2019 – ben már másodszor vehetett részt magyarországi csapat a 31. Jack Daniels Barbecue Világbajnokságon. Cikkünkben Nagy Ivánnal, a BBQ SunCity Szeged csapatkapitányával értékeltük az eddigi legnagyobb kihívásukat.

A BBQ SunCity csapat: Nagy Iván és felesége, Kurunczi Margit, Tamási Péter és Komlódi Csaba

Az elmúlt két évben a hazai BBQ társadalom egyik legprofibb csapatává nőtte ki magát a BBQ Sun City Szeged, amely hosszú, kemény munkával és komoly sikerekkel szerepelt az európai KCBS rendezvényeken és versenyeken. Ezekről korábbi cikkeinkben olvashatok részletesebben is.

Az USA – ban megrendezett világbajnokságon, a Tennessee állambeli Lynchburgban összehívott 99 hazai és nemzetközi csapat, többek között Ausztriából, Ausztráliából, Kanadából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Németországból, Írországból, Olaszországból, Lengyelországból, Svájcból, az Egyesült Királyságból, Magyarországról és Romániából is érkeztek (Food’Venture), hogy versenyezhessenek az áhított Grand Champion címért. A The Jack ™ versenyben a csapatok hét kategóriában mérhették össze teljesítményüket:

  • Sertés Borda (Pork Ribs)
  • Sertés lapocka/tarja (Pork Shoulder/Butts)
  • Marha szegy (Beef Brisket)
  • Csirke
  • Desszert
  • Sütési minőség (Cook’s Choice)
  • és természetesen Jack Daniel’s szósz.
Bevásárlás a Jack előtt

Suncity BBQ lett a tavalyi tállyai verseny legjobb hazai csapata, akik több komoly eredménnyel is büszkélkedhetnek a nemzetközi színtéren.

A team szegedi tagokból áll össze, Nagy Iván és felesége, Kurunczi Margit, Tamási Péter és Komlódi Csaba.

A szabályok szerint ahhoz, hogy valaki induljon a Jacken, az államában, vagy az országában rendezett hivatalos bajnokságon a helyi csapatok legjobbjának kell lennie, illetve a saját államán kívül megszerzett Grand Champion címért is lehet pontot szerezni.

Ezután ahány pontot szerez valaki, annyiszor kerülhet bele a neve a sorsoláson a kalapba, amelyből kihúzzák az induló csapatot.

A BBQ Suncity Szeged így négyszer kerülhetett bele a képzeletbeli kalapba (illetve egy pontjuk van már 2020-ra is, hiszen a szeptemberi prágai Grand Champion címük már a jövő évi Jack-re érvényes), de ellenfél nélkül felesleges lett volna a sorshúzás.

A Nyárspolgár BBQ weboldal cikkéből idézve (2019.11.15)

A SunCity csapata végig versenyezte az idei évet, több kiváló eredménnyel is büszkélkedhetnek, amellyel már a jövő évi Világbajnokságra is sikerült elérniük, hogy ott lehessenek, ám ennek a lehetőségét szívesen átengedik más magyar csapatnak.

Kétféle rangsor létezik a KCBS (Kansas City Barbeque Society) rendszerében, az egyik a nemzetközi, amiben az USA csapatainak eredményei is szerepelnek, illetve egy külön európai tabellát is vezetnek.

A Nyárspolgár BBQ weboldal cikkéből idézve (2019.11.15.)

A BBQ SunCity a rangsorolás szerint a nemzetközi 40., európai 4. A Jack – en a csapat összesítésben a 97 csapatból a 79. helyen végzett, ami nagyon komoly teljesítmény. Részletes eredmények itt.

De meséljen Nagy Iván csapatkapitány az élményekről és arról, hogy Ő hogyan látta a Barbecue világbajnokságot, valamint arról, hogy milyen tervekkel vágnak neki a következő évnek.

Az elmúlt egy év alapján kijutottatok a The Jack Daniel’s World Championship Invitational Barbecue-ra, sikerült megoldanotok a részvételt is. Összességében hogyan értékelnéd a versenyt?

Egy nagyon komoly és jól szervezett világverseny a Jack, természetesen vannak apróságok, melyek furcsák lehetnek, de összességében nagyon elégedett vagyok. Idén közel 100 csapat indult a versenyen.

Azt gondolom, hogy bármilyen eredményt is értetek el, mindenképp büszkeség, hogy a csapat eljutott egy ilyen eseményre és helyt tudott állni.

Mit gondolsz mennyit kell még fejlődnötök, és miben kell jobbnak lennetek, hogy egy európai csapat megfeleljen az ottani elvárásoknak?

Természetesen nagyon büszke vagyok a csapatra, és mindenkire, aki segítette a munkánkat és a kijutásunkat.

Az eredménnyel természetesen messze nem vagyok elégedett, sokkal nagyobb tervekkel utazott el a csapat, de a Jack nem könnyű verseny, és ezt most jól megmutatta.

Mindenképp változtatnunk kell a stratégián, az ízprofilon, mert az amerikai ízlés és elvárás különbözik az európaitól. És egy érdekesség: a tavalyi világbajnok (Butcher BBQ) egy hellyel előttünk végzett idén. Ez is jól mutatja a Jack szeszélyességét.

Bár az idő nem kedvezett, és a körülmények sem voltak ideálisak, hogyan sikerültek szerintetek a beadott húsok?

Pont a verseny két napja alatt esett az eső, és sokszor nagyon erős szél fújt, ami nem volt kifejezetten kellemes, de összességében ez nem zavarta meg jelentősen a már megszokott munkafolyamatokat.

A dobozokkal nagyon elégedettek voltunk, úgy éreztük hogy bőven tudtuk hozni az európai versenyeken megszokott színvonalat.

Talán a marhaszegy kategóriában éreztük hogy hogy kicsit másabb a végeredmény (81. hely), a hús nem úgy készült, és a ha minimálisan is de túlment azon a ponton, ami tökéletes. Ez a világbajnokság volt, itt nem elég nagyon jót sütni. (mosolyog – a szerkesztőség)

Elkövettem viszont az első nagyobb hibát, a szósz beadást lekéstük, nem néztük meg alaposan a kiírást és 1/2 órával később vittük a Turnin ponthoz a szószt. Természetesen ebben a kategóriában nem kaptunk pontot.

A legtöbb kategóriában a mezőny második felében végeztetek, a legjobb helyezést a csirke kategóriában értétek el. Másképp zajlott a verseny, mint egy európai verseny?

A verseny teljes egészében megfelel a KCBS szabályainak, minden pontosan úgy zajlik, mint itthon.

Ami érdekesség, hogy az államokban a versenyek pénteken kezdődnek és szombaton van az eredmény hirdetés, illetve ezen a versenyen a több kategória miatt a fő kategóriák 1/2 órával csúsztak, tehát a csirkét 1/2 1-re kellett vinni.

Mennyivel másabb az amerikai versenyek hangulata, mint egy európai rendezvényé? Azt írtad, hogy az amerikai ízvilágot még tanulnotok kell, ez mennyivel tér el, mint ami az európai színtéren elvárt?

Mi nagyon jól  éreztük magunkat, az amerikai csapatok barátságosak voltak, a szervezők roppant segítőkészek.

Felszerelésben és technikában óriási a különbség. Csak bámultunk a hatalmas lakóautók és utánfutók között. 

Az idő nem volt kegyes hozzátok, mennyire befolyásolta az eső a végeredményt? Mivel nem voltatok megelégedve a versenyen?

Az utóbbi 6 évben esett a Jack-en, erre készültünk, és itthon is sok esős versenyt teljesítettünk. Szerintem ez nem rontott az esélyeinken nagyot.

Azért több eső esett, mint gondoltuk, és a végére már óriási kerülőket kellett tenni a kialakult “tengerek” miatt.

A repülés, az idő eltolódás, a nagy távolság, az ismeretlen helyszín mennyire nehezítette meg a versenyzést? Változtatnátok valamin, ha most indulnátok?

Ezek a legnagyobb ellenfelek!

Az időeltolódás a csapat tagjait a kiutazás után megtörte egy kissé, és persze a rengeteg sok új információ, érzés, azért önmagában is elég megterhelő.

Sok mindent már másképp szerveznék, ami kényelmesebbé és könnyebbé tenné az utazást, és a versenyt.

Jövőre is megszereztétek az indulás jogát a Jack – re. Miben kell fejlődni, hogy még jobb eredményeket érjetek el?

Nagyon szeretném ha jövőre már egy másik hazai csapat indulhatna a Jack-re, szóval ezúton is biztatok mindenkit, mert van verseny, ahol lehet teljesíteni a kvótát, és nem is lehetetlen!

Azt láttuk, hogy az osztrák csapatok nagyon jó helyezéseket érnek el a világbajnokságon. Szerinted miben jobbak Ők, mint egy magyar csapat? Lehet tőlük tanulni?

Az osztrák csapatoknak is több évbe tellett 1-2 jó helyezés megszerzése.

Tudtunk beszélgetni kicsit a Bunch of Swines csapatával, akik a csodálatos 5. helyezést érték el összetettben. Ők 5 éve próbálkoznak és pl. 1-2 éve már az amerikai húsokat is áthozatják Angliába, azon gyakorolnak hogy minél tökéletesebbet tudjanak majd sütni az USA-ban.

Illetve évente 3-4 alkalommal versenyeznek az államokban, és ez az egyik legjobb módja a tanulásnak, és fejlődésnek.

Jó lenne nekünk is 1-2 amerikai versenyen elindulni, de ezen még nagyon sokat kell dolgoznunk.

Azt gondolom, hogy egy hatalmas élmény lehetett egy ilyen túrát átélni. De az élet nem áll meg, és jövőre ismét belevágtok a versenyszezonba. Melyek voltak a legjobb élményeitek a világbajnokságon?

Erre nehéz lenne 1-2 mondatban válaszolni. Egy óriási élménnyel lett gazdagabb a csapat, minden percét élveztük.

Például az idei Team Of the Year legjobb csapatával a Boomerang BBQ vezetőjével tudtam beszélgetni, megmutatta a trailert, a sütőket, és játszottunk a kutyájukkal, nagyon kedves emlék.

És természetesen már gőzerővel készülünk a következő szezonra, sok új ötletünk és tervünk van, mellyel könnyebbé tudjuk tenni a versenyzést, az utazást, stb..

Nagyon sok olyan arccal találkoztatok, akik egyfajta ikonok a BBQ érában. Sikerült olyanokkal találkozni, akikre felnéztek, akiktől a jövőben még többet tudtok tanulni?

Igen, szinte mindenkivel sikerült találkozni, aki ikon a BBQ műfajban, és ez óriási élmény.

A Jack után már voltam is egy oktatáson Torinóban, ahol a világ élmezőnyébe tartozó két csapat tartott kurzust, ez is nagyon komoly előrelépés számomra.

Mik a terveitek a jövőre? Terveztek esetleg újabb túrát az USA – ba, vagy inkább az európai versenyekre koncentráltok?

Az európai versenysorozat a fő cél, szeretnénk tovább javítani az idei 4. helyezésünkön.

Világversenyen jövőre is nagyon szeretnénk indulni, természetesen ez nagyban függ az anyagi lehetőségeinktől.

Tervben van a Royal, hisz arra is van már meghívásunk, de azért az még messze van…

Mi a következő kihívás? Melyik versenyre koncentráltok?

A jövő évet várhatóan az olaszországi Padovaban kezdjük, és rögtön egy dupla versennyel.

De minden versenyünkre kb. azonos koncentrációval és felkészüléssel vágunk neki, és természetesen ez a maximumhoz közeli. (mosolyog – a szerkesztőség)


Egy gondolat “31. Jack Daniels Meghívásos Barbecue Világbajnokság – Nagy Ivánnal értékelünk” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.