Most, hogy az emberek a koronavírus miatt otthonaikba kényszerülnek, és a boltok polcain is hiány mutatkozik olyan cikkekből, mint az élesztő, érdemes új utak, lehetőségek után nézni.

Photo by Patrick Fore

Ez a helyzet rákényszeríthet minket arra, hogy felismerjük a magukban rejlő tehetséget és elkötelezzük magunkat az otthoni sütés mellett. Azoknak mutatunk könnyen elsajátítható tippeket, akik még hadilábon állnak, vagy csak most alapozzák meg tudásukat az otthoni kenyérkészítésben. Íme a világ hét legjobb kenyere, amelynek elkészítéséhez nem kell élesztő.

Receptek a hivatkozásokba elérhetőek!

Kovásztalan kenyerek

A világ talán legősibb kenyér típusa, amelyhez csak lisztet és vizet kell felhasználni. A legismertebb és a legkedveltebb típus a világon. A legtöbb népnek megvan a maga tipikus kovásztalan kenyere, amely általában lapos és lepény formájú. Őseink még forró köveken, vagy hamuban sütöttek, a technológia fejlődésével azonban egyre több elkészítési mód jelent meg. Az írásos emlékek alapján az első ilyen tipikus kenyértípust kb. 1000 éve Skóciában dokumentálták, amely a bannock volt. A legismertebb kovásztalan kenyérfajta a zsidók kenyere a pászka, vagy macesz. A vallási jelentőségű és a húsvéti ünnepek szerves része ez a kovásztalan kenyér fajta. A zsidók Egyiptomból való megmenekülésének szimbolikája is, hiszen egykor a rabszolgák legfontosabb élelmiszere volt.

Photo By Annie Sprat

Ezekiel vagy Essene kenyér

Ez a kenyérfajta az ie. 2. évezredben élt zsidó közösségektől eredeztethető, amelyek a Holt Tengeri Tekercsekről lettek híresek. Gyakran Ezékiel próféta kenyerének is nevezik. Általában kicsírázott búzából készül, amelyet redukáltak, korong formájúvá alakítottak és a napon kiszárítottak. Gyakorlatilag ez a kenyér fajta még technikailag nyersnek számít. A tészta bármilyen búzaféle (tönköly, árpa, rozs, köles, zab, stb.) kicsiráztatott magjából, de például bab, borsó vagy lencse, vagy szója csírájából is elkészíthető.

Ma a modern korban elég egy turmixgép, amelyben pépesítjük a hozzávalókat, a csírákat, kevés vizet, és a fűszereket, és egyéb kiegészítő alapanyagokat, amelyekkel ízesíthetjük a kenyerünket. Ezek lehetnek fűszerek, gyógynövények. A kenyeret fontos, hogy alacsony hőmérsékleten készítsük el, hogy a kenyér szikkadjon, ne süljön. Ez a recept tökéletes a nyers étrendet követők számára is. A csíráztatás egyszerű, a csíra maga pedig rendkívül egészséges, magas a rost tartalma, gazdag vitaminokban és fehérjékben, segíti az emésztést és kalóriaszegény. A csirázás lebontja azokat az anyagokat, amelyekre egyesek érzékenyek és allergiások lehetnek.

Szódás kenyér

A szódabikarbónával készült kenyérnek számos kultúrában jelentősége van. Írországban nagy hagyománya van ennek a kenyértípusnak, nem véletlen, hogy a szódabikarbónát (NaHCO₃) “kenyérsó” – nak is nevezik. A nátrium-hidrogén-karbonát enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Ez a klasszikus kenyér elhagyhatatlan a Szent Patrik napi ünnepségekből, hagyomány volt, hogy a tetejére keresztet vágtak, hogy elűzzék az ördögöt. Az ír szódás kenyérnek a gyökerei az amerikai indiánokig vezethetők vissza.

Az USA – ban először Amelia Simmons 1796 – ban kiadott American Cookery című receptes könyvében találkozhattak vele először. Európában a 19. század közepén jelent meg, amikor a szódabikarbóna elérhetővé vált, mint emésztést javító szer. Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Írországban és Lengyelországban is népszerűvé vált. A szerb konyhában is kedvelt, karácsonykor gyakran fogyasztják a česnica nevű szódakenyeret. Érdekes, hogy az Egyesült Királyságban azokban az időkben vált népszerűvé, amikor a pénzügyi válság miatt azokra az alapanyagokra kellett támaszkodniuk, amelyek könnyen elérhetőek voltak. Az ír szódakenyér legfontosabb alapanyagai a liszt, szódabikarbóna, az író és a só.

Lavash

A török, iráni és más közel-keleti országokban népszerű lavash, egy vékony, lepénykenyér, amelyhez csak liszt, víz és só kell. Ez az étel is szerepel az UNESCO immateriális kulturális örökségének listáján 2014 óta. Egyes kutatások azt állítják, hogy Örményország területéről származik.

A lepény amikor a sütőből kivesszük még puha, de kihűlve kemény és törékeny lesz. Kiváló snack, amelyet olyan klasszikus mártásokhoz adhatunk, mint a humusz, vagy a baba ghanoush. Nagy előnye, hogy hosszú ideig tárolható. Eredetileg a tandoor-i kemence oldalához csapva készítik, de otthoni körülmények között is elkészíthető. Általában szezámmaggal vagy mákkal ízesítik.

Chapati

Ez a leghíresebb kovásztalan kenyér, amely az egész Indiai szubkontinensen elterjedt és közkedvelt, többek között Indiában, Nepálban, Bangladesben, Pakisztánban és Srí Lanka-ban, de Kelet-Afrika és a Karib-térségben is elterjedt, valamint a Közel – Keleten is. Az indiai kereskedők és az emigráció következtében az egész világon elterjedt. Számos változata létezik, neve a chapat ( hindi : चपत) pofon szóból ered, amely utal a formázásának a hagyományos módjára. A tésztát a két benedvesített kezük közé vágják, majd elforgatják.

A szubkontinensen ez a búzakenyér leggyakoribb formája. A Chapati a roti vagy a rotta (kenyér) egyik formája. A chapati fő összetevői a liszt, a víz és a só. Indiában számos fajtája ismert ezeknek a lapos kenyereknek, ezért ott különbséget tesznek a különböző roti-k között a főzési technika, a textúra és a különféle lisztek felhasználása alapján. Létezik, parathakulchapuri és naan, Ezek a lepénykenyerek Indiában gyakorlatilag az étkezés szerves részei, olyasmi, mint nálunk az evőeszköz, ezzel fogyasztják a különböző ételeket, mint például a dahl-t. Számos regionális chapati létezik Indiában, mint pl. a panner, a mulangi, vagy a zöldséggel töltött.

Papadum

A Papadum a különösen gazdag indiai gasztrokultúra újabb gyöngyszeme, amely az egész szubkontinensen közkedvelt. Ez egy lapos, kerek formájú és ropogós kenyérféle. Ezt általában fekete mungóbab lisztből készítik el, de felhasználható hozzá lencse-, rizs-, csicseriborsó-, tápióka-, kölesliszt, de burgonyából is készülhet. Ez a kenyér típus lehet főétel, de snackként is fogyasztják. Az elkészült tésztát vagy szárítják, vagy olajban sütik ki. A Papadum receptek régiónként és családonként változnak. Ízesíthetjük chilivel, fekete borssal, köménnyel és fokhagymával. Kedvelt kiegészítője lehet az olyan ételeknek, mint a chutney.

Piadina

Olaszország jellemző és világszerte kedvelt lapos kenyere, amely Romagna történelmi régiójából, többek között Forlì, Cesena, Ravenna és Rimini városokból származik. Első írásos említése egy 1371 – es dokumentumból származik, de már a római korban kedvelt volt. A tésztát hagyományosan terrakotta edényben készítették, amelyet a régióban “teggia” néven hívnak. A Piadina-t felvették Olaszországban a hagyományos regionális élelmiszer-ipari termékek listájára. Klasszikus tölteléke lehet a selymes és lágy piadinának a prosciutto, a borsmustár és a squacquerone sajt, de a prosciutto, mozzarella, paradicsom és bazsalikom is jellemző lehet a régióra.

A “piadina” szó etimológiája bizonytalan; sokan úgy gondolják, hogy a “piada” kifejezést (piê, pièda, pìda) a görög focaccia szóból vették kölcsön. Mások szerint a kifejezést más nyelvektől eredhet, mivel a hasonló ételeket a Kelet-Római Birodalomban széles körben használták. A “piada” kifejezést Pascoli tette hivatalossá, aki a romagnol “piè” szót olaszabb formájához igazította. A piadin az egyik közkedvelt olasz gyorsétel, amelyet általában az elkészítés után azonnal értékesítenek a speciális kioszkokban (úgynevezett piadinerie-kben). Különféle sajtokkal és zöldségekkel vannak megtöltve, de édes töltelékkel, például lekvárral is előfordulnak. Regionálisan több változata is létezik. A Ravenna és Forlì környékén készült piadin általában vastagabb, míg a Rimini és a Marche régió környéki piadin vékonyabb, és az átmérője is nagyobb.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.