Az elBulli bezárása óta várja mindenki, hogy Ferran Adrià mikor fog megint valami újba. De idén végre megnyílik az új boszorkánykonyhája, elBulli1846 néven.

Ferran Adria

Az új épület átveszi a régi étterem helyét Cala Montjoi – ban, Rosoes – ben Costa Brava – n, hogy 1500 négyzetméteren biztosítson helyet az új innovációknak.

Az új hely egy olyan laboratórium és kiállítási hely lesz, amely különböző tanulmányok, kísérletek és kutatások elvégzésére szolgál majd, ahol megismerhetik az alkalmazott innovatív technológiák hatékonyságát. A különböző bemutatókat és kiállításokat munkaeszközként fogják használni kiterjesztve azok eredményeit a kis és közép vállalkozásokra. Az elBuli régi épületének területét kibővítették, amelynek célja, hogy megőrizze az étterem örökségét, azonban ez a jövő gasztronómiájának fejlődését szolgálná ki, kizárólag a kreativitásnak és újszerű megoldásoknak szentelve.

A főzés olyan nyelv, amelyen keresztül a következő tulajdonságok fejezhetők ki: harmónia, kreativitás, boldogság, szépség, költészet, összetettség, varázslat, humor, provokáció, kultúra.

Ferran Adrià
A “dekonstrukció atyja”

Ez a tiszta kísérletezés tere, ahol teszteljük a formátumokat és a recepteket, és tovább mélyítjük tanulmányainkat.

Ferran Adrià

Az elBuli1846 nevében szereplő évszám egy olyan személyre utal, aki meghatározta a gasztronómia fejlődését. Ez Auguste Escoffierre születésének éve.

Ferran Adrià az elmúlt években a gasztronómia tudás elterjesztésére fordította az energiáját, többek között egy 17500 oldalas enciklopédiát adna ki, amelyben összegyűjtené a kulináris világ összes tudását. A Bullipedia egy olyan gyűjtemény lesz, amely a lehető legnagyobb gyűjteménye lesz mindannak, amit az élelmiszerekről tud a világ, egyfajta gasztroWiki. Illetve létrehozta a Sapiens – t, amely egy módszertan a kreatív folyamatok alkalmazására az ételekben. Az elBulli1846 csapatát 20 különböző hátterű szakember fogja irányítani, akik között lesz filozófus, újságíró, szakács, és különböző táplálkozási szakemberek, akiknek a feladata, hogy új kulináris megoldásokat fedezzenek fel.

A séf idén a Madrid Fusión színpadán beszélt az elképzeléseiről, és arról, hogy miért késett az elBuli1846 megnyitása. Elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja az innovációs folyamatokat a főzés területén, és aki eljön hozzájuk, az meg fogja érteni, hogy miért annyira fontosak az újítások bármely tudományterületen, ahogy a gasztronómiában is.

“Problémáink voltak az engedélyekkel és ez volt a negyedik projekt, amelyet a városháza előtt bemutattunk.”

mondta Ferran Adrià

A projekt eredeti megnyitóját januárra tervezték, majd ez a dátum februárra csúszott, most annyi biztos, hogy valamikor a tavasszal fog megnyitni a helyszín.

Olyan ez, mintha a Camp Nou-t színházzá változtatnák.

FERRAN ADRIÀ

Az elBulli hatása hosszú évek óta befolyásolja a modern gasztronómia fejlődését. Bármi is fog történni az elBulli1846 konyhájában, abban biztosak lehetünk, hogy a feje tetejére fogja fordítani azt, amit eddig hittünk és ismertünk a kulináris világról. Az új hely a régi étterem evolúciója lesz, amely minden eddiginél jobban koncentrál majd a vendéglátás innovációjára.

Ferran Adrià olyan ételekkel formálta a modern gasztrokultúrát, amelyek sokak számára jelentettek inspirációt, de több szakács csak évekkel később ismert rá ezek jelentőségére. Ma már a legtöbb technológia a hétköznapi vendéglátás része. Az egyik ikonikus étele volt a “fehér bab espuma, tengeri sünnel”. Az espumával egy olyan intenzív aromájú habot alkotott meg, amelynek a textúráját dinitrogén – oxiddal ( N2O) keverve tette könnyebbé. Az így kapott eredmény során a végeredmény könnyebb, de annál sokkal ízesebb lett, mint egy mousse.

Az “Olvadás” fantázianevű ételében fenyőtobozt fagyasztott porrá egy pacojetben, majd ebből készített sorbet – et. Azonban az egyik legsikeresebb technológiai újítása a molekuláris gasztronómia területén a szferifikáció volt. Az első ilyen ételében sárgadinnye kaviár szerepelt. Az eljárás során nátrium – alginát-ot és kálcium – sókat alkalmazott, hogy gömbölyű formákat alkosson meg, amelyek apró ízbombákként szerepelnek majd a szájban. Váratlan és meglepő alkotásai a legtöbb vendég tetszését elnyerte, hiszen akkor ezek olyan újítások voltak, amelyekkel sehol máshol nem találkozhattak.

Az elBulli1846 két szakaszban fog megnyílni. A “soft opening” 2020 és 2021 között zajlik majd le, ezt követi majd a “Main Project” 2022 – től.

Ferran Adrià elmondta, hogy az első év szükséges ahhoz, hogy a fő projekt ki tudjon teljesedni, és ez az idő kell ahhoz, hogy az állandó kiállítás is megvalósuljon. 2022 – től az elBulli1986 megnyitja kapuit a nagyközönség számára is.

A spanyol séf arról is beszélt, hogy lesz egy 15 – 20 fő befogadására képes étterem és konyha is, azonban ez nem lesz nyitott a nagyközönség számára.

Megtartottuk az étkezőt és a konyhát, annak ellenére, hogy felújították, de ez biztosan nem lesz étterem.

Ferran Adrià

A kutatásban résztvevő csapattagokat nyílt pályázaton választják majd ki, amelyen bárki részt vehet. Az első kiválasztás 2020 február 3 – tól júliusig tart majd. A második kiválasztás pedig 2020 szeptemberétől decemberig. Ebben az időszakban bárki jelentkezhet, hogy Adrià álmának részesévé váljon életkortól vagy szakmától függetlenül. Ferran Adrià elmondása szerint a fő követelmény a kreativitás. A csapat tagjainak olyan ötletekkel kell rendelkezniük, amelyekkel megváltoztathatják a kulináris világ működését.

Az elBulli nem az ételek miatt vált ismertté, hanem azért, mert az embereket gondolkodásra késztette.

Ebben a szellemben fogjuk elmélyíteni az új kezdeményezés ideológiáját.

mondta el a séf

Az első felhívás a “Sapiens – módszer” megértését és alkalmazásának lehetőségeinek a vizsgálatát tűzte ki célul. Az első projektre 12 embert választanak ki, akik 1700 eurót kereshetnek havonta.

Nagyon sokféle szakmai profilra irányul a kutatás, a gazdasággal és a gasztronómiai rekonstrukcióval kapcsolatos területektől kezdve a filozófia , a pszichológia vagy a grafikai tervezés területéig.

nyilatkozta a séf

A “Sapiens – módszer” a kreatív folyamatok megértésére koncentrál. A gasztronómiára alkalmazott szisztéma megkísérel teljesebb és átfogóbb képet adni számunkra az ezen a területen alkalmazott kreatív folyamatokról, mivel a gasztronómia létrehozásához és az innovációhoz meg kell értenünk, hogy az alkotóelemeket hogyan rendezzük el. Mi az a termék? Mi az étel? Mi az összetevő? Mi az a feldolgozás? Ez a technika a tanulmány tárgyának mély megértésével foglalkozik, és nemcsak a gasztronómia szempontjából szolgálhat bennünket, hanem gyakorlatilag minden olyan tudományágban, ahol a kreativitás oszlop, és szükség van az innovációra.

Sapiens- ban a Ferran Adrià demonstrációs példaként olyan párost használ, amely tipikus, mint például a kenyér a paradicsommal, hogy összetevőinek és a kidolgozási folyamatának összetettebb szempontból történő elemzésére szolgáljon azzal a céllal, hogy fokozza a kreativitást valami olyanban, amely első látásra egyszerűnek tűnik, de mindig fejleszthető, ha maximálisan kihasználjuk a kreatív képességeinket, ezáltal bármilyen kedvteléshez vagy foglalkozáshoz alkalmazhatjuk.

Májustól elindul Ferran Adrià új weboldala is, ahol különböző tartalmakhoz férhetünk hozzá, többek között a LABulligrafia, amely egy több mint 90 ezer oldalnyi szkennelt objektumot tartalmazó 6000 négyzetméteres levéltári múzeumi archívum, amely 2022 – ben fog megnyílni Barcelonában és összefoglalja a munkásságát.

A legtöbb embernek nehéz lesz kontextusba helyezni mindazt, amit 40 év alatt elértem, azt ami ez idő alatt az elBulliban és az egész spanyol gasztronómiában történt.

Ferran Adrià

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.