényleg!

Hogyan vágsz bele egy új termék előállításába? Vagy a paprika az, ami célt mutat?

Jó kérdés. Általában csak beüt az ötlet, mint egy villámcsapás. Valahogy a tudatalattiból, de a sok utazás is hozzájárul, hogy olyan növénykombinációkat ötöljünk ki, amelyet még senki nem próbált.

A wasabi-s chiliszósz ötlete például a Tokyoi halpiacon hasított belém, ahol wasabit árultak. Azonnal meg kellett csinálnunk. (nevet..)

Mennyire rétegszerű a felvásárlópiac? Ma azt látjuk, hogy többen sikeresek ezen a célterületen. Mennyire zsúfolt ma a chilitermékek piaca?

A piac nagyon zsúfolt. Chilis chilis hátán minden rendezvényen. Ezzel egyébként kellene is valamit kezdeni, mert mindenki megélhetését veszélyezteti.

Ha jól tudom, akkor a jövőben több terved is van. Erről mit tudhatunk meg?

A tervek sokrétűek, és jó részt nem csak országhatáron belülre irányulnak. Nem véletlenül járjuk a világot.

Nemrégiben voltunk a már említett Helsinki Black Food Festiválon, ahol a szakmai zsűri kiemelte termékeinket, de szeptemberben megyünk Londonba, és várhatóan Tallin és Stockholm is az uticélok közt fog szerepelni.

Londonba egyébként Meczker Tamással együtt utazunk, ugyanis Tomival vannak közös terveink. Erről majd a későbbiekben beszámolunk.

A modern gasztrokultúra megérett arra, hogy egyre magasabb fokú prémium termékeket lehessen a piacra dobni. Azt gondolom, hogy a Ti termékeitek a legjobb példa arra, hogy kis mennyiségben is lehet prémium termékeket alkotni. Milyen célt tűztettek ki az új projekt révén?

A kapacitásunk sokkal nagyobb, mint amit jelenleg előállítunk és forgalmazunk. Így nagyobb tételben is fogunk tudni prémium igényeket kielégíteni, sőt!

Eddig is csak a legmagasabb minőségű alapanyagokkal dolgoztunk, de most ezen felül Meczker Tomi michelin csillagos konyhák  tapasztalatával tudja segíteni munkánkat.

A fókuszt a fine dining kategória irányába fordítjuk, és ebben a szellemben finoman hangoljuk a termékfejlesztést.

Habanero, Jalapeno, Aji lemon és egyéb finomságok kapszaicinfüggőknek.

A család számodra nagyon fontos. Mennyire tudsz mindkét oldalon helyt állni?

A gépesítéssel nem csak minőségben léptünk hétmérföldeset a kezdetekhez képest, de rengeteg időt is megtakarítottunk.

Nemrég született meg a harmadik gyermekem, így az idő nagyon fontos tényező. Nincs az az üzlet ami preferenciát élvezne a családommal szemben.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.