A március 21 – én a magyar fővárosba érkező Black Food Fesztivál a fekete és sötét ételeket népszerűsíti. Boros Reginával, az esemény megálmodójával beszélgettünk.

A fekete egy igen gyakori, de rendkívüli szín.
Extrém jellege az ételek terén még meghatározóbbá válik.
A social mediában is egyre népszerűbbek a különleges alapanyagok, ezért nagyon jó platformot teremtenek a fekete színű ételek a kísérletezéshez.

Boros Reginával beszélgettünk az egyre sikeresebb nemzetközi rendezvényről, amely világhódító útja után, most visszatér Budapestre, hogy megmutassa, milyen potenciál rejlik a gasztronómia sötétebb oldalában. Először akkor találkoztam a rendezvénnyel, mikor néhány ismerősöm izgatottan mesélt róla.
Regina munkásságát ezen keresztül ismertem meg, aki nagyon sok mindennel foglalkozik, azonban kiemelt projektként kezeli a Black Food Festival-t, amely már Afrikába is eljutott.

A Black Food Festival két év alatt tíz országba juttatta el az extrém ételek kedvelőinek a fekete fogásokat.
Azonban ez az esemény jóval többről szól, mint a figyelem felkeltés. Ez is, mint sok más rendezvény, egy egyszerű ötletből indult ki 2016-ban,  majd 2018-ban az első Budapesti helyszín után világ körüli útra indultak.
Az esemény népszerűsítette a dark, a fekete színű étel kultúrát többek között New Yorkban, Helsinkiben, Tel Avivban, Berlinben és Londonban, valamint Nairobiban is. Egyre több lehetőség van ebben az irányban, amelyhez egyre több partner is kapcsolódik, így
hódítja meg a fekete szín a kulináris világot és válnak egyre népszerűbbé a fekete fogások.

Imádjuk a fekete színt, a dark hangulatot, a Cure-t, a Depeche Mode-ot , a Joy Divisiont.

Boros Regina

De mit is jelent pontosan a fekete étel, tettük fel a kérdést Reginának. Amennyire azt gondoljuk, hogy a fekete extrém, ha szétnézünk, akkor nagyon sok olyan természetes alapanyagot találunk, amelyek alkalmasak arra, hogy főszereplői legyenek az ilyen ételeknek.

Ilyenek például a kávé, az étcsokoládé, a zamatos fekete bogyók, mint a szeder, vagy a balzsamecet. De ismert színezőanyag a tintahal tintája is. A budapesti rendezvényen is számos ételt kóstolhatunk, amelyek jól prezentálják ennek a trendnek a sokoldalúságát.

Boros Regina, a Black Food Festival megálmodója

De meséljen Regina arról, hogy miért pont a feketére és azok árnyalataira esett a választás, és mit is nyújt majd számunkra a budapesti rendezvény. Induljunk egy izgalmas ízutazásra a színes ételek birodalmába.

Újra Magyarországon köszönthetjük a híres Black Food Fesztivált, amely hosszú idő után újra itthon hódítja meg a különösebb ételekért rajongók szívét. Miért most hozzátok vissza Magyarországra a rendezvényt?

Az első rendezvényünk itthon ugye 2018-ban volt, az elmúlt évben csak külföldön voltak fesztiválok. Egyre többen kérdezgették itthon, hogy mikor lesz újra. Az eredeti terv szerint két éven belül nem megyünk vissza ugyanarra a helyszínre, de most bárhogy is nézzük, mondhatjuk, hogy eltelt (majdnem) két év.

A fekete ételektől még mindig idegenkedünk. Miért erre esett a választásotok?

Pont ezért, szeretnénk, ha legyőznék az emberek a szokatlan formájú és színű ételekkel vagy italokkal kapcsolatos ellenérzéseiket, és minimum merjék kipróbálni az új dolgokat.

Ezalatt nemcsak azt értem, amikor fekete fagyit kóstolsz, hanem akár egy szokatlan színű vagy formájú zöldséget, amit még nem próbáltál, vagy bármilyen alapanyagot, amit még nem kóstoltál.

Foglalkoztat bennünket a kevésbé ismert ehető vadnövények egyre erősödő kultusza, a sötétebb színű alapanyagok pozitív élettani hatása, teljesen új alapanyagok bevonása a mindennapi étkezésbe, az alapanyagok megismertetése, a tudatosság növelése az étkezésben.

De azért is, mert imádjuk a fekete színt, a dark hangulatot, a Cure-t, a Depeche Mode-ot , a Joy Divisiont.

Úgy tudom, hogy csak természetes alapanyagokkal próbáljátok meg beépíteni a fekete színt az ételekbe. Mesélj arról, hogy milyen koncepciótok van a fekete fogások megalkotását tekintve?

Nem csak természetes alapanyagokat használnak a kiállítók, lesz szerintem fekete ételszínezék is, illetve aktív szén, szépia, mi ezeket is szeretjük, hiszen gyakorlatilag minden ételünkben vannak azért színezőanyagok.

De lesz több olyan kiállítónk, akik nem színezett, hanem természetes alapanyagokat hoznak: például fekete kukoricából készült tortilla, fekete foghagyma, sötét színű különleges zöldségek, füstölt-barbecue hús.

Ahogy mondtad, egyre fontosabb trendé válnak a naturális alapanyagok, mint például az ehető vadnövények. Ez egy új lehetőség, amely szélesítheti a fesztivál repertoárját?

Igen, pontosan.

Leginkább Kenyában volt jellemző, hogy a fekete nemcsak egy szín, hanem maga a különlegesség szinonimája, persze jó ha sötét színű, de akár egy mogyorópor vagy sötétpiros fűszerkeverék, sötét színű méz is belefért a koncepcióba, a lényeg, hogy megismertessünk új termékeket a vendégekkel.

Az ehető vadnövények területe számomra most az egyik legizgalmasabb terület valóban, és itt a szín már szinte nem is érdekel, ahogy például a rovarok esetében sem. A sáska, szöcske önmagában és épp eléggé sokkoló, csak úgy, mint a fekete csirkeláb!

A globális turné során majdnem 10 városba látogatott el a rendezvény, ahol nagy sikereket értetek el. Miben látod a népszerűségét ennek a fesztiválnak?

Szeretik az újdonságokat mindenhol, és a koncepció valahogy annyira szemtelenül egyszerű és érthető, hogy mindenkinek beindul a gondolkodása, a fantáziája.

Manapság egyre többen szeretik az ételeiket és italaikat lefotózni, kedvelik a látványos tálalást, szeretik, ha jól néz ki, amit megesznek, sőt szívesen megosztják ezt a barátaikkal.

Azt gondolom a közönségünk a social mediaban legaktívabb, önkifejező réteg – és ez egy jó platform számukra. Mindenki különleges akar lenni valamennyire, a fekete szín rajongók pláne.

Több magyar partnerrel is együtt dolgoztok az eseményen. Mesélj arról, hogy mivel találkozhatunk a fővárosban?

Budapesten most nagyon erős lesz a fekete sör jelenlét, de lesz egy vicces „színfolt” a Guinness egy új, amúgy világos söre, a Hop House 13 is itt mutatkozik be és lett egy komoly fekete kávés partnerünk is.

Lesz sok-sok fekete, és nemcsak fekete, de sötét színű: csokoládés, lila, sötétkék, ezüstszürke macaron, lesznek gyönyörű fekete sütemények minden mennyiségben, illetve, ami új lesz itthon az előző rendezvényünkhöz képest, hogy komoly street foodosok is megjelennek: fekete hamburger, barbecue, húsgolyó stb. is lesz.

De lesznek kiváló éttermek is, akik erre a rendezvényre találnak ki fekete fogásokat. Egy orosz keramikusnő Ksénia Wallenstein hoz majd gyönyörű fekete kerámiákat, csészéket, tányérokat és fekete orosz édességet, de lesznek más fekete design és divattárgyak is.

Mi alapján válogatjátok ki a termelőket, kiállítókat? Hosszú távra terveztek, vagy inkább a város, az ország igényeihez szabjátok azt?

Teljesen őszinte leszek, egyelőre nem mi választottuk a kiállítókat, hanem ők jelentkeztek.

Ez egy nehéz műfaj, kísérletezni kell, újat alkotni, kreatívnak lenni. Nem való bárkinek. A külföldi városokban elég nehéz volt toborozni kiállítókat, de itthon is az első fesztiválnál bevallom vért izzadtunk.

Most először, a második budapesti fesztiválon jön el az a pillanat, hogy szelektálnunk kell, mert (szerencsére) túl sokan jelentkeznek.

Több magyar termelővel is együtt dolgoztok külföldön is, gondolok itt a Chilicum – ra, vagy Lokodi Ákos – ra. Miért őket választottátok?

A Chilicum és Lokodi Ákos esetében is az történt, hogy ők jelentkeztek, mi pedig örültünk, hogy ilyen elszántan akarnak csatlakozni.

Úgy hallottam, hogy mindenki megtalálja majd a magának való ételeket, ha szereti a feketét. 2020 – ban még nagyobb hangsúlyt kapnak az intolerancia és a különböző allergiák. Ő rájuk is gondoltok a szervezéskor?

Igen, lesznek minden mentes (természetesen fekete és sötét) termékek, alapanyagok, sötét színű zöldségek, fekete fokhagyma. Lesznek vegán fogások is nagy választékban, például a Mishto süteményei.

Ha minden jól megy, egy igazi szenzáció is lesz: vegán macaron!

Úgy tudom, hogy március 20 – a a macaron világnapja is, ezért egy különleges édességgel is várjátok az éhes vendégeket egy nappal később az OFF Kultúrszövőgyárban ?

Igen, részben ezért is döntöttünk úgy, hogy most márciusban rendezzük meg a fesztivált itthon, azaz ötvözzük a két rendezvény koncepcióját.

A macaron a külföldi Black Food Fesztiválok legnépszerűbb szereplője volt, ez engem egy kicsit meg is lepett.

Most már új szlogent vezettem be: a macaron az nem egy divat, a macaron az macaron! Frappáns, ugye?

Mostanában egy nagyon különleges helyszínen tűnt fel a Black Food Festival, mégpedig Afrikában, Nairobiban. Kérlek mesélj erről.

Egy sok éve Kenyában élő magyar agrobotanikus szakember Domonyai András javaslatára vittük a fesztivált Kenyába.

Először én is furcsának találtam az ötletet, de a finn fesztiválunk után kimentem Kenyába egy hétre körülnézni és meglepődtem, hogy milyen jó színvonalú éttermek, kávézók, cukrászdák vannak Nairobiban, ezek bárhol a világon megállják a helyüket.

Van macaron is, de a francia cukrászat tökéletes süteményeihez is több helyen hozzájuthatunk. Az autentikus kenyai gasztro kultúrában is találhatunk a koncepciónkba illő fekete fogásokat, alapanyagokat.

Andrással több hónapon keresztül dolgoztunk a projekten, hiszen egy kenyai, afrikai együttműködés kiépítése azért nem olyan egyszerű, szerencsére ő minden tárgyalást felügyelt, segített megérteni, áthidalni az esetleges kulturális különbségeket.

Ennek köszönhetően zökkenőmentesen haladt az együttműködés. Bekötött bennünket a legmagasabb elképzelhető szintre gasztronómiai szempontból: egy 2 milliós közösséget vezető rendkívüli kenyai üzletasszonnyal, Pamellah Oduorral összehozott. Pamellah-nak nagyon megtetszett a koncepció és elkötelezte magát mellettünk.

Ő egyébként a nagyszámú közösségének köszönhetően a Facebook egyik legnagyobb Community Leadere Afrikában.

Mivel Ő egy tradicionális közösséget vezet, nem volt egyszerű dolga, hiszen ott nincsenek hipsterek, expatok, sőt dark és alternatív arcok sem, a csoportja a kenyai ételekről, a hétköznapi főzésről szól. Viszont a szándék megvolt benne, hogy modernizálja, edukálja a közösségét.

Sikerült megértetnie, megkedveltetnie a rendezvényt, és Kenyában végül tavaly októberben egy nagyon színvonalas fesztivált tarthattunk egy trendi Nairobi-i szórakozóhelyen.

A legbüszkébb egy innovatív farmer jelenlétére voltam, aki hozott fekete málnát, és más fekete és sötét zöldségeket – tehát elértük a valódi célunkat Afrikában is, ahol ez különösen fontos: merj új alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket kipróbálni, ismerd meg őket, nyiss a szokatlan felé.

Az esemény izgalmas, hiszen a ma egyre nagyobb tömegeket vonzó gasztronómiát egy új, eddig szokatlan irányba tereli. Mennyire jelent kihívást a fekete az ételek terén? Ez mind az ételek tálalása, mind pedig az ízvilágát tekintve még kreatívabb önkifejezést kíván meg az alkotóktól.

Igen, pontosan így gondolom én is. Ez egy  kiváló, a legtöbb séf által nagyon kedvelt kreatív platform.

Azok szeretik, akik mernek új formákat kipróbálni, az újat keresik, nem azoknak, akik a hagyományos, elmozdíthatatlan megoldásokban hisznek.

Szóval a Black Food Fesztivál – ról nem is mondjuk, hogy bárkinek szól, mert itt a hangsúly a szokatlanon, a különlegességen van.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.