A koronavírus okozta pandémia után az éttermek már az újranyitás és az új közegészségügyi előírások problémájával küzdenek, amely egy új szemléletmód kialakítására kényszerítette a vendéglátásban érintetteket. Tóth Balázs séffel arról beszélgettünk, hogy Ő hogyan élte át ezt a krízist.

Balázzsal már régóta kapcsolatban vagyunk, több eseményen is részt vettem, amelyet Ő szervezett, és folyamatosan figyelemmel kísérem azt a fejlődést, amelyen az elmúlt években keresztül ment. A gasztronómiában bejárt útja, az alázat, a tanulni akarás, mind jól mutatja, hogy milyen személyiséggel bír Ő. Azonban a COVID-19 Őt is új helyzet elé állította és váltania kellett, azonban optimizmusa és elszántsága mindenképp példaértékű.

Idén januárban egy hatfogásos eseményen még arról beszélgettünk Balázzsal, hogy milyen új ötletei vannak, amelyeket idén szeretne megvalósítani. Azonban a márciusban bekövetkezett történések viharként söpörték el az Ő terveit is, mint sokunk másét is. Elszántsága és kitartása ebben a kritikus időszakban is jól megmutatkozott, hiszen nem adta fel, hanem átgondolta azt, hogy mi is a legfontosabb ebben az időszakban, majd egy új stratégiával kezdte el a koronavírus utáni időszakot. Balázs az elmúlt hónapokban főleg a családi életre koncentrált, azonban folyamatosan tervezgetett, hogy a lehető leghamarabb be tudja indítani azokat, amit elképzelt. Balázs most is megmutatta, hogy miért kell mindig előre és bizakodóan tekinteni a jövőben.

A 2020 – as koronavírus okozta pandémia új helyzetet teremtett a világban és rádöbbentette a társadalmat, hogy mennyire is érzékeny és sebezhető az általunk felépített gazdasági és szociális világ. A koronavírus okozta leállás, bezárkózás, hatalmas humánerőforrás és bevételi veszteségeket okozott a világgazdaságban. A vendéglátásban szereplőknek a hirtelen, egyik – napról a másikra bekövetkezett korlátozások súlyos gazdasági és stratégiai gondokat jelentettek. Most új szemléletre és taktikákra van szükség, amely alkalmazkodik a vírus okozta társadalmi elvárásokhoz. Most azok, akik tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, és elég erősek, hogy túléljenek egy ilyen krízist még erősebben léphetnek ki ebből a helyzetből. A vendéglátásban dolgozókat nagyon érzékenyen érintette ez a válság, sokan elvesztették a munkahelyüket, amely új helyzetet teremt a vendéglátásban. De azt senki nem tudja, hogy a következő hónapokban milyen változásokkal kell szembenéznünk, és meddig tart majd ez a helyzet. Ezért szükség van arra, hogy sok oldalról megvizsgáljuk azt, ami most történik.

Tóth Balázst kérdeztük, hogy mi a véleménye a mostani helyzetről és Ő hogyan alkalmazkodik az újonnan kialakult helyzethez. Arról is kérdeztük, hogy mint munkavállaló, hogyan látja a mostani helyzetet. Nagyon optimistán nyilatkozott számunkra.

A helyzet talán nem is érintett váratlanul, hiszen a kormány rendelet előtt is, ami korlátozta a vendéglátásban tevékenykedő intézkedések előterjesztését, már tudtam, vagyis tudtuk, hogy szigorító lépések következnek.

Egyik napról a másikra alakult ki egy teljesen új helyzet, amely egy váratlan szituációt teremtett a vendéglátás és a turizmus szektorában. Hogyan érint Titeket a mostani krízis helyzet?

Mi március 15-én dolgoztunk utoljára, azóta az éttermünk zárva tart. Így ebben a kérdésben nem tudok nyilatkozni.

A legtöbb étteremnek nehézséget okoz a most kialakult helyzet. Milyen döntéseket hoztatok, hogy átvészeljétek ezeket a heteket, akár hónapokat?

Igen, az éttermek Vezetősége, tulajdonosai és alkalmazottjai is nehéz helyzetbe kerültek. Bár a kormány döntésének hála, a tulajdonosok könnyebb helyzetbe kerültek az által, hogy a munka vállalók teljes járulék fizetését eltörölték.

Az alkalmazottak bejelentett óra számát azt gondolom, minden helyen csökkentették, és ennek függvényében azért valami pénzbeli juttatást biztosítottak a munkáltatók.

Ez általában arra volt elég, hogy ne halj éhen, de azért mégis csak valami…

Te a séf pozíció mellett, próbálsz vendég séfeket is elvinni vidéki éttermekbe. A legközelebbi vacsoraesteteket is érintette a koronavírus miatt kialakult helyzet. Mindenképpen megrendezitek a megtervezett eseményt, vagy inkább elhalasztjátok?

A jelenlegi helyzetre való tekintettel az összes megbeszélt vacsora estet töröltem június 1-ig.

Azt gondolom, júniusban talán már megoldódik minden és nyitott lesz a közönség az általam szervezett exkluzív vacsora estekre.

Mit gondolsz van esély arra, hogy a vendéglátás legutóbbi aranykora újra visszatérjen?

Mi magyarok szeretünk a külvilágnak élni. Megmutatni azt, hogy minden tökéletes, minden szuper, és muszáj feltöltenünk a közösségi oldalakra, hogy épp hol jártunk.

Azt gondolom, hogy amint lehetőségük lesz arra, hogy kimozduljunk, mindenki ki fog mozdulni és az első útjuk a kedvenc éttermükbe, vagy helyükre fog vezetni.

A leginkább ezt a szektort érinti a válság. Egyre több étterem tér át a kiszállításra. Ez üzletileg jó döntés? Ez lesz a meghatározó a jövőben?

A kiszállítás szerintem csak az adott helyzetet szolgálja ki. De ez ugyanúgy el fog múlni, mint minden egyes hóbort, amint elfogy az emberek pénze és rájönnek hogy ennyi szabad idővel otthon sokkal gazdaságosabb módon tudják előállítani a napi betevőt, változtatni fognak.

A szektorban most lezajló válság a benne dolgozó emberek számára a legnehezebb. Egyre több embert bocsátanak el, de vannak újszerű megoldások is. Te hogyan látod azt, ami most történik a vendéglátóiparban a humánerőforrás szintjén?

Sajnos én is belekerültem ebbe a helyzetbe. Ez a helyzet szerintem az ország 80 %-át érintette, főleg azokat, akik a vendéglátásban dolgoznak.

Az én helyzetem talán azért könnyebb, mert vannak támogató cégeim, akiknek sokat köszönhetek. Van, aki folyamatos termékeket biztosít, mint például a Fritu Special Kft, de ide tartozik a Sáhó Fémforgácsoló Kft, akik havi szinten egy nagyobb összeggel támogatják a pályafutásomat.

Szükség van egy új taktikára az éttermek számára? A vállalkozásoknak meg kell tanulniuk a válságkezelést?

Új taktikára mindig szükség van. Ha nem vagy elég “rafinált” vendéglátós, akkor le is húzhatod a rolót.

Úgy gondolom, minden egyes sikeres vállalkozás ebben a szektorban, aki idáig jó profitot produkált, az akár egy hosszabb bezárást is túl tudna élni, és nem fél attól, hogy újra nyitáskor lesz-e vendége.

Szerinted meg fog változni az éttermek profiljának eloszlás? Több lesz az egyszerű letisztult ételeket kínáló vendéglátóegység, mint a magasabb minőségű fine dining hely? A fogyasztók inkább a helyi éttermeket fogják előnybe részesíteni?

A profil talán úgy fog változni, hogy sokan abba a hibába fognak esni, hogy megpróbálják majd eladni az olcsón előállítható, magas profittal eladható ételeket.

Ez ideig óráig menni is fog, aztán ahogy rendeződni fog a helyzet, minden szépen vissza áll a normál kerék vágásba, ahol abba hagytuk.
Továbbra is megpróbáljuk majd megreformálni a magyar gasztronómiát.

A koronavírus okozta krízis után sem támaszkodhatunk azokra a folyamatokra, amelyek eddig biztosak voltak. Az újra nyitás is rendkívül nehéz lesz, főleg egy olyan szektorban, mint a vendéglátás. Mit gondolsz, hogyan hat ez majd a munkavállalók és a munkaadók szempontjából? Sokan kiesnek majd az eredeti szakmájukból?

Ez ismét egy olyan kérdés, ahol én nagyon optimista vagyok.

Csak azoknak a vendéglátós helyeknek lesz nehéz, akik úgymond le se sza..ák az alkalmazottakat és lapátra tettek mindenkit. Ott igen nehéz lesz egy új jó csapatot összehozni.

Rengeteg lesz a munkaerő a piacon, és ezért újra megindul majd a harc a nagy nevekért. Sok jó szakembert láttam a saját környezetemben az álmától megfosztva teherautót vezetni, kőműves segédként dolgozni vagy épp szemetet szedni…

Szomorú azt látni, amikor egy kiváló szakembernek ilyen lépéseket kell meghoznia.
Szóval, összegezve a kérdésed, az összes munkaadó, aki megbecsülte a csapatát, az túl fog ezen is jutni. A többi meg egye meg azt, amit főzött.

Most minden eddiginél nagyobb szükség van az összefogásra. Itthon mennyire van erre lehetőség?

Az összefogás a tévében jól mutat, de mindannyian tudjuk, hogy ez ránk magyarokra soha nem volt igaz. Vannak kivételek, csak velük én még nem találkoztam.

A cikk Tóth Balázs séf támogatói nélkül nem jöhetett volna létre. Köszönjük a Fritu Special Kft-nek és a Sáhó Fémforgácsoló Kft-nek!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.