Az új típusú koronavírus globális problémává nőtte ki magát, amely szinte minden iparágra hatással van. A világon az egyik leginkább érintett szektor a vendéglátóipar.

Photo by Orlova Maria

A koronavírus (COVID-19) okozta pandémia olyan gazdasági és társadalmi válságot okozhat, amely a 2008 – as gazdasági recesszió hatásait is felülmúlhatja. Ezekben a nehéz időkben az ételt és az ellátást nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Photo by Zhanjiang Chen

José Andrés által alapított World Central Kitchen kiaknázza a járványos-, és a katasztrófa sújtotta területeken szerzett tapasztalatait a koronavírus okozta világjárvány hatásainak kezelésében.

A szakácsok központi szerepet játszanak majd a válság kezelésében.

Nate Mook
World Central Kitchen igazgatója

A World Central Kitchen és José Andrés séf olyan tapasztalatokkal rendelkezik katasztrófaövezetekben, amelyek felbecsülhetetlenek. Tudásuk segíthet abban, hogy az emberek megkapják a szükséges létfontosságú segítséget, ha a dolgok olyan mértékben romlanak, hogy nehezen tudnak élelmiszert beszerezni, illetve ha az ellátási lánc összeomlana.

A mostani pánikszerű viselkedés és felvásárlás semmiben nem különbözik a természeti katasztrófák előtt tapasztaltaktól, mint például amikor egy hurrikán közeledik a parthoz.

mondta el Nate Mook.
Photo by Claudio Schwarz

Nagyon természetes ez, mert az emberek nem tudják, mi fog történni.

Úgy gondolom, hogy a valóság az, hogy az ellátási láncok nagyon kiszolgáltatottak, mert nem úgy készültek, hogy  egyidejűleg kezeljék ezt a helyzetet, a mindent megvásárló emberek nagy beáramlását, legyen az élelmiszerüzlet, benzinkút, stb.

folytatta Nate Mook a WTC igazgatója.

A válság egyre gyorsabban növekszik, amelyben a vendéglátó-egységek és a vendéglátóipari vállalatok, valamint a turizmus ágazatában résztvevő cégek érintettek a leginkább. A 2008 – as gazdasági recesszió óta az idei év lehet az első olyan, amelyben a legrosszabb évet zárhatják az ezekben a szektorokban érintett cégek, és vállalkozások. A koronavírus kitörésének hatásait csak kevés olyan iparág érezte meg ilyen mélyen és ilyen gyors lefolyással, mint a vendéglátás.

Photo by Marek Racinski

A vendéglátásban és az ellátóláncban dolgozók védelme érdekében új, eddig nem alkalmazott irányelvek bevezetésére van szükség, illetve a bizonytalanság miatt olyan döntéseket kell meghozni, amelyek hosszú időre megváltoztatják a szektor gazdasági viszonyait.

Photo by WCK

A World Central Kitchen támaszkodhat az eddigi eredményeire, a betegségek és katasztrófák sújtotta területeken végzett munkájuk miatt. A WCK már reagált a koronavírus kitörésére, akkor, amikor a Grand Princess hajó dokkolt Tokióban és annak az utasait karanténba helyezték, a WCK 18 órán belül ott volt.

Felismertük, hogy nagyon bonyolult helyzetben vagyunk, vannak tapasztalataink ezekben a helyzetekben történő munkavégzéshez. Tavaly Mozambikban voltunk, amikor egy ciklon sújtotta nagy kolerakitörés közepén kellett dolgoznunk, és az emberek biztonságának megőrzése érdekében fejlesztettük működésünket.

Nate Mook
Photo by WCK

Mindannyian tudjuk, hogy az élelmiszer egy nagyon veszélyeztetett hordozó a betegség terjedése szempontjából. Ha egy konyhai szakács egy tál levest készít, és ez a leves elér 500 embert, és a szakács beteg, akkor potenciálisan 500 embert megfertőzhet.

Nate Mook

Ezért nagyon fontos egy olyan ellátási lánc létrehozása, amellyel biztonságosan eljuttatható az étel a fertőzött területekre. A WCK ezt Tokióban biztonságosan kialakította, majd amikor Oaklend-ben, Kaliforniában is dokkolt egy hajó, a WCK gyorsan tudott reagálni.

A WCK dolgozói Oaklandben, Kaliforniában

Bár a hajó túl kicsi a globálisan jelentkező problémákhoz, mégis fontos, hogy ezeket a tapasztalatokat át tudjuk ültetni a globális térbe. A WCK olyan modelleken dolgozik, amelyek megoldást kínálnak a fertőzött területeken kialakult helyzetekre, ahol akadozik, vagy leállt az ellátási lánc.

Photo by WCK

A legfontosabb problémák olyan helyeken vetődnek fel, ahol nem is gondolnánk. Erre jó példa a közétkeztetési rendszer. Kiemelten gondolnunk kell az iskolai rendszerekre, amelyekre nagyon sok ember támaszkodik. Továbbá ezek sok embernek adnak munkát. A legnagyobb kihívás az lehet, hogyan lehet azokat a réseket pótolni, amelyek abból adódnak, ha ezek a rendszerek akadoznak, vagy leállnak.

Photo by Jesús Terres

Az étteremipar számtalan embernek jelent megélhetést, ezért a válság leginkább azokat érinti, akik ebben a szektorban dolgoznak. A nagyobb vállalatok már meghozták azokat a döntéseket, amellyel a munkavállalóikat szeretnék megóvni, azonban kérdés, hogy hány embert fog érinteni negatívan a most kialakult helyzet.

A legnagyobb problémát azoknál jelentheti ez, akik a munkájukról, élethelyzetükből adódóan támaszkodnak ezekre az ellátórendszerekre. Egy hosszabbra nyúló válság hatására elindul egyfajta dominó hatás. Azok az emberek, akik valamilyen okból elvesztik a munkájukat, vagy a krízis okozta intézkedések miatt nem tudnak bemenni a munkahelyükre és szabadságra, vagy táppénzre kényszerülnek, elvesztik a bevételeik jelentős részét és felélik a tartalékaikat, ha van nekik. Néhány héten, vagy egy – két hónapon belül ezek az emberek olyan helyzetbe kerülhetnek, amelybe még sosem voltak. A legrosszabb esetben rászorulnak majd az ingyenes szolgáltatásokra, ezért a legfontosabb cél, hogy ezeket fenntarthatóvá tegyük. Ezekben a komor, kilátástalan időkben a legfontosabb, hogy optimisták legyünk és bizakodva tekintsünk a jövőre.

Photo by Daniel Tafjord

A jó hír az, hogy a koronavírus okozta világjárvány nem okoz olyan veszteségeket, mint például egy hurrikán , amely károsíthatja a kikötőt vagy korlátozhatja az áruk áramlását.

Az új típusú COVID-19 vírus

Eddig azt látjuk, hogy az ellátóláncban nincsenek komolyabb fennakadások. Az ellátási lánc és a élelmiszer ellátás egyelőre megoldott országon belül. A határok lezárása, egyéb korlátozások, illetve a fertőzött területekről érkező áruforgalom leállása olyan intézkedéseket követelhet meg, amelyek erősítik az országon belüli ellátási rendszerek kiépülését. Ezek erősek, de okosnak kell lennünk a következő hetekben, hónapokban, hogy miként reagálunk azokra a történésekre, amelyek előttünk állnak. Olaszország helyzete jó példa lehet ebben.

Photo by @sammy

A vendéglátóiparban szereplők szigorú helyi közegészségügyi irányelveket követnek. Ezen irányelvek betartása érdekében az éttermek biztonsági protokollokkal és bevált gyakorlatokkal rendelkeznek, amelyeket kiegészítve alapvetően meggátolhatják a vírus terjedését. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kövessék az állami és helyi szervezetek iránymutatásait.

Photo by Fábio Alves

A jelenlegi tanács, hogy mindenkinek kezet kell mosni, valami olyan, amely a séfeknél természetesnek kell lenni. Az élelmiszer-higiéniai jegyzőkönyvekben szerzett tapasztalataik, valamint páratlan ismereteik az élelmiszer-ellátásról és arról, hogyan kell etetni az embereket, alapvető fontosságúak ahhoz a munkához, amelyet a Központi Konyha is végez.

Együtt dolgozunk olyan szakemberekkel, akik a kulináris iparban dolgoznak, dolgozunk szakácsokkal, éttermekkel az egész világon, és ahogy ez a válság előrehalad, valóban mindannyiunknak együtt kell működnie.

Az NGO-szektor (nem kormányzati szektor), mint mi, a magánszektorral valamint a kormányokkal és az állami szektorral. 

A szakácsok központi szerepet játszhatnak ebben a válságban.

Nate Mook

A helyzet előrehaladtával a WCK az étteremiparban dolgozók szakértelmére támaszkodik az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában, valamint az ételekkel, a vendéglátással, a közétkeztetéssel kapcsolatos problémák kezelésére.

Photo by Annie Spratt

Mint minden válságban, az élelmiszerek, az étel és maga az étkezés még fontosabbá válik, mint bármikor, az evés egyesíti az embereket, boldogabbá teszi őket, amely fellendíti a gazdaság felépülését, ugyanakkor a pandémia során az étel is veszélyforrás lehet, a szakács közösségeket, az éttermek működését és az egész iparágat meg fogja változtatni ez a válság, és új információkkal fognak bővülni az ismereteink az ilyen helyzetekben, amelyek a jövőben várhatóan még gyakrabban fognak kialakulni.

Photo by Fábio Alves

A COVID-19 koronavírus egészségre gyakorolt ​​hatásain túl a gazdaságra nézve is negatív hatással bír. A legnagyobb probléma, hogy egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni. Az iskolák és a vállalkozások bezárása, az utazások korlátozása, az éttermek bizonytalan jövővel való szembesülése még jobban elmélyíti a válságot. A hagyományos biztonsági hálók, például az iskolai közétkeztetési programokat, a gyermekgondozási szolgáltatásokat és az egészségügyi intézményeket is komolyan érinti a kialakult helyzet. Egyre fontosabbá válnak az önkéntes segítőcsoportok tevékenységei és az is fontos, hogy maguk a vállalkozások miként reagálnak a kialakult helyzetre.

A WCK megvizsgálja és feltérképezi, hogy hol jelentkezhetnek hiányosságok a közösségi étkeztetésen belül, és ezeket térképeken jelölik meg. Ezzel kiderül, hogy melyek azok a területek, amelyek veszélyezettebbek egy válság során.

Photo by WCK

A World Central Kitchen támogatja az egyedileg csomagolt friss ételek biztonságos terjesztését azokban a körzetekben, ahol igénylik a családok és az idősek.

A #ChefsForAmerica kezdeményezés során közösségi konyhák hálózatának kiépülését szorgalmazzák, amelyek ingyenes étkezési lehetőséget kínálnak a rászoruló családok számára, valamint a helyi közösségek kiszolgálására. Ezek nagy része éttermek lesznek, amelyek a biztonsági előírásokat betartva nyújtanak lehetőséget a biztonságos étkezés megoldására. A WCK egységes biztonsági és egészségügyi protokolli rendszerét mindenki számára elérhetővé teszi.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.