Manapság, az egyik legfelkapottabb téma az iparágban a szakácsok jóléte és egészsége, mind mentálisan, mind testileg.

Photo by Stefan C. Asafti

Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy milyen lépésekkel őrizhetjük meg a dolgozóink jó szellemi és testi állapotát egy ilyen stresszes környezetben. Egyre többször merül fel a kérdés, hogy hogyan lehetne megvédeni a szektorban dolgozókat a kiégéstől?

Photo by Michael Browning

Az étteremipar válságban van, egyre nehezebb megtalálni a megfelelő szakembereket, akik a konyhán is jól teljesítenek. A nehéz munkakörülmények, a hosszú munkaidő, a kevés fizetés, a családtól való távolság és a folyamatos teljesítménykényszer egyre több problémát okoz a konyhán dolgozók számára.

Photo by Rene Asmussen

Egyre több híres séf hívja fel a figyelmet a csillogás mögött meghúzódó emberekre, akik folyamatosan, és alázatosan teszik a dolgukat. Azonban még mindig probléma, hogy a legtöbbjüket nem veszik emberszámba. Egyre több hír szól a szakácsok között terjedő szellemi és fizikai gondokról. Az alkoholizmus, a drogproblémák, a depresszió, a gyakori balesetek, az öngyilkosságok, a családi problémák mind – mind a kiélezett, gyakran monoton és veszélyes munkakörnyezetre vezethető vissza. Az ember nem arra lett kitalálva, hogy napi 14 – 16 órában, folyamatos stresszhelyzetben, egy igen kiélezett közegben tudjon rendszeresen ugyanolyan teljesítményt nyújtani. René Redzepi és más híres séfek törekednek arra, hogy olyan újításokat vezessenek be, amelyek elősegítik a rekreációt.

Nem kívánok visszatérni az étteremiparba…. 

A testünket, az elménket és az idegrendszerünket nem úgy alakítottuk ki, hogy elviselje a napi 15 óra stresszt. 

Sean Brock

Az agilis munkakörnyezet és a intelligens munkamódszerek hozzájárulnak ahhoz, hogy mind lelkileg, mind fizikailag egészségesebb környezetet teremtsünk a dolgozók számára. Ezek elősegítik a munka és a magánélet jobb egyensúlyát, lehetővé teszik a mentális problémák kiküszöbölését és hozzájárulnak a testi egészség fenntartásához is. A fenntartható munkakörülmények egyre központibb szerepet játszanak az iparágon belül. Az egyik ilyen megoldás lehet a négy napos munkahét bevezetése, illetve a hosszabb idejű fizetett szabadságolás. A rövidített munkahét bizonyítottan növeli a termelékenységet, és boldogabb személyzetet biztosít a vállalkozás számára, akik olyan helyen akarnak dolgozni, ahol értékelik és megbecsülik őket.

Photo by Rohan G.

Jelenleg sok vita folyik arról, hogy hogyan lehetne bevezetni ezeket a konyhai struktúrába. Azonban az biztos, hogy ahhoz, hogy egy vállalkozás megtartsa a kreatív, és tehetséges dolgozóit, olyan munkakörnyezetet kell teremtenie, amely hosszú távon fenntartható.

Photo by Arron Choi

A struktúra, a ledolgozott órák száma, a mentális és fizikai állapot, a bérek, és a megfelelő szabadidő mind – mind relevánsak a mai világban. Egy jó vezetőnek szem előtt kell tartania azokat a tényezőket, amelyek fontosak, hogy a csapatuk számára egészséges munkakörnyezetet teremtsenek.

Photo by Sebastian Coman

Jay Rayner, a brit újságíró és élelmiszerkritikus a séfek mentális egészségéről írt cikkében leírta azokat az okokat, amiért sok séf küzd mentális egészségügyi problémákkal. Lényegében három fontos tényezőt emelt ki, amelyek közül, ha kettő nem lenne jelen, akkor javulna a helyzet.

A környezet

Kifejti, hogy sok olyan karrierista szakáccsal beszélt, akik jobban hasonlítottak egy kifacsart rongyhoz, mint egy elszánt dolgozóhoz. A séfek életét gyakran torzítva képzeljük el, amelynek az egyik oka, hogy a média nagyon sarkítva mutatja azt be. A mozifilmek túlidealizált, kulináris hősökkel teletűzdelt világa nem a valóság. A professzionális konyha egy igazi munkahely, és a legkeményebb fajtából. A legtöbb esetben a kimerültség okozza a legnagyobb problémákat, amelyek gyakran vezetnek a balesetekhez és mentális problémákhoz. Egy kiegyensúlyozott és egészséges környezet gyakran sokat javíthat a problémákon.

A hierarchia

A munka során keletkező stressz, a legtöbb esetben hozzájárul a szakácsoknál kialakuló depresszióhoz és függőségekhez. A nagyközönség kevesebb figyelmet szentel azoknak, akik a kulináris nagyságok mögött állnak. Ezek nagy része egy felmérés szerint használ valamilyen stimulálószert, fájdalomcsillapítót, vagy fogyaszt alkoholt a műszak alatt. A konyhai stressz egyik alapja lehet a bántalmazó környezet. A megfélemlítés, a megaláztatás nagyon sokszor nem kerül felszínre, hiszen az áldozatok inkább eltitkolják, mintsem, hogy elveszítsék az állásukat.

Gyakran a fiatalkorban ért rossz élmények kihatnak a későbbi munkadinamikára, hiszen ezek egy része hozzájárul a felnőttkori mentális problémák többségéhez. A hierarchikus rendszerre jellemző megfélemlítés és az abból eredő függőség kialakítása ma már nem lehet opció. A konyhán sosem lesz demokrácia, de célnak kell tekinteni a mentorációt, a fiatal tehetségek kinevelését.

A személyes háttér

Ahhoz, hogy megértsük az adott dolgozó problémáit, és meg tudjuk valósítani a lehető legoptimálisabb környezetet amiben dolgozni tudnak, meg kell ismernünk az embert a dolgozó mögött. Egy – egy konyhai csapatba számos különböző kulturális, szociális hátérrel rendelkező ember dolgozik, akiknek más és más a személyes, a közösségi és pszichológiai előétele és ezáltal egy csoporton belül is másképp fog viselkedni, a nyomást is máshogyan kezeli. A legfontosabb, hogy mindig fordítsunk időt arra, hogy beszélgessünk a beosztottakkal, azért, hogy megismerjük a személyes gondjaikat, és életkörülményeiket.

Photo by Louis Hansel

Néhány étterem már bevezetett olyan reformokat, amelyek az alkalmazottak életminőségét javítják. Természetesen ezek egyelőre a magas minőségű éttermekben vannak jelen, ahol a kiemelkedő gazdasági háttér ezt lehetővé teszi. Azonban ahhoz, hogy megtartsák a legtehetségesebb szakembereket, ez nélkülözhetetlen.

A szakácsok emberek, nem gépek!

Ben Shewry, Attica

Karriermenedzsment

Egyre több étterem változtatja meg a nézeteit a munkavállalói érdekében, hogy minél optimálisabb munkakörnyezetet teremtsenek meg. Azonban még mindig a legfontosabb, hogy olyan ösztönző rendszert alakítsanak ki, amely vonzóvá teszi a fiatal szakácsok számára ezt a pályát. A legtöbb problémát a szakemberek szerint a rossz karrierfejlesztés jelenti. A kiégés, a mentális problémák nagy részének hátterében az áll, hogy a dolgozó elveszti a lelkesedését a szakmáján belül. A főzés sok szakács hivatása, de a konyhai élet jellege miatt nem ápolják.

Photo by Herman Latawa

Az ambíció elvesztése egyenes út a drog-, és alkoholproblémákhoz, ezekkel együtt pedig az összeomláshoz. Az egyéni karriermenedzsment a sikeres étterem kulcsa lehet. Ennek alapja pedig egy jól működő belső ösztönző és jutalmazási rendszer. Az elismert és elégedett dolgozó jobban teljesít, így a vállalkozás is termelékenyebb lesz.

Az iparágunkban nincs meg a munka és a magánélet egyensúlya. 

A szektor a szakadék szélén áll.

Jordan Clay, head chef

A konyha még mindig egy olyan munkakörnyezet, ahol folyamatos terhelés alatt kell dolgozni, ezért nagyon fontos, hogy a dolgozók megőrizzék a jó fizikai és szellemi egészségüket.

Testedzés és helyes táplálkozás

Az egészséges alkalmazott energikus, jól érzi magát a testében, elhívatott és sokkal jobb teljesítményre képes, amely növeli a termelékenységet. A kiegyensúlyozott étrend, a gyakori testedzés hozzájárul ahhoz, hogy a szakács képes legyen elviselni azokat a kihívásokat, amelyekkel a konyhába találkozik. Az egyik legtöbb problémát a szakácsok rossz életmódja okozza, amely nagyon sok egészségügyi problémához hozzájárulhat. A legtöbb betegség, amely gyakori az ezt a foglalkozást választók körében, mint például a cukorbetegség, a szívbetegség és a magas vérnyomás kockázataihoz a testmozgás hiánya és a rossz étkezési szokások is hozzájárulnak.

Photo by Huub Zeeman

A késő éjszakáig tartó munka, a folyamatos teljesítményorientáltság arra kényszeríti a szakácsokat, hogy olyan ételeket fogyasszanak, amelyek gyorsan elkészíthetőek és elfogyaszthatóak. Számukra az étel csak üzemanyag, amely ahhoz kell, hogy legyen energiájuk teljesíteni a napot. Törekedni kell arra, hogy az étkezés ünnep legyen az alkalmazottak számára, hiszen a jól elkészített étel és annak elfogyasztása nem csak a testi, de a mentális egészségre is jótékony hatással van, nem mellesleg a csapattagok közötti kapcsolatokra is pozitívan hatnak.

Photo by Oliver Cole

A szakácsoknak a rossz beosztás miatt gyakran nincs idejük az egészséges testmozgás beiktatására. Mivel a legtöbb esetben éjszaka sokáig dolgoznak, és a műszak korán kezdődik a legalkalmasabb időpont a testedzésre a reggel volna, ezt gyakran nehéz összehozni. Hiszen a tornához való korai kelés pedig a pihenés elmaradását vonná maga után. Az új reformok egyre inkább arra törekednek, hogy olyan munkarendet teremtsenek, amelyek figyelembe veszik a dolgozók pozitív testi és lelki egészségének megőrzését.

Photo by Louis Hansel

A munkabeosztás rendkívül fontos lehet a szakácsok mentális állapotának szempontjából, hiszen emiatt szociálisan elszigetelődnek. A rövidített munkahetek, az optimális munkakörnyezet és az elismerés hozzájárulhat az egészségesebb fizikai állapothoz, a motivált személyiséghez.


Egy gondolat “Az egészséges szakács receptje – Itt az ideje a reformoknak!” bejegyzéshez

 1. Iskolánk a rendszerváltástól magániskolaként,formális és felnőttképzési rend szerint,szakácsokat cukrászokat s más vendéglátóipari és kapcsolódó szakmákat képzett,érettségiztetett s mestervizsgára felkésztő helyszínt biztosít.Az itt közzétett információk és tapasztalatok a képzés során beépülhet és segíthet a jelölteknek a felkészülésben.

  Székesfehérvár,2020.húsvétján

  Üdvözlettel:

  Mihály Gyula
  Ph.D geografus
  tarsadalom-geografus
  SZ-MKE elnök

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.