Amikor egy lokálpatrióta úgy dönt, hogy bemutatja a régiója legjobb termelőit egy vacsora keretében, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott minden rendben lesz. Bárczi Tamás és a Leves első ilyen eseményére invitáljuk a kedves olvasót.

Miskolc, és az őt körülvevő tájak sokak számára ismerősek lehetnek, hiszen ezek a sokszínű vidékek országszerte kedvelt turisztikai célpontokká váltak az elmúlt években. Azonban ma már a környék gasztrokultúrája, termékei és éttermei is egyre nagyobb hangsúlyt játszanak az utazások megszervezésekor. Hogy miért pont a Bükkre esett a választás, Bárczi Tamás, a Leves tulajdonosa mondja el.

Ez teljesen egyértelmű volt számunkra, hiszen itt élünk a Bükk lábánál, és amikor szabadidőnkben kiszakadunk kicsit a városból és az erdőt járjuk mindig azon tűnődünk, hogy mennyi kincset is rejt magában.

A vacsorába is szeretnénk ezek közül minél többet beépíteni, természetesen csak azokat, amiknek szezonjuk van.

Bárczi Tamás munkásságát régóta követjük, hiszen a miskolci Leves januárban már a hetedik évét tölti be Miskolc belvárosában a Déryné utcában. Sami Róberttel közösen működtetett kis étterem egyre komolyabb fejlődésen ment keresztül az elmúlt évek során, és vált a város megbecsült kulináris találkozóhelyévé. A gasztronómiai kínálatuk egyre komolyabb és most már olyan több fogásos gurmé vacsorák megrendezésére is vállalkoznak, amelyek a régió legjobb alapanyagait állítják a középpontba. A december 21 – én megrendezésre kerülő esemény ismét egy olyan rendezvény lehet, ahol inspirálhatnak és egy átfogó ízutazásra invitálhatnak minket a srácok.

A Bükk hegység szerves része a város életének, hiszen egész életünkben ott volt nekünk, az a hely, amely mindig úgy fogad, mint egy jó barát. Egy hely, amely mindig meghatározta a város látványát, lelkületét és arculatát. Azonban még mindig kevés szó esik arról, hogy mennyire gazdag kulináris értékekben is.

A menü minden szempontból bemutatja a várost, az azt körülvevő vidék kulináris értékeit. Bárczi Tamás meséli el, hogy milyen tematika alapján választották ki az alapanyagokat a menühöz.

Volt néhány minőségi bükki termelő, akikkel kapcsolatban álltunk, ezért ők adottak voltak.

A Bükki füvesember Szabó Gyuri bácsi gyógynövényei, teái pedig egy olyan kiemelkedő értékek, amelyekkel még izgalmasabbá és lokálisabbá szeretnénk tenni az ételeket.

Ha jól sikerül, akkor szeretnénk ebből egy szezonális vacsora sorozatot a jövőben. Minden évszakban, amikor mindig más arcát mutatja a hegység. Most így a téllel kezdünk.

Az ételekben ott lesz majd a Bükk minden kincse és fűszere, többek között a bükki füvesember Gyuri bácsi titokzatos és csodálatos gyógynövényei Bükkszentkeresztről, valamint Sándor Tamás tradicionális hegyvidéki érlelt sajtjai Mónosbélről.

Kihagyhatatlan a menüsorból a méltán híres Lillafüredi pisztráng, amely ma már országosan ismert alapanyaggá vált. A Bükk hűvös vizei tökéletes élőhelyet biztosítanak az itt tenyésztett halaknak. Azok nagyszerű ízének titka a friss és kristálytiszta víz táplálja a tavakat a Margit – forrásból, valamint a tenyésztési technológia, amely során Európa legjobb takarmányával táplálják azokat. Illetve a Közép – Európában egyedül álló víztisztító rendszer gondoskodik arról, hogy itt minden vevő a legfrissebb halakhoz juthat.

Az ételsorban kiemelt szerepet kapnak a Monósbélen levegőn szárított sonkák, amelyeket a Szilvásvárad és Eger között található, a Bükk lábánál elterülő kis településen saját nevelésű mangalicákból állítanak elő. De megtalálhatjuk a vadakat és gombákat is, amelyek kiemelt termékei a hegység kulináris értékeinek.

A borokat a Gallay Kézműves Pincészet kínálja majd, amely a borvidék első boutique pincészete. Borbély Roland borai pedig már Michelin csillagos éttermekben is helyet kapnak. Hogy miért rájuk eset a választás Bárczi Tamás meséli el.

Nagyon jó viszonyt ápolunk velük és büszkék vagyunk rá, hogy Budapesti Michelin csillagos étterem is a házboraként tartja őket.

Közös vacsoránk még egyébként sem volt és mivel ők az egyik legkiemelkedőbb borászat a bükkiek közül, ezért úgy gondoltuk abszolút rangos partnereink lehetnek majd ezen az estén.

A boraik méltó párosításai lehetnek a menünek. Amiről Bárczi Tamást kérdeztük, hogy mesélje el nekünk, hogyan épül fel az.

Öt fogásból épül fel. Elsőként egy amuse, amely egy ruszli lesz, amit Lillafüredi pisztrángból készítünk el, és a házi kovászos kenyerünkkel tálalunk.

Persze a ruszlit bükki forrásvízből készítjük, amit Gyuri bácsi kakukkfüvével is izésítünk.

Bárczi Tamás

A hideg előételünk egy szuper bükki mangalica kocsonya lesz, fermentált téli zöldségekkel, és bükki füstölt mangalica sonkával valamint kiflivel.

A levesünk egy helyi tenyésztő fürjeiből főzött rámen lesz, Gyuri bácsi csalán teájával, és a házilag gyúrt udon tésztánkkal. Füstölt fürj tojással és bükki erdei gombákkal tálaljuk.

A főétel szarvas nyak lesz, amelyet sous vide technológiával készítünk elő, majd sütőtök variációkkal és csipke jussal tálalunk.

Desszertnek pedig Sándor Tamás kiváló sajt készítményeit használva alkotunk majd egy túrós rétest, kökénnyel, és egy pici citromfű tea is szerepet kap majd benne.

  • amuse bouche: PISZTRÁNG RUSZLI • KAKUKKFŰ • KENYÉR (Bistronauta fehér 2016 )
  • hideg előétel: MANGALICA KOCSONYA • ZÖLDSÉGEK • KIFLI (Gallay Kabar 2018 )
  • leves: FÜRJ RÁMEN • GOMBÁK • CSALÁN (Nyékládháza 2016 )
  • főétel: SZARVAS • SÜTŐTÖK • CSIPKE (Gallay Blanc 2016)
  • desszert: TÚRÓS RÉTES • KÖKÉNY • CITROMFŰ (Gallay Turán 2017)

A vacsora ára: 12.000 Ft/Fő, az eseményt a Leves Facebook oldalán érhetitek el!

Időpont: 2019. 12. 21. 16:00 és 20:00


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.