Marc Veyrat miután tavaly elbukta a “Chedar – Gate” néven elhíresült ügyét, idén új éttermet nyit Párizsban. Természetesen nem várja a Michelin ellenőreit.

Az egész ügy onnan indult, hogy a séf La Maison des Bois étterme 2019 – ben elvesztette a harmadik csillagát, és két csillagosként került bele a kalauzba, mert az egyik szufléjába, az ellenőrök szerint angol chedar sajtot használt.

Ezután a séf beperelte a Michelin – t, amely a “Chedar – Gate” néven híresült el, ez volt az első alkalom, hogy valaki ténylegesen beperelte az útmutatót azért, mert leértékelték. Később Eo Yun-Gwon is a bírósághoz fordult, mert a Ristorant Eo bekerült a “korrupt” Michelin – kalauzba.

La Maison des Bois 

A pert végül elvesztette, amelyben azt állította, hogy a Michelin ellenőrök inkompetenciája vezetett ahhoz, hogy leértékelték az éttermet. És a döntés miatt hat hónapig depressziós volt. Nem csak Önmagával szemben érezte sértésnek, de a régióra nézve is, hiszen Ők szinte mindenből helyi termékeket használnak, olyan sajtokkal főznek, amelyek jellemzőek az adott területre, mint például a reblochont, beaufort-t vagy tomme-t. A séf egy hosszabb levelet is írt a kalauznak, amelyben azt is megkérdezte, hogy az ellenőrök valóban meglátogatták-e a létesítményét, amiben már tavaly márciusban kételkedett. A bíróságon ezért azt kérte, hogy bizonyítsák számlákkal és jegyzetekkel ezt is.

Azt mertétek állítani, hogy chedart rakunk a szuflénkba reblochon, beaufort vagy tomme helyett?

Ezzel megsértettétek a régiónkat, az alkalmazottaim nagy dühösek voltak… Amikor a tojások a saját csirkéinktől vannak, a tej a teheneinktől, és két botanikusunk minden reggel összegyűjti a zöldségeket.

emlékeztettet Marc Veyrat

A francia séf, aki a botanikus gasztronómiájáról híresült el, végül is elvesztette a pert. A bíróság megvizsgálta, hogy érte – e az éttermét valamilyen negatív hátrány, és Veyrat nyilatkozatai alapján kiderült, hogy minden eddiginél sikeresebb a hely. A per után a Michelin – kalauz egy 30 ezer eurós csekket is benyújtott kártérítés ürügyén.

Nem akarom soha, hogy a Michelin ellenőrök itt legyenek!

mondta Veyrat

Bár Veyrat úgy nyilatkozott, hogy fellebbezni fog, eddig nem történt változás az ügyben. Azonban úgy tűnik, hogy a séf képtelen megbocsátani a Michelin ellenőröknek, annak ellenére sem, hogy az étterem virágzik.

Az új, most nyitó éttermébe kijelentette, hogy nem hajlandó fogadni az ellenőröket.

Kinek gondolják magukat?

Hét háromcsillagos, 21 kétcsillagos szakácsot képeztem ki, és nem tudom, hánynak van egy csillaga.

De vissza akarnak vonni minket az alapképzésbe, mintha nem rendelkeznénk 50 éves tudással és tapasztalattal, amelyekre támaszkodhatnánk.

nyilatkozta Marc Veyrat

Veyrat az új éttermében olyan különlegességeket szolgál fel, mint a vadon élő medvetalppal illatosított fésűkagyló, datolyapürével és citrom emulzióval, illetve a 60 különböző gyógynövénnyel ízesített édesvízi hal. Az új éttermének menüjébe egyébként is kiemelt figyelmet szentel ezeknek az alapanyagoknak.

Borsó, spenót, morzsa

Ami biztos, hogy nem fog szerepelni semmi olyan étel, amely arra adna okot, hogy valaki is azt feltételezze, hogy chedart használnak. Az étlapon szerepelni fognak friss francia sajtok, húskészítmények és vajak.

Figyelemre méltó volt, hogy a francia séf csak a Michelin Guide France 2020 megjelenése utánra ütemezte új éttermének megnyitását. Amely ismét egy komolyabb vitát hozott magával, amikor is kiderült, hogy a világ leghíresebb séfjének Paul Bocusnak az étterme elveszített három csillaga közül egyet.

Téli zöldségek, szarvasgomba

Így biztos, hogy Veyrat idén nem fog szerepelni a kalauzban, de ahogy azt már tudni véljük, nincs nagyobb esély arra, hogy valaki szerepeljen a piros útmutatóba, mint, amikor tiltakozik az ellen. Sébastien Bras esete jól példázza ezt.

A “Chedar – Gate” ügy ismét rávilágít arra, hogy mennyire meghatározó a Michelin és, hogy milyen hatással van a séfek életére. Számos emberi sors felett döntenek, amelyek néha tragikus véget is érhetnek. Ez a történet még sokáig nem fog lecsengeni, és az idő múlásával fel fog értékelődni a kritikusok szemében.

Rosszabb, mint a szüleim elvesztése.

Rosszabb, mint bármi más.

Marc veyrat A Michelin csillag elvesztéséről

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.