A Ranker értékelő oldalán megtalálhatjuk azokat az országokat, ahol a legfinomabb ételeket kóstolhatjuk.

Nápoly, a pizza őshazája

Mivel a világ kulináris térképén számtalan olyan régiót el tudunk különíteni, ahol a szokások, az alapanyagok, a földrajzi elhelyezkedés és a hagyományok különleges keveredésének köszönhetően egyedi konyha alakult ki, ezért nehéz eldönteni, hogy melyik országé a legjobb gasztrokínálat.

Tradicionális spanyol Paella

Az, hogy melyik a világ legjobb konyhája, hol kínálják a legfinomabb ételeket, nagyon nehéz döntés eldönteni. Ezért is tökéletes lehetőséget kínál a Ranker weboldala, ahol feltették a kérdést az emberek számára, és hagyták, hogy konszenzus döntsön arról, hogy kié lehet ez a megtisztelő cím. Az eredményeket megnézve nehéz lenne rosszul megtippelni, mely országok kerültek a legjobbak közé. Ezen a listán például hazánk is kiváló helyen szerepel, ahol a 22. helyet foglalja el. Az nem kérdés, hogy az első ötben olyan országok találhatóak, amelyeknek kulináris történelme, hagyományai és konyhája már az egész világot meghódította. Olaszország, Franciaország és Spanyolország gasztrokultúrája mára az egész világon ismerté és közkedvelté vált.

Kávé és Croissants, Franciaország kedvenc reggelije

Az olyan országok, mint Kína, Japán, Mexikó és Thaiföld is méltó helyet foglalnak el ezen a listán, hiszen ételeiket számos kulturális elem, hagyomány, és alapanyag teszi igazán különlegessé. Bár a lista 150 országot tartalmaz, jól kiemeli, hogy melyek azok az ízek, amelyek világszerte közkedveltek, és befolyásolják a gasztronómiai trendeket világszerte.

Tom Yum Gong, Thaiföld kedvenc levese

Mindenképp érdemes böngészni a listát, hiszen érdekes eredményekkel is találkozhatunk rajta. Így kicsit más rálátást kapunk arra, hogy mennyire közkedveltek az egyes országok konyhái.

Top 10

1. Olaszország

A Pizza és a tészta hazája, amelynek elsőbbségével nehéz volna vitatkozni. Az olasz konyha elismertsége és közkedveltsége évről évre egyre inkább növekszik, amely ma már nem csak az előbb említett ételek erősítik, hanem az országból származó alapanyagok is. Az olasz kulináris világ minden olyat tartalmaz, amely szerethetővé teszi azt, egyensúly, harmónia, szezonalitás és enyhe aromák. Formálhatósága, egyénre szabhatósága még inkább közkedvelté teszi, hiszen a saját nyelvünkre formálhatjuk az eredeti olasz ízeket, ezért sok ember számára vonzóak. Számos híres séf, közszereplő tesz, és tett azért, hogy az olasz konyha világhírű legyen.

2. Franciaország

A francia konyha a modern európai gasztronómia alapja. Az új kulináris trendeket meghatározó technológiákat és fogásokat mind mind ennek az országnak a gasztrokulturális történelme formálta. A francia gasztronómia befolyása világszerte érezhető, míg más konyhák trendjei feltűnnek, majd elhomályosulnak, a francia kulináris értékek fennmaradnak és virágoznak. Annak világszínvonaláért, elismertségért és fejlődéséért világhírű séfek dolgoznak nap mint nap, magas színvonalú éttermekben. A közösségi médiában pedig folyamatosan jelen van, és dinamikusan formálja a világkonyhát.

3. India

Az indiai konyha népszerűsége annak sokszínűségének köszönhető, amely az ország hihetetlenül tarka gasztronómiai hagyományaira vezethető vissza. Egy ilyen népes és rendkívül nagy kiterjedésű országban egy olyan széles gasztronómiai kínálat alakult ki, amely igen ritka a világban. Ez nagyban köszönhető India lakosságának sokszínűségének. Felsorolni is nehéz volna mennyi népcsoport él az országban, és ezek mind hozzájárulnak az ország kulináris gazdagságához. Egy életet tölthetünk el az ország gasztronómiájának a felfedezésével, akkor sem biztos, hogy megismerhetjük az egészet.

4. Spanyolország

Az ország sokszínű kulináris történelme nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ennyire közkedvelt annak gasztronómiája. Egyedülálló étkezési szokásaik és kultúrájuk, amelyet sok tényező befolyásolt teszi igazán különlegessé. A tapas -ok, a gazpacho, a paella mind – mind olyan ételek, amelyek ismerté tették az országot. Ezek a fogások pedig régiónként eltérőek, amelyek még izgalmasabbá teszik annak a gasztrokultúráját. Spanyolország mindig is törekedet arra, hogy a turizmusának a fejlődését összekapcsolja a gasztronómiával, és bekapcsolja a nemzetközi vérkeringésbe azokat a desztinációkat, ahol kulcs szerepük van az ételeknek. Ma a világ legjobb séfjei és éttermei hirdetik az ország kulináris értékeit.

5. Görögország

A görög konyha évek óta ismert és elismert, azonban gyakran tűnik el a trendekből, mégis mindig a mezőny elején tud maradni. A görög kulináris desztinációinak értékét nagyban befolyásolja a gazdasági környezet, ha az ország pénzügyileg újból fellendül, annak gasztronómiája ismét célponttá teszi azt a rajongók között. Ez teszi ma is kiemelté a rangsorban, hiszen komoly potenciál van benne.

6. Mexikó

A mexikói konyha egyre erősebbé válik, az országban tapasztalható új gasztronómiai hullám által generált változások miatt. Az új séfgenerációk megmutatják, hogy mennyi potenciál van ennek a kiemelt értékű régió ételeiben, alapanyagaiban és kulináris hagyományaiban. Az olyan hagyományos ételek, mint a chili mellett rengeteg új fogást prezentálnak, és válnak sikeressé a világon. A sikerét nagyban befolyásolja, hogy az Egyesült Államokban a mexikói ételek a mindennapok részévé váltak.

7. Japán

A japán konyhaművészet egyre fontosabb szerepet foglal el a magas minőségű vendéglátásban. Azonban a tavalyi évben érte el azt, hogy a gasztrokultúrájuk tényleg befolyásolni kezdte azt. A sushi és a wagyu szerepe a sikerükben visszavonhatatlan, ezek az ételek és alapanyagok egyre fontosabb szerepet töltenek be a világkonyhában. Sikerük titka az a fajta precizitás, és kifinomultság lehet, amelyet minden más iparágban is megszokhattunk. Szigetországként nagyon sok friss alapanyagot, és különleges helyi terméket alkalmaznak, fogásaikban megszokhattuk a hagyományok és a szezonalitás tiszteletét.

8. Kína

Kína, mint a világ egyik legnagyobb országa, hihetetlenül változatos gasztrokultúrával rendelkezik, amelyben több híres kulináris régiót különböztethetünk meg. Ezek közül több világhíres lett, amely nagyban köszönhető a kínai migrációnak. A világ egyik legrégebbi gasztronómiai történetével rendelkező ország, amelynek fogásai már régóta közkedveltek, és ez évről – évre folyamatosan töretlen.

9. Libanon

A libanoni konyha egyre szélesebb teret nyer, főleg az országból elmenekültek tették ismerté konyhájukat a világban. Gasztronómiájuk számos ételről ismert, mint pl. a fattoush, a falafel, a halva, humusz, baklava, kibbeh, labneh, shawarma, tahini, za’atar igazán jól tükrözik a Földközi – tenger partján fekvő ország izgalmas kulináris világát. Jól keverednek itt a különböző kultúrák által behozott ízek, és alapanyagok a Közel – Kelet fogásaival.

10. Thaiföld

Thaiföld ízei és fogásai megosztóak, de akik kedvelik, imádják. A Thai konyha az egyik legismertebb a világon, egyes felmérések szerint a világ 50 legjobb ételéből, hét ebből az országból származik. Olyan ételek teszik híressé Thaiföldet a gurmék között, mint például a tom yam gong, a pad Thai, a som tam, a zöld curry, vagy a thai sült rizs. A thai konyhát a sokszínűség jellemzi, amelyre az ország történelméből fakadóan nagyon sok kultúra hatott. A sikerét az is tovább növeli, hogy számos séf viszi el a világba a hírét, akik közül több világszínvonalú.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.