2020 – ban is folytatódik a Roux ösztöndíj, amelyhez Björn Frantzén is csatlakozik, mint tiszteletbeli elnök.

A Roux ösztöndíj egy szakácsverseny a Brit szakácsok számára, amelyet már 1984 – óta megrendeznek és a győztesek egy három hónapos gyakorlatot nyernek egy Michlein csillagos étterembe, mint például a Maison Pic, vagy a The French Laundry.

A versenyt a Roux testvérek alapították Michel és Albert Roux, majd a fiaik Alain Roux és Michel Roux Jr vették át. Az 1984 – es Andrew Fairlie győzelme óta 35 séf nyerte el a díjat, többek közt olyanok, mint Sat Bains, vagy Martin Carabott.

2019 – ben Spencer Metzger, a londoni The Ritz 26 éves fiatal séfje győzött egy ördöghal blanquette – tel (francia ragu) és homárral, sáfrányos basmati rizzsel, szezonális zöldségekkel és spárga sunric – kal.

Az angol gasztronómia egésze folyamatos fejlődésben van. Számtalan sikeres étterem és híres séf dolgozik Angliában, teszik sokszínűvé annak tájképét, az általuk, a különböző régiókból, kultúrákból hozott ízekkel és kulináris technológiákkal bővítik a Brit konyhaművészetet. A Roux ösztöndíj nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a korábban nem túl fényes gasztrokultúrájú szigetország gasztronómiája elinduljon a világhírnév felé.

Andrew Fairlie 1984-ben nyerte meg az első Roux-ösztöndíjat

A testvérek Albert és Michel Roux abban reménykedtek, hogy versenyük a brit tehetségek jelzőfényévé válik, több fiatal szakácsot ösztönöznek tehetségük kiemelésére, és megváltoztathatja az európai szakácsok véleményét országuk konyhájáról. Úttörő koncepció volt, és rengeteg integritással indult el a kezdeményezés. Michelt és Albertet csodálták az egész világon, hiszen 1982-ben a Le Gavroche lett az első étterem az Egyesült Királyságban, amely három Michelin csillagot kapott, míg a The Waterside Inn ösztöndíj második évében kapta meg ezt a státuszt.

A verseny korai szakaszában a versenytársak saját receptjeiket mutatják be, ez a rész a klasszikus elmélet és technika próbája, miközben csekély teret hagynak a modern értelmezésnek. A versenyzők a Roux családi receptekre – amelyeket általában Auguste Escoffier vagy Antonin Carême ihlettek – a hagyományos francia főzési módszerek ismeretére, a nyugodt fejre és a kivételes ízesítésre támaszkodhatnak.

A 2018 – as bírák

A győztes nyer egy három hónapos kiképzést egy csillagos étterembe, valamint a Roux alapítvány támogatja a karrierjük fejlődését 6000 fonttal, valamint alapvető eszközöket a sikeres munkához, illetve egy teljes költségtérítésű tanulmányuton vehetnek részt a Champagne – ba lévő Laurent – Perrier birtokon, Tours-sur-Marne – ben.

Björn Frantzén

A 2020 – as ösztöndíj zsűriének tiszteletbeli tagja lesz a Stockholm – i Frantzén étterem séfje, aki szárnyai alá vette a tavalyi győztes Spencer Metzger -t is három hónapra.

Frantzén

A Frantzén-t széles körben az egyik legjobb étteremnek tekintik Európában, és ez volt az első svéd étterem, amelyet a Michelin Guide – tól három csillagot kapott. Kis étkezőként indult, de 2016-ban nagyobb helyiségbe költözött, egy háromszintes 19. századi villába Norrmalm kerületben.

Frantzén

Nagy megtiszteltetés, hogy felkérést kapok arra, hogy csatlakozzak tiszteletbeli elnökként 2020-ban.

Mivel több, mint hat évet töltöttem az Egyesült Királyságban korai karrierem alatt, a Roux család is fontos szerepet játszott a saját gasztrokultúrám kialakulásában. 

Björn Frantzén
Frantzén

Még mindig emlékszem, hogy minden reggel elmentem a legendás Le Gavroche-nál dolgozni, és arról álmodoztam, hogy egy nap a saját Michelin-éttermemet fogom vezetni. 

Tehát nagy örömmel csatlakozom a legendás Roux családhoz olyan fontos okok miatt, mint például inspiráció és annak biztosítása, hogy a Mi iparunk gondoskodjon a fiatal tehetségekről, mert nélkülük a szeretett szakmánk semmivé válna.

Björn Frantzén

Frantzén séf az ötödik tiszteletbeli elnök, aki részt vesz a Roux-ösztöndíjban. Olyan tiszteletbeli séfeket követ, mint Pierre Gagnaire , Anne-Sophie Pic , Michel Guérard és Peter Gilmore.

Kiváltság, hogy Björn Frantzent tiszteletbeli elnökként üdvözölhetjük. Modern ikon, lenyűgöző séf. Ő az egyik legizgalmasabb és legkreatívabb alkotója a kontinensnek mostanában.

A 2019. évi győztesünk, Spencer Metzger, szerencsés, hogy a Frantzén – nál tölthette a győztes idejét, és döntőseinknek esélyük lesz rá főzni is vele.

Alain Roux

Björn lélegzetelállító konyhája a hibátlan japán technikákat és ízeket ötvözi a legszentebb északi összetevőkkel, hogy kivételes szépségű és ízű ételeket hozzon létre.

Björn osztja szenvedélyünket a fiatal szakácsok inspirálása iránt, és alig várjuk, hogy csatlakozzon hozzánk.

Alain Roux
Frantzén

Nagyon örülök annak, hogy Björn elfogadta, hogy a 2020-as bírák tiszteletbeli elnöke legyen.

Ő az egyik legtehetségesebb szakács, akit ismerek, és inspirációt képvisel a szakmánkban. Örülünk, hogy Spencer a Frantzénba került.

És most, hogy Björn csatlakozik hozzánk, a 2020-as döntőseinknek lehetősége lesz rá vele főzni is.

Michel Roux Jr.
A 2013 – as ösztöndíj bírái

A 2020 – as idény bírái:

 • Alain Roux elnök
 • Michel Roux Jr elnök
 • Björn Frantzé tiszteletbeli elnök
 • Clare Smyth,
 • Sat Bains,
 • James Martin,
 • Simon Hulstone,
 • André Garrett,
 • Rachel Humphrey,
 • Brian Turner
 • és Angela Hartnett.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.