2019 – ben ismét megrendezték a Jack Daniels Meghívásos Barbecue Világbajnokságot, ahol a BBQ SunCity Szeged mellett, egy erdélyi – magyar csapat, a Food’Venture is részt vett. A csapat tagjai mesélik el élményeiket a versenyről.

Idén először rendeztek nemzetközi BBQ versenyt Erdélyben, ahol a legjobb romániai csapat a szovátai Food’Venture lett, akik meghívást nyertek a Jack Daniels BBQ világbajnokságra és helyt is álltak.

A team sokszínű csapattal indult útra, több országból csatlakoztak hozzájuk olyanok, akik tapasztalatukkal segítették őket.

A Food’Venture és a Sun City csapata valahol az USA – ban

A csapat tagjai voltak Lengyel Szabolcs, aki az eredeti csapat tagja, valamint Závodszky Attila, illetve Falvai János. Őket egészítették ki Lovas József, a Grilltársaság tulajdonosa és desszert vonalon Farkasinszki Ildikó.

Bár nem szerezett komoly nemzetközi tapasztalatot a Food’Venture csapata, mégis azt gondoljuk, hogy az Ő történetük sem kevésbé érdekes, mint a SunCity csapatáé. Ez a történet leginkább a támogatásról, az összefogásról és a barátságról szól.

Az Ő esetük mindenképpen érdekes, hiszen majdnem a legutolsó pillanatban kerültek össze, és gyakorlatilag egyetlen személyes gyakorlás nélkül vágtak bele életük egyik legfontosabb kalandjába, amelynek krónikája inkább egy népmese szálaihoz hasonlít, hiszen végül is minden jól alakult számukra, és állt össze egy kerek egésszé. Azt gondolom, hogyha már egy kalandról mesélnek Ők, akkor itt az emberi hozadékát a legfontosabb kiemelni, hiszen ennek a tengerentúli kalandozás főszereplői között komoly barátság szövődött és ezt az átélt élmények csak elmélyítették.

Az USA – ban megrendezett világbajnokságon, a Tennessee állambeli Lynchburgban összehívott 99 hazai és nemzetközi csapat, többek között Ausztriából, Ausztráliából, Kanadából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Németországból, Írországból, Olaszországból, Lengyelországból, Svájcból, az Egyesült Királyságból, Magyarországról és Romániából is érkeztek (Food’Venture), hogy versenyezhessenek az áhított Grand Champion címért. A The Jack ™ versenyben a csapatok hét kategóriában mérhették össze teljesítményüket:

  • Sertés Borda (Pork Ribs)
  • Sertés lapocka/tarja (Pork Shoulder/Butts)
  • Marha szegy (Beef Brisket)
  • Csirke
  • Desszert
  • Hazai ízek, a szakácsok választása (Cook’s Choice)
  • és természetesen Jack Daniel’s szósz.

A Jack – en a csapat összesítésben a tisztességesen helytállt, ami az előzményeket, és az erőfeszítéseket tekintve nagyon tisztelendő teljesítmény. Részletes eredmények itt.

A „JACK” a világ legnagyobb BBQ versenye, ez a BBQ világbajnoksága amelyen csak meghívással lehet részt venni. Erről, és a versenyen szerzett élményekről, tapasztalatokról kérdeztem Lengyel Szabolcsot a Food’Venture csapat vezetőjét.

Ti hogyan jutottatok ki a versenyre? 

Nagyon büszke vagyok rá, hogy az egyik erdélyi BBQ versenyen megnyertem a csirke kategóriát és ezzel meghívást kaptam a világ legnagyobb BBQ versenyére, a Jack Danile’S World Championship Invitational Barbecue VB-re Lynchburg-be, Tennessee-be, az USA-ba.

Hatalmas élmény volt kijutni a Jack-re, ezzel egy olyan vágyam teljesült, amiről egy évvel ezelőtt álmodni sem mertem volna! Annál is inkább, mert ez a harmadik versenyem volt, ahol önálló, saját csapattal vettem részt.

Az egész utazás és a részvétel egy hatalmas kaland volt számomra, mivel én azelőtt nemhogy az Egyesült Államokban nem jártam, de még repülővel sem utaztam soha.  

Most, hogy kipihenve az utazás, időeltolódás okozta fáradtságot, gondolataim letisztultak, csupa pozitív élményről tudok beszámolni a versennyel kapcsolatban.

Egyetlen dolog, ami néha árnyékot vetett a kint töltött egy hétre, hogy idehaza a gyermekeim betegeskedtek, és nehezen ment a családdal való kapcsolattartás is. Ez sajnos időnként kissé rányomta a hangulatomra bélyegét, de szerencsére barátaim, csapattársaim nagyon mellém álltak, és segítettek átvészelni a nehezebb pillanatokat.

Ezúton is köszönöm nekik!

Más versenyzőkkel ellentétben, úgy tudom, Ti nem vagytok egy összeszokott team. Hogyan szervezted meg a csapatodat a JACK-re?

Versenycsapatunk ebben a formációban most először állt össze, és a lehető legjobb döntésnek bizonyult a választás. Ugyan már különböző BBQ rendezvények apropóján kapcsolatban voltunk egymással, de személyesen még alig találkoztunk.

Ugyan Závodszky Attilával már évek óta tart a barátságunk, de Falvai Jánossal és Lovas Józseffel csak 2017-ben, az első magyarországi barbecue versenyen, Tállyán találkoztunk.

Farkasinszki Ildikóval pedig többször konzultáltunk online a desszert kategóriáról a szlovéniai versenyre való felkészülésünkkor.

Tehát nem véletlenül állt így össze ez a csapat, és már az első pillanattól kezdve úgy működtünk együtt, mint egy régóta összeszokott baráti társaság.

Más csapatok éveken át készülnek együtt a versenyekre. Ti hogyan oldottátok meg ezt a problémát?

Ezen a téren volt a legnehezebb dolgunk.

A csapat tagjai ugyanis három országban, – Románia (Erdély), Németország, Magyarország –  négy különböző városban, egymástól több száz km-re élnek.

A távolság miatt nem volt alkalmunk közös sütésekre, de otthon mindenki maximális erőbedobással készült, gyakorolt. Többször is lesütöttük a versenyhúsokat, tanulmányoztuk a szakirodalmat, könyveket, videókat.

A több héten át tartó gyakorlás eredményeként elkészült versenydobozainkat az internet segítségével mutattuk meg egymásnak, és ennek alapján építő kritikákkal segítettük a fejlődést. De felkészülésünk legnagyobb haszonélvezői barátaink, és szomszédaink voltak, akik hétről-hétre megkóstolhatták azokat, és akiktől egyre nagyobb dicséreteket kaptunk.

Závodszky Attila, a Food’Venture csapatának tagja

Csapatunk tagjai közül Attila rendelkezik a legnagyobb versenytapasztalattal, akinek KCBS versenybíróként több nemzetközi, sőt az Egyesült Államokban megszervezett versenyen is volt alkalma bíráskodni. Az ő tapasztalatai segítettek leginkább abban, hogy az amerikai versenybírák elvárásai irányába fejlődjünk.

Felkészülésünkben nagyon hasznosak voltak a – versenyen korábban már részt vett – magyarországi KGB, valamint a szlovéniai SPENA csapattal folytatott konzultációk is.

Nem volt egyszerű az ismeretlen amerikai körülmények között az utazás megszervezése, ebben Attila vállalta az oroszlánrészt (lakóautóbérlés, bevásárlás, neves BBQ vendéglők felkeresése, az útvonalak megtervezése, stb) .

Lynchburg, Tennessee – ahol a verseny zajlott – a Jack Daniel’s whiskey gyártás központja. Mesélj a versenyélményeitekről!

Lakóautóinkkal szerdán este érkeztünk meg a városka központja melletti hatalmas parkba, a verseny helyszínére.

A csütörtöki nap előkészületekkel telt el, elfoglaltuk a végleges helyünket, átvettük a sütőket, berendezkedtünk.

A külföldi csapatokról külön szervezők gondoskodtak, akik a versenyhúsokon kívül minden szükséges eszközt biztosítottak. Igaz, erről előzetesen nem kaptunk információkat, így sok kelléket már mi magunk is megvettünk. 

Végül lett a lakóautókhoz generátorunk és vizünk is. A sokszor hosszas várakozásért pedig kárpótolt a helyiek kedvessége, készségessége, nyitottsága.

Eközben volt időnk felfedezni a tábort és becsekkolni a versenyre is.

Az amerikai csapatoknak a barbecue életforma. Terepjáróik, és vontatott lakókocsijaik minden elképzelést felül múlnak. A lakókocsik festése a csapatok arculatát tükrözi, sütőik olyan hatalmasak, hogy sokszor vontatmányként húzzák maguk után.  

Bejártuk a kisváros tenyérnyi, hangulatos főterét. A shopokat ahol minden kizárólag a Jack Daniel’s-ről szól. Egyedül whiskeyt nem lehet sehol sem kapni, mivel az amerikaiak a 30-as években itt „elfelejtették” feloldani az alkoholtilalmat, így közterületen mai napig tilos az alkohol fogyasztás.

Délután jutott időnk a versenyre is előkészülni, a húsokat trimmelni, a desszerthez, a szószhoz és a hazai ízekhez is összeállítani az alapokat.    

Csütörtök este közös vacsorát szerveztek a nemzetközi csapatok számára Jim Jonson vezetésével, igy adódott lehetőség barátkozni, ismerkedni más csapatokkal, szervezőkkel.

A versenyre kijutott másik magyar csapattal, a SUN CITY SZEGED tagjaival itt is és a verseny egész ideje alatt végig tartottuk a kapcsolatot, hiszen jó barátok vagyunk. Bár távolabb táboroztak tőlünk, több alkalommal is találkoztunk, beszélgettünk.

Előkészületek a versenyre

A pénteki napra megérkezett az előre beharangozott szakadó eső. Sajnos a hatalmas zápor miatt törölték a délutáni csapatfelvonulást, a látogatók is kevesebben voltak, és a versenyzők is csak annyit mozogtak a verseny területen amennyi feltétlenül szükséges volt.

Ennek ellenére a csapatokon belül, így nálunk is egyre jobb volt a hangulat, akár egy hangyaboly mindenki szorgosan dolgozott, hiszen a péntek délutáni eligazítással hivatalosan is elkezdődött a verseny.

A sütés feszült pillanatai

Este egy fantasztikus nyitóbulin vehettünk részt a JACK DANIEL’S gyár vendéglőjében, élő zenés vacsorával, finom italokkal. Remek volt a hangulat, amely kitűnő alkalmat biztosított az ismerkedéshez, egy kis lazításhoz.

A vacsoráról szakadó esőben visszaérve, bőrig ázva izzítottuk a sütőket, nekiláttunk a versenyfeladatok közös elkészítésének. A csapaton belüli munkamegosztás szerint minden kategóriának volt egy felelőse.

Jómagam a marhaszegy valamint a csirke, Závodszky Attila az oldalas, Lovas József a boston butt elkészítését felügyelte. Falvai János az otthoni ízeket, valamint a szószt készítette el. Farkasinszki Ildikó magától értetődő módon a desszert kategóriát vállalta fel.

A desszert kategória beadásának pillanatai

Szombaton fél 12-kor kezdődött az egyes versenyszámok beadása a bírák részére.  Feszített tempóban, 30 percenként kellett egy-egy versenydobozt a zsűri sátrához vinni a szitáló esőben és a bokáig érő sárban. 

A csapatok egy része a kötelező versenyszámokon kívül, nem minden kategóriában vett részt. Mi rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy minden számban eredményesen indultunk.  

Időben beadtuk a BBQ szószt, a töltött káposztát a hazai ízek kategóriában, a csirkét, az oldalast, a boston buttot, a szegyet és a desszertet, amely egy 8 elemből álló sajtkrém mousse torta volt. 

Úgy érzem életem legjobb csirkéjét sikerült elkészítenem, de a többi versenydarab is szenzációsra sikeredett! Óriási élmény volt a világ legjobb barbecue csapataival összemérni tudásunkat, és közöttük megállni a helyünket. Olyan híres sztárokkal versenyezhettünk együtt, akiknek korábban a videóiból tanultunk!

A világhírű Moe Cason (alias Big Moe) majd lehidalt a Jani által készített töltött káposztától és Ildikó desszertjétől. Nem akarta elhinni, hogy Ildikó azt a csodálatos tortát egy szűk lakóautó minikonyhájában készítette el!

Ugyanis a csapatok nagy része a desszertet már előre elkészítve, otthonról hozta, mivel a szabályzatban csak annyi volt a megkötés, hogy  „Ne legyen bolti”.

A verseny legszebb és legfelemelőbb pillanatai talán a versenydobozok beadása valamint a díjkiosztó gála voltak, amit szavakba foglalni sem igazán lehet.

Láthattuk, hogy európai csapatként csak úgy lehet az élmezőnybe jutni, ha amerikai versenyeken versenyzőként, vagy bíróként rendszeresen veszünk részt.

Ebben néhány versenytársunknak a kontinensünkről már kellő tapasztalata volt, amit az elért helyezéseik is tükröztek. Gratulálunk nekik!  Pl. a mellettünk táborozó Belga csapatot kétszer is kihívták a színpadra.

A verseny egyik felemelő pillanata, amikor Big Moe megkóstolta a desszert kategóriában leadott tortát, amelyet Farkasinszki Ildikó készített

A verseny egyik fő szponzora az atlantai PRIMO Ceramic Grills, amely egy kamionnyi sütőt szállított a világbajnokságra. Úgy tudom, hogy Ti is ilyen sütőkben sütöttetek, és meg is látogathattátok a PRIMO gyárat. Mesélj erről!

A PRIMO az egyetlen amerikai gyártású kerámia kamado, a cég minden évben a JACK egyik fő szponzora. Idén is 50 db sütőt biztosítottak a versenyre, amiből mi 4 db-ot kaptunk.    

Mivel a csapat tagjai otthon is PRIMO kamadokat használnak, a sütők kezelése nem okozott problémát. Tudtuk, hogy hogyan kell őket beállítani ahhoz, hogy hosszú órákon át tartsák a kívánt hőmérsékletet.

George Samaras a PRIMO tulajdonosa, aki személyesen ott volt a JACK-en, a támogatáson kívül a versenyt követő napra meghívott bennünket gyárlátogatásra.  Végig nézhettük a világon egyedülálló, speciális kerámiából, robot technikával zajló gyártási folyamatot, és hallhattunk a PRIMO jövőbeni fejlesztési terveiről is. 

Mik a további versenyterveitek?

Jövőre szeretnék a székelyföldi Transylvanian BBQ fesztiválon, és a Magyarországon  – remélhetőleg – megrendezésre kerülő versenyen is részt venni.

Mivel KCBS bíró is vagyok, néhány nyugat-európai rendezvényen szeretnék bíráskodni, és ezáltal új tapasztalatokat szerezni.

Ami a közös csapatunkat illeti, úgy gondolom, hogy egy nagyon hosszan tartó barátság született. Bízom benne, hogy lesznek olyan rendezvények ahol süthetünk együtt, szerintem lesz folytatás! Ha pedig Falvai János barátunk szavait idézzük „ A JACK kipipálva, de hátra van még az American Royal. (mosolyog – a szerkesztőség)