A koronavírus (COVID-19) okozta pandémia közepette szétnéztünk a hazai Food Truck érában, és megkérdeztük Őket, hogy miként is látják a helyzetüket ebben a nehézkes időszakban. Feltettük számukra a legfontosabb kérdéseinket, hogy meséljenek arról, hogyan élik túl a most kialakult válságot.

Az első cikkünkben a Smoke & Meat BBQ társtulajdonosával Lángi Zoltánnal beszélgettünk. Ez már egy két éves történet, amely ha jól emlékszem akkor kezdődött, amikor is találkoztam Borbély Janival és Szántó Imrével egy egri Food Truck rendezvényen. Azóta követem Őket azon a kiszámíthatatlan úton, amit oly odaadással és kitartással követnek, együtt a sikerekben és a kudarcokban is. Most a koronavírus okozta krízis közepette ültünk le beszélgetni, hogy hogyan is tovább, és végre lezártunk egy rég esedékes interjút. A jövő még várat magára, de egy biztos az Ő lelkesedésük mindenképp inspiráló lehet.

Egy Food Truck vállalkozás sikere sok tényezőn múlik, kevés olyan vendéglátási forma van, amely ennyire függ az épp aktuális helyzettől és magától a szezontól. A fesztiválokra, a tömeges rendezvényekre és a városmagokban dolgozó emberekre építő cégeknek a koronavírus okozta válság még komolyabb kihívást jelent, mint egy étteremnek például. Vannak, akik számára a elviteli rendszer működőképes lehet, hiszen olyan környezetben működnek, amelyek ezt lehetővé teszik, mások számára a fix helyre váltás hozhat reményt a túlélésért folytatott mindennapos küzdelemben, de nagy valószínűséggel sokan fogják parkolópályára tenni a Truck-ot egy időre, vagy hagynak fel végleg ezzel az életformával. Nem tudjuk mit hoz a jövő, ezért megkérdeztük a kedvenc Food Truck-os barátainkat, hogy Ők hogyan is látják a most kialakult helyzetet.

A Smoke & Meat BBQ a hazai barbecue társadalom egyik biztos pontja, ennek a műfajnak a legjobbjaiként tartják számon Őket, tavaly Malmőben részt vehettek és megmérettethették magukat az European Street Food Awards nemzetközi döntőjében is, amely fontos állomás volt a karrierjük során. Az egyik legnehezebb küldetést vállalták, amely már – már ennek a stílusnak a határait feszegeti és a barbecue műfajában próbálnak rendezvényről rendezvényre megfelelni a kihívásoknak és a vendégek ízlésének. Kínálatuk a szmókerben, lassan sült ételeik, amelyek többnyire a jól bevált klasszikusokból állnak, az oldalas, a szegy, de néha kapható csirke is. Mára már kedvenccé vált a chedar-os kolbász, amely mindig a táblán van. Nagy erősségük a szegyes és a pulled beef szendvicseik, amelyek nélkül nem lehet távozni tőlük. A mi kedvencünk, amellyel a ESFA döntőjében is lenyűgözték a zsűrit az pedig a szmókerben lassan sült libamáj. Ők a füst és a húsok világában a legjobbak, színűk ezért is lett a fekete és a piros.

Lángi Zoltán és Borbély János rátalált a füst útjára, majd hosszas kísérletezés után úgy döntenek, hogy megvásárolják a fekete és piros Food Truck-ot, amellyel bejárták az országot és terjesztik a barbecue igéjét azóta is.  A Smoke & Meat BBQ jellegzetes colorja nem véletlen, hiszen a füst és a tűz az, ami meghatározza az ételeiket. Lángi Zoltán a Food Truck társtulajdonosa, aki a háttérből mozgatja a szálakat, de néha Ő is beveti magát a vendéglátás nehéz műfajában. Borbély “Borisz” Jani, aki mindig kész a legjobb húsokat sütni, és vitézkedik a Food Truck fedélzetén, mint egy igazán jó csapatkapitány. Melléjük csatlakozik Szántó Imre, aki az eseményeken mosolyogva szolgálja ki a vendégeket, és persze segít, ahol csak tud.

Már régóta terveztük ezt az interjút, de nem ilyen körülmények között szerettük volna elkészíteni, azonban az élet ismét közbeszólt és egy váratlan lapot húzott elő. Felkerestük ismét Őket, hogy meséljenek arról, mi történt velük a koronavírus járvány kitörése óta, és, hogy értékeljék a tavalyi évet is ennek fényében. Lángi Zoltánnal beszélgettünk a barbecue-ról, a Food Truck életmódról és sok minden másról is.

Azt tudom, hogy épp a szezonnyitásra készültetek. Hogyan érintett benneteket a jelenlegi krízis?

Az idei évnek új tervekkel indultunk neki. Kevesebb nyilvános fesztiválon terveztünk megjelenni, és sokkal több catering rendezvényt szerettünk volna vállalni.

A csapat megvan, a tavaly év végi eseményeink után, mindenki egyéb feladatokra koncentrált, hogy a tavaszi zsongásig se legyen munka nélkül senki. A koronavírus és az intézkedések, mint mindenki mást is, minket is meglepetésként értek.

Ugyanakkor figyelve a külföldi (főleg olaszországi) eseményeket, már február második felében is, csak fenntartásokkal vállaltunk eseményeket. Nyilvános rendezvényből csak olyanra mondtunk igent, ahol nem kellett előre fizetni a szervezőknek.

Ez az óvatosság kifizetődött. Ugyanakkor sajnos a tavaszra tervezett rendezvényeink mind elmaradtak. Jelenleg nem is tervezünk semmi konkrétat.

Sokan álltak át a házhoz-szállításra, ugyanakkor ez számunkra nem opció. Szentesen, szűkebb hazánkban nehezen tudnánk ezt megvalósítani az általunk imádott BBQ műfajban. Várjuk, hogy megszűnjenek a korlátozások, és akkor majd jöhet az újratervezés.

A BBQ egyre nagyobb teret nyer Magyarországon, azonban még mindig sok a félreértés ezen a területen. Nektek mit jelent az a fogalom, hogy barbecue?

Erre a kérdésre nehéz választ adni. Ha hivatalos oldalról nézem, akkor egy ételkészítési technológia. Ha érzelmi oldalról, akkor szerelem. Ha külső szemlélőként, akkor türelem, elhivatottság.

Részletesebben, ételkészítési technológia, amikor alacsony hőfokon (110-130 °C), fa vagy faszén tüzeléses sütőben füstön, indirekt módon hosszú ideig sütött hús.

Szerelem, mert aki már megtapasztalta, többet el nem engedi.

Türelem, elhivatottság, mert ezt a műfajt nem szabad elkapkodni, türelemmel szabad csak neki állni. Az étel akkor van kész, amikor készen van, emiatt nehéz tervezhetően csinálni.

Kell hozzá egy adag mazochizmus is, hogy ezt csináld hétről hétre, napokon át. Éjjel fent vagy a sütő mellett, virrasztasz, nappal pedig értékesíted, amit készítettél. Ez csak akkor megy, ha imádod, amit csinálsz, és nem sajnálod magad.

A barbecue és a Food Truck is egy életmód, amely komoly elhivatottságot és kitartást kíván meg. Mi volt, ami arra ösztönzött, hogy a gasztronómiának ezt a válfaját válasszátok?

Borbély János (Borisz) és én alapítottuk a Smoke & Meat BBQ-t. Egyikünk sem a gasztronómia területéről érkezett. Lassan 20 éve dolgozunk együtt. Jani ipari alpinista, én magam pedig gépészmérnök vagyok.

Az évek során a hús és az ételek szeretete sodort egymás mellé minket, és hozta létre azt a döntést, hogy kezdjünk bele a vendéglátásba.

Az elmúlt hosszú évek során sok mindent kipróbáltunk, otthoni környezetben, legyen az malacsütés nyárson vagy kemencében, legyen sous-vide technológia.

Amikor előszór találkoztunk ezzel a műfajjal, első kóstolásra szerelem lett. Korábban is gondolkodtunk, hogy valami gasztronómiai vállalkozásba kellene kezdeni, de a BBQ előtt semmi nem ütött be, hogy ez legyen az.

Zoli, Imi és Borisz, avagy a Smoke & Meat BBQ csapata

A vállalkozás indítása gyorsan jött, így vele a megoldandó gondok is. Alap cél a catering piac volt. Azonban fix hely nélkül a kitelepüléseket jogszerűen csinálni a mai jogszabályi környezetben lehetetlen.

Itthon, Szentesen, fix hely létesítését nem láttuk reálisnak, így jött az öltet építsünk Food Truckot.
Amikor belevágtunk, jelezték felénk, hogy a barbecue-t nem lehet Food Truckkal csinálni. Nem oda való műfaj, nem klasszikus Street Food.

Ez igaz. Nehéz tervezni egy-egy fesztivált, sok minden kell hozzá. Úgyis szoktunk felvonulni, mint egy cigánykaraván. Ugyanakkor, nyitástól folyamatosan tudjuk kiszolgálni vendégeket. Ha valami elfogyott, akkor sajnos elfogyott, nem tudjuk pótolni.

Amikor belekezdtetek, akkor kijelöltetek egy utat magatoknak. Megvolt, hogy a BBQ – ban milyen technológiát alkalmaztok? Miben változtattatok a kezdetektől fogva?

Indulás előtt egy évig csak magunknak, a családnak, barátoknak sütöttünk. Sokáig nem is volt lehetőségünk megkóstolni más BBQ ételét, mikor ez először megtörtént, akkor lett végleges a döntés, belevágunk.

A mi sütéseink is voltak olyan jók, mint másé.

A sütő adott volt. Faszén tüzeléses szekrény szmóker, stabil hő-háztartással. Ezzel kezdtünk, egyébként a mai napig megvan és ez az egyik kedvenc sütőnk.

Azóta sokféle sütőt használtunk már, fa és faszén tüzelésest is. De úgy gondoljuk, hogy ebben a környezetben, ahol mi mozgunk, ott csak stabil hő-háztartású, egy feltöltéssel hosszú ideig működő sütő a megfelelő.

Ugyanakkor meg van egy új kedvenc is, amivel volt szerencsénk egyszer sütni. Annyit elmondhatok róla, hogy fatüzeléses volt. Komolyan elgondolkodtunk a cserén…, de aztán a realitás talaján maradtunk.

Az eltelt évek során folyamatosan változott az ízvilág. A kezdeti, erősen füstös íz már a múlté, sokkal visszafogottabb lett.

A fűszerkeverékeink három éve változatlanok, próbáljuk mindig ugyanazt az alapanyagot beszerezni hozzá. A használt pékárú vonatkozásában folyamatos keresésben, fejlődésben vagyunk.

Az induláskori alapválaszték, a kolbász, az oldalas, a pulled pork és a szegy folyamatosan jelen van. Ezek egészülnek ki eseményenként egyedi ételekkel, így már rendszeres visszatérő a velős csont, a libamáj, a töltött dagadó.

Egy dolog nem változik, az elhivatottságunk a műfaj iránt.

A barbecue egyre inkább trenddé válik minden országban. Magyarországon is egyre több a sikeres étterem és vállalkozás. Azonban a Food Truck – osok között még kevés, akik tényleg komolyan belevágtak volna ebbe a műfajba. Milyen nehézségekkel néztek szembe egy – egy kitelepülés során?

A barbecue ma sokak szemében egyet jelent a könnyű pénzkereseti lehetőséggel. Gomba mód szaporodnak, akik szmókerrel bővítik éttermük kínálatát. Ugyanakkor sokan akkor jönnek rá mivel jár ez, mikor először gyújtanak be a sütőbe.

Olyan vállalkozás valóban kevés van, aki hiteles módon helyben készíti egy-egy fesztiválon az ételeket. Ezt látjuk a fesztiválokon, mikor éjjel elcsendesedik minden, csupán néhány mohikán őrzi a tüzet reggelig.

Vannak, akik a saját éttermükből hozzák ki a készételt, és persze vannak, akik egyéb eljárásokkal előkészített ételeket hoznak ki, és rakják reggel a szmókerbe.

Pont a hitelesség kérdése az, ami miatt nehéz a BBQ műfaj. Rendszeresen vannak, akik belevágnak, de kevesen tudnak kitartani. Szerencsére az elmúlt években terjedő BBQ hullám miatt egyre fontosabb a vendégek számára is a ez a hitelesség.

Magunkon kívül egy olyan csapatot ismerünk, akik, Food Truck-kal és BBQ étellel vannak évek óta jelen a piacon és hitelesek: a Zabáljcsak!

Az évek során kialakult rutin, sokat segít egy-egy kitelepülésre való felkészülésben. Nehézségek mindig előfordulnak, de mindet megoldjuk, hogy nyitásra minden rendben legyen.

Miként látod a hazai barbecue társadalmat?

Az elmúlt években gyorsan terjedt a barbecue hazánkban. Jól hangzó hívó szó, az erre fogékony vendégek körében.

Komoly munka áll e mögött. Mindenki, aki komolyan veszi, akaratlanul is tanítja a hozzá kérdéssel forduló személyeket. Így tesszünk mi is. Bármikor, bárki kérdez tőlünk válaszolunk neki.

Ugyanakkor a „mainstream BBQ-ba” sokan belevágnak úgyis, hogy nincsen tapasztalatuk, és önkéntes megmondó emberekké válnak. Vagyunk jó néhányan, akik mások szidása, beszólogatás nélkül tesszük a dolgunkat, mert tudjuk, hogy hosszútávon csak így lehet eredményt elérni.

Tudjuk, hogy az a munka, amit többek között mi is végzünk, segít azonosíthatóvá tenni a jó BBQ-t.

Szerencsére sokan vagyunk, akik így gondolkodunk, azonban ez a folyamat még sokáig fog tartani. Sajnos nem segíti ezt, hogy hiteles BBQ-val foglalkozók között is vannak egyet nem értések, jó magyar szokás szerint.

Pontosan tudom, hogy rengeteg energiát fektettek bele, hogy nagyon komolyan veszitek azt, amit csináltok, és hogy nagyon lelkesek vagytok. Miért éri meg minden évben belevágni?

Ez egy egyszerű kérdés számunkra. Mint egy bizonyos bankkártya szolgáltató reklámban… az érzés megfizethetetlen.

Hogy melyik érzés?

Az, amikor az elégedett vendég visszajön és megköszöni az ételt. Az, amikor a tömegben már messziről kiszúrjuk, hogy valaki egyenesen felénk jön, mintha zsinóron húznánk, és meg sem áll addig, míg oda nem ér a kocsihoz. Az, amikor napról-napra, rendezvényről-rendezvényre követ minket, és már ismerősként áll a sorban. Az, amikor a vendégek türelmesen várnak a sorban, hogy sorra kerüljenek.

Ebben az életmódban van valami romantikus, azonban nagyon kemény is tud lenni. A kiszámíthatatlanság nagy kockázatot jelent, azonban, ahogy a Ti példátok is mutatja szeretitek csinálni. Mit jelent számotokra a Food Truck életmód?

Mi, magunk sem tudtuk, hogy ez mivel jár…

A romantikus oldalát nehéz megtalálni, sokkal inkább látjuk magunk előtt a munkát és a lemondást.

A filmekben, az emberek fantáziájában, bizonyára egy nagyon romantikus történet egy Food Truck-os élete, de mi a valóság?

Minden hétvégén, máshol lenni, dolgozni, mikor mindenki pihen a hétvégéken. Családtól távol lenni, mikor mindenki a családdal van. Éjjel a sütő mellet, nappal a kocsiban, akár hideg van akár meleg. Ezt sok mindennek lehet mondani, de romantikusnak nem.

Természetesen, a fentiek mellett vannak jó pillanatai is ennek az életformának. Új ismeretségek mindenhol, elégedett vendégek. Az összetartó Food Truck-os közösség, segítőkészség. A háttérben mindenki pontosan tudja, hogy a sok munka a vendégnek szól.

Milyen negatív és pozitív élményeid fűződnek ehhez a vállalkozáshoz? Milyen élményeket tudsz kiemelni az elmúlt évekből?

Az első néhány fesztiválunk között, volt több olyan is, ami annyira rosszul sikerült, hogy még a kifizetett bérleti díjat sem tudtuk megkeresni.

Rosszul megválasztott fesztiválok. Általunk rosszul értelmezett célközönség. Negatívként talán ezeket lehet említeni. De így pár évre visszatekintve, ez is sokat tanított: Hogyan válasszunk rendezvényt? milyen részletekre figyeljünk oda?

Pozitív élményünk sokkal több volt, elég ha bármelyik otthoni (Szentes) nyitásunkra, a Tállya BBQ rendezvényeire vagy 2019-re gondolunk, és az elért sikerekre.

Hogyan értékeled a tavalyi évet? Az European Street Food Awards – on való részvétel a hab volt a tortán?

A 2019-s év egy sikerekkel, eredményekkel teli, érzelmi hullámvasút volt. Jártunk a pokolban és a mennyekben, többször is.

Kaptunk szakmai díjat, közönség díjat (ez utóbbit többször is), küzdöttünk az időjárással, átkoztuk a rosszul választott fesztivált. Azonban a végére csak odaértünk, hogy mi csapatunk lett a Hungarian Street Food Awards győztese.

Az elért eredmények a csapatunknak minden tagjának köszönhető, de különösen Borbély Jánosnak, és Szántó Imrének.
Egy biztos, életünk egyik nagy kalandja volt Malmő, több mint 1800 km-re otthontól, és helytálltunk. Kevés időnk volt felkészülni, de mentünk és tettük a dolgunkat. Fel sem merült bennünk, hogy nem megyünk ki.

A malmői kirándulással nemzetközi szinten is megmutattátok magatok, hogyan látod a hazai steet food helyzetét a külföldi mezőnyhöz képest?

Malmőben sok európai ország Food Truck-osa kint volt. Ha jól emlékszem 25 csapat volt. Nagyon hódítottak az egzotikus ízek, volt több japán, venezuelai, fillipinó, indiai, versenyző is.

Alapvetően ők söpörték be a legtöbb díjat. Ami számunkra érdekes volt, az a kinti gasztrofesztivál kultúra. A legtöbb vendég csak kostoló adagokat vásárolt, hogy a lehető legtöbb helyet végig tudja kóstolni. Szerintem ez a trend az elkövetkező években nálunk is el fog terjedni.

A koronavírus miatt kialakult helyzet gyakorlatilag az egész szezont felborította. Hogyan tovább, milyen stratégiai döntéseket hoztatok, hogy átvészeljétek ezt a helyzetet?

Korábban már beszéltünk a jelenleg helyzetről. Várjuk a változást, amikor ennek időbelisége kiderül, akkor tudunk majd tovább gondolkodni.

Szerintünk, a koronavírus sokáig jelen lesz az életünkben, mert az ellenszer tömegekhez való eljuttatása még évekbe telhet. Éppen e miatt, lehetetlen megjósolni milyen törvényi és társadalmi változások állnak előttünk.

Egy komoly stratégia döntés áll előttünk: Mikor, hol, hozzuk létre a fix bázisunkat, a Smoke & Meat BBQ fix éttermét. Ez már jó ideje téma magunk között, de még mindig nem döntöttünk.

Mit gondolsz, hogyan alakul majd a jövő a Food Truck csapatok számára a krízis után? Milyen új lehetőségeket látsz ebben a piacban?

Amikor véget ér a válság, mindenki kimozdul otthonról, és elsőként a számára kedves helyet fogja felkeresni. Ha ez szerencsésen egy Food Truck, akkor minden rendben lesz.

Ugyanakkor tudni kell ezt a pillanatot jól elkapni, mert sok család tartaléka megfogyatkozott az elmúlt hetekben, ezért szerintem kedvezményekkel, kóstoló adagokkal érdemes készülni.

A jövőben egyre jobban felértékelődik a helyi termékek alkalmazása is. Ti mindig törekedtettek arra, hogy regionális alapanyagokkal is feldobjátok a kínálatot. A jövőben ez még hangsúlyosabb lesz?

Mindig is próbáltuk a helyi termelőket használni, ez a jövőben sem fog változni. Amit lehet, mindent helyben fogunk továbbra is beszerezni.

A Food Truck mindig is arról szólt, hogy egy nyitottabb vendéglátással sokkal közelebbi kapcsolatba kerültetek a vendégekkel. Az újonnan kialakult helyzet miatt azonban egy újfajta kihívással kell szembesülni. Szerinted a társadalmi elkülönülés és a távolságtartás milyen hatással lesz rátok és a fesztiválokra?

Ezt a kérdést megválaszolni nehéz…, lehet inkább lottót kellene vennünk.

Az emberek alig várják, hogy vége legyen ennek az állapotnak. Az, hogy a társadalom milyen választ ad az új lehetőségekre, nem tudom megmondani.
Bízom benne, hogy vissza tud állni a korábbi állapot.

Ti milyen stratégiával készültök erre az évre? Van még esély megmenteni a szezont?

A szezon még most kezdődik, bármi történhet még az évben. Majd akkor adunk megoldásokat, amikor látjuk az irányt és az időbeliségét.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.